Avandu-le pe ambele pe masa in paralel cateva luni as spune si eu doua vorbe, intr-o ordine aleatorie a ideilor:
- de principiu alegerea este intre clasic si modernitate, intre un espressor cu design-ul binecunoscut E61 si altul cu design minimalist (ca stil nu ca dimensiuni), intre a simti fizic cum ridici o maneta care actioneaza un mecanism (aka "intoarcerea" unui ceas mecanic premium) si plimbarea prin meniuri si ecrane plus controlul precis al multor parametri (aka un smartwatch de top).
- in profilare, pe Bianca ai control total pe padela asupra debitului si nu trebuie sa stai cu ochii pe nimic, doar privesti portafiltrul fara fund si actionezi din padela fara sa te uiti aproape la nimic altceva (doar arunci un ochi atunci cand opresti pe 2 bar sa zicem preinfuzia). Pe Primus padela este un declansator ON/OFF, cu un mic spatiu de preinfuzie in prima parte a msicarii, iar daca in timpul extractiei vrei sa micsorezi debitul din padela, ca si cum ai avea un robinet, nu ai cum.
- pe de alta parte, ce ti-a iesit perfect pe Bianca, e posibil ca doua oara sau maine sau peste cateva zile, sa nu mai poata fi reprodus cu aceeasi acuratete, mai ales daca schema de profilare incercata a fost mai complexa. Primus este efectiv o nava spatiala in materie de date culese in timp real despre extractie, putand preseta o multime de parametri sau doar unul sau doi, dupa preferinte, iar la urmatoarele extractii totul va fi exact la fel in ceea ce priveste abordarea extractiei. Si daca ai plecat de acasa si a ramas sotia care nu se priocepe dar i-a placut ce ti-a iesit tie ieri in profilare, doar trebuie sa apese pe istoric si de acolo da play profilului autosalvat. Plus ca mai exista o sectiune unde creezi tu un profil, ii dai un nume si va ramane salvat forever, alaturi de clonele de profil E61, lever etc.
- pentru cine crede ca va folosi espressorul mai mult pe modul simplu, fara complicatii, Bianca pare sa fie o alegere mai ok, doar ridici levierul cu padela pe maxim si atat, fara ecrane, fara a-ti face probleme despre modul in care e setata espressorul. Spre exemplu, pe Primus, daca esti pe ecranul de baza si fara sa cunosti aparatul vrei sa faci o cafea, la miscarea padelei spre maxim espressorul va pleca in profilul ce imita E61, ceea ce este un compromis acceptabil in caz ca ai plecat de acasa si partenera de viata nu sti / nu vrea sa intre in nicun meniu presetat. Pe de alta parte, daca apasa pe ceva pe ecran ar putea sa se incurce in setari daca nu este obisnuita. E valabil si pentru partenerul de viata, in caz ca sefu' la cafele in casa este doamna.
- nivelul de zgomot l-as considera destul de asemanator, adica foarte silentioase ambele, cu diferenta de nuante - pompa rotativa de pe Bianca este de tipul clasic, care merge constant cu acelasi zumzet indiferent ce modificari faci din padela, Primus e ca o masina electrica ce accelereaza si decelereaza, mai mult pe medii si inalte.
- pentru cine doreste cu adevrat sa exploreze tainele prepararii si sa incerce absolut orice a vazut si pe thread-urile Decent Espresso, sa controleze fiecare pas al presiunii, sa aiba debitul afisat in timp real si in general sa isi dea doctoratul in extractii de espresso, Primus este si cred ca va fi un tool extraordinar.
- accesoriile de tipul portafiltru fara fund, sita de dus si probabil garnitura de grup, vor fi personalizate la Primus, doar de la producator, pe cand la Bianca sunt cele clasice pt E61.
- constructia este solida in cazul ambelor, sunt espressoare grele de 20+ kg, care nu vibreaza, nu se misca de pe masa cand bagi portafiltrul, carcasa neagra de pe Bianca fiind cea mai reusita (unii spun ca si cea crem.). Incalzirea cestilor este mai buna pe Bianca, avand un grilaj ce primeste caldura boilerelor. Pe Primus nu ai grilaj de cesti iar caldura vine destul de greu spre partea de sus, neavand perforatii, recomandat fiind sa incalzesti ceasca prin apasarea butonului de apa fierbinte, moment cand apa tasneste din mica teava de sub grup. Negrul de pe Primus se va zgaria in timp daca plimbati cestile pe carcasa. Insa ideea lor de design a carcasei e superba.
- distanta fata de grup este mai mare pe Primus, ceea ce obliga la portafiltru fara fund daca vrei sa folosesti cestile mai mici de 60ml, altfel iti cam curge cafeaua pe langa ceasca din cauza departarii "coarnelor" de scurgere.
- versatilitate in temperatura este net in favoarea lui Primus, pentru ca boilerul de brew se afla practic in grup si reactioneaza foarte rapid atat la scaderi cat si la cresteri. Pe E61 ai inertie mare in grupul solid de 2kg, plus intreg circuitul pana acolo si atunci nu prea poti spune ca la 30-60 de secunde de la coborarea temperaturii de la 92 la 90, chiar vei avea real aceasta temperatura la grup. Trebuie ceva timp si flush-uri. Pe Primus, din ce am testat, se vede imediat in ceasca scaderea la 90 de la 92 si la urmatoarea cafea am crescut la 92, simtind in espresso exact caracteristicile din urma cu doua cafele.
- portafiltrul pe Primus mi se pare usor dezechilibrat, cam usor in maner. Cel de lemn de pe Bianca arata mai bine, clar.
- la fel cum spuneam si in cazul DB1X, este extrem de important, mai ales in cazul unui espressor cu pret mai mare, a carui tara de farbicatie este China, sa ai un dealer local puternic, serios, cu istoric si in cazul nostru, in bune relatii cu forumul. In acelasi timp nici producatorul nu este un oarecare. Atitudinea lor este incredibila - au facut grup de W app cu toti dealerii, asculta si dezvat acolo toate upgrade-urile propuse de pasionati, testeaza functiile noi si la scurt timp ies cu update de firmware. Atitudinea asta directa si proactiva imi da sperante ca vom avea inclusiv functii noi si in orice caz corectii rapide pe orice problema raportata. Sa vezi asta in corporatiile mare este imens de greu, din cauza inertiei. Revenind, cel putin pana la noi dovezi legate de fiabilitate, faptul ca cei de la Tastecrafters aduc acest model in Romania cred ca reprezinta o ancora de incredere in ceea ce priveste garantia si reparabilitatea dupa iesirea din garantie. Service-ul lor repara de ani de zile aparate ca Dalla Corte Mina, mult mai complexe, astfel ca sunt deja obisnuiti cu ceea ce ar putea insemna profilarea.
- fiabilitatea overall e clara pe Bianca, cred ca are 5 ani in piata si problemele au fost foarte putine, rezolvabile. Pe Primus inca nu stiu sa avem probleme (desi mici chestii de la transport pot aparea oricand la orice model), dar e un model prea tanar pentru a trage concluzii. Riscul e ca la bursa, sa nu devina prea scump atunci cand deja ne vom fi dumirit asupra fiabilitatii.
- preturile sunt cumva in aceeasi zona high end, cu tot cu
reducerile noastre de forum, Bianca fiind aprox 10900, iar Primus aprox 9900. Totusi Bianca vine cu mai multe accesorii, inclusiv portafiltru fara fund, iar fabricatia italiana cu tot ce inseamna costuri in spate, se vede si in pret. Oricum, din punctul meu de vedere, in afara preferintei pt o culoare anume, grupul E61 nu merita o suma mai mare gen 12-13.000 lei (raportat la preturile de acum), de aceea nu as pune in comparatia asta alte modele mai scumpe cu E61.
Bianca vs Primus cred ca va ramane o batalie pentru mult timp de aici inainte in categoria best buy dual boiler cu profilare, alegerea tinand mai mult de ce tip de explorare isi doreste userul, una digitala, cu toate cifrele pe masa, sau una mai ponderata, clasica sa spunem dar suficienta.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper