Welcome Back Log In Create Account

Lelit PL81T Grace si PL91T Victoria

Am un set de garnituri de rezerva, dar tot cele originale sunt in uz. Imbunatatiri nu i-am facut, iar ca modificari, doar opv-ul la 9 bari jumate. A si era sa uit, am schimbat odata lcc-ul din cauza cablului de alimentare.
Lelit PL91T \ Ims Competition, Mahlkonig Vario Home, DF64 gen2, Gene Cafe Roaster

Reply
(09-02-2026, 17:54)Abi Wrote: Am un set de garnituri de rezerva, dar tot cele originale sunt in uz. Imbunatatiri nu i-am facut, iar ca modificari, doar opv-ul la 9 bari jumate. A si era sa uit, am schimbat odata lcc-ul din cauza cablului de alimentare.​

Aaa, deci sunt OK, eu cu al meu de doi ani :) Si eu am facut saptamana trecuta modificarea presiunii, undeva la 9.2, ceea ce in extractie ajunge pe la 8.0 - 8.5, plus sita de la dus, am pus IMS. Mersi de info!
Mahlkoenig e64 ws | Lelit Victoria PL91T

Reply
Salutare, revenind la o tema pe aceasta masina - a incercat cineva modul cu dimmer folosind un Shelly? Ma gandeam ca se pot face chiar scenarii mult mai avansate decat o simpla profilare de debit...

Reply
Am facut topic separat pentru Victoria3 Pagaia, aici.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
(04-06-2026, 17:05)bx3m Wrote: Salutare, revenind la o tema pe aceasta masina - a incercat cineva modul cu dimmer folosind un Shelly? Ma gandeam ca se pot face chiar scenarii mult mai avansate decat o simpla profilare de debit...

Daca este dimmer de LED-uri, nu merge.
Chestia asta e facuta, de ce nu iei o solutie existenta ?

Reply
Vă salut!

Mi-a murit LED-ul de la butonul de sus al espressorului și aș dori să mă ajutați cu sfaturi și păreri.
Așadar, merită înlocuit (în regie proprie)?
Se găsește de cumpărat așa ceva?
Unde pot găsi?

Vă mulțumesc.
Lelit PL81T+Ascaso Precision Competition Filter+tamper Lelit PL100+nivelator Lelit PL121, Baratza Sette 270 [b]Wi [/b]și Ascaso iSteel I1+Bialetti Fiametta

Reply
Sunt sanse mari sa nu fie LED, ci neon, daca e sa ma iau dupa ce s-a gasit prin butoanele altor espresoare.
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid229239

Daca in masina respectiva nu ai electronica de loc, adica ceva care sa necesite 5-12V, ca sa poti alimenta un LED, atunci e neon 99%.

Reply
Chiar nu știu.
Mă gândeam că cei care l-au mai desfăcut cam știu.
De aceea am întrebat și de unde pot cumpăra.

Dar dacă ar fi becul neon, există de cumpărat separat?
Butonul funcționează ok. 
Dacă e prea-prea complicat, îl las așa. :(
Lelit PL81T+Ascaso Precision Competition Filter+tamper Lelit PL100+nivelator Lelit PL121, Baratza Sette 270 [b]Wi [/b]și Ascaso iSteel I1+Bialetti Fiametta

Reply
Da, am indicat in discutia de la link-ul de mai sus, si posibile surse de unde se poate procura.
Il vezi si cum arata, semnificativ diferit fata de un LED.
Ca sa afli ce e acolo, totul incepe cu desfacerea butonului...

Reply
Mulțumesc mult @renatoa!

În caz că nu răspunde (și) altcineva între timp, voi reveni cu poze concludente după ce desfac espressorul.
E puțin mai delicat din două motive: 1 urmează să plec într-un scurt CO zilele viitoare și 2. tb să-mi conving consoarta (prietenii știu de ce).

Reply
Asta e ?
https://www.espressorul.ro/produs/buton-...a-9600052/

Reply
da, din diagrama part number este : 9600052

[Image: vRqsZBZ.jpeg]
Now: Lelit MaraX | Timemore 078S | Timemore Black Mirror | Flair Signature | Skywalker Roaster | Kingrinder K2
Past: Lelit PL81T Grace | DF64 | Cafflano Kompresso | Staresso Mirage Pro

Reply
Si e LED, nu neon, doar ca e separat de switch, nu incorporat... si nu se vinde decat kit cu toate manunchi.

https://lamacchinadelcaffe.com/en/produc...d--9600058

Nu-i bai, acum ca aflaram... un led e simplu de schimbat

Reply
Nu e ăla de on-off.
Este unul dintre cele trei de sus. Din diagramă găsesc că ar fi 9600058.

Dar nu l-am găsit pe nicăieri și caut de mai multe opre după acel cod.

În ceea ce privește mănunchiul de leduri, chiar nu știu unde ar intra toate cele 6 pt că, din câte știu, butonul de on-off nu este luminat. Restul ar intra așa: 3 bucăți la butoanele verticale (1 pt espresso, 1 pt abur, 1 pt apă fierbinte), unul la PID, unul la manometru și unul, nu mai știu unde.

Ar merge să caut un simplu LED alb pe la magazinele de specialitate?

Reply
As incepe cu extragerea lui, asa afli dimensiunea, sunt 4 marimi, si modul cum e montat, intr-un soclu ca un bec, sau lipit/sertizat.
In functie de asta procuri LED-ul si mai vorbim.

[Image: through-hole-led.webp]

Reply
Dragilor, am o chestie cu Victorita mea - deja si la primul shot trebuie sa strang PF mai mult decat pana acum, dar la al doilea duc manerul cam 90 de grade  ca sa fie strans. E momentul sa inlocuiesc garnitura de grup?

Reply
Nu musai, exista special pentru asa ceva garnituri de carton de 0.8mm care compenseaza tasarea celei de cauciuc.
https://www.piese-horeca.ro/garnitura-co...mbali-6562

Reply
Ma gandeam si la una din asta, dar tine la presiunea si caldura care se fac acolo? E clar ca din cauza astora doua ajunge sa fie mai maleabila la a doua extractie...
Si inca ceva - in ultimele doua saptamani am scazut presiunea la extractie cu rotita de abur, pentru Etiopia aia de care vorbeam in alt topic; facand asta, am observat ca s-a scurs ceva apa in zona tavii acolo, iesind in afara pe blat. Prin teava de abur nu iesea multa apa, si nici cu mare presiune, ma gandeam ca ar putea sa fie asta cauza - tasneste apa si stropeste, dar ma gandesc daca poate iesi si prin alta parte? Incerc sa imi dau seama pe unde si de ce iese apa in cazul profilarii presiunii, as fi vrut sa ii pun dimmer pe pompa, dar daca nu ii place asta, nu mai pun...

Reply
Pai garniturile astea exact pentru asa ceva se vand.
Iar materialul din care sunt facute este folosit de exemplu si la garniturile de chiulasa auto... circa 200 de grade si 100 bari.

Asa zisa profilare din rotitza e una, din dimmer e alta.
Nu pot comentat scaparile care le descrii cand umblii la rotita, dar efectul montarii dimmer-ului este o variatie a presiunii doar intr-un sens: scadere !
Nu iti va creste presiunea daca montezi dimmer, fara el pompa lucreaza la maxim tot timpul.

Reply
O sa comand garnitura din aia, ar trebui sa fie mai ok atunci.
Da da, stiu cu dimmerul, doar ca nu inteleg pe unde ar fi curs atata apa pe langa tava, aici am eu semnul de intrebare, dar avand in vedere ca rotita aia nu pentru asta a fost facuta... orice e posibil. Cand 'oi mai face asta, o sa incerc sa bag teava de abur intr-un alt recipient, sa nu mai sufle in tavita, sa vad daca asa mai iese apa.
Asteptam si eu de la un anumit coleg ceva detalii despre dimmer si cum sa il montez  Cool

Reply
Vă salut!
Revin cu info după desfacerea espressorului:
 - sunt câte două LED-uri albe puse pt fiecare buton;
 - fiecare led este într-o cămașă de plastic pe care este inscripționat 12V;
 - am măsurat cu sublerul și dimensiunea LED-urilor este de aprox. 4,9mm;
 - am constatat că după ceva timp de la deschidere, LED-urile respective (cele care nu merg) clipesc intermitent (deci funcționează);
 - pt a verifica totuși că funcționează, le-am cuplat, pe rând la o baterie de 3,7V și se aprind ambele;
 - apoi am scos mufa care intră în placa electronică (GECAR, parcă) și, cu volmetrul pus pe continuitate, am verificat continuitatea firelor la capăt;
 - am descoperit că toate firele erau OK, numai unul nu funcționa (deci fie întrerupt, fie contact imperfect pe undeva);
 - am mai descoperit că pe traseul firelor de la LED-uri către placa electronică, ficare dintre fire are câte un rezistor (cred că așa se numește). Precizez faptul că LED-urile sunt legate între ele în serie...însă mufa firului are 8 găuri;
 - am măsurat acel rezistor cu voltmentrul pe ohm și continuitate (așa e poziția la mine) și nu aveam nicio valoare. Așadar, înclin să cred că de acolo este.
 - am observat că rezostorul nu era lipit de fire cu sertizat (logic cumva pt că fiind lângă boilerul espressorului exista riscul ca lipitura să nu țină)
 - am și poze pe care încerc să le încarc, însă nu știu dacă reușesc.

Având în vedere cele de mai sus,  vin cu următoarele întrebări: 1. Am măsurat ok (nu mă pricep la electronică)? 2. Găsesc undeva un rezistor să îl schimb (sper să se vadă ok cel din poză). 3. Să risc să lipesc cu fludor un nou rezistor acolo? 4. Are ceva dacă nu pun rezistor și fac legătura fără?

Mulțumesc tuturor și scuze de postarea cam lungă.[Image: AuDhNpB.jpeg][Image: nE94z6H.jpeg][Image: w1O9qgY.jpeg][Image: XEDJRi2.jpeg]
[Image: liwTpB1.jpeg]

Reply
Din toata povestea, partea cu sertizarea e cea mai dubioasa... lipiturile tin la 190 grade minim, ori sa ai atatea grade intr-un espressor... e cam exclus. Nici in prajitoare nu ai peste 100 in partea electronica.

Ceeace ma duce la banuiala ca subiectul nu este rezistenta, ci o fuzibila termica, care se monteaza seritzat tocmai pentru ca o lipitura ar distruge-o.
E doar o presupunere, pentru ca nu am mai vazut fuzibile in formatul acesta, si nici un cod al culorilor pentru ele nu exista.
Daca ar fi rezistenta ar avea 580 Ohmi, daca benzile alea sunt verde gri maro auriu, eu asta am deslusit.
Daca nu e verde ci albastru, atunci ar fi 680 Ohmi.
Oricum, daca e rezistenta pe circuitul LED-ului, valoarea nu e critica, poate varia lejer si cu +/- 200 ohmi.

Poti incerca sa pui o rezistenta de o valoarea apropiata, in plaja 500-1000.
Daca nu va merge atunci e fuzibila, dar zau daca inteleg ce ar cauta in circuit cu LED-urile... si ce sa pui in schimb.
Pentru test doar rasuceste firele, nu e nevoie de lipire sau sertizare.

Reply
Mda...nu știu ce să zic ref la alegerea celor de la Lelit de a sertiza acele fire și de a nu le lipi. O fi fost mai ieftin la producție...sau mai rapid.

Dacă aș ști ce este acea piesă, m-aș duce să o cumpăr. Acum, nepricepându-mă la electronică, nu știu după ce anume să mă uit. Nefiind o avere aș lua și-și. Oricum producătorii au avut în cap ceva când au făcut asta.

Cât privește testul cu firele șuntate „pe direct”, m-am gândit și eu sa fac asta, dar mi-a fost teamă să nu ard ceva pe acolo. Bine, în acest caz, cred că doar ledul/ ledurile respective, dar cream apoi o pagubă și mai mare.
Ideea este că fiecare traseu din acela de fire pentru leduri are câte un gândac din ăsta sertizat pe firul care vine direct de la mufă (vezi poza de mai jos), pentru fiecare pereche de leduri: deci 3 gândaci din ăștia în total. Deci e clar, din punctul meu de vedere, că fiecare grup de leduri are alimentare separată din placa aceea electronică.

O să încerc zilele viitoare să pun pe direct ledul și între timp să caut să cumpăr o rezistență de 580 ohmi dar și o fuzibilă. Sper să nu distrug ceva pe acolo. 
Ce mă surprinde este că doar tu mi-ai răspuns aplicat deși, sunt sigur, că aici pe forum sunt mult mai multe persoane care se pricep la electronică. No offence!

[Image: XLePRhY.jpeg]

Pe site-ul trimis de tine (https://lamacchinadelcaffe.com/en/produc...d--9600058) tot mănunchiul ăla costă, cu tot cu livrare cam 50 de euro și..parcă nu m-aș arunca...poate dacă găsesc și pe altcineva pe aici care vrea ceva de la ei de pe site și împărțim costul de livrare.

Reply
Vezi aici
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid231480
WPM PRIMUS | J64V | Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant & HiBean.

Reply
Chiar nu are sens sa cumperi sorcova aia doar pentru ceva asa marunt... chiar daca te cuplezi sa mai diminuezi din transport.

Daca zici ca mai sunt alte doua similare, de ce nu masori unul ?

Nu incerca sa intri in mintea fabricantului Wink
Daca vrei putem face o sesiune impreuna.

Reply
Putem face o sesiune împreună, numai să îmi dai nr tău de mobil în privat.
Cel mai probabil pe vineri...
Sper ca până atunci să găsesc să cumpăr o fuzibilă și o rezistență ca să am de schimb.
Oricum, și cu desfăcutul e problemă pt că soția bea cam 2 cafele pe zi și tb să aibă espressorul funcțional în tot restul timpului. ;)

Reply
Dragilor, ma gandeam sa duc presiunea maxima mai jos, gen ~ 7 bari, din supapa. O fi OK pentru orice tip de cafea? Eu baleiez intre mai mult, cu preferinta catre medium si medium-light roast. Nu refuz light, dar de obicei le evit din cauza aciditatii.

Reply
Nu e vorba atat de cafea, cat de puc.
Sa presupunem ca extragi pucul de ieri la 7 bari... ce se va intampla ?
Extractia va dura mai mult, evident. Iti doresti asta ? Adica o faci cu intentie, sau doar ca experiment ?
Cafeau respectiva a fost bine extrasa ieri ? Atunci, la 7 bari se va supraextrage, din cauza timpului mai lung.
Care cafele ar fi favorizate de o extractie mai lunga ?
Tot genul de intrebari pe tema asta cred ca si-ar gasi raspunsul daca ar fi citite ultimele discutii din topicul de profilare, legate de clipul care explica multe... spre nemultumirea multora. Wink

Reply
Pai, cafeaua din ultima vreme este extrasa foarte bine, zic eu, si nu cred ca extractia la 7 in loc de 9 ar avea mare efect asupra timpului de extractie. As face-o mai degraba ca experiment, sa vad cum merge treaba cu cafelele mele.
Tot astept un mic tutorial cum sa fac profilarea pe masina mea, de la un coleg care a promis ca revine cu informatii  Confused

Reply
Nu crezi ca va avea mare efect zici matale... pai nu e pe crezute.
Ai un robinet la chiuveta, invarti de el... nu se schimba nimic ?

De ce "crezi" ca au scazut de la 15 la 9... si chiar la 6 bari in ultimii ani ?
Poate arunci un ochi in topicul de modare opv la 9 bari, unii indraznesc sa intrebe "de ce" ... si daca intrebi poate primesti si raspunsuri.

Ce or fi avut cu biata cafea, care atati ani a mers bine la 15 bari... sa inceapa sa o extraga mai jos... vorba vine, 15 bari zice reclama, ca in baruri nu se mai extragea la 15 bari de mult ... dar cati stau cu ochii in manometru la un bar?

Ce tutorial mai bun vrei decat unde te-am trimis sa citesti?
Aici deja suntem off-topic.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 4 Guest(s)