Hello There, Guest! Login Register


Lelit Anita - PL042EMI

#1
Bun gasit tuturor. E primul meu post dupa ce am citit ceva vreme forumul.
Tocmai ce am cumparat aparatul din titlu (http://espresso.lelit.com/product/5). Inteleg ca e prima oara cand se aduce acest model in Romania. Am mai vazut la raft modelul cu PID (dar nu m-a tinut buzunarul) dar si Gaggia Classic.

Cu multe aspecte m-am lamurit, apa, cafeaua, metode etc. dar desi mi-am luat la pachet espressor cu rasnita tot mai trebuie sa cumpar un tamper. Cel din dotare e incomod de folosit.

Imi puteti spune unde gasesc unul de 57,5mm? Ori, ma sfatuiti sa iau unul de 57mm?
 
Reply
#2
De exemplu aici:
http://barshaker.ro/AccesoriiBarista/Tamper-Cafea
au reduceri pentru espressomani
http://www.espressoman.ro/reduceri-la-es...i-rasnite/
■  ARCO220V ► Brewista Smartpour Switch ► AeroPress / Cafflano Kompresso ■
■  ARCO1MP_ ► Brewista Stout Spout ► AeroPress / Hario V60 / Timemore French Press ■
■  Retired but functional: ■ Kinu M47PH ■  Kinu M38 ■ Porlex Tall ■ Tefal KI140D ■
 
Reply
#3
Ai platit 2500+ lei pe un SBDU fara PID, cu o rasnita cel mult mediocra fara posibilitati de upgrade. De ce?

Daca spui ca ai citit forumul de ceva vreme, trebuia sa fii familiarizat cu dezacordul membrilor cu vechime fata de aparatele cu rasnita incorporata sau SBDU fara PID.
 
Reply
#4
(11-04-2018, 20:52)dev Wrote: Ai platit 2500+ lei pe un SBDU fara PID, cu o rasnita cel mult mediocra fara posibilitati de upgrade. De ce?

Daca spui ca ai citit forumul de ceva vreme, trebuia sa fii familiarizat cu dezacordul membrilor cu vechime fata de aparatele cu rasnita incorporata sau SBDU fara PID.

Am platit 1999. Asta e pretul. Varianta cu PID era cu 800 de lei in plus. 
Rationamentul a mers pe acest buget de 2000 de lei. Rasnita separat nu era o optiune in pretul asta, e identica ca si specificatii cu  PL043MMI. Pentru mine conteaza si faptul ca am un singur stecher de bagat in priza. In plus acest model are un panarello din clasa superioara si butoane de inox, nu de plastic.

Asta-i bugetul, asta bem.

Multumesc lracu

(11-04-2018, 18:51)lracu Wrote: De exemplu aici:
http://barshaker.ro/AccesoriiBarista/Tamper-Cafea
au reduceri pentru espressomani
http://www.espressoman.ro/reduceri-la-es...i-rasnite/

Multumesc.

Pana la urma care dintre variante sa fie? 57 mm ori 57,4 mm?
 
Reply
#5
Cu dimensiunea exacta nu te pot ajuta, sugerez sa masori cu un subler.
Din cate vad pe pagina produsului se specifica "57 mm filterholder", rezulta ca tamperul trebuie sa fie de 57?!

Aici: https://www.jetblackespresso.com.au/shop...t-pl042EM/
se specifica:
Ideal tamper size: 57.5 mm
■  ARCO220V ► Brewista Smartpour Switch ► AeroPress / Cafflano Kompresso ■
■  ARCO1MP_ ► Brewista Stout Spout ► AeroPress / Hario V60 / Timemore French Press ■
■  Retired but functional: ■ Kinu M47PH ■  Kinu M38 ■ Porlex Tall ■ Tefal KI140D ■
 
Reply
#6
(11-04-2018, 21:50)Calin75 Wrote:
(11-04-2018, 20:52)dev Wrote:  

...... Rasnita separat nu era o optiune in pretul asta, e identica ca si specificatii cu  PL043MMI. Pentru mine conteaza si faptul ca am un singur stecher de bagat in priza......

 

Trebuie sa ai in vedere ca nu este indicat sa pui mai multa cafea in rasnita, in afara celei pe care doresti sa o macini si sa o folosesti imediat.
Daca alegi sa alimentezi rezervorul cu cantitati mai mari de boabe, pe care sa le consumi in timp, te vei confrunta cu fenomenul de degradare rapida a calitatii acestora.
Aparatul se incinge destul de tare in utilizare iar odata cu acesta si cafeaua. Daca pentru expresor asta e bine, pentru boabe este foarte rau. Tot ce  e bun in macinatura se va volatiliza si vei bea doar solubile grele, lemnoase.
Chiar si daca mergi pe varianta de a introduce doar cate o doza de boabe, rasnita foarte calda, cutitele infierbantate, vor favoriza evapotarea unei cantitati (dificil de estimat dar evidenta) de substante volatile pe durata macinatii, pana la extractive.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#7
Nu am pus decat cantitatea de cafea pe care am macinat-o. Am incercat cu gramaje de la 9 la 14 grame de cafea pentru un espresso simplu. Rasnita pare rece, nu se incalzeste. Am citit si pe niste site-uri si forumuri de afara ca nu se incalzeste rasnita, in sensul ca nu e fierbinte. Ce-i drept am macinat cafeaua la inceput, pana ce s-a incalzit aparatul. N-am avut rabdare sa stau sa se incalzeasca.
Inca e nou pentru mine, o sa ma obisnuiesc in cateva zile. Trebuie sa-mi iau si cafea buna. Momentan am o cafea boabe de la Metro (Stretto), care nu e cine stie ce. Cu toate acestea primele espresso pe care le-am facut sunt mult mai bune decat ce am baut la vechiul Poemia. Pot spune chiar ca, in oras, am baut cafea mai proasta la terase decat ce am facut acasa. 

Mai rau e ca nu pot sa beau prea multe cafele pe zi si imi dau seama ca dureaza zile pana reglez toti pasii pentru un espresso cat mai bun.

(11-04-2018, 23:43)lracu Wrote: Cu dimensiunea exacta nu te pot ajuta, sugerez sa masori cu un subler.
Din cate vad pe pagina produsului se specifica "57 mm filterholder", rezulta ca tamperul trebuie sa fie de 57?!

Aici: https://www.jetblackespresso.com.au/shop...t-pl042EM/
se specifica:
Ideal tamper size: 57.5 mm 

Am reusit sa masor cu un subler. Sita dubla are 57,5, iar cea mica pare ca are 57,6-57,7. Tamperul din dotare, ala din plastic, are fix 57.
Conteaza chiar atat de mult sa fie exact. Adica, cei 0,5-0,6 mm fac vreo diferenta?
 
Reply
#8
Cateva impresii dupa un timp.

M-am obisnuit cu pasii care trebuie urmati, desi nu pot spune inca ca mi-am intrat in rutina. Ma ajuta si aparatul.
De exemplu, daca uit butonul de abur pornit, si vreau sa fac un espresso, aparatul nu lucreaza, adica blocheaza calea apei si a aburului spre sita de cafea. Am desfacut bratul si cafeaua era uscata, apoi am observat ca butonul abur era conectat. Asta e un plus al aparatului care iti permite sa gresesti.

Am urmat sfatul vostru si adaug cafeaua in rasnita chiar inainte sa fac espresso. Merge foarte bine.
Rezultatele sunt excelente. Iar cappuccino chiar e posibil cu acest aparat. Are o presiune foarte buna la abur si un panarello profi. Spumeaza laptele exceptional.

Inca nu i-am facut curatare, desi am cumparat o sita blind si detergent. La ce interval de timp credeti ca e bine sa se faca curatarea?
[i]Lelit Anita - PL042EMI[/i]
 
Reply
#9
Salutare!
Sunt membrz nou pe forum, am dat de voi recent. Smile
De vreo 2 zile am facut si eu upgrade la acest aparat de la un Philips Saeco X small. Am cumparat aparatul in stare de nou de pe olx.
Ce pot sa zic este ca e chiar diferenta de cer si pamant....
As veni si cu o intrebare. Voua va urca presiunea spre 12 bar? Mie indiferent de nivelul de macinare si de tampare nu urca mai sus de ~9 chiar si daca iese extractia foarte incet, gen picura...
Mersi anticipat de raspuns!
 
Reply
#10
Majoritatea lelit-urilor cred ca vin pe la 12 bar, daca nu gresesc pompele sunt de 15 bar, dar pt espresso, este recomandat sa ai 9 bar, deci te-ai scos
Lelit MaraX, Eureka Mignon Specialita, Kinu M47 Phoenix
Past: Lelit PL41TEM, Sette 270 WI
 
Reply
#11
In aceste videouri manomentrul urca ma sus, spre 12bari....
De acee intreb. Oare ar trebui sa verific vreo garnitura? Nu ma pricep inca... mersi anticipat!

https://youtu.be/bu98RhNWduo
https://youtu.be/AoqDfXa-PII
 
Reply
#12
Verific si cu sita fara gauri. Presiunea citita astfel minus un bar, e presiunea de extracție.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#13
Nu are opv? Poate și-a băgat fostul proprietar nasul pe acolo.
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
 
Reply
#14
Nu am primit sita fara gauri...asta ma conduce catre o noua intrebare: (imi cer scuze daca va adresez intrebarea pentru a suta oara, sunt nou pe acest forum si inca mi-e mai greu sa ma descurc cu cautarea si nici nu stiu inca ce intrebari trebuie sa pun... Smile.…)
Ce accesorii ar trebui sa cumpar sa intretin aparatul cum trebuie? Aceasta sita e o necesitate importanta in pastrarea adecvata? Ce solutii sau prafuri de curatat imi recomandati?
multumesc inca o data si si anticipat pt raspunsuri!
 
Reply
#15
Stimati colegi, mersi pentru raspunsurile de pana acum.
Inca ma mananca faptul cu presiunea de pana la 10 bari, nici cu filtrul blind nu urca mai mult, iar si atunci cand cafeaua iese prea lent, presiunea nu urca nici pana la 9 bari azi dimineata...
Am desfacut ieri aparatul din motiv ca -sortimentele primite de la Hedone erau macinate probabil prea mare, cafeaua este insuportabil de acra- am incercat sa bag cafeaua macinata in speranta sa o pot macina mai marunt...pai... N-am reusit decat sa infund rasnita... Asa ca desfacut si curatat, iar daca tot era desfacuta am verificat si OPV-ul. Nu se poate strange mai mult surubul acela. Ar trebui sa dau jos de tot OPV si s-o curat in otet, sau alta solutie de decalcifiere?... Inca nu am primit certificatul de garantie de la fostul proprietar, insa el zice ca nici nu stie ce e acela OPV si ca aparatul are garantie.
Ce sa fac?...
Mersi!
 
Reply
#16
Salut !
Ai putea lua o sita oarba fara gauri (15 lei maxim pret recomandat ) si cum a spus @Lyvyoo mai sus vezi pana unde urca.. scazi 1 bar si afli presiunea de extractie.. sau daca faci rost de garantie faci o vizita la service..
Si poate ne spui si aici care e rezultatul..
Mult succes !
PL042EM.. Kinu Phoenix.. Prajitor Gene Cafe.. Handpresso..
 
Reply
#17
(10-07-2019, 09:04)zElod Wrote: Stimati colegi, mersi pentru raspunsurile de pana acum.
Inca ma mananca faptul cu presiunea de pana la 10 bari, nici cu filtrul blind nu urca mai mult, iar si atunci cand cafeaua iese prea lent, presiunea nu urca nici pana la 9 bari azi dimineata...
Am desfacut ieri aparatul din motiv ca -sortimentele primite de la Hedone erau macinate probabil prea mare, cafeaua este insuportabil de acra- am incercat sa bag cafeaua macinata in speranta sa o pot macina mai marunt...pai... N-am reusit decat sa infund rasnita... Asa ca desfacut si curatat, iar daca tot era desfacuta am verificat si OPV-ul. Nu se poate strange mai mult surubul acela. Ar trebui sa dau jos de tot OPV si s-o curat in otet, sau alta solutie de decalcifiere?... Inca nu am primit certificatul de garantie de la fostul proprietar, insa el zice ca nici nu stie ce e acela OPV si ca aparatul are garantie.
Ce sa fac?...
Mersi!


Nu înțeleg de ce ai vrea mai mulți bar.
Se pare ca a fost setat pe 10 cu sita blind. Deci scazi aprox 1 bar, ajungi la 9 și pentru extracție aia e perfect.

O cafea măcinată nu o mai macina...

Intențiile tale sunt bune, dar ai sărit niște articole de pe blog. Te rog citește articolele se pe blog, pentru binele tău și se vor lumina muuulte lucruri.

Teoretic ar fi indicat sa ai un portfiltru cu manometru pe el. Adică in loc de picurator sa pui un manometru. Și acolo sa citești presiunea de extracție și nu mai pui sita blind. Dar încearcă sa nu Strici portfiltrul pentru asta. Wink
Eventual încearcă cu cel de un Shot dacă ai - nu prea se folosesc l extracții Ca strica cafeaua Wink
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)