Hello There, Guest! Login Register


Lelit PL41TEM F04 Offset PID, la cat ar trebui sa stea?

#1
Salut baieti, recent am dat peste niste informatii aici in forum foarte interesante despre offset-ul de la 41TEM, eu am versiunea de PID 1.05 iar setarile din fabrica au venit cu un offset de 0. Tot citind pe aici am vazut ca multi recomanda in jur de 8, zis si facut, problema e ca dupa asta, cafeaua a avut un gust un pic ars sa zic asa, mult mai amar decat de obicei. Am setat pe 6, mai buna la gust. Dar intrebarea mea este, care ar fi setarea cea mai ok pentru el? A facut cineva ceva teste sau ar putea da niste idei pentru testare? Dar despre restul setarilor, sa umblam la ele sau le lasam pe default?
Semnat, posesorii de 41TEM care incep sa se joace cu setarile PID-ului Smile
Lelit PL41TEM+Eureka Mignon Specialita+sita Ascaso
 
Reply
#2
Offset ul nu modifică functionarea, el doar e pentru compensarea pierderii de temperatură de la boiler la grup.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#3
Da, stiu asta, dar cat ar trebui sa il punem ca sa avem stim cat mai exact temperatura apei care atinge cafeaua?
Lelit PL41TEM+Eureka Mignon Specialita+sita Ascaso
 
Reply
#4
The idea is to find the **lowest** temperature at which you see flash boiling, the LFBT (lowest flash boiling temperature). If it is at the local boiling point in your preferred temperature unit, you are set. If the LFBT is X degrees higher than you local boiling point, your offset is X degrees too low and needs to raised by X degrees. If the LFBT is X degrees lower than the local boiling point, your offset is too high, and needs to be lowered by X degrees. 

https://www.home-barista.com/espresso-ma...54897.html
 
Reply
#5
Chiar daca ar gasi cineva "offset-ul" lui, nu inseamna ca ar fi acelasi la toate aparatele. 

Se poate confectiona un dispozitiv de masurare, cu un termometru digital si o termocupla, cu un minim efort financiar.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#6
Poate sa stea si la 0. Doar sa fii constient ca exista o diferenta intre temperatura masurata de sonda in partea superiaoara a boilerului si temperatura apei care iese din grup. Atunci o sa faci cafeaua la 100, 101, 99 sau la cate grade o sa descoperi gustul cel mai bun functie de cafea si de gradul de prajire. Cauta pe youtube Rancilio Silvia PID si ai sa vezi ca oamenii din State sau Australia nu au nicio jena sa tina PID-ul cu offset-ul pe 0 si incep extractia de la 220 sau 218 °F (104 - 102 °C). (La Rancilio din cauza constructiei offsetul este putin mai mare). Aceasta setare este doar sa ne aduca din sfera 100 °C in 90 si ceva °C... Dar chiar daca l-ai setat prin metoda spusa mai sus sau prin masuratori mai exacte, tot o sa trebuiasca sa cauti temperatura care se potriveste gustului tau si cafelei pe care o folosesti.

As mai adauga ceva privitor la metoda flash boiling: lasati 3-5 minute sa se stabilizeze temperatura intre incercari! (sfat tot de pe home-barista)
Rancilio Silvia, La San Marco SM91, Kinu M38
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)