Hello There, Guest! Login Register


Lelit vs ECM, Bezzera etc

#1
Salutare dragi Espressomani! 

Sunt un membru relativ nou in arta cafelei, de anul trecut, si companioni de drum imi sunt un Gaggia Classic sh (model din 2003) si un Kinu M47 Traveler. M-am indragostit de rutina de a face espresso dimineata Heart . Cu acest duo am reusit sa fac cafele bune de tot (pentru papilele mele Angel )...insa Gaggia a inceput sa imi dea batai de cap (sunt la al 3-lea boiler ars) asadar as vrea sa fac un upgrade.

Din ce am citit un Lelit PL91T ar fi perfect pentru mine, SBDU cu PID care se incalzeste repede (am intoleranta la lapte) insa parca nu imi inspira la fel de multa incredere ca un Bezzera sau un Vibiemme si cred ca se bazeaza cam mult pe electronica. Ma puteti va rog ajuta sa aleg o varianta diferita de Lelit?

Buget: 4-5000 lei 
Bauturi: 2 espresso pe zi (posibil cappucino cu lapte vegetal in weekend)
Asteptari: fiabil, micut, sa nu fie HX Smile  si sa fie relativ usor de reparat si servisat (Gaggia Classic mi se pare ideal din punctul asta de vedere)

Catre ce tind acum ar fi:
Bezzera Unica PID MN - 4800 - are PID si Grup E61 cu care pot sa fac preinfuzie, manometru
ECM Classika 2 - 5700 - Grup E61 cu care pot sa fac preinfuzie, manometru
Vibiemme Domobar Picolo 3700 - e la oferta, grup E61 cu preinfuzie, boiler mic, presupun ca se incalzeste repede si sigur face o cafea cel putin la fel de buna ca Gaggia Classic
Quick Mill Silvano - 5300 - OPV la indemana, manometru, PID

Multumesc!
Bezzera Unica + Kinu M47 Traveler, Fellow Stag EKG + Hario V60
 
Reply
#2
ca un mic offtop, am fost rugat de un coleg cu intoleranta la lapte  sa ii iau http://www.laluk.ro/ din Ro, cand am fost weekendu asta.
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#3
(10-02-2020, 16:17)smitzah Wrote: grup E61 cu preinfuzie, boiler mic, presupun ca se incalzeste repede si sigur
Orice grup E61 se incalzeste mai greu decat un grup integrat (91t). Recomandarea generala pentru E61 e de minim 45 minute. Cat de important e asta, tu stii, in principiu o rezolvi usor cu o priza programabila.
Acasa:  ECM Synchronika, Honne, Kinu M47 + brew burr, Brewista Artisan, Brewista Smart Scale, V60
Birou: Lelit PL92T, Olympus
 
 
Reply
#4
(10-02-2020, 16:25)maki Wrote: ca un mic offtop, am fost rugat de un coleg cu intoleranta la lapte  sa ii iau http://www.laluk.ro/ din Ro, cand am fost weekendu asta.

Wow, mersi! voi putea manca cheesecake Big Grin
 
(10-02-2020, 16:55)tudorbog Wrote:
(10-02-2020, 16:17)smitzah Wrote: grup E61 cu preinfuzie, boiler mic, presupun ca se incalzeste repede si sigur
Orice grup E61 se incalzeste mai greu decat un grup integrat (91t). Recomandarea generala pentru E61 e de minim 45 minute. Cat de important e asta, tu stii, in principiu o rezolvi usor cu o priza programabila.

OK...am sperat ca fiind boilerul mai mic poate se incalzeste si grupul mai repede. La celelalte cu boiler mai mare imi inchipui ca ar trebui sa dureze si mai mult, prima data fiind incazita apa din boiler. Ce mi se pare un plus la E61 e preinfuzia (si stabilitatea termina Smile )si cred ca as putea trece peste faptul ca dureaza 45 de min incalzirea daca intradevar as simti diferenta in ceasca.
Teoretic, daca ar fi sa fac cappucino cuiva, cat de repede as fi din nou gata de espresso cu un grup E61?
Bezzera Unica + Kinu M47 Traveler, Fellow Stag EKG + Hario V60
 
Reply
#5
Din cate știu eu cel mai bun SB ar fi ECM clasika pid.
Espresso: Brewtus IV-R (PL41TEM ex.) + Eureka Mignon Specialita + Quamar Q13 75E
Brew: Comandante(Red Clix), V60, Aeropress, Moka, Ibric Soy, Chemex, April Brewer
 
Reply
#6
Comparatiile pe diagonala te pot induce in eroare. Acelasi brand Lelit are si MaraX si Bianca, spre exemplu. Cand vorbim de Lelit PL41TEM/PL81/PL91 se pot face comparatii cu modelul Hobby de la Bezzera (care este supraevaluat pt dotari). Mai departe MaraX se poate pune in analiza cu alte HX-uri cu E61 (e deja un topic pe aici). Bianca se poate compara cu Crem One sa zicem sau cu alte DB-uri cu pompa rotativa la care se pot atasa padele. Si tot asa...  Deci daca PL41 pierde vreo 3 grade la grup in timpul extractiei, asta nu inseama ca MaraX sau Bianca vor face la fel. Vaalabil si pt Bezzera, daca Hobby sa spunem ca pierde si ea 3 grade, nu inseamna ca Unica va face le fel.
Cel mai bine este sa te hotarasti la un sistem si la un anume tip de grup, evaluand bugetul total dar si cel alocat rasnitei (macar 300E de preferat), apoi sa pui in comparatie aparatele din acea gama.

De obicei, timpul necesar incalzirii complete nu se refera la boilere ci la grupuri si la tot ansamblul care trebuie sa se stabilizeze termic, inclusiv portafiltrul. La temperatura de lucru pe PID se ajunge in 5-10 minute in functie de aparat. Dar asta este una, iar prepararea corecta este alta.
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#7
De Vibiemme Domobar Picolo ce parere aveti? Daca ne-ar impartasi experientele de utilizatori sau fosti utilizatori de Picolo. O am si eu pe lista mea de cumparaturi.
Lelit PL41EM, Kinu M47  Phoenix  
 
Reply
#8
Orice aparat cu grup E61 si schimbator de caldura, HX, are o rutina proprie de utilizare care trebuie descoperita empiric. In principiu, cu ajutorul unul termometru de grup. 

Un SBDU cu E61 si PID e o solutie mai buna pentru cine bea preponderent espresso. Lelit PL92T este iarasi o optiune foarte buna, chiar daca este dual boiler.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: (factory g106), m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#9
(10-02-2020, 17:19)Lyvyoo Wrote: Comparatiile pe diagonala te pot induce in eroare. Acelasi brand Lelit are si MaraX si Bianca, spre exemplu. Cand vorbim de Lelit PL41TEM/PL81/PL91 se pot face comparatii cu modelul Hobby de la Bezzera (care este supraevaluat pt dotari). Mai departe MaraX se poate pune in analiza cu alte HX-uri cu E61 (e deja un topic pe aici). Bianca se poate compara cu Crem One sa zicem sau cu alte DB-uri cu pompa rotativa la care se pot atasa padele. Si tot asa...  Deci daca PL41 pierde vreo 3 grade la grup in timpul extractiei, asta nu inseama ca MaraX sau Bianca vor face la fel. Vaalabil si pt Bezzera, daca Hobby sa spunem ca pierde si ea 3 grade, nu inseamna ca Unica va face le fel.
Cel mai bine este sa te hotarasti la un sistem si la un anume tip de grup, evaluand bugetul total dar si cel alocat rasnitei (macar 300E de preferat), apoi sa pui in comparatie aparatele din acea gama.

De obicei, timpul necesar incalzirii complete nu se refera la boilere ci la grupuri si la tot ansamblul care trebuie sa se stabilizeze termic, inclusiv portafiltrul. La temperatura de lucru pe PID se ajunge in 5-10 minute in functie de aparat. Dar asta este una, iar prepararea corecta este alta.

Imi dau acum seama ca defapt sunt din alta gama si nu merge comparatia pe specificatii ca la smartphone-uri Smile . Eu stiu sigur doar ca as vrea un SB. Legat de grup, E61 vine cu avantaje si dezavantaje pe care trebuie sa le diger. Din ce vad atat pe grup cat si in cafenelele care imi plac, se foloseste grupul E61. Ca sa obtin un gust in ceasca mai asemanator cu al lor banuiesc ca ar trebui si eu sa migrez spre el. 

La Vibiemme Domobar Picolo, daca ii pun termometru pe grup as stii mereu de la ce temperatura incep extractia. Mi-ar lipsi insa controlul fin al PID-ului pentru boiler, pe care Bezzera Unica il are...si e apropiat si ca pret.

@dev:
Lelit PL92T e mai fain decat PL91T dar pentru aprox 2000 in plus as avea o stabilitate termica mai buna dar al doilea boiler ar fi folosit tot foarte rar. Sunt retinut si in ceea ce priveste constructia, fiind multa inginerie inteligenta acolo, dar neaccesibila mie Smile
Bezzera Unica + Kinu M47 Traveler, Fellow Stag EKG + Hario V60
 
Reply
#10
Am avut timp de doi ani o Bezzera Unica si o recomand oricui doreste sa bea preponderent espresso.

Aparatul pierdea 0,4 grade Celsius pe termometrul de grup, pe perioada unei extractii de 30-35 s, dupa o incalzire de minimum 45 minute; folosesc in continuare o priza programabila, astfel ca dimineata am aparatul gata de lucru fix cand trebuie.
ACS Minima, Sette 270, Eureka Atom Specialty 75E
 
Reply
#11
(10-02-2020, 16:17)smitzah Wrote: ... Ma puteti va rog ajuta sa aleg o varianta diferita de Lelit?
...

Daca ar fi sa aleg acum, si as avea in gand un SBDU, tot la ECM Classika PID m-aș opri. Ptr stabilitatea termica, calitatea materialelor folosite, usurinta in utilizare, E61 si calitatea finisajului. Mai mult decat atat, daca vei dori sa optezi si pentru profilare acest lucru se poate realiza cu usurinta.
Daca m-as gandi la un HX as astepta Lelit MaraX iar daca as vrea un DB m-as uita cu atentie spre ACS Minima, chiar daca, in opinia mea, e urat ca noaptea.
ECM Classika PID / Eureka Mignon Specialita / Kribli-Grabli / Motta tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
#12
Multumesc tuturor pentru sfaturi! Tinand cont de recomandarile de mai sus si bugetul limitat cred ca voi trage spre Unica. Am vazut ca ECM e frumos construita pe interior insa diferenta de pret nu mi se justifica momentan fata de Unica.
Bezzera Unica + Kinu M47 Traveler, Fellow Stag EKG + Hario V60
 
Reply
#13
De cand cu Barshaker, a devenit si accesul la Unica mai permisiv ca buget, pentru forumisti, astfel ca se poate salva buget pentru o rasnita electrica mai buna, general vorbind. Asta sa nu se uite niciodata cand se proiecteaza achizitii - degeaba iti iei un espressor cu tabla mai lucioasa daca rasnita nu tine pasul (iarasi vorbesc in general)
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#14
(11-02-2020, 11:26)smitzah Wrote: Multumesc tuturor pentru sfaturi! Tinand cont de recomandarile de mai sus si bugetul limitat cred ca voi trage spre Unica. Am vazut ca ECM e frumos construita pe interior insa diferenta de pret nu mi se justifica momentan fata de Unica.

Ai reusit pana la urma sa iti iei Unica? Esti multumit? Ai ramas cu rasnita Kinu ?
 
Reply
#15
(10-02-2020, 20:09)tecsi78 Wrote: Am avut timp de doi ani o Bezzera Unica si o recomand oricui doreste sa bea preponderent espresso.

Aparatul pierdea 0,4 grade Celsius pe termometrul de grup, pe perioada unei extractii de 30-35 s, dupa o incalzire de minimum 45 minute; folosesc in continuare o priza programabila, astfel ca dimineata am aparatul gata de lucru fix cand trebuie.

Frotarea laptelui cum o face Unica?
 
Reply
#16
Cip: "Daca m-as gandi la un HX as astepta Lelit MaraX iar daca as vrea un DB m-as uita cu atentie spre ACS Minima, chiar daca, in opinia mea, e urat ca noaptea."

foarte adevarat si pentru mine!
(si da, la Minima, tava e o monstruozitate atat ca design (colturile alea dracesti...) cat si ca ergonomie... 
iar 'inaltatorul' acela e cireasa de pe tort!)

n-am sa inteleg niciodata cele cateva repere majore de atractie in marketing: small footprint, fast warm-up, low noise etc.
cat timp e vorba de o masina cat de cat traditionala - deci achizitionata ca atare in cunostinta de cauza, cu boiler de abur saturat, conteaza sa fie cat mai grea, cu un boiler suficient de mare, ca un compromis practic pentru modul de utilizare, sa consume multa energie (...) si sa ia ceva timp ajungerea intr-o stare reala de echilibru termic!
(cate masini de casa sunt cu boiler de macar 3l?! cu extractie cu pompa nu stiu sa mai fie vreuna, doar inca multe spring-levers - Quick Mill Achille, Profitec 800, Izzo Alex, Valexia etc., toate cu boilere spre 4-5l...!)

SBDU este totusi o masina cu precadere entry-level, deci cu argument de economica... oricand as prefera un open boiler (chiar DIY), sau ceva lever, chiar manual!
acea 'stabilitate termica' la SBDU, de care se face zicere pe-aici este o reflectare subiectiva a unei situatii mult mai complexe, din camera de extractie si din puc...
pe Magica, (masurand in 'punctul Eric', cu un senzor termocuplu, cu cateva zeci de citiri pe sec, nu cu una cum e la termometru!) aveam curent (sunt mai multe postari cu graficele din sesiuni prin forum) la 5-6 extractii succesive, variatii infime, sub 0,2 grad C, nu pe durata unui shot, ci de la un shot la altul!
si totusi... ce iesea in ceasca era alta poveste Smile
iar la un SBDU folosit si pentru abur, inseamna sa ciclez mereu intre 2 stari termice care nu prea apuca sa ajunga in echilibru!
________________________________________________________________________________________
strega_mod/ minima_flow_ctrl(ecm)/ MaraX_flow_ctrl(cs)/ sette_270/ macap_m7/ casadio_enea/ prajitor_diy
 
Reply
#17
(10-06-2020, 17:33)cozma Wrote:
(11-02-2020, 11:26)smitzah Wrote: Multumesc tuturor pentru sfaturi! Tinand cont de recomandarile de mai sus si bugetul limitat cred ca voi trage spre Unica. Am vazut ca ECM e frumos construita pe interior insa diferenta de pret nu mi se justifica momentan fata de Unica.

Ai reusit pana la urma sa iti iei Unica? Esti multumit? Ai ramas cu rasnita Kinu ?

Scuze de raspunsul intarziat, nu am primit notificarea pe telefon Smile 

Am luat Unica si sunt super incantat de ea. Am vrut sa ii fac un mini-review dupa ce imi completam set-up-ul cu un termometru si un nivelator insa a venit pandemia si altele au fost prioritatile.
Din punct de vedere al rezultatului in ceasca mi se pare o diferenta mare intre Unica si Gaggia. Ce mi-a dat mie batai de cap la inceput a fost rasnirea si tamparea astfel incat sa imi curga uniform si sa nu am channeling. Initial mi s-a parut ceva mai greu de facut o cafea decat la Gaggia pentru ca presupunea o mai mare atentie din partea mea. Acum mi se pare ok si apreciez ca unica imi ofera posibilitatea de a incerca mai multe lucruri noi si sa descopar noi gusturi in ceasca (ca sunt ele bune sau rele Smile) ). Pe gaggia nu as fi fost capabil de asa ceva.
Ca si constructie, este suficient de solid ca sa nu tin cu mana aparatul cand pun portafiltrul, tabla mi se pare bine lucrata si per total mi se pare chiar frumos. Ce ma deranjeaza putin la el e asezarea butoanelor pentru pompa si pornire. Sunt puse in partea de jos stanga si mai mereu sare apa sau cafea pe ele... si sunt destul de greu de curatat.

La Kinu inca nu renunt, mi se pare ca face fata cu brio si pe langa asta procesul de preparare a cafelei de dimineata pentru mine e meditatie Smile

Daca te gandesti sa faci si lapte la ea, iti recomand sa te mai gandesti daca nu cumva vrei un HX sau un DB.
Bezzera Unica + Kinu M47 Traveler, Fellow Stag EKG + Hario V60
 
Reply
#18
Fain și acest aparat. Ce te-a făcut să iei acesta și nu ECM Klassica, prețul? Cât era diferența? Ai fi rezolvat problema cu butoanele, la ECM sunt puse sus. Văd că și boilerul este mai mic și din cupru versus inox. Care o fi mai bun?

- display-ul PID-ului se transformă în cronometru la pornirea pompei?
- se face ușor reglarea presiunii? (valva OPV)

Poate ajută și pe altcineva aceste comparații. Ms.
ECM Classika PID, Kinu M47 Phoenix, Niche Zero
 
Reply
#19
E totusi o diferenta de la 4300 la 5800, pt aceeasi tehnologie practic...
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#20
(30-06-2020, 16:19)smitzah Wrote:
(10-06-2020, 17:33)cozma Wrote:
(11-02-2020, 11:26)smitzah Wrote: Multumesc tuturor pentru sfaturi! Tinand cont de recomandarile de mai sus si bugetul limitat cred ca voi trage spre Unica. Am vazut ca ECM e frumos construita pe interior insa diferenta de pret nu mi se justifica momentan fata de Unica.

Ai reusit pana la urma sa iti iei Unica? Esti multumit? Ai ramas cu rasnita Kinu ?

Din punct de vedere al rezultatului in ceasca mi se pare o diferenta mare intre Unica si Gaggia. Ce mi-a dat mie batai de cap la inceput a fost rasnirea si tamparea astfel incat sa imi curga uniform si sa nu am channeling. Initial mi s-a parut ceva mai greu de facut o cafea decat la Gaggia pentru ca presupunea o mai mare atentie din partea mea. Acum mi se pare ok si apreciez ca unica imi ofera posibilitatea de a incerca mai multe lucruri noi si sa descopar noi gusturi in ceasca (ca sunt ele bune sau rele Smile) ). Pe gaggia nu as fi fost capabil de asa ceva.

Dincolo de entuziasmul achizitiei, nu-mi dau seama pe ce se bazeaza afirmatii ca "diferenta mare" sau limitarile de pe Gaggia. Mai ales daca vorbim despre un aparat Gaggia cu PID, exploatat corect. As fi inteles diferente mari daca se trecea de la o rasnita manuala la o electrica, dar de la un aparat capabil espresso la altul, diferentele sunt, in general, mici daca nu sunt aparate din categorii si cu functionalitati diferite.

Eu am comparat al meu Gaggia Baby, modificat intr-adevar, cu aparatul comercial de la cafenea, folosind aceeasi rasnita, apa si cafea, si nu am gasit diferente substantiale sau cel mult in zona insesizabile pentru cineva cu mai putina experienta. Aceeasi experienta am avut-o si la o comparatie intre Gaggia/Pavoni si aparatul comercial.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: (factory g106), m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#21
(30-06-2020, 17:17)Lyvyoo Wrote: E totusi o diferenta de la 4300 la 5800, pt aceeasi tehnologie practic...
Unde este 4300?
ECM Classika PID, Kinu M47 Phoenix, Niche Zero
 
Reply
#22
Pai de vreo jumătate de an la Barshaker, cu reducerea de forum.
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#23
(30-06-2020, 17:19)dev Wrote:
(30-06-2020, 16:19)smitzah Wrote:
(10-06-2020, 17:33)cozma Wrote:
(11-02-2020, 11:26)smitzah Wrote: Multumesc tuturor pentru sfaturi! Tinand cont de recomandarile de mai sus si bugetul limitat cred ca voi trage spre Unica. Am vazut ca ECM e frumos construita pe interior insa diferenta de pret nu mi se justifica momentan fata de Unica.

Ai reusit pana la urma sa iti iei Unica? Esti multumit? Ai ramas cu rasnita Kinu ?

Din punct de vedere al rezultatului in ceasca mi se pare o diferenta mare intre Unica si Gaggia. Ce mi-a dat mie batai de cap la inceput a fost rasnirea si tamparea astfel incat sa imi curga uniform si sa nu am channeling. Initial mi s-a parut ceva mai greu de facut o cafea decat la Gaggia pentru ca presupunea o mai mare atentie din partea mea. Acum mi se pare ok si apreciez ca unica imi ofera posibilitatea de a incerca mai multe lucruri noi si sa descopar noi gusturi in ceasca (ca sunt ele bune sau rele Smile) ). Pe gaggia nu as fi fost capabil de asa ceva.

Dincolo de entuziasmul achizitiei, nu-mi dau seama pe ce se bazeaza afirmatii ca "diferenta mare" sau limitarile de pe Gaggia. Mai ales daca vorbim despre un aparat Gaggia cu PID, exploatat corect. As fi inteles diferente mari daca se trecea de la o rasnita manuala la o electrica, dar de la un aparat capabil espresso la altul, diferentele sunt, in general, mici daca nu sunt aparate din categorii si cu functionalitati diferite.

Eu am comparat al meu Gaggia Baby, modificat intr-adevar, cu aparatul comercial de la cafenea, folosind aceeasi rasnita, apa si cafea, si nu am gasit diferente substantiale sau cel mult in zona insesizabile pentru cineva cu mai putina experienta. Aceeasi experienta am avut-o si la o comparatie intre Gaggia/Pavoni si aparatul comercial.
Out of the box, grupul E61 aduce o dulceață anume shot-ului datorita preinfuziei si stabilitatii termice, alaturi de un plus de arome. Tin minte clar inclusiv momentul cand am trecut de pe grup electric bz pe Brewtus, avand aceeasi cafea in casă.
Insa nu pot uita nici intalnirea comunitatii de care aduce des aminte @cradun Smile cand eu unul am votat in blind gustul dat de PL41TEM Smile)
Nu e loc de comparatii pe diagonală, doar aminteam experiente trecute.
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#24
(30-06-2020, 17:45)Lyvyoo Wrote: Pai de vreo jumătate de an la Barshaker, cu reducerea de forum.

Aha. Bun preț. Apropo de bani, se dă următorul buget de upgrade (în cazul meu) 1000 lei. Ce iau, chitul de profilare sau upgrade râșniță? Cool
ECM Classika PID, Kinu M47 Phoenix, Niche Zero
 
Reply
#25
Ce sa profilezi?
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: (factory g106), m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#26
Dispozitiv ECM de control al debitului, pentru grupurile E61

https://www.perfectespresso.ro/ro/produs...e61--1348/

Nu "profilează" ca Bianca?
ECM Classika PID, Kinu M47 Phoenix, Niche Zero
 
Reply
#27
Eu am întrebat ce vrei sa profilezi fără un upgrade substantial la râșnița si trecerea pe o cafea light?

Eu aș cumpăra prima dată un refractometru ca să-mi fac o idee obiectivă de unde plec și în ce direcție să o apuc...
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: (factory g106), m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#28
Aha, păi dă-mi exemplu atunci de un "upgrade substanțial" la râșniță. Dar fără ecrane lcd si prea multă electronică. Doar butonul de on /off e suficient acasă.

N-am studiat faza cu refractometrul, cam cât costă și la ce mă ajută?
ECM Classika PID, Kinu M47 Phoenix, Niche Zero
 
Reply
#29
Eu zic sa faci upgrade la rasnita pentru ca poate nu o sa fie destul pentru a incepe in lumea profilarii. Insa cu 1000 de lei + eventual rasnita ta daca reusesti sa vinzi, nu gasesti upgrade sesizabil dupa parerea mea la rasnita 
 
(30-06-2020, 18:04)Kontrast Wrote:
(30-06-2020, 17:45)Lyvyoo Wrote: Pai de vreo jumătate de an la Barshaker, cu reducerea de forum.

Aha. Bun preț. Apropo de bani, se dă următorul buget de upgrade (în cazul meu) 1000 lei. Ce iau, chitul de profilare sau upgrade râșniță? Cool
La Marzocco KB90 ABR, Eureka Atom Speciality, Ek43
La Marzocco GS3 AV, Lelit PL41TEM, Baratza Sette 270W, Honne Silm, Gina Smart, Tamper BH..si ce mai gasim in Showroom:)
 
Reply
#30
(30-06-2020, 16:47)Kontrast Wrote: Fain și acest aparat. Ce te-a făcut să iei acesta și nu ECM Klassica, prețul? Cât era diferența? Ai fi rezolvat problema cu butoanele, la ECM sunt puse sus. Văd că și boilerul este mai mic și din cupru versus inox. Care o fi mai bun?

- display-ul PID-ului se transformă în cronometru la pornirea pompei?
- se face ușor reglarea presiunii? (valva OPV)

Poate ajută și pe altcineva aceste comparații. Ms.

Cu siguranta pretul Smile. Mi-a placut desig-ul ECM-ului insa Bezzera avea pretul foarte bun. Ce sfat mi-as da acum daca ar fi sa fiu in pozitia de a alege, ar fi sa vad aparatele live undeva si eventual sa gust cafea facuta de ele. Legat de intrebarile tale:
- pe Bezzera diplay-ul PID-ului nu se transforma in cronometru
- pentru OPV trebuie deschisa carcasa - inca nu am facut asta

(30-06-2020, 17:19)dev Wrote:
(30-06-2020, 16:19)smitzah Wrote:
(10-06-2020, 17:33)cozma Wrote:
(11-02-2020, 11:26)smitzah Wrote: Multumesc tuturor pentru sfaturi! Tinand cont de recomandarile de mai sus si bugetul limitat cred ca voi trage spre Unica. Am vazut ca ECM e frumos construita pe interior insa diferenta de pret nu mi se justifica momentan fata de Unica.

Ai reusit pana la urma sa iti iei Unica? Esti multumit? Ai ramas cu rasnita Kinu ?

Din punct de vedere al rezultatului in ceasca mi se pare o diferenta mare intre Unica si Gaggia. Ce mi-a dat mie batai de cap la inceput a fost rasnirea si tamparea astfel incat sa imi curga uniform si sa nu am channeling. Initial mi s-a parut ceva mai greu de facut o cafea decat la Gaggia pentru ca presupunea o mai mare atentie din partea mea. Acum mi se pare ok si apreciez ca unica imi ofera posibilitatea de a incerca mai multe lucruri noi si sa descopar noi gusturi in ceasca (ca sunt ele bune sau rele Smile) ). Pe gaggia nu as fi fost capabil de asa ceva.

Dincolo de entuziasmul achizitiei, nu-mi dau seama pe ce se bazeaza afirmatii ca "diferenta mare" sau limitarile de pe Gaggia. Mai ales daca vorbim despre un aparat Gaggia cu PID, exploatat corect. As fi inteles diferente mari daca se trecea de la o rasnita manuala la o electrica, dar de la un aparat capabil espresso la altul, diferentele sunt, in general, mici daca nu sunt aparate din categorii si cu functionalitati diferite.

Eu am comparat al meu Gaggia Baby, modificat intr-adevar, cu aparatul comercial de la cafenea, folosind aceeasi rasnita, apa si cafea, si nu am gasit diferente substantiale sau cel mult in zona insesizabile pentru cineva cu mai putina experienta. Aceeasi experienta am avut-o si la o comparatie intre Gaggia/Pavoni si aparatul comercial.

Se bazeaza pe gustul si experienta mea subiectiva Smile. Gaggia Classic al meu a fost fara PID si din 3 in 3 luni trebuia sa ii schimb boilerul (poate nu m-am descurcat eu sa il exploatez corect). Bezzera e tot SBDU dar are PID, boiler mai mare, grup E61, constructie solida si imi ofera per total o experienta mai placuta in utilizare. Am facut espresso pe ambele si cafeaua de pe Bezzera mi se pare ca e mai "densa" si mai plina de gust. Mi se pare mai usor de atins aromele scrise pe punga de cafea. 
Ce mi-am dat seama din viata mea de cafengiu pana acum e ca gustul cafelei e diferit pentru fiecare, prietenii carora le-am dat Classicul sunt foarte fericiti de el si spun ca beau cafea la fel ca la cafenea iar eu sunt foarte fericit de Bezzera acum. Daca ai ajuns cu Baby modificat la rezultate foarte bune si esti fericit cu el mi se pare ca esti super tare si ma bucur pentru tine.
Bezzera Unica + Kinu M47 Traveler, Fellow Stag EKG + Hario V60
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)