Hello There, Guest! Login Register


Legatura intre timp curgere, presiune si cantitatea obtinuta

#1
Buna, am si eu o intrebare legata de relatia dintre trei parametri: inteleg ca telul pentru un espresso bun este sa obtii 38ml din 18g, in 25-30 secunde, cu o presiune de 9bari. Sau pe acolo, in fine, intelegeti ideia.

Chiar acum am scos un shot de 42-45g, din 18g cafea (deci o ratie de 2.5 sa zicem), in 25 secunde; numai ca la extragere presiunea aratata de aparat a fost cam de 11-12bar.

Ca sa scad presiunea am doua variante, cea mai la indemana fiind cresterea gradului macinaturii; numai ca daca fac asta ajung la 55-60g (ratie de 1:3.5 sau pe acolo).

Deci din cate inteleg eu presiunea de extractie nu este un parametru pe care sa-l pot controla din cafea (cantitate sau gread de rasnire) ci este un parametru care tine in special de echipament (adica daca setez OPV-ul la 9bar si rasnesc mai fin el tot la 9bar extrage). Am dreptate ?

Intreb asta deoarece caut motive sa schimb echipamentul actual dar nu pot sa ma hotarasc. Momentan am un AVX-EMTB1, cu Kinu Phoenix, sita VST, Kribli-Grabli. Mai apare channeling, dar nu asa de des (Kribli face o treaba destul de buna).
 
Reply
#2
Dacă ai presiune peste 10bar e opv-ul. Dacă vrei sa încerci sa remediezi ceva e sa macini mai grunjos (nicidecum mai fin) ceea ce o sa ii dea un boost la început de 10-11 după care coboară.
Ideea nu este buna și vei avea rezultate îndoielnice. Singura soluție: sita blind și reglare opv.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 | Past: Ascaso I-STEEL 1
 
Reply
#3
Aparatul are si o faza de pre-infuzie sau ceva de genul. Cu sita blind face cam asa:
- primele 2-3 secunde, cat e preinfuzia, ajunge pe la 2-3 bar;
- apoi creste pana pe la 15-16 bar;

Privitor la rasnire: cam asta ziceam si eu, daca rasnesc mai grunjos scade presiunea dar creste si ratia; de regula daca extrag la 8-10bar ajung la 55-60g extras din 18g cafea.

Mai este o chestie, nu stiu daca e importanta: in timpul extragerii se comporta cam asa:
- 2-3 secunde are preinfuzia;
- pe la secunda 4-5 incepe sa curga, cu presiunea pe la 5-6bar;
- apoi presiunea creste pe la cat creste (9 sau 11 sau 12, depinde de gradul de rasnire) si este acolo pana la final;

De regula nu stau cu cantarul, ma uit asa, ochiometric:
- daca extrag pe la 8-10bar las cam 25secunde;
- daca e 10-12 atunci merg pe la 27-30 secunde;

Dar incep sa cred ca s-au atins limitele aparatului si trebuie altceva  Big Grin
Desi...ce sa zic, ma intereseaza mai mult gustul si nu parametrii tehnici, iar pe moment e ok, comparativ cu ce am mai baut prin oras.
 
Reply
#4
Opv-ul e dereglat, trebuie setat la ~10 bari cu sita blind. Sau rasneste foarte fin sa blochezi curgerea si regleaza asa, daca nu ai sita blind.
Mara X, DKS-65
 
Reply
#5
Si cum se poate regla OPV-ul ? La espressor-ul meu nu am ceas de afisare a presiunii, dar stiu ca e peste 9 bari.
Astept un kit de OPV 9 bar, dar dureaza pana vine din China, asa ca as incerca sa fac eu modificarea.
Inteleg ca e un arc ce trebuie scurtat, dar cum nu am posibilitatea de a masura, nu vad cum as putea sti cat sa tai.
AVX DB1 + Eureka Mignon Specialita | Kinu M47 Phoenix + Bialetti Moka&Aeropress
 
Reply
#6
Pai cea mai simpla varianta e sa iei un manometru de presiune și sa îl pui în locul picuratorului de la portafiltru. Scoți sita din portafiltru și îl strângi asa. Asta dacă are muchii netede.
Toată chestia e vreo 30ron max cu tot cu banda teflonata și alte adaptoare. Doar sa cauți puțin.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 | Past: Ascaso I-STEEL 1
 
Reply
#7
Are manometru la aparat. Doar sita oarba ii trebuie. Ideea e sa se poata regla usor OPV-ul.
Brasilia Club; Quamar T80; Feld 2.
ex: Gaggia Espresso, Color; Macap M2D.
 
Reply
#8
Da dar ii răspundeam lui @NvM
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 | Past: Ascaso I-STEEL 1
 
Reply
#9
Multumesc tuturor, deci inteleg ca trebuie sa regrez presiunea din OPV. Pare piece of cake, am vazut poze cu OPV-uri pe net  Big Grin; si sita blind am...

Dar oare aparatul are OPV ?  Huh
 
Reply
#10
Probabil ca te poate ajuta colegul MyR cu acest detaliu... Wink
La Spaziale Mini Vivaldi II & Baratza Sette 270; Past: Ascaso Steel Uno TERMOPID, Rancilio Silvia, Baratza Sette 30
 
Reply
#11
Deci, l-am desfacut (usor, numai capacul de sus, doua suruburi):

[Image: F0HlCRD.jpg]

Circuitul vine cam asa:
- apa vine din pompa (1);
- intre in thermoblock (2);
- iese din thermoblock si intra intr-un fel de distribuitor (3);
- de acolo pleaca fie la abur (4);
- fie intra intr-un dispozitiv (5) care cred ca este OPV-ul (?);
- din dispozituvul ala pleaca in grup;
- de acolo de la grup mai este un furtun catre manometru (6);
- din OPV (?) intra in alt dispozitiv (7) care nu stiu ce e;
- apoi din (7) merge cu furtunul (8) catre pompa;

Deci probabil ala pe care il consider eu OPV + dispozituvul (7) se ocupa de presiune. Numai ca nu stiu cum sa reglez acolo; singurul element mobil pare a fi o piulita ceva mai mare (unde e gaseata) dar cred ca aia fixeaza elementul de grup.

OPV(?)-ul are niste numere, unde intra furtunul (5) este numarul 2 si unde se ataseaza de grup este 1.

Dispozituvul (7) are scris cam asta pe el (scuze, e intr-o zona incomoda):
[Image: DnLktZy.jpg]

Deci, idei, cineva ?

(29-05-2021, 19:07)MishuM Wrote: Probabil ca te poate ajuta colegul MyR cu acest detaliu... Wink

MyR este foarte amabil dar probabil e ocupal cu altele acum...

Oricum, mie personal masinuta asta (AVX-EMTB1) imi pare destul de capabila, pentru pretul pe care il are, si daca permite si reglarea presiunii s-ar putea sa nu mai fie nevoie sa fac upgrade; eventual doar daca vreau sa trec la next level - PID si profilare...
 
Reply
#12
Teoretic OPV-ul se monteaza la iesirea din pompa, inainte de a intra apa in grupul de incalzire. Din poza nu prea inteleg exact circuitul si mai ales de ce din electrovalva cu 3 cai se duce un furtun in pompa. Nu cred ca este montat opv dupa termobloc, fiindca nu inteleg unde ar putea trimite apa (calda!!!???) in caz de suprapresiune. Daca pui sita blind ce presiune iti arata manometrul? Poti pune si poze din alte unghiuri, fiindca nu vizualizez exact pompa si cum vin si pleaca furtunele de la ea. In recipientul de apa cate furtune sunt? Daca esti multumit de aparat si de cafeaua rezultata, nu cred ca merita sa-l inlocuiesti. Cel mult poti sa-i aduci imbunatatiri daca se poate.
 
Reply
#13
Nu cred ca are OPV.
[Image: WO038Fx.jpg]

In poza de sus cred ca e pompa; furtunul marcat cu sageata rosie iese din pompa si intra direct in thermoblock; furtunul marcat cu verse intra in pompa.

Hai sa vedem si poza de mai jos, care este un detaliu al pozei anterioare, vazuta de sus:
[Image: meSXlAC.jpg]

- vedem sageata rosie, furtunul care iese din pompa si ajunge la thermoblock;
- furtunul verse, care e un retul la pompal
- furtunul albastru, care e returul din electrovalva, cred;

Detaliul asta are deci 3 furtunuri:
- unul care vine de la electrovalva (albastru);
- altul care intra inapoi pe la pompa (verde);
- si altul nemarcat care se duce la tava (pe acolo iese apa la backflush);

Deci un eventual OPV si reglajul aferent cred ca ar putea fi doar acolo unde este sigiliul rosu, in posa de mai sus.

Si raspunsuri la intrebari:
- cu sita blind sta undeva la 16-17 bar;
- in recipientul de apa nu am nici un furtun; recipientul are in partea de jos o supapa prin care apa iese printr-un furtun la pompa; deci e echivalentul unui singur furtun;

De aparat sunt multumit, relativ la banii dati pe el; nu stiu ce imbunatatiri s-ar putea face la el, in afara de presiune; mai degraba am umblat la auxiliare, gen sita si Kribli, urmeaza si un tamper mat destept (analizez un Bravo). Si probabil va urma o noua rasnita - probabil un Sette 270. Urmatorul upgrade d.p.d.v.a pretului ar fi un Gaggia, dublu ca si pret, dar nu stiu daca as obtine si dublu ca si gust in ceasca   Huh

Dupa rasnita probabil voi analiza achizitia unui aparat cu PID si poate profilare  Big Grin dar mai e pana acolo, desi am vazut acum pe forum doua aparate tentante. Am mai vazut un HX, dar cum nu beau cu lapte nu prea vad sensul...

Multumesc de raspuns !
 
Reply
#14
Mai am o singura intrebare. Am vazut ca din pompa un furtun intra in termoblocul de incalzire iar un alt furtun mai mare in diametru, merge intr-un racord T unde mai este racordat un furtun care vine de la electrovalva cu 3 cai, iar de acolo, a treia ramura unde merge? Cand m-am referit la imbunatatiri, nu m-am gandit decat strict la o eventuala reglare a presiunii de extractie in jurul valorii de 9-10bari. Asa cum este acum mi se pare ca lucreaza efectiv la presiunea maxima a pompei. Fiind tremobloc si nu boiler probabil a avut producatorul vreo explicatie logica a utilizarii aparatului la aceasta presiune (ma gandesc!!).
 
Reply
#15
Ramura aia duce cred in tava de colectare a apei, pe acolo am impresia ca iese apa cand fac backflush.
 
Reply
#16
Inseamna ca la partea superioara a pompei, acolo unde este vopsit cu rosu, exista o supapa de presiune care descarca apa in tava de colectare si tot acolo descarca si electrovalava cu 3 cai (adica tot in tava). Daca faci backflush cu capacul desfacut, ar trebui sa vezi cum apa trece prin acel furtun dupa atingerea presiunii maxime iar la oprire descarca prin valava, suprapresiunea din grup. Asta este in principiu mecanismul. Nu stiu cum se poate regla supapa, poate daca ai curaj si desurubezi capacul alb prins cu 3 suruburi, dedesubt ar trebui sa gasesi un arc ce actioneaza o bila. Scurtand acel arc s-ar reduce presiunea. Tot ce spun sunt supozitii teoretice si atat. Nu vad cum ai putea monta o alta supapa opv, astfel incat sa nu faci modificari instalatiei existente. Imi pare rau dar nu am alte idei.
 
Reply
#17
Asa ma gandeam si eu, ca aparatul e destul de ieftin (conform cu standardele de pe forum) si nu cred ca au facut lucrurile sa fie simple. Iar faptul ca pe acel capac cu 3 suruburi avem un sigiliu aplicat (ceara aia rosie) ma face sa cred ca au ratiunile lor pentru asta.

Momentan las asa, multumesc si apreciez implicarea. Am mai invatat si eu lucruri noi cu aceasta ocazie  Big Grin ca nu stiam ce are inauntru un aparat de asta !

Poate dupa ce il schimb mai vad ce si cum, desi nu m-as juca cu aburi, apa fierbinte si presiune  25
 
Reply
#18
Cel mai tare stii ce ar fi? Sub sigiliu sa fie un surub prin intermediul caruia sa se poata decomprima arcul !!! (Case closed).
 
Reply
#19
M-am gandit si eu la asta  Big Grin

Primul lucru pe care il fac dupa upgrade are sa fie sa sparg sigiliul, sa vedem...si dupa aia scot espressorul la vanzare. Pierd niste bani dar macar aflu despre ce e vorba   Cool
 
Reply
#20
Pana atunci poti intercala un dimmer de becuri pe alimentarea pompei si e foarte posibil sa-i scazi presiunea maxima dupa bunul plac, mai ales ca ai si manometru si nu scazi la ghici. Modificarea asta se poate face reversibil.
Brasilia Club; Quamar T80; Feld 2.
ex: Gaggia Espresso, Color; Macap M2D.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)