Hello There, Guest! Login Register


LELIT MARA - PL 62 X vs LELIT ELIZABETH PL 92 T

#1
Eu dețin un Lelit PL 41 Tem,vreau să fac un upgrade și sînt cam nehotărît între ce sa aleg LELIT MARA - PL 62 X sau LELIT ELIZABETH PL 92 T prețul este la fel,acum care dintre ele frotează laptele mai bine că majoritatea cafelelor le beau cu lapte,din ce am citit pe forum părerile sînt cam împărțite.Multumesc!!!
 
Reply
#2
(18-10-2020, 10:24)lig76ct Wrote: Eu dețin un Lelit PL 41 Tem,vreau să fac un upgrade și sînt cam nehotărît între ce sa aleg LELIT MARA - PL 62 X sau LELIT ELIZABETH PL 92 T prețul este la fel,acum care dintre ele frotează laptele mai bine că majoritatea cafelelor le beau cu lapte,din ce am citit pe forum părerile sînt cam împărțite.Multumesc!!!
Salut,

Eu am Mara X si calitatea aburului este OK (chiar acum o ora am facut o "crema" foarte frumoasa Smile), doar ca frotatul asta mai tine si de om (tehnica, scule, calitatea laptelui folosit).
Nu am folosit Elizabeth-ul pana acum, dar daca nu vrei musai grup E61 + HX "cu posibilitate de control automat", cred ca poti merge pe Elizabeth care pare foarte user friendly + ca ai boiler separat pentru abur si multe setari pentru preinfuzie, etc.
In final, cres ca ambele "pot frota foarte bine" avand in vedere categoriile din care fac parte.

P.S.: Mara X iti da batai de cap daca vrei sa "nimeresti" o temperatura fixa, asta in cazul in care te intereseaza aspectul asta. Eu l-am ales cunoscand acest aspect, dar am vrut grup E61.
Lelit Mara X (ex:Lelit PL81T) + Kinu M47 Phoenix
 
Reply
#3
Inițial MaraX a pornit la drum ca o 'mașină' revoluționară, dar se pare că în realitate dă bătăi de cap, cu niște algoritmi de funcționare nu prea user friendly, cel puțin eu cu asta am rămas după ce am urmărit topicul dedicat.
Gaggia Classic 2012 & Baratza Sette 270.
 
Reply
#4
Cred că cea mai bună alegere dintre Mara X și Elizabeth ar fi Elizabeth cu toate că nu are grup E61 și pompa este mai zgomotoasă un pic dar Elizabeth este DB (dual boiler) și ai preinfuzie.
 
Reply
#5
(18-10-2020, 11:08)coffeemilk Wrote: Inițial MaraX a pornit la drum ca o 'mașină' revoluționară, dar se pare că în realitate dă bătăi de cap, cu niște algoritmi de funcționare nu prea user friendly, cel puțin eu cu asta am rămas după ce am urmărit topicul dedicat.
E chiar revolutionara, si te invit sa vizionezi clipul asta: https://youtu.be/hZrHcwUOHgg ca sa te convingi. Lelit a vrut sa ofere "simplitate" unui tip de user care vrea doar sa porneasca masina sa-si faca shot-ul/urile + frotare, daca vrea, si apoi sa inchida masina (asa cum au mai explicat si alti colegi in post-urile dedicate). Acum, stii cum e, avem noi o vorba pe care nu o pot "detalia" aici, fiind mai obscena, dar se termina cu "...si cu sufletu-n rai".
Daca vrei sa te "joci" cu temperaturi mai exacte, atunci o dai pe modul HX normal si-i montezi un termometru de grup(tocmai ce am experimentat asta in ultimele zile si e o varianta destul de ok).

Revenind la colegul care a initiat post-ul: "Elizabeth" si "nu-ti bate capul" + ca o poti si returna (daca nu te multumeste) daca o cumperi online.
Lelit Mara X (ex:Lelit PL81T) + Kinu M47 Phoenix
 
Reply
#6
De ce nu un brewtus IV nou...
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270, Sita : Ascaso 
 
Reply
#7
(18-10-2020, 11:50)alchemist Wrote:
(18-10-2020, 11:08)coffeemilk Wrote: Inițial MaraX a pornit la drum ca o 'mașină' revoluționară, dar se pare că în realitate dă bătăi de cap, cu niște algoritmi de funcționare nu prea user friendly, cel puțin eu cu asta am rămas după ce am urmărit topicul dedicat.
Lelit a vrut sa ofere "simplitate" unui tip de user care vrea doar sa porneasca masina sa-si faca shot-ul/urile + frotare, daca vrea, si apoi sa inchida masina (asa cum au mai explicat si alti colegi in post-urile dedicate).

Pentru simplitatea mentionata exista alte tipuri de aparat, sb sau db, in niciun caz Mara X.

Pentru utilizarea specificata de op, recomand un db.
ACS Minima, Sette 270, Eureka Atom Specialty 75E
 
Reply
#8
Aceeasi dilema o am si eu si tind sa merg pe varianta Elizabeth.
La Elizabeth:
-incalzire mai rapida;
-tranzitie mai usoara de la Grace(ce am in prezent). Acelasi workflow.
-mai usor de utilizat si pentru prietena mea care vrea cafea dar nu e asa de incantata de arta prepararii si vrea sa fie cat mai rapid totul ?. Butoanele programabile pot ajuta cu asta.

La Mara X:
-si mai silentioasa decat Elizabeth;
-timp de incalzire mai lung;
-posibilitate de profilare prin cumpararea de accesorii suplimentare;
-intretinere putin mai costisitoare. Grupul e61 trebuie demontat si lubrifiat din cand in cand deoarece backflush-urile il degreseaza.


gasesti un side by side aici:
https://youtu.be/MDMwKSUbN9E
Lelit PL81T / Niche Zero
 
Reply
#9
Am avut aceeași dilema și eu. Am ales MaraX din mai multe motive:
- grup E61
- dimensiune
- curiozitatea de a folosi un HX
- extrem de multa reclama pozitivă în jurul MaraX
- mai puțin gălăgioasă
Lelit MaraX / Quamar
 
Reply
#10
Eu as merge pe varianta Mara X.  In primul rand vei simti cu adevarat ca faci upgrade, punand pe masa un legendar grup E61 cu tot potentialul lui. Si-n al doilea, ia in calcul, ca pe Mara X oricand vei putea instala un kit de profilare si instantaneu obtii inca un upgrade spectaculos ce-ti va permite nenumarate posibilitati de extractie. Alta liga-vorba ceea Smile Succes.
LELIT PL62S(kit profilare CoffeeSensor) ; MAZZER Super Jolly; KINU M47; BRAVO tools; DUOMO the eight; VST18gr;20gr; IMS Nano 18gr; Flair Signature PRO ; Gaggia Clasic
 
Reply
#11
Dimensiunile sunt intradevar diferite, Elizabeth e ceva mai lat, iar Mara X este foarte adanc din cauza tavii si a portafiltrului.
Legat de lipsa grupului E61 la Elizabeth nu cred ca e neaparat un dezavantaj, deoarece stabilitatea termica este excelenta.

Iar legat de publicitate, Mara X este un produs nou care aduce imbunatatire termica unui HX, si probabil Lelit a mizat mult pe asta si isi doresc niste vanzari pe masura  Wink .

Elizabeth este un DB care este pe piata de vreo 3 ani. Si tinand cont de lipsa problemelor semnalate de utilizatori, si de faptul ca apar foarte foarte rar la vanzare in Market, cred ca este un espressor bun.

Oricum ambele sunt intr-o clasa de pret si calitate superioara, si indiferent de alegere, nu cred ca poate fi gresita.
Lelit PL81T / Niche Zero
 
Reply
#12
@lig76ct dimensiunile pot fi un factor (tu sti cel mai bine unde poti pozitiona aparatul). sunt la fel de galagioase sau silentioare (depide cum privesti) - Elizabeth V3 are aceeasi pompa precum Mara-X (eu am V2 si m-am interesat de un upgrade de pompa...dar e prea costisitor).
Daca ar fi sa aleg din nou (dupa tot ce am citit de ambele aparate) tot Elizabeth as alege, dar asta pentru ca se potriveste mai bine nevoilor mele (dimensiune, DB vs HX) si sincer cred ca e mai usor sa lucrez cu Elizabeth-ul vs Mara-X (nu discutam de rezultatele obtinute ci doar de usurinta folosirii aparatului).
Lelit Elizabeth PL92T | Niche Zero | Kinu M47 Phoenix | Gaggia Classic
 
Reply
#13
Nu văd pe nimeni sa zică ceva de timpul de încălzire... și este sau poate fi un factor important.
E61, nas rece vs grup integrat.
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#14
In mod traditional, nasul rece nu apare la HX. Dimpotriva, acolo ai HX hump. Bine, e drept ca Mara X nu e un HX traditional.
OE Apex (de vanzare), Mazzer Mini E + SSP (brew), ECM Classika PID + robinet
 
Reply
#15
(20-10-2020, 17:31)cradun Wrote: In mod traditional, nasul rece nu apare la HX. Dimpotriva, acolo ai HX hump. Bine, e drept ca Mara X nu e un HX traditional.


Am folosit termeni greșit... Wink
Timpul de încălzire însă diferă de la E61 la grup integrat. Pt uz casnic, unde aparatul nu merge toată ziua sa fie pregătit de extracții, eu tind sa cred ca e important.
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#16
As zice mai degraba ca diferenta esentiala tine de elementul care ii confera stabilitatea termica. Personal, prefer stabilitatea data de un grup masiv fata de cea data de o componenta electronica. Plus ca preinfuzia la PL92 inseamna sa bagi multa apa foarte fierbinte in boiler. Plus chestia cu clusterele de temperatura, care poate sunt o legenda, ca apa aia "proaspata" din HX, dar nu ma pot abtine sa nu ma gandesc la ele. Da, prefer sa am un E61 care netezeste temperatura. Acum, ca or auzi chinezii secretele prepararii mamaligii perfecte ascultand la priza mea smart la care tin conectat espressorul, asta e...
OE Apex (de vanzare), Mazzer Mini E + SSP (brew), ECM Classika PID + robinet
 
Reply
#17
Marax pare mult mai restrictiv in utilizare decât un aparat cu pid și boiler dedicat de brew.

Pe de altă parte, e foarte posibil sa nu te intereseze să lucrezi la temperaturi în afara celor prestabilite sau să nu te deranjeze timpul alocat dansului cu presiunea și temperatura, pe care îl face aparatul...

Eu încă am rezerve foarte concrete în a recomanda un aparat sau altul doar fiindcă se poate instala un robinet pe unul sau se poate preinfuza x secunde pe altul, în contextul a ceea ce se consumă și se recomandă în materie de cafea pe forum. Prea multe opțiuni și informații, pot să dăuneze, câteodată...
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: (factory g106), m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)