Hello There, Guest! Login Register


Lapte special pentru frotare - Albalact Bardezzi

#1
Nu stiu daca l-ati vazut deja, eu l-am ochit azi dimineata. E mai dulce decat laptele de consum, iar crema e mai consistenta si mai matasoasa. Se distribuie doar in HoReCa.


Attached Files Thumbnail(s)
       
acasa: rocket appartamento, honne naked, espro tamper & pitcher, acaia lunar
office: expobar hx, vst 18, fiorenzato f64, motta tamper & pitcher, hario drip scale
prev: vario mk, kinu m47
 
Reply
#2
Pare un uht normal
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#3
Un UHT normal + ceva agent de spumare Smile
 
Reply
#4
eu nu inteleg, dar asa sunt... ce utilitate are o asemenea postare, daca nu spui in ce oras si cum ai facut rost de laptele respectiv? eventual cat costa?
daca e numai in circuit horeca, a avea acces la acest lapte e un fel de privilegiu?!

insfarsit, eu raman la lapte integral de vaca, accesibil in piata Bv, la dozatoare (Halchiu), cu 2,50 lei/Kg;
nu e pentru frotare, e pentru consum alimentar Smile
cea mai spectaculoasa frotare la rece (cu un frenchpress) - crema groasa, s-o iei cu furculita - am obtinut-o de la un Pilos de 3,2% de la Lidl, cu sub 3 lei/Kg si asta;
etc.
________________________________________________________________________________________
strega_mod/ minima_flow_ctrl(ecm)/ MaraX_flow_ctrl(cs)/ sette_270/ macap_m7/ casadio_enea/ prajitor_diy
 
Reply
#5
Are cu 0.3 g mai multe proteine fata de zuzu clasic de 3.5. Poate obtinem o pozitie de la Albalact pe tema asta...
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#6
Adica laptele rece, fara incalzire la MW sau altceva, pentru dulceata?
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#7
(02-10-2015, 14:00)baloozzy Wrote: Adica laptele rece, fara incalzire la MW sau altceva, pentru dulceata?

da, asa am facut lapte spuma vreo 2 saptamani in vara asta, cand am lasat Strega acasa Smile
ca add-on la o infuzie cu french-press-ul, cu cafea prajita acasa si macinata cu o rasnita mai usor portabila, un Krups;

sigur, si eu am sustinut in acest forum ca laptele spumat astfel, ar trebui sa fie macar incalzit la 60C; rece fiind nu ai parte nici de aparitia zaharurilor mai dulci (ruperea lanturilor de lactoza), nici de microspuma matasoasa si fluida ce rezulta din aderarea unor molecule de proteine hidrofobe (din lanturile de aminoacizi ce se desfac la cald) la microbulele de aer...

dar concret, efectul e notabil: laptele respectiv ramane inca lapte - chiar daca e omogenizat si pasteurizat - adica incomparabil superior unui lapte de soia, sau a unuia degresat;
nu stiu cum se comporta alte branduri, cu sau fara adaosuri de... spumare, dar Pilos-ul acesta incorporeaza foarte bine aerul - o fi avand ceva tensioactivi Smile

gustul bun al laptelui in cappuccino e dat in primul rand de grasimi - grasimi naturale, neafectate de procesare!
zice-se ca producatorul roman nu prea are bani de analize, dar cei de la care cumpar eu sustin ca au lapte cu  3,8-4,2%

beau cafeaua - ca multi altii in acest forum - pentru ca-mi place: cat mai naturala si cat mai proaspata; la fel si cu bauturile pe baza de cafea;
________________________________________________________________________________________
strega_mod/ minima_flow_ctrl(ecm)/ MaraX_flow_ctrl(cs)/ sette_270/ macap_m7/ casadio_enea/ prajitor_diy
 
Reply
#8
(02-10-2015, 12:17)alinmihon Wrote: Nu stiu daca l-ati vazut deja, eu l-am ochit azi dimineata. E mai dulce decat laptele de consum, iar crema e mai consistenta si mai matasoasa. Se distribuie doar in HoReCa.
La sectiunea " cum arata cafeaua ta de astazi " am scris in urma cu cateva zile urmatoarele : 

" Observatie dupa cateva luni de experimentari aproape zilnice .
Crema iese foarte bine indiferent daca am folosit lapte cu 1,5 sau cu 3,5% grasime.
Am observat insa urmatoarele diferente :
- crema din lapte cu 1,5% grasime este mai seaca , mai lipsită de dulceata si in cafea se " topește " mai repede.
- crema din lapte cu 3,5% grasime  este mai dulce si isi pastreaza consistenta mai bine " topindu-se " mai lent .
......."

Ambalajul respectiv este , dupa opinia , o gaselnita de marketing si trebuie sa admit ca una foarte inspirata .
Pana la proba contrarie mai cred ca laptele care umple acel ambalaj nu are nimic in plus fata de oricare altul , cu acelasi procent de grasime chiar daca nivelul de proteina ete cu 0,03% mai mare.

Frotez des si am experimentat foarte mult in aceasta zona , cu diferite tipuri de expresoare , de țevi , de presiuni , de duze , de numere de gauri , cu tehnici diferite , cu latiere de diferite modele , de la Toroid la Alessi si Motta .....
In prezent pot obtine lejer , dupa dorinta, orice fel de crema imi doresc  ( pentru latte art, pentru cappuccino , pentru latte macchiatto , bezea , clabuci ......) iar , concluzia personala este ca , la o crema, aspectul mai consistent si mai mătăsos depinde strict de tehnica de frotare iar gustul mai bun este meritul conținutului mai ridicat de grasime si al respectarii celor doua paliere de tempratura  in timpul frotarii .

Daca are cineva din Bucuresti posibilitatea sa cumpere laptele  despre care discutam ( eu am piciorul in ghips inca vreo 3 saptamani si nu pot umbla sa-l gasesc) as fi foarte curios sa-l testez si sa ma conving daca intr-adevar avem de-a face cu marketing sau cu un alt produs .

Intr-adevar , asa cum menționa si radudani , ar fi interesant si pretul.

Pana atunci ,
extractii reusite tuturor !
 BUGSTER-MP/AV, EK43-S, Honne, Acaia, Bravo, Duomo, Hottop-Artisan roaster; vacante: Kinu M47, Cafflano
 (Ex: LM/GS3-AV, Lelit PL41TEM, Expobar DB, VBM Super2B-PID, Flair/ Vario Home, Macap M4D, Kinu M68, K30 VArio)
 
 
 
Reply
#9
Nu doar grasimile au un rol in formarea si stabilizarea spumei ci si proteinele.

Acel lapte are aprox. 10% mai multe proteine decat un Zuzu "standard" deci teoretic ar trebui sa permita crearea unei spume mai abundente si stabile.
 
Reply
#10
(02-10-2015, 20:01)atomic.rabbit Wrote: Nu doar grasimile au un rol in formarea si stabilizarea spumei ci si proteinele.

Acel lapte are aprox. 10% mai multe proteine decat un Zuzu "standard" deci teoretic ar trebui sa permita crearea unei spume mai abundente si stabile.

Ca laptele are 1,5 % sau 3,5 % grasime , continutul de proteine este acelasi 3-3,1 g/100 ml . 
Asta daca nu cumva laptele este " botezat " prea tare .
De aceea se poate frota la fel de bine si cu lapte mai gras dar si cu unul mai slab .
Se poate frota si cu alte tipuri de lapte . Personal am incercat cu cel din soia si cu lapte din orez . Daca din primul a rezultat o crema foarte densa din cel de-al doilea nu am reusit sa scot nimic .
Grăsimea influenteaza gustul si stabilitatea cremei . 
Daca in lapte  punem apa si il diluam , vom scadea si continutul de proteina ( exprimat in g/100 ml ) iar rezultatul frotarii va lasa mult de dorit .

Acesta este si motivul pentru care , inainte de frotare , se da drumul la abur , pentru a elimina apa de pe traseu . Aceasta , odata intrata in lapte , il diluează ( scade proteina in volumul de lapte din cana ) si il incalzeste , doua fenomene care afecteaza continuarea procesului si impidica obtinerea unei creme de calitate .
in orice tutorial sau clip legat de spumare aceasta este prima operatie care trebuie executata in mod obligatoriu , eliminarea apei de pe circuitul aburului.
 BUGSTER-MP/AV, EK43-S, Honne, Acaia, Bravo, Duomo, Hottop-Artisan roaster; vacante: Kinu M47, Cafflano
 (Ex: LM/GS3-AV, Lelit PL41TEM, Expobar DB, VBM Super2B-PID, Flair/ Vario Home, Macap M4D, Kinu M68, K30 VArio)
 
 
 
Reply
#11
(02-10-2015, 13:02)radudani Wrote: eu nu inteleg, dar asa sunt... ce utilitate are o asemenea postare, daca nu spui in ce oras si cum ai facut rost de laptele respectiv? eventual cat costa?
daca e numai in circuit horeca, a avea acces la acest lapte e un fel de privilegiu?!

insfarsit, eu raman la lapte integral de vaca, accesibil in piata Bv, la dozatoare (Halchiu), cu 2,50 lei/Kg;
nu e pentru frotare, e pentru consum alimentar Smile
cea mai spectaculoasa frotare la rece (cu un frenchpress) - crema groasa, s-o iei cu furculita - am obtinut-o de la un Pilos de 3,2% de la Lidl, cu sub 3 lei/Kg si asta;
etc.

eu nu inteleg tonul. mi s-a parut interesant ca a aparut un lapte 'special' pentru frotare si am dorit sa impartasesc informatia cu altii din comunitate.

detaliile legate de producator se disting clar in imaginile atasate. iar orasul nu e relevant. nu am detalii de pret, daca le-as fi stiut le-as fi comunicat. am inteles doar ca e un trial al celor de la albalact.

multumesc pentru ideea cu frotare la rece, sunt curios sa o incerc, nu stiam ca e posibila.
acasa: rocket appartamento, honne naked, espro tamper & pitcher, acaia lunar
office: expobar hx, vst 18, fiorenzato f64, motta tamper & pitcher, hario drip scale
prev: vario mk, kinu m47
 
Reply
#12
Am pus o intrebare la Albalact. Sa vedem daca raspund si cu ce argumente...
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#13
(02-10-2015, 20:40)RaduCarutasu Wrote: Ca laptele are 1,5 % sau 3,5 % grasime , continutul de proteine este acelasi 3-3,1 g/100 ml .

Asa este, cel de mai sus insa are 3,3g. Daca cei de la Albalact sunt corecti si nu au niciun ingredient ascuns pe acolo Smile, asta ar fi singura diferenta. Mai multe proteine, mai multa spuma.
 
Reply
#14
(03-10-2015, 08:57)atomic.rabbit Wrote:
(02-10-2015, 20:40)RaduCarutasu Wrote: Ca laptele are 1,5 % sau 3,5 % grasime , continutul de proteine este acelasi 3-3,1 g/100 ml . 

Asa este, cel de mai sus insa are 3,3g. Daca cei de la Albalact sunt corecti si nu au niciun ingredient ascuns pe acolo Smile, asta ar fi singura diferenta. Mai multe proteine, mai multa spuma.
In opinia mea cred ca laptele in discutie a generat un subiect fara miza .
Argumente in favoarea  acestei afirmații in poza de mai jos .
   
Dupa cum se vede este un produs Napolact cu continut de proteine de 3,2 g/ 100 ml , pe care il cumpar de obicei de la Mega Image , Kaufland , Cora ....
Se gaseste usor , pretul acelasi ca al produselor similare din gama si se comporta excelent la frotare .
Cred ca nimeni , oricat de antrenat si de experimentat ar fi , nu va sesiza vreo diferenta in rezultate dupa folosirea , umar la umar , a celor doua tipuri de lapte . 
Diferenta de 0,1 g de proteine la suta de ml de lapte , Sunt convins ca nu  este de natura sa influenteze in vreun fel calitatea cremei si a procesului de frotare .
 BUGSTER-MP/AV, EK43-S, Honne, Acaia, Bravo, Duomo, Hottop-Artisan roaster; vacante: Kinu M47, Cafflano
 (Ex: LM/GS3-AV, Lelit PL41TEM, Expobar DB, VBM Super2B-PID, Flair/ Vario Home, Macap M4D, Kinu M68, K30 VArio)
 
 
 
Reply
#15
Singurul lucru pe care l-as mentiona este ca precizia cantitatilor specifice de grasime si proteine care 'doteaza' laptele din comert sunt obtinute prin 'procesare' mai exact prin filtrare. Continutul de proteine din lapte este o caracteristica genetica a vacii asa ca dupa mulgere acesta difera destul de mult de la un specimen la altul. Dar intradevar un continut ridicat de proteine conduce la obtinerea de micro-bule cu dimensiuni din ce in ce mai mici astfel incat calitatea cremei este direct influentata.
 
Reply
#16
Nu cred ca a fost fara miza subiectul, s-au abordat mai multe teme aici legate de proteine si grasimi pe care cititorii le pot gasi utile si interesante.

Ca fapt divers cantitatea de proteine din lapte este determinata doar de tipul vacii atat timp cat laptele nu este procesat. Exista spre exemplu pe piata de afara tipuri de lapte procesat cu continut de proteine cu 50% mai mare decat media (in aceeasi maniera in care si iaurtul grecesc, un procesat de lapte are 5g de proteine la 100gr produs).

In cazul de fata este un ambalaj de Zuzu cu alta eticheta. probabil si cu un pret ceva mai mare... sau mai mic Smile, asta ar fi curios de vazut. Procentul de x% proteine in plus este teoretic util, dar practic probabil doar un subiect de marketing si nimic mai mult.
 
Reply
#17
Asa este , din punct de vedere al informației acest post este un castig pentru comunitatea interesată .

Pe ambalaje gasim imprimate niste valori .
M-as bucura ca acestea sa fie constant regăsite si in continut .
Din pacate nu sunt foarte convins de acest lucru , deoarece , am avut surpriza sa constat ca , folosind acelasi tip de lapte , de la acelasi producator , rezultatele frotarii au fost diferite , pe toata durata utilizarii conținutului unui acelasi ambalaj .
Bazându-ma pe faptul ca am acumulat o experienta destul de mare in zona frotarii laptelui cred ca pot face si asemenea aprecieri fara șanse prea mari de a gresi ( nu exclud 100% eventuale neindemanari pe care mi le asum ) 

De aici concluzia ca si producatorii mai dau rateuri si livreaza uneori produse cu caracteristici diferite fata de cele menționate pe ambalaj.
 BUGSTER-MP/AV, EK43-S, Honne, Acaia, Bravo, Duomo, Hottop-Artisan roaster; vacante: Kinu M47, Cafflano
 (Ex: LM/GS3-AV, Lelit PL41TEM, Expobar DB, VBM Super2B-PID, Flair/ Vario Home, Macap M4D, Kinu M68, K30 VArio)
 
 
 
Reply
#18
In varianta optimistă, rezultatele acelea neliniare pot insemna o dovada a naturalului Smile Spre exemplu "capuccino-ul" facut cu dolce gusto / tassimo va fi mereu la o "calitate" constantă Smile
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#19
Asa cum ati remarcat si dvs., dincolo de continut, gasesc mai interesanta partea de marketing. Daca Albalact si-a facut bine temele, si as inclina sa cred ca da, nisa cafelei proaspete devine interesanta si, mai important, intra in mainstream. La nivelul evidentei - se consuma din nou si masiv cafea in oras. Mai departe, as paria ca in ultimele luni au crescut exponential numarul de inscrieri zilnice pe forum. De asemenea, as specula ca in scurt timp inclusiv cafeaua proaspata va deveni un produs de consum general. De altfel, forfota de prajitorii imi confirma ipoteza. Si de aici se pot extrage niste directii interesante.  


(02-10-2015, 17:58)RaduCarutasu Wrote:
(02-10-2015, 12:17)alinmihon Wrote: Nu stiu daca l-ati vazut deja, eu l-am ochit azi dimineata. E mai dulce decat laptele de consum, iar crema e mai consistenta si mai matasoasa. Se distribuie doar in HoReCa.
La sectiunea " cum arata cafeaua ta de astazi " am scris in urma cu cateva zile urmatoarele : 

" Observatie dupa cateva luni de experimentari aproape zilnice .
Crema iese foarte bine indiferent daca am folosit lapte cu 1,5 sau cu 3,5% grasime.
Am observat insa urmatoarele diferente :
- crema din lapte cu 1,5% grasime este mai seaca , mai lipsită de dulceata si in cafea se " topește " mai repede.
- crema din lapte cu 3,5% grasime  este mai dulce si isi pastreaza consistenta mai bine " topindu-se " mai lent .
......."

Ambalajul respectiv este , dupa opinia , o gaselnita de marketing si trebuie sa admit ca una foarte inspirata .
Pana la proba contrarie mai cred ca laptele care umple acel ambalaj nu are nimic in plus fata de oricare altul , cu acelasi procent de grasime chiar daca nivelul de proteina ete cu 0,03% mai mare.

Frotez des si am experimentat foarte mult in aceasta zona , cu diferite tipuri de expresoare , de țevi , de presiuni , de duze , de numere de gauri , cu tehnici diferite , cu latiere de diferite modele , de la Toroid la Alessi si Motta .....
In prezent pot obtine lejer , dupa dorinta, orice fel de crema imi doresc  ( pentru latte art, pentru cappuccino , pentru latte macchiatto , bezea , clabuci ......) iar , concluzia personala este ca , la o crema, aspectul mai consistent si mai mătăsos depinde strict de tehnica de frotare iar gustul mai bun este meritul conținutului mai ridicat de grasime si al respectarii celor doua paliere de tempratura  in timpul frotarii .

Daca are cineva din Bucuresti posibilitatea sa cumpere laptele  despre care discutam ( eu am piciorul in ghips inca vreo 3 saptamani si nu pot umbla sa-l gasesc) as fi foarte curios sa-l testez si sa ma conving daca intr-adevar avem de-a face cu marketing sau cu un alt produs .

Intr-adevar , asa cum menționa si radudani , ar fi interesant si pretul.

Pana atunci ,
extractii reusite tuturor !
acasa: rocket appartamento, honne naked, espro tamper & pitcher, acaia lunar
office: expobar hx, vst 18, fiorenzato f64, motta tamper & pitcher, hario drip scale
prev: vario mk, kinu m47
 
Reply
#20
Nu exista "dvs" in acest forum  Smile
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#21
(03-10-2015, 16:13)alinmihon Wrote:  dvs.

De apreciat eleganta dar , pe forum , suntem egali ! Big Grin
 BUGSTER-MP/AV, EK43-S, Honne, Acaia, Bravo, Duomo, Hottop-Artisan roaster; vacante: Kinu M47, Cafflano
 (Ex: LM/GS3-AV, Lelit PL41TEM, Expobar DB, VBM Super2B-PID, Flair/ Vario Home, Macap M4D, Kinu M68, K30 VArio)
 
 
 
Reply
#22
Exponential e mult spus. Încă e un segment de nișă, cel mult o picătură din baxul de lăptic special
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#23
Laptele Bardezzi de la Albalact l-am gasit sambata in Selgros Pantelimon la pretul de 4,25 lei -1 litru.Am facut deja de 2 ori din el si pentru mine a fost ok.L-am cumparat din curiozitate dar nu pot sa zic ca pana acum m-a convins in detrimentului altui lapte.
Lelit Bianca PL162T,Mahlkoning Vario,Tamper Concept Art Dinamometric,Motta Europe Pitcher,Aeropress,Hario Skerton,Bialetti Moka Express
 
Reply
#24
La ultima intalnire a espressomanilor din Tm am participat si eu, Milan a trebuit sa froteze niste lapte pt un client si ceea ce a mai ramas s-a pus peste cafeaua ce urma sa o degustam. Laptele folosit era Bardezzi varianta pasteurizata (cutia patrata daca ne uitam de sus) pe mine m-a dat pe spate cat de buna a fost acea inghititura de cafea, afland ca se gaseste doar la Selgos am venit inapoi in Arad si inainte de a merge acasa am intrat la Selgros sa imi iau lapte, din pacate nu am gasit decat varianta UHT (cutia mai dreptunghiulara) si tind sa cred ca e diferenta inre ele nu a iesit la fel de bun. Mai zilele trecute am mai facut o vizita la Selgros si tot negativ, varianta pasteurizata la Arad se pare nu aduc, insa langa Bardezzi UHT pe raft era un alt lapte tot UHT de la Meggle, Barista scrie pe el, am zis sa incerc, pretul era parca 5,79 iar Bardezzi e sub 5 lei nu retin cat. Rezultatul si cu Meggle tot la fel a fost parca are o amareala, acra ciudat de tot, strica tot gustul cafelei, nu stiu poate le incalzesc prea tare (temperatura pana la care frotez nu o stiu ma bazez pe sensibilitatea pielii) desi am gasit un lapte care e pe gustul meu adica cel de la Milli mi se pare foarte gustos si dulceag , de Milli pot spune ca se apropie Pilos, si daca ar fi sa ma uit la pret 5 lei vs 3,20....cele din urma sunt ambele varianta pasteurizata nu UHT
Now: Lelit PL92T, Kinu M47, tamper Lelit
History: Lelit PL41TEM la 9 bari, sita dus IMS, sita Ascaso Precision Filter, Saeco Poemia HD8423, Prolex Mini, Tamper Cafes Richard
 
Reply
#25
Macrici  Sigur gustul bun nu era si de la cafeaua lui Milan?  Smile  Adica ai gustat separat doar crema de lapte sau a fost cu tot cu cafea? Acasa in testele ce au urmat ai folosit  aceeasi cafea, extrasa la fel de bine ca la intalnire?
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#26
La degustare a fost o gura mica de cafea peste care am turnat sa zicem tot cam o gura de spuma de lapte, nu am gustat doar cremă de lapte. În ceea ce privește extracția la fel de bine ca la întâlnire nu pot sa o confirm acolo e un HX profesional eu acasă am Lelit cu siguranta nu am cum sa scot aceeași treaba acasă însă cafeaua era aceeași daca îmi amintesc bine era vb de Costa Rica de la Milan normal.
Eu doar am o vaga banuiala ca laptele UHT are alt gust decât cel pasteurizat
Now: Lelit PL92T, Kinu M47, tamper Lelit
History: Lelit PL41TEM la 9 bari, sita dus IMS, sita Ascaso Precision Filter, Saeco Poemia HD8423, Prolex Mini, Tamper Cafes Richard
 
Reply
#27
Bardezzi este obtinut din  lapte cu o proteina mai mare .Dupa masurarea parametrilor fizico-chimici(grasime,proteina s.a.m.d.)laptele din cisterne este trimis fie catre linia de productie a laptelui normal(daca are proteina normala) fie catre linia de prelucrare a laptelui tip Bardezzi(daca proteina este mai mare )si este  pasteurizat la o temperatura mai mica decat laptele normal(pentru un gust mai bun la espresso).
 
Reply
#28
Bardezzi asta este doar UHT sau si "proaspat"?
 
Reply
#29
"...pasteurizat la o temperatura mai mica decat laptele normal..."

@slavic1983 nu chiar. Din cate stiu, laptele UHT este obtinut prin fierbere urmata de o racire rapida.
Probabil laptele Bardezzi este racit treptat, cat mai natural.
 
Reply
#30
Ai varianta lapte pasteurizat si varianta lapte UHT

(12-10-2018, 01:25)vdub Wrote: "...pasteurizat la o temperatura mai mica decat laptele normal..."

@slavic1983 nu chiar. Din cate stiu, laptele UHT este obtinut prin fierbere urmata de o racire rapida.
Probabil laptele Bardezzi este racit treptat, cat mai natural.

Orice lapte, fie pasteurizat sau UHT sufera un soc termic (fierbere) la temperaturi inalte.Dar,ca si idee ,in functie de temperatura poti sa obtii un gust mai natural sau un gust de "lapte praf" (artificial) Ce iti recomand este sa cumperi un lapte normal(3,5%) si acest lapte pentru a vedea diferenta de gust.Si nu uita ca orice surplus de proteina te ajuta la frotare.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)