• Reducerile la cafea, espressoare, rasnite si accesorii se afla AICI
Hello There, Guest! Login Register


La Spaziale S5

#1
Salut !
Recent mi-am vandut pachetul Gaggia compus din Gaggia Classic si Gaggia MDF cumparat tot prin intermediul forumului de BF. Smile
Sunt utilizator casnic (1-2 cafele/zi) si vreau sa achizitionez un La Spaziale S5 de pe olx, e din 2012,full revizionat,se da cu proba, 1300 euro.
Spatiu un bucatarie am destul, nu e problema.
In afara de faptul ca ocupa mult spatiu si trebuie pornit cu 1-2 ore inainte de utilizare pentru a incalzi boilerul de 10 litri, ce alte inconveniente ar mai putea aparea ? Multumesc tare mult !
La Spaziale S5 3 Group 
G.Rossi 64 MM
Home User :)
 
Reply
#2
Intrebarea ar fi ce iti ofera S5 in plus fata de un Dual Boiler pe care ai putea sa l cumperi nou in bugetul asta?
Espresso : Dalla Corte Mini / MINA, Compak F8, Espro Tamper, Espro Pitcher, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact & Klassic, Espro Travel Press, KINU 47
 
 
Reply
#3
S5 este heat exchanger. Setezi temperatura apei din boilerul de abur. Mai bine Brewtus IV
La Marzocco GB5, La Marzocco Volcano, Eureka Mythos
 
 
Reply
#4
Salut, daca ai timp si loc, e nice to haveSmile doar sa te gandesti ca ia destul timp sa urnesti locomotiva, iar pentru 1-2 cafele pe zi poate sa nu iti fie rentabil pentru home useSmile dar daca acest aspect nu te intereseaza, go fo it!Smile @stefandinescu, de ce dualboiler in loc de un hx clasic? In cazul acesta cred ca ii propui un downgrade fata de ce vrea sa isi iaSmile Bafta la achizitie!Smile

Sent from my LG-V490 using Tapatalk
Bezzera Magica -- MACAP MXC10
Toper Cafemino Electric
 
Reply
#5
Multumesc pentru raspunsuri !
Cu incalzitul nu e problema, ii pun o priza programabila si cand ma trezesc e ready to go !
M-am uitat si la brewtus iv sau lelit dar tare mi-e teama ca peste 8 luni le vand sa iau un La Spaziale Smile)
Strict vorbind de calitatea cafelei, brewtus IV e peste La Spaziale ??
La Spaziale S5 3 Group 
G.Rossi 64 MM
Home User :)
 
Reply
#6
Sunt foarte multi factori care pot da o cafea mai buna sau mai putin buna pe un espressor. Rasnita, distribuirea cafelei in puc, tamperul, apa folosita, constanta temperaturii in boiler, prei fuzia, presiunea de extractie, sitele de dus, sitele de portafiltru, cantitatea de cafea sau reteta in sine chiar si diametrul portafiltrului
La Marzocco GB5, La Marzocco Volcano, Eureka Mythos
 
 
Reply
#7
(07-08-2017, 02:16)Iordan Ionut Georgian Wrote: Multumesc pentru raspunsuri !
Cu incalzitul nu e problema, ii pun o priza programabila si cand ma trezesc e ready to go !
M-am uitat si la brewtus iv sau lelit dar tare mi-e teama ca peste 8 luni le vand sa iau un La Spaziale Smile)
Strict vorbind de calitatea cafelei, brewtus IV e peste La Spaziale ??

Asta cu priza poti sa o faci. Doar ca acel aparat supradimensionat in mod cert nu iti va oferi o cafea mai buna decat Expobar, din toate motivele enumerate mai sus de Stefan, mai putin dimensiunea portafiltrului Smile

Un aparat profesional e "mai bun" decat un aparat de casa ( pornind de la un anumit nivel sa zicem, prosumer, cum este si Brewtus si multe altele similare cu grup E61) doar din perspectiva rezistentei la utilizare intensiva si eventual a consistentei ( cate cafele iti ies similare ca si gust una dupa alta, presupunand ca le faci corect). Utilzare intensiva nu e cazul la tine iar ca sa apreciezi consistenta unui aparat trebuie sa ai o experienta de minim 3-6 luni in gustat diverse tipuri de cafea sa poti aprecia diferentele de gust, care pot fi uneori fine.

Luand un asemenea aparat vei avea si consum mare si ulterioare costuri de reparatii mai mari. Cafea buna iti va iesi in mod cert daca vei studia detaliile prepararii unui espresso si daca vei folosi o cafea de calitate, proaspat prajita.

Dar daca chiar esti pasionat de La Spaziale, nu are sens sa nu ti iei ce ti pofteste inima. Pana la urma, este masina oficiala a campionatului national de barista din UK, cu portafiltru de doar 53 mm :

https://livestream.com/LSFXproductions/u.../149403631
Espresso : Dalla Corte Mini / MINA, Compak F8, Espro Tamper, Espro Pitcher, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact & Klassic, Espro Travel Press, KINU 47
 
 
Reply
#8
Masina oficiala a unui campionat de barista nu inseamna nimic la fel cum rasnita oficiala nu inseamna nimic. Nimic altceva decat o companie potent financiar care doreste expunere media si poate sponsoriza cu echipamente un campionat.
Referitor la diametrul portafiltrelir discuria poate fi interminabila dar diferente exista intre ce ofera un 53 si ce ofera un 58. Presiunea pe puc este diferita, grosimea pucului este diferita.
Oricum nu consider dimensiunile mari si consumul energetic deasemenea mare ca un punct forte pentru ca un espressor profesional sa fie instalat in bucatarie.[Image: ee0c829a2d654e98e73971f1f4c58ff6.jpg]
La Marzocco GB5, La Marzocco Volcano, Eureka Mythos
 
 
Reply
#9
(07-08-2017, 09:44)stefandinescu Wrote: Masina oficiala a unui campionat de barista nu inseamna nimic la fel cum rasnita oficiala nu inseamna nimic. Nimic altceva decat o companie potent financiar care doreste expunere media si poate sponsoriza cu echipamente un campionat.
Referitor la diametrul portafiltrelir discuria poate fi interminabila dar diferente exista intre ce ofera un 53 si ce ofera un 58. Presiunea pe puc este diferita, grosimea pucului este diferita.
[Image: ee0c829a2d654e98e73971f1f4c58ff6.jpg]

Ca masina oficiala nu inseamna mai nimic, e destul de clar pentru specialistii din domeniul cafelei, care cunosc dedesubturile industriei. Am dat link ul cu Spaziale si UK pentru ca sa nu aiba lumea impresia ca pe un brand care nu e intalnit prea des in lumea cafelei de "specialitate" nu poate face o cafea specialty, mail ales la cel mai inalt nivel, mai ales din cauza portafiltrului de 53 mm.

Intr-adevar este o discutie lunga si poate Livio ne si face un topic pe tema asta, unde putem detalia. Poza pe care o ai explica ca sunt diferente de forta pe cm patrat si grosimi diferite. Asta inseamna ca e vorba doar de extractii diferite, nu gusturi mai bune sau mai rele, nu o cafea mai buna pe 53/54 mm decat 58 mm. Aici vreau sa punctez pentru ca intrebarea lui Ionut era legata de factorii care contribuie la o cafea mai buna ori dimensiune portafiltrului cred ca trebuie exclusa din start.

Eu personal am testat si am regasit exact aceleasi gusturi ale unei cafele atat pe 58 mm cat si pe 54 mm, doar ca am folosit doze/macinaturi/ratii diferite. Inclusiv refratometrul confirma logica diferentelor,.

O explicatie se gaseste si pe respectatul site din US, clive coffee : 
https://clivecoffee.com/2016/11/53mm-ver...tafilters/

Discutiile apar mereu cand apar lucruri non standard. Stardardul este 58 mm inca de pe vremea grupului E61 inventat de echipa tehnica Faema. 53 mm a aparut ulterior ca o "imbunatatire" a anumitor aspecte in  extractia cafelei.
Espresso : Dalla Corte Mini / MINA, Compak F8, Espro Tamper, Espro Pitcher, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact & Klassic, Espro Travel Press, KINU 47
 
 
Reply
#10
Am ceva experienta cu cafeaua, am inceput acum vreo 5 ani  cu un Philips Saeco Poemia, rasnita aia mica de la Krups, apoi am luat pentru cabinet un superautomat Krups EA8050 (Dezastru), am la celalalt cabinet un Tchibo cu capsule (never again), de anul trecut de la Black Friday am trecut pe Gaggia Classic cu rasnita Gaggia MDF, pachet pe care l-am vandut saptamana trecuta.
Ca si cafele, evident am inceput acum 5 ani cu cafea macinata, apoi am trecut la cafea boabe din comert (etichetele frumoase) si de 2 ani folosesc exclusiv cafea proaspat prajita (yume, hedone, prajitorul din oz{iasi}, etc.
acum as vrea sa fac upgrade mai consistent, as da la o parte lelit, as incerca cu expobar (am vazut un pachet atractiv pe espresso-machine.nl la 1500 euro-brewtus 4 cu PID, rasnita brewtus si pachet barista cu tamper latiere etc).
Pentru 200 euro in plus as putea lua La Spaziale S5 si o rasnita noua Mazzer Super Jolly.
La Spaziale S5 3 Group 
G.Rossi 64 MM
Home User :)
 
Reply
#11
Din experintele altora cu Brewtus si recenZiile userilor nu din review urile de specialitate platite, aparatul promitea multe insa face putine. Nu este un exemplu de fiabilitate, nu este o emblema, multi s au plans de el. Cu 1500 euro as cumpara ceva sh foarte putin folosit dar care e construit mult mai bine, sau daca nu mi as lua inima in dinti si as merge catre un levier.


Treaba cu produsele noi e relativa, eu nu degust produsele noi pt ca sunt o piersere de potential.
 
Reply
#12
(07-08-2017, 02:16)Iordan Ionut Georgian Wrote: ii pun o priza programabila si cand ma trezesc e ready to go !
Ai grijă că și prizele astea sunt mai de home use, nu pentru energofagii din baruri. Verifici, să nu te trezești cu casa luminoasă.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Brikka|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Aillio R1 Bullet|Gene Coffee CBR-101|.
 
Reply
#13
Prizele programabile pot maxim 16A. Asta inseamna 3680W. Iti pot spune ca eu am topit una cu espressor ce consuna 2200W. Un espressor cu 2 grupuri va consuma peste 4000W adica 17A. Se recomanda circuit electric separat cu o siguranta automata de 20A si o diferentiala de 300mA ca sa nu electrocuteze urilizatorul.
La Marzocco GB5, La Marzocco Volcano, Eureka Mythos
 
 
Reply
#14
deenman Wrote:... aparatul promitea multe insa face putine. Nu este un exemplu de fiabilitate, nu este o emblema, multi s au plans de el. Cu 1500 euro as cumpara ceva sh foarte putin folosit dar care e construit mult mai bine, sau daca nu mi as lua inima in dinti si as merge catre un levier. ...

foarte adevarate, cele de mai sus!
si-mi place, pentru ca implica mult mai mult decat simpla opinie tehnica...

convingerea mea este ca o masina espresso comerciala, cu atat mai mult La Spaziale, este optimizata pentru performanta, nu pentru economie, cum sunt cele destinate home...
cu un boiler mare, plus atatea alte mici particularitati pentru regim de lucru comercial - sigur, curata si operata corect - este incomparabil performanta fata de un dual-boiler, sau, daca vreti si triplu-boiler - de casa!

dar ca sa decizi a folosi asa ceva acasa, trebuie sa stii deja mult mai mult decat am scris eu!

sigur, calea catre o masina comerciala vs. una de casa, duce inevitabil prin piata SH;
si de aici incolo am intrat intr-o sala de jocuri si fiecare e pe contul lui...
eu, de ex. refuz apriori oferta SH autohtona, inclusiv anumite aparitii meteorice pe forum...
iar in ce priveste inscrierile pe un whishlist, prefer sa consider oferta de masini noi;
imi doresc mereu un fresh-start si masinile obosite sunt ca o camera de hotel de mana a treia...
poti sa faci curat, dar scapi greu de miros ;(
__________________________________________________________________________
strega mod, sette 270, prajit diy
 
Reply
#15
Pe de alta parte Brewtus este dual boiker, S5 este heat exchanger. Mare diferenta. Reglajul la S5 il faci asupra temperaturii din boilerul de abur adica 110-115°C
La Marzocco GB5, La Marzocco Volcano, Eureka Mythos
 
 
Reply
#16
Mi-am luat inima in dinti si am adus acasa "tractorul".
Pana acum sunt foarte multumit.
Pretul a fost de 6000 lei: espressorul, rasnita de 64mm, tamper,statie tampare.
Dupa ce am facut proba la espressor, baietii i-au facut revizia : au schimbat garniturile, l-au decalcifiat,etc.Este varianta cu incalzire activa la cestile de cafea.
Cafea folosesc de la Hedone,momentan Tiger Skin Gold.
Alte recomandari ?
Multumesc !
La Spaziale S5 3 Group 
G.Rossi 64 MM
Home User :)
 
Reply
#17
Fratele meu, la cafenea, are probleme cu temperatura de extracție la S5. Îi e foarte greu să o țină sub control, crescând prea mult.

Sunt curios cum e acasă cu un espressor de bar Smile
Dalla Corte Mina | Kinu M68 V4 + M47 V3 & V1| Bravo Tamper & Distribuidor | La Pavoni Europiccola + radiator de la Tije | Dienes Mokka
 
Reply
#18
Baietii de la care am luat espressorul mi-au recomandat sa-l tin pe 115 grade, in toate clipurile de pe youtube de prezentare vad ca au 120 grade, o sa ma joc diminetile astea sa vad cum e mai ok.
Am favut o poza dar am probleme sa o uploadez.Este ceva limita de marime ?

M-a surprins placut ca a ajuns la 120 grade in 18 minute, e super ok tinand cont de faptul ca boilerul are 14.30 litri !
La Spaziale S5 3 Group 
G.Rossi 64 MM
Home User :)
 
Reply
#19
Pai zic sa vedem poze cu "monstrul" Smile Chiar sunt curios. Mai era cineva cu un 3 grupuri in sufragerie, cred ca tot pe forum. De ce nu? Smile)

Sincer acum nu stiu cat de stabil termic este S5, adevarul e ca nu am butonat niciodata un LS, dar chiar ieri am degustat o bunatate de Seasonal Blend, "Sweet Shop" de la Square Mile pe un Rocket DB. Obiectiv vorbind, Rocket ul DB e cu 1000 de euro mai scump decat ce si a luat Ionut. Tot obiectiv vorbind, am scos 2 shot uri incredibil de bune pe Rocket. Tot obiectiv vorbind, nu ieseau 2 shot uri consecutive pe aceeasi temperatura, culmea ca sa revenim la gustul initial am scazut temperatura pe final. 

Concluzia e ca si eu am auzit ca LS "arde"cafeaua, dar daca asta inseamna inconsistenta shot dupa shot, nici E61 DB nu e mai consistent. Asta nu inseamna ca nu scoate shot uri la fel de bune ca alte solutii tehnice, dimpotriva, doar ca nu neaparat constant, mai ales pe cafele mai "sensibile", cu origini gen Etiopia sau Kenya.
Espresso : Dalla Corte Mini / MINA, Compak F8, Espro Tamper, Espro Pitcher, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact & Klassic, Espro Travel Press, KINU 47
 
 
Reply
#20
Nu LS arde cafeaua, HX arde cafeaua. Eu am un LS Mini Vivaldi II care este dual boiler si nu arde cafeaua.
La Marzocco GB5, La Marzocco Volcano, Eureka Mythos
 
 
Reply
#21
Al meu a incaput in bucatarie. 
incerc sa postez niste poze
La Spaziale S5 3 Group 
G.Rossi 64 MM
Home User :)
 
Reply
#22
(12-08-2017, 19:44)stefandinescu Wrote: Nu LS arde cafeaua, HX arde cafeaua. Eu am un LS Mini Vivaldi II care este dual boiler si nu arde cafeaua.

Ma refeream la La Spaziale prin LS si am specificat ca vb de variantele comerciale, care sunt pe piata, majoritatea HX. Adica faceam referire la aparatul din topic, S5, care este in discutie, nu alte LS single group, home use sau light commercial. Chiar nu cunosc gama LS, dar asa cum s a scris si mai sus, se plang unii ca "arde" cafeaua, am auzim mai ales de la cei de la Bristot care au lucrat mult timp cu ele si acum prefera Astoria. Nu vorbesc din experienta proprie.
Espresso : Dalla Corte Mini / MINA, Compak F8, Espro Tamper, Espro Pitcher, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact & Klassic, Espro Travel Press, KINU 47
 
 
Reply
#23
La Spaziale S5, da, este heat exchanger si da, la 115-120 de grade apa in boiler, fara fludh lung arde cafeaua. Astoria are Plus 4 You care este multi boiler deci temperatura apei de brew poate fi setata la temperaturi optime oentru espresso, nefiind nevoie de flush boil lung cat sa scada temperatura apei de brew.
La Marzocco GB5, La Marzocco Volcano, Eureka Mythos
 
 
Reply
#24
Asa orice HX arde cafeaua daca nu faci flush si il lasi in idle o perioada de timp, credeam ca are chiar si post flush o curba de temperatura crescatoare  atipica. Pana la urma e o eroare de barista daca nu face flush ul corespunzator. 

La Astoria sunt f putine Plus 4 you datorita pretului, cei de la Bristot spuneau ca preferau modele HX de la Astoria celor de la Spaziale. Insa oricum, vorbim de un nivel de barista mai slab pregatit, s ar putea ca LS sa fie bune si doar o exploatare in necunostinta de cauza a baristilor sa "produca" verdicte neadevarate. Stiu ca LS a fost o firma foarte respectata international si inca se mentine la un nivel, poate nu premium dar peste medie.
Espresso : Dalla Corte Mini / MINA, Compak F8, Espro Tamper, Espro Pitcher, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact & Klassic, Espro Travel Press, KINU 47
 
 
Reply
#25
Flush-ul este binevenit, cand il faci iese apa cu aburi, dupa flush se calmeaza.
Azi dimineata am explorat niste note din Hedone care nu le-am mai intalnit pana acum la Gaggia Classic.Dimpotriva, mie la Classic mi se parea ca arde cafeaua.


Attached Files Thumbnail(s)
   
La Spaziale S5 3 Group 
G.Rossi 64 MM
Home User :)
 
Reply
#26
(07-08-2017, 13:57)radudani Wrote:
deenman Wrote:... aparatul promitea multe insa face putine. Nu este un exemplu de fiabilitate, nu este o emblema, multi s au plans de el. Cu 1500 euro as cumpara ceva sh foarte putin folosit dar care e construit mult mai bine, sau daca nu mi as lua inima in dinti si as merge catre un levier. ...

foarte adevarate, cele de mai sus!
si-mi place, pentru ca implica mult mai mult decat simpla opinie tehnica...

convingerea mea este ca o masina espresso comerciala, cu atat mai mult La Spaziale, este optimizata pentru performanta, nu pentru economie, cum sunt cele destinate home...
cu un boiler mare, plus atatea alte mici particularitati pentru regim de lucru comercial - sigur, curata si operata corect - este incomparabil performanta fata de un dual-boiler, sau, daca vreti si triplu-boiler - de casa!

Aceleasi vorbe goale aruncate de unii fara experienta pe un dual boiler (ca de experienta pe Brewtus nici nu poate fi vorba). Daca din miile de utilizatori Expobar DB au avut mici probleme doar cativa, voi il considerati nefiabil? Mai dar cum le stiti voi pe toate.
Prezent: Expobar Brewtus IV-R, Ceado e37s, Popper Roaster DIY cu Artisan (controller WiFi by Csabitec)
Trecut: GC 2014 (PID XMT7100+PT100+SW RS3), Macap M2D, Kinu M47
 
Reply
#27
(13-08-2017, 10:48)bogy Wrote:
(07-08-2017, 13:57)radudani Wrote:
deenman Wrote:... aparatul promitea multe insa face putine. Nu este un exemplu de fiabilitate, nu este o emblema, multi s au plans de el. Cu 1500 euro as cumpara ceva sh foarte putin folosit dar care e construit mult mai bine, sau daca nu mi as lua inima in dinti si as merge catre un levier. ...

foarte adevarate, cele de mai sus!
si-mi place, pentru ca implica mult mai mult decat simpla opinie tehnica...

convingerea mea este ca o masina espresso comerciala, cu atat mai mult La Spaziale, este optimizata pentru performanta, nu pentru economie, cum sunt cele destinate home...
cu un boiler mare, plus atatea alte mici particularitati pentru regim de lucru comercial - sigur, curata si operata corect - este incomparabil performanta fata de un dual-boiler, sau, daca vreti si triplu-boiler - de casa!

Aceleasi vorbe goale aruncate de unii fara experienta pe un dual boiler (ca de experienta pe Brewtus nici nu poate fi vorba). Daca din miile de utilizatori Expobar DB au avut mici probleme doar cativa, voi il considerati nefiabil? Mai dar cum le stiti voi pe toate.
Big Like...
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune,Baratza Sette 270W, OE Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art., Hottop KN-8828B-2K+ 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)