Hello There, Guest! Login Register


Lelit PL81T

#1
Salut.

NU reusesc (inca) sa obtin un espresso cremos. Am o rasnita Gaggia MDF. Cafeaua este de la Narcoffee, am folosit treapta 3 sau treapta 4. Am incercat si cu preinfusie si fara, diverse niveluri ale temperaturii. Rezultatul e cam acelasi. Timpul de extractie intre 25-32, cantitatea de cafea cea spusa de multi dintre voi.

Ce nu este in regula sau ce gresesc?

Imi iese un espresso pe care unii l-ar percepe cam "tare", dar fara crema si destul de putin ca si volum (la 2 cesti).

Am citit din ceea ce spun multi useri cu experienta aici, insa recunosc ca anumite lucruri inca nu le stapanesc...sau nu le-am intelesSmile

Va multumesc!Smile
 
Reply
#2
(01-12-2018, 16:35)mirel Wrote: Salut.

NU reusesc (inca) sa obtin un espresso cremos. Am o rasnita Gaggia MDF. Cafeaua este de la Narcoffee, am folosit treapta 3 sau treapta 4. Am incercat si cu preinfusie si fara, diverse niveluri ale temperaturii. Rezultatul e cam acelasi. Timpul de extractie intre 25-32, cantitatea de cafea cea spusa de multi dintre voi.

Ce nu este in regula sau ce gresesc?

Imi iese un espresso pe care unii l-ar percepe cam "tare", dar fara crema si destul de putin ca si volum (la 2 cesti).

Am citit din ceea ce spun multi useri cu experienta aici, insa recunosc ca anumite lucruri inca nu le stapanesc...sau nu le-am intelesSmile

Va multumesc!Smile
Si eu, la sfatul unui coleg espressoman am inceput sa merg la peste 30 sec. Rezultatul nu e fantastic, dar toti cei necunoscatori in ale espressooului au zis ca e ok. Mai bine imi iese ristretto.! Dar important e sa poti bea ce obtii (in prima saptamana am aruncat tot). Cu timpul, probabil, vom obtine rezultate mai bune. Se pare ca nici offsetul lui 81T nu este prea grozav. Eu voi incerca sa iau un bottomless si o sita de 20 g, poate imbunatatesc ceva. In plus,m am folosit Azuga si voi schimba cu Bucovina.
Lelit PL81T, Eureka Specialita 15BL
 
Reply
#3
(01-12-2018, 21:38)BogdanDN Wrote:
(01-12-2018, 16:35)mirel Wrote: Salut.

NU reusesc (inca) sa obtin un espresso cremos. Am o rasnita Gaggia MDF. Cafeaua este de la Narcoffee, am folosit treapta 3 sau treapta 4. Am incercat si cu preinfusie si fara, diverse niveluri ale temperaturii. Rezultatul e cam acelasi. Timpul de extractie intre 25-32, cantitatea de cafea cea spusa de multi dintre voi.

Ce nu este in regula sau ce gresesc?

Imi iese un espresso pe care unii l-ar percepe cam "tare", dar fara crema si destul de putin ca si volum (la 2 cesti).

Am citit din ceea ce spun multi useri cu experienta aici, insa recunosc ca anumite lucruri inca nu le stapanesc...sau nu le-am intelesSmile

Va multumesc!Smile
Si eu, la sfatul unui coleg espressoman am inceput sa merg la peste 30 sec. Rezultatul nu e fantastic, dar toti cei necunoscatori in ale espressooului au zis ca e ok. Mai bine imi iese ristretto.! Dar important e sa poti bea ce obtii (in prima saptamana am aruncat tot). Cu timpul, probabil, vom obtine rezultate mai bune. Se pare ca nici offsetul lui 81T nu este prea grozav. Eu voi incerca sa iau un bottomless si o sita de 20 g, poate imbunatatesc ceva. In plus,m am folosit Azuga si voi schimba cu Bucovina. 

Eu nu a trebuit sa arunc, este bun, are tarie are, aroma, doar crema ii lipseste. Folosesc Bucovina. O sa macin f fin si am sa vad.
Ceea ce am scos eu a fost peste multe espresso baute in oras ca gust si consistenta, doar ca nu are acea corpolenta.

Mai citim, ne mai documentam. Sita cu care vine nu are 20g?
 
Reply
#4
(01-12-2018, 16:35)mirel Wrote: Salut.

NU reusesc (inca) sa obtin un espresso cremos. Am o rasnita Gaggia MDF. Cafeaua este de la Narcoffee, am folosit treapta 3 sau treapta 4. Am incercat si cu preinfusie si fara, diverse niveluri ale temperaturii. Rezultatul e cam acelasi. Timpul de extractie intre 25-32, cantitatea de cafea cea spusa de multi dintre voi.

Ce nu este in regula sau ce gresesc?

Imi iese un espresso pe care unii l-ar percepe cam "tare", dar fara crema si destul de putin ca si volum (la 2 cesti).

Am citit din ceea ce spun multi useri cu experienta aici, insa recunosc ca anumite lucruri inca nu le stapanesc...sau nu le-am intelesSmile

Va multumesc!Smile

Cred ca o variabila necontrolabilă e râșnița. Ar trebui sa fie stepless.

Cafeaua ce o iei tu e prăjită (dacă nu greșesc, cam acesta e stilul la ei) către italian/french, astfel ca temperatura nu te ajuta așa mult. 95-96 ar trebui sa fie ok. Dar nu greșești nici cu 93. Adică ce doresc sa zic e ca la acel tip de prajire temperatura nu are un rol atât de important. Dacă greșesc sa m corecteze cuneva. Preinfuzia la cele dark nu prea ajuta. Preinfuzia dezvolta bine aromele la cele prăjite mai medium/light. Dar cel mai bine întreabă la ei ce recomanda!

Problema cea mai mare la lelit o văd presiunea, care vine pe 12 bar. Recomand deschiderea aparatului și reducerea la 9, adică 10 cu manometrul pus pe portfiltru. Atenție la garanție, verific dacă se păstrează. S-ar putea sa ai înăuntru pe reglaj un picuț de vopsea și se va vedea ca ai umblat. Cel mai fair e sa intrebi. ( asta dacă mai ai garanție).

Încearcă și alta cafea. Dar as merge tot pe una mai prăjită pana te deprinzi. Sunt șanse sa Reușești maI ușor, nu e așa capricioasa cafeaua mai prăjităc ca cea light.

Atenție: chiar dacă ai 2 pungi la fel, sa fie cumparate deodată. Dacă nu sunt de la aceeași prăjire îți da peste cap setările. Și nu vei sti care e problema. Ca vei râșni cu aceeași setare, la prăjiri diferite.

Sa-mi termin ideea:
Tu mergi cu 12 bar. Și atunci rasnesti mai fin, ca sa rămâi in timpi. Si uite așa extracția nu e cum trebuie. Și atunci poate ca și temperatura “devine” mai importantă.
Dacă ai avea 9 bar ai putea rasni mai grosier și aceeași temperatura ar faCe altceva “cafelei” respective. Curgerea ar fi alta...

Dar ca sa răspund la întrebare, ca ziceai de crema parca: crema e data de Gazele din boaba de Cafea.
Fie cafeaua e prea veche și nu mAi are gaz, fie e prea proaspăt și nu a avut timp.... as merge pe prima varianta poate...
2018.09  Proiftec Pro 300, IMS, Kinu M47
2017.11    Lelit Victoria, IMS, Kinu M47
 
Reply
#5
(02-12-2018, 15:13)Honoriu Wrote:
(01-12-2018, 16:35)mirel Wrote: Salut.

NU reusesc (inca) sa obtin un espresso cremos. Am o rasnita Gaggia MDF. Cafeaua este de la Narcoffee, am folosit treapta 3 sau treapta 4. Am incercat si cu preinfusie si fara, diverse niveluri ale temperaturii. Rezultatul e cam acelasi. Timpul de extractie intre 25-32, cantitatea de cafea cea spusa de multi dintre voi.

Ce nu este in regula sau ce gresesc?

Imi iese un espresso pe care unii l-ar percepe cam "tare", dar fara crema si destul de putin ca si volum (la 2 cesti).

Am citit din ceea ce spun multi useri cu experienta aici, insa recunosc ca anumite lucruri inca nu le stapanesc...sau nu le-am intelesSmile

Va multumesc!Smile

Cred ca o variabila necontrolabilă e râșnița. Ar trebui sa fie stepless.

Cafeaua ce o iei tu e prăjită (dacă nu greșesc, cam acesta e stilul la ei) către italian/french, astfel ca temperatura nu te ajuta așa mult. 95-96 ar trebui sa fie ok. Dar nu greșești nici cu 93. Adică ce doresc sa zic e ca la acel tip de prajire temperatura nu are un rol atât de important. Dacă greșesc sa m corecteze cuneva. Preinfuzia la cele dark nu prea ajuta. Preinfuzia dezvolta bine aromele la cele prăjite mai medium/light. Dar cel mai bine întreabă la ei ce recomanda!

Problema cea mai mare la lelit o văd presiunea, care vine pe 12 bar. Recomand deschiderea aparatului și reducerea la 9, adică 10 cu manometrul pus pe portfiltru. Atenție la garanție, verific dacă se păstrează. S-ar putea sa ai înăuntru pe reglaj un picuț de vopsea și se va vedea ca ai umblat. Cel mai fair e sa intrebi. ( asta dacă mai ai garanție).

Încearcă și alta cafea. Dar as merge tot pe una mai prăjită pana te deprinzi. Sunt șanse sa Reușești maI ușor, nu e așa capricioasa cafeaua mai prăjităc ca cea light.

Atenție: chiar dacă ai 2 pungi la fel, sa fie cumparate deodată. Dacă nu sunt de la aceeași prăjire îți da peste cap setările. Și nu vei sti care e problema. Ca vei râșni cu aceeași setare, la prăjiri diferite.

Sa-mi termin ideea:
Tu mergi cu 12 bar. Și atunci rasnesti mai fin, ca sa rămâi in timpi. Si uite așa extracția nu e cum trebuie. Și atunci poate ca și temperatura “devine” mai importantă.
Dacă ai avea 9 bar ai putea rasni mai grosier și aceeași temperatura ar faCe altceva “cafelei” respective. Curgerea ar fi alta...

Dar ca sa răspund la întrebare, ca ziceai de crema parca: crema e data de Gazele din boaba de Cafea.
Fie cafeaua e prea veche și nu mAi are gaz, fie e prea proaspăt și nu a avut timp.... as merge pe prima varianta poate... 
am rezolvatSmile

Am marit timpul de extractie la 39-40, temperatura 93C, fara infuzie, cafea macinata mediu, treapta 3 cu Gaggia MDF. A iesit cremos si excelent.

Cantitate cafea 18 gr.  Cafeaua este proaspata
 
Reply
#6
(02-12-2018, 16:23)mirel Wrote:
(02-12-2018, 15:13)Honoriu Wrote:
(01-12-2018, 16:35)mirel Wrote: Salut.

NU reusesc (inca) sa obtin un espresso cremos. Am o rasnita Gaggia MDF. Cafeaua este de la Narcoffee, am folosit treapta 3 sau treapta 4. Am incercat si cu preinfusie si fara, diverse niveluri ale temperaturii. Rezultatul e cam acelasi. Timpul de extractie intre 25-32, cantitatea de cafea cea spusa de multi dintre voi.

Ce nu este in regula sau ce gresesc?

Imi iese un espresso pe care unii l-ar percepe cam "tare", dar fara crema si destul de putin ca si volum (la 2 cesti).

Am citit din ceea ce spun multi useri cu experienta aici, insa recunosc ca anumite lucruri inca nu le stapanesc...sau nu le-am intelesSmile

Va multumesc!Smile

Cred ca o variabila necontrolabilă e râșnița. Ar trebui sa fie stepless.

Cafeaua ce o iei tu e prăjită (dacă nu greșesc, cam acesta e stilul la ei) către italian/french, astfel ca temperatura nu te ajuta așa mult. 95-96 ar trebui sa fie ok. Dar nu greșești nici cu 93. Adică ce doresc sa zic e ca la acel tip de prajire temperatura nu are un rol atât de important. Dacă greșesc sa m corecteze cuneva. Preinfuzia la cele dark nu prea ajuta. Preinfuzia dezvolta bine aromele la cele prăjite mai medium/light. Dar cel mai bine întreabă la ei ce recomanda!

Problema cea mai mare la lelit o văd presiunea, care vine pe 12 bar. Recomand deschiderea aparatului și reducerea la 9, adică 10 cu manometrul pus pe portfiltru. Atenție la garanție, verific dacă se păstrează. S-ar putea sa ai înăuntru pe reglaj un picuț de vopsea și se va vedea ca ai umblat. Cel mai fair e sa intrebi. ( asta dacă mai ai garanție).

Încearcă și alta cafea. Dar as merge tot pe una mai prăjită pana te deprinzi. Sunt șanse sa Reușești maI ușor, nu e așa capricioasa cafeaua mai prăjităc ca cea light.

Atenție: chiar dacă ai 2 pungi la fel, sa fie cumparate deodată. Dacă nu sunt de la aceeași prăjire îți da peste cap setările. Și nu vei sti care e problema. Ca vei râșni cu aceeași setare, la prăjiri diferite.

Sa-mi termin ideea:
Tu mergi cu 12 bar. Și atunci rasnesti mai fin, ca sa rămâi in timpi. Si uite așa extracția nu e cum trebuie. Și atunci poate ca și temperatura “devine” mai importantă.
Dacă ai avea 9 bar ai putea rasni mai grosier și aceeași temperatura ar faCe altceva “cafelei” respective. Curgerea ar fi alta...

Dar ca sa răspund la întrebare, ca ziceai de crema parca: crema e data de Gazele din boaba de Cafea.
Fie cafeaua e prea veche și nu mAi are gaz, fie e prea proaspăt și nu a avut timp.... as merge pe prima varianta poate... 
am rezolvatSmile

Am marit timpul de extractie la 39-40, temperatura 93C, fara infuzie, cafea macinata mediu, treapta 3 cu Gaggia MDF. A iesit cremos si excelent.

Cantitate cafea 18 gr.  Cafeaua este proaspata


Super! Felicitări!
2018.09  Proiftec Pro 300, IMS, Kinu M47
2017.11    Lelit Victoria, IMS, Kinu M47
 
Reply
#7
(02-12-2018, 17:31)Honoriu Wrote:
(02-12-2018, 16:23)mirel Wrote:
(02-12-2018, 15:13)Honoriu Wrote:
(01-12-2018, 16:35)mirel Wrote: Salut.

NU reusesc (inca) sa obtin un espresso cremos. Am o rasnita Gaggia MDF. Cafeaua este de la Narcoffee, am folosit treapta 3 sau treapta 4. Am incercat si cu preinfusie si fara, diverse niveluri ale temperaturii. Rezultatul e cam acelasi. Timpul de extractie intre 25-32, cantitatea de cafea cea spusa de multi dintre voi.

Ce nu este in regula sau ce gresesc?

Imi iese un espresso pe care unii l-ar percepe cam "tare", dar fara crema si destul de putin ca si volum (la 2 cesti).

Am citit din ceea ce spun multi useri cu experienta aici, insa recunosc ca anumite lucruri inca nu le stapanesc...sau nu le-am intelesSmile

Va multumesc!Smile

Cred ca o variabila necontrolabilă e râșnița. Ar trebui sa fie stepless.

Cafeaua ce o iei tu e prăjită (dacă nu greșesc, cam acesta e stilul la ei) către italian/french, astfel ca temperatura nu te ajuta așa mult. 95-96 ar trebui sa fie ok. Dar nu greșești nici cu 93. Adică ce doresc sa zic e ca la acel tip de prajire temperatura nu are un rol atât de important. Dacă greșesc sa m corecteze cuneva. Preinfuzia la cele dark nu prea ajuta. Preinfuzia dezvolta bine aromele la cele prăjite mai medium/light. Dar cel mai bine întreabă la ei ce recomanda!

Problema cea mai mare la lelit o văd presiunea, care vine pe 12 bar. Recomand deschiderea aparatului și reducerea la 9, adică 10 cu manometrul pus pe portfiltru. Atenție la garanție, verific dacă se păstrează. S-ar putea sa ai înăuntru pe reglaj un picuț de vopsea și se va vedea ca ai umblat. Cel mai fair e sa intrebi. ( asta dacă mai ai garanție).

Încearcă și alta cafea. Dar as merge tot pe una mai prăjită pana te deprinzi. Sunt șanse sa Reușești maI ușor, nu e așa capricioasa cafeaua mai prăjităc ca cea light.

Atenție: chiar dacă ai 2 pungi la fel, sa fie cumparate deodată. Dacă nu sunt de la aceeași prăjire îți da peste cap setările. Și nu vei sti care e problema. Ca vei râșni cu aceeași setare, la prăjiri diferite.

Sa-mi termin ideea:
Tu mergi cu 12 bar. Și atunci rasnesti mai fin, ca sa rămâi in timpi. Si uite așa extracția nu e cum trebuie. Și atunci poate ca și temperatura “devine” mai importantă.
Dacă ai avea 9 bar ai putea rasni mai grosier și aceeași temperatura ar faCe altceva “cafelei” respective. Curgerea ar fi alta...

Dar ca sa răspund la întrebare, ca ziceai de crema parca: crema e data de Gazele din boaba de Cafea.
Fie cafeaua e prea veche și nu mAi are gaz, fie e prea proaspăt și nu a avut timp.... as merge pe prima varianta poate...  
am rezolvatSmile

Am marit timpul de extractie la 39-40, temperatura 93C, fara infuzie, cafea macinata mediu, treapta 3 cu Gaggia MDF. A iesit cremos si excelent.

Cantitate cafea 18 gr.  Cafeaua este proaspata 


Super! Felicitări! 
Iti multumesc mult pentru sfaturi si pentru timpul pe care mi l-ai acordat pentru astaSmile
Mie nu imi pare cafeaua prajita mult, dimpotriva. Are o culoare maro deschis. Bineinteles, ca voi incerca si alti provideri. Daca ai sa imi faci niste recomandari (in Bucuresti), inclusiv numele cafelei, raman dator.

Toate bune.
 
Reply
#8
Cu mare drag...

Din păcate in București nu prea știu... așa supa ureche Saskiz (nu știu dacă bine am scris) și Origo...?! Dar nu as vrea sa ma avânt pe un tărâm necunoscut.

Eu am luat de la narcoffee mai demult, când aveam lelit. Și am luat atât boabe, cât și extrasa de ei, in repetate rânduri (la Cluj). Din păcate nu a fost pe al meu gust - un pic prea prăjită. E însă o părere, un gust, fiind un thread public vreau sa ma fac bine înțeles. Smile

Cât despre set up-ul tău încearcă sa rezolvi cumva problema presiunii. Când am schimbat pe profitec a fost revelație. Desigur, e alta gama, dar! sunt destul de convins ca un lelit cu 9 bar ar fi mult mai bun decât unul cu 12.

Nu pricep de ce vin pe 12. Poate ca ca sa multimeasaca și pe cel ce ia cafea de pe raft, și astfel face fata la o paleta mai larga de măcinaturi. Sau pe cel ce are o râșnița de zahăr Wink .
2018.09  Proiftec Pro 300, IMS, Kinu M47
2017.11    Lelit Victoria, IMS, Kinu M47
 
Reply
#9
Nu are mare relevanta presiunea si nu cred ca trebuie indemnati cei la inceput de drum in directia jocului cu presiunea, caci nu de acolo vin problemele de extractie. S-a discutat si se poate interveni chirurgical argumente in topicul dedicat - 

https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...T#pid23233

De citit si acest topic, mai ales acolo unde se vorbește despre ce inseamna modificarea presiunii pe cele doua tipuri diferite de pompe

​https://www.espressoman.ro/forum/Thread-Presiune-de-extractie-9-bar-vs-11-bar#pid30216
Lelit Bianca, Honne Espressoman Edition, Tamper autonivelare, Vacanta: Kinu M47 + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 (in vanzare)
 
Reply
#10
Update:

din 20 gr cafea macinata cu Gaggia MDF am scos 60 ml espresso, pe gustul meu, cremos, corpolent, "tare", cu urmatoarele setari:
96C temperatura
45 s timp extractie
preinfuzie On (aprox 3s)

Cand va veni Macap M2M stepless, stiu ca va fi si mai bineSmile

Ce parere aveti?
 
Reply
#11
(04-12-2018, 22:00)mirel Wrote: Update:

din 20 gr cafea macinata cu Gaggia MDF am scos 60 ml espresso, pe gustul meu, cremos, corpolent, "tare", cu urmatoarele setari:
96C temperatura
45 s timp extractie
preinfuzie On (aprox 3s)

Cand va veni Macap M2M stepless, stiu ca va fi si mai bineSmile

Ce parere aveti?


Părerea mea: cafeaua cea mai buna e cea care îți place Smile.

(04-12-2018, 01:39)Lyvyoo Wrote: Nu are mare relevanta presiunea si nu cred ca trebuie indemnati cei la inceput de drum in directia jocului cu presiunea, caci nu de acolo vin problemele de extractie. S-a discutat si se poate interveni chirurgical argumente in topicul dedicat - 

https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...T#pid23233

De citit si acest topic, mai ales acolo unde se vorbește despre ce inseamna modificarea presiunii pe cele doua tipuri diferite de pompe

​https://www.espressoman.ro/forum/Thread-Presiune-de-extractie-9-bar-vs-11-bar#pid30216


De acord.

Eu unul m-as fi bucurat când aveam lelit dacă cineva mi-ar fi zis “omule, tu ai 12. Ești in zona mai ok cu 9”. Sau pur și simplu sa fi venit așa de la început.
2018.09  Proiftec Pro 300, IMS, Kinu M47
2017.11    Lelit Victoria, IMS, Kinu M47
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)