Espressoman infocat
Deva
09-07-2026, 07:05
(Edited 09-07-2026, 07:06 by adiszep.)
(09-07-2026, 01:00)distrugatorul Wrote: Extractiile au fost mereu ca la carte.
Nu am probleme de chanelling pe Micra… e naked se vede tot. Dar eu nu am observat asa mari diferente intre temperaturi de brew.
Nu intotdeauna vei scapa de aciditate daca cresti temperatura. Unele sunt acide si la 96 de grade si nu pui lapte peste ele neam
acasa da
Poate la tine are legatura si cu rasnita mai capabila decat f74 navigtor pe care l am avut eu si l am returnat
Sau poate are lagatura si cu profilarea de presiune mai mult decat cu temperatura
Vezi? Exact de asta am dat raspinsul pe care l-am dat :))) daca tu nu simți pe linea micra 2-3 grade atunci ce sens are sa-ti zic eu ce diferente percep eu?
Mai ales ca din pct meu de vedere nu e chiar asa alb sau negru. Unele cafele “se deschid” devin mai clean și mai acide la temp mai ridicată deci depinde și de cafea respectiv stilul de prajire…
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60
Espressoman infocat
Constanța
(09-07-2026, 01:00)distrugatorul Wrote: Extractiile au fost mereu ca la carte.
Nu am probleme de chanelling pe Micra… e naked se vede tot. Dar eu nu am observat asa mari diferente intre temperaturi de brew.
Nu intotdeauna vei scapa de aciditate daca cresti temperatura. Unele sunt acide si la 96 de grade si nu pui lapte peste ele neam
acasa da
Poate la tine are legatura si cu rasnita mai capabila decat f74 navigtor pe care l am avut eu si l am returnat
Sau poate are lagatura si cu profilarea de presiune mai mult decat cu temperatura
Tot cu lapte bei?
Că în lapte nu o sa mai simți nimic
WPM PRIMUS | J64V | Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant & HiBean.
Banned
Bucuresti
Jumatate doar espresso, iar jumatate doar machiatto…nu beau capucino sau flat white
Daca cafeaua e acida o sa simti si cu lapte daca e machiatto
daca e capucino sau flat white nu mai simti decat calitatea laptelui
Espressoman infocat
Constanța
Pai eu mă refeream la cele 2°C diferența, nu aciditate, dulceață sau alte floricele.
Daca pui lapte la revedere indiferent cat de puțin pui
Banned
Bucuresti
09-07-2026, 10:37
(Edited 09-07-2026, 10:47 by distrugatorul.)
Aaaaa am inteles acum
Evident experimentele si constatarile despre espresso le-am facut gustand… espresso
Ceea ce am vrut sa spun este ca sunt cafele, care sunt atat de acide incat te joci degeaba cu temperatura, spre ex am incercat recent de la Meron, Kenya parca.
Pe langa mirosul ciudat inca de cand deschizi punga e pe toata plaja doar aciditate… am incercat si Pullman 876 si Pesado HE ( care chipurile imblanzeste aciditatea) la toate temperaturile… mult prea acida pentru gustul meu
Espressoman infocat
Constanța
09-07-2026, 11:14
(Edited 09-07-2026, 11:25 by cyrusct82.)
E, eu asta caut fructe și aciditate
Nu simți diferența și pentru că nu ai antrenament
Daca ai fi băut numai espresso in timp incepi sa vezi diferențele dar așa o gura espresso apoi lapte și tot așa nu prea sesizezi diferențele
Iar pe Kenya nu știu cât o să poți să o îmblânzești din temperatura sau chiar și profilare.
Cel mai sigur mergi pe alte cafele cu mai puțină aciditate
Espressoman fresh
Bucuresti
Si mie mi se pare ca se simte diferenta la 2-3 grade, cel putin pe Bianca, unde oricum nu cred ca stabilitatea termica e la fel de buna ca la LM sau alte aparate cu grupuri saturate. Dar mi s-a intamplat sa trec de la o cafea prajita mediu spre dark unde trageam cu 90 grade la un omniroast washed si m-a lovit destul de tare aciditatea. Dupa ce am crescut la 93 facut cateva flush-uri si asteptat 10-15 min sa se stabilizeze temperatura, urmatorul shot s-a schimbat complet.
In legatura cu bauturile pe baza de lapte, eu beau cam 50% espresso, 50% bauturi pe baza de lapte (flat white in principiu) si mi se pare ca un shot nereusit se simte destul de tare in combinatie cu lapte. Am tot auzit pareri ca daca pui lapte in cafea nu prea mai conteaza atat de mult.
Lelit Bianca v3 White, Bentwood V63
Banned
Bucuresti
09-07-2026, 12:53
(Edited 09-07-2026, 12:54 by distrugatorul.)
Pai depinde cat lapte pui :))) daca pui asa de un machiatto se simte rau tare daca shotul de espresso a iesit rau
Daca umpli paharul cu lapte pt un flat nu prea se mai simte asa tare aroma cafelei
Ai zis ca la un omniroast ai crescut de la 90 la 93. Care a fost diferenta? A disparut aciditatea? A fost balansata de amarul care a aparut mai sus in temepratura?
Ce cos ai folosit? Ims? Vst? Pullman? pesado?
Espressoman fresh
Bucuresti
Da, exact, s-a mai domolit aciditatea (care ducea mai mult spre acru acela care iti lasa gura punga), gustul a fost mai echilibrat, am reusit sa disting mai bine notele pe care le-am vazut mentionate si pe punga. Evident a mai ramas ceva aciditate pentru ca ala era profilul cafelei dar mult mai placuta (era o Kenya de la Nomonym - Kenya Peaberry Kainamury).
Am folosit unul dintre cosurile standard de la Bianca adica IMS-ul de 18-21g.
Corect, de la o anumita cantitate de lapte in sus nu prea mai simti gustul, dar si retele de flat white difera destul de mult am observat in cafenele cat si acasa :D Eu folosesc cam 150-160g lapte pt un flat si mi se pare ca acolo e sweet spot-ul unde mai simti ceva si din gustul cafelei (dar si aici depinde mult de profilul de prajire si tipul cafelei).
Lelit Bianca v3 White, Bentwood V63
Banned
Bucuresti
Ce descrii tu este mai degraba un capucinno, nu un flat white veritabil.
Espressoman infocat
Bucuresti
(09-07-2026, 12:53)distrugatorul Wrote: Ai zis ca la un omniroast ai crescut de la 90 la 93. Care a fost diferenta? A disparut aciditatea? A fost balansata de amarul care a aparut mai sus in temepratura?
Ce cos ai folosit? Ims? Vst? Pullman? pesado?
Ma simt dator sa iti dau niste explicatii ca sa iti faci o idee de ce ai dreptate.
Daca tu faci 3 pucuri cu inaltimi egale care curg 40g in 20s (primii picuri la sec 6 si extractia are 26-28s) o sa ai cam aceeasi extractie si gusturi similare indiferent in ce sita pui cafeaua.Mai ales daca esti grijuliu cu pucurile si tragi pe un LM ,adica masina cu fluidica si temp stabila
Sitele Pesado HE si Sworks billet permit debite rapide de extragere.Daca am primii picuri la sec 10 eu extrag 60g pana in 23s asta e o fluidica mult mai agresiva prim puc si necesara sa spal niste cafele mai light.
Ca sa poti sa obtii debite de 4-5g sec prin puc ai nevoie de profilare si rasnite non-traditionale de espresso.In prima parte te asiguri ca ai saturat si inmuiat pucul iar in extractia propriu-zisa ii dai tare cu cafele light. Daca ai o cantitate mare de fines in puc automat nu mai lasa sa curga asa de eficient daca mai ai si o masinna cu fluidica fixa efectiv te uiti la cum iti face cafea si atat si te superi ca o face mereu la fel.
Banned
Bucuresti
Mersi de explicatie
Espressoman Administrator
Bucuresti
(09-07-2026, 16:49)CatalinH Wrote: daca mai ai si o masinna cu fluidica fixa efectiv te uiti la cum iti face cafea si atat si te superi ca o face mereu la fel.
M-a uns la suflet constatarea asta! Pe prajirile de azi orice upgrade de echipament trebuie sa considere posibilitati de profilare. Am mai testat si eu pe la alti espressomani una, alta si e superfrustrant (mai ales pe masinarii scumpe) sa fii doar un simplu spectator al extractiei, ca apoi sa te plangi de gust.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
Serios, de abia acum...? Expresia "esti la mila pompei" nu tot aia zice ?
Espressoman infocat
Constanța
Asta e una
Dar am mai văzut colegi care deși au mașini capabile întreabă de rețete de preparare de parcă ar fi o rețetă unica pentru toate cafelele.
Ceea ce mi se pare o absurditate deoarece cei pe care îi întrebi nu au cafeaua pe care o ai tu.
Nu înțeleg frica asta de a experimenta
Eu când schimb cafeaua fac de obicei in ziua respectiva un espresso cu un profil standard 9 bar, unul cu acel profil Lever și unul manual cu preinfuzie foarte lunga - creștere ușoară spre 9 și descreștere ușoară spre 0. Văd care dintre acestea se potrivește mai bine pentru aceea cafea și după mai adaptez acel profil in funcție de cum îmi place.
Espressoman infocat
Bucuresti
Din experienta mea am constatat ca pe cafelele de specialitate prajite de la mediu spre nordic aciditatea e prezenta si inevitabila.Daca extragi cat poti de bine si eficient ai si arome si aciditate si daca esti prieten cu vinurile dry atunci ai nimerit pe aleea ta de gust.
Cafelele sub pragul de specialitate prajite dark nu au aiditate dar sunt numai caramel si amarui.
Cele ultralight nu sunt acide ,dar nu prea te lipesti de ele in espresso si foate des pot fi ierboase.
Nu sunt fan al masinilor cu profilare pre-programabile. Intrii intr-o zona in care abordezi cafeaua cu o idee si dai masinii sa execute, rar poti sa intervii in mijlocul extractiei si sa mai dregi o curgere printr-un puc compactat puternic pentru ca ai ales parametrii de preinfuzie nefericit.
Oricine are dorinta de explorare si este mai hands-on poate experimenta pe levere manuale.