Welcome Back Log In Create Account

Kit pentru inceput

(29-08-2021, 17:12)coffeemilk Wrote: Râde ciob de oala spartă!

Măcar eu râd...
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic

Reply
Eugen, daca tot zici ca este utila discutia despre cafea, afla ca am descoperit secretul, pentru amar sau acru. "Vina" o poarta colegii @sorance2000 si @renatoa.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.

Reply
Ultim aspect
Dau 300 ron pe 1kg de cafea daca vad un timeline al cafelei, de la data cultivarii pana la data prajirii.
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
Asta e ca ISO9001... cica standard de calitate... doar ca se referea la constanta si reproductibilitatea productiei, nu la ce intelege lumea in general prin calitate...
Daca pantofii care ii faci se rup toti la test fix in acelasi mod si loc, ai patalamaua asigurata, chit ca ruptura aia corespunde unei purtari de 3 luni...

Cu ce te incalzeste ca stii la ce ferma a fost cultivata cafeaua, cand a fost recoltata si cum ti-a ajuns in ceasca, daca boabele sunt mancate, mucegaite, si ce mai vrei tu ...

Reply
De curând am cautat și eu cam aceleași lucruri.
Am cumpărat kit-ul Kompresso + Krinder de care zicea @renatoa mai sus.
Pentru spumat lapte folosesc ori french press-ul ori un aerocinno, care face treaba bunuță pentru genul lui de aparat, mai ales daca nu lași până la final "ciclul". Insa între el și cel din Lidl nu cred că e nicio diferență, eu unul l-am primit cadou și nu vad vreun motiv să-l schimb momentan.
Cred că pentru început e ok un Kompresso, foarte util și în deplasări și se curăță ușor și fără bătăi de cap.
Pentru 2-4 cafele/zi e ok o râșniță manuală, cred că peste 5-6 cafele ar fi mai problematic sa dai atât la manivelă.
As mai adaugă necesitatea unui cantar mic de bijuterii pentru început, astfel încât să poți jongla cu cantitatea, eu am luat unul de 50 lei de pe eMag și își face treaba de care am eu nevoie.
Aici pe forum vei vedea pe lângă înțepăturile gratuite și tot felul de necesități de mii de lei.
Cred că trebuie să te întrebi cum bei cafeaua acum, de cate ori din "oraș" și cat de mult îți place. Pare genul de hobby unde poți ajunge să investești ușor foarte mult în căutarea espresso-ului perfect.
Eu am făcut calculul, luam cafea de la ceva gherete de la Unirii cel mai des calitatea nefiind cine știe ce, uneori îmi ieșea cafeaua mai buna din capsulele Nespresso și am zis că e ok sa incerc. De când am kitul acasă rareori mai beau din aceleași locuri.
Prefer sa beau o cafea ok din cafenele bune.
Pentru kompresso am incercat până acum Sarkis, dropshot, Florescu și sloane și mi se pare că toate au ieșit ok, unele mi-au plăcut mai mult ce-i drept.
Cred că până să investești mult e important sa afli ce fel de cafele îți plac și să realizezi și ce răbdare ai nevoie pentru a învăța cele necesare.

Reply
(29-08-2021, 17:01)d2florin Wrote: Trasabilitate :)
Primești așa ceva în punga cu cafea tradițională, de peste 100 de lei pe kg?

Sau doar te rogi să ajungă la tine înainte să mucegăiască în pungă...

Reply
(29-08-2021, 18:36)renatoa Wrote: Asta e ca ISO9001... cica standard de calitate... doar ca se referea la constanta si reproductibilitatea productiei, nu la ce intelege lumea in general prin calitate...
Daca pantofii care ii faci se rup toti la test fix in acelasi mod si loc, ai patalamaua asigurata, chit ca ruptura aia corespunde unei purtari de 3 luni...

Cu ce te incalzeste ca stii la ce ferma a fost cultivata cafeaua, cand a fost recoltata si cum ti-a ajuns in ceasca, daca boabele sunt mancate, mucegaite, si ce mai vrei tu ...
Trasabilitate inseamna sa poti identifica sursa defectului si loturile produse, astfel incat sa le poti opri de la vanzare sau de la utilizare mai departe in productie (ne uitam de pilda la industria auto, la rechemari in service pentru anumite loturi, unde fara trasabilitate ar fi jale).
Inseamna in acelasi timp si sa poti cauta si alta data cafea de la aceeasi ferma, daca ti-a placut. Sau sa o eviti, daca nu ti-a placut.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Exact, Mihai.

Reply
Asa ceva nu primesti nici la 400 lei kg.
Chiar visand la povesti cu zane ca primesti cafeaua exact in sacul in care a fost impachetata la ferma, tot nu va exista un raport despre ce depozite a parcurs pe drum si in ce conditii a stat acolo.

Reply
N-as vrea sa fiu in locul unui mare furnizor de cafea cand livreaza marfa stricata...  :D
Ma gandesc ca tot traseul ar trebui sa fie OK, de la producator la prajitor. Plus ca deja avem unii prajitori care aduc direct de la producator anumite sortimente.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Doar mergem pe presupuneri :), daca e speciality e speciality, ce tot atata trasabilitate, evidente,trust me :). Eram ironic.

Reply
Bietul @Ben123, cred ca s a pierdut cu totul.
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.

Reply
(30-08-2021, 09:05)Mihai L Wrote:
(29-08-2021, 18:36)renatoa Wrote: Asta e ca ISO9001... cica standard de calitate... doar ca se referea la constanta si reproductibilitatea productiei, nu la ce intelege lumea in general prin calitate...

Inseamna in acelasi timp si sa poti cauta si alta data cafea de la aceeasi ferma, daca ti-a placut. Sau sa o eviti, daca nu ti-a placut.

Orice prajitor respectabil, cumpara cafea verde cat mai proaspata. Cei cu posibilitati, cumpara direct de la fermieri. Iar cafeaua verde buna si foarte buna, nu apuca sa se invecheasca in depozitele din Europa. 

Faptul ca in Romania se fac gainarii, smenuri etc e alta discutie cu totul.

Reply
Documentul nu generalizari :)
drumul spre iad este pavat cu bune intentii :)

Reply
Cred ca direct de la fermieri e mai ieftin, dar... E o problema cu logistica (nu stii fermele, nu stii calitatea, foarte probabil trebuie sa te ocupi si de transport, plus formalitati import/export).
Daca ai apucat sa mergi in zona si sa faci conexiuni direct cu cateva ferme, deja e alta poveste. Dar asta implica si costuri cu deplasarea, etc.

Reply
S-a mai "discutat" pe tema asta si nu s-a gasit o solutie...

Poti cere, la prajitorul preferat, o poza cu sacul si codul ICO. Daca chiar crezi ca te ajuta la ceva....

Reply
Pai atunci la ce ma ajuta ca e de specility, scoatem cuvantul ala si gata.. O mica analogie, cum e formatul MQA, toti cor sa vada culoarea mangenta pe dac sau mov.. Asta e scopul nu cum se aude..

Reply
Speciality presupune o anumita calitate.
Cafeaua nu vine din ferma la prajitor, se fac teste, cupping. Inclusiv prajitorul face, in general nu cumpara in blind cafeaua verde doar pentru ca ii zice vanzatorul ca are 91 puncte.

Reply
Ok. Atunci mergem pe incredere?

Reply
Dragii mosului, o sa iasa Ben la pensie si voi tot nu o sa terminati de dezbatut "trasqvilitatea" cafelei. 
Aproape toti prajitorii agreati pe forum indica trasabilitatea, iar unii dintre ei cumpara unele cafele direct de la ferme. Eu stiu doua exemple: Sloane si Dropshot. Daca credeti ca acestia nu prezinta incredere, desi cafeaua lor e tot timpul laudata, nu aveti decat sa le puneti intrebari lui Razvan, Teodorei sau Oanei. 
Sa umplem pagini cu presupuneri inutile, cand putem avea raspunsuri direct de la sursa, mi se pare cel putin deplasat.

Reply
Cafeaua specialty e un produs de calitate superioara. Dincolo de diferente senzoriale sesizabile fata de cafeaua commodity, platesti in plus si munca celor care ti-au adus acel plus la calitate. 

Ca in orice alt domeniu, si in productia de cafea nu exista ieftin, mult si foarte bun.

Reply
Ms Eugen16 ca imi reamintesti ca am o problema la tastatura telefonului. Asta spune multe despre tine, apreciez efortul tau :)
Btw sunt mai multi prajitori decat cei enumerati de tine, ceea ce cred ca stii. Faci cumva reclama?

Reply
(29-08-2021, 16:39)Eugen16 Wrote: Cu placere Ben si te sfatuiesc sa alegi de la bun inceput, o rasnita manuala(electricele bune sun foarte scumpe) care nu te va deceptiona prea repede sau deloc ,poate cu timpul vei ajunge si la un espressor sau vei explora si alte metode de preparare.Si daca vei ajunge vreodata la rasnite electrice de top, o manuala buna iti va fi de mare folos in concedii sau deplasari scurte, unde nu ai sansa sa gasesti o cafea buna. Citeste despre Kinu, Cesnut si altele,eventual mai pune intrebari pe forum sau asteapta pana in octombrie, cand pe forum vor aparea cateva rasnite Arco la cam 500 de lei.
Pana strangi bani de alte echipamente, cu o rasnita buna te poti bucura si de o cafea la ibric. 
Pe site la Tastecrafters ai o reteta foarte buna pentru ibric. Tot de acolo poti cumpara si Kompresso.

Salut, cand ai spus 'Cesnut' te refereai la asta?
https://www.tastecrafters.ro/rasnita-caf...negru.html

Ai mei au un Jura f70 primit cadou, imi place gustul si cum se foloseste, cum e in comparatie cu o rasnita precum cele de mai sus + kompresso? Merita sa caut ceva de genul SH sau mai bine ceva manual?

Merci!

Reply
Florin, tu nu ai o problema la tastatura, ai o problema cu recititul textului scris inainte de a apasa butonul Post Reply.
Prajitorii enumerati de mine sunt prezenti pe forum si pot fi intrebati direct despre cum a ajuns cafeaua, din tufiș si pana in punga expediata catre noi. 
Cu siguranta mai sunt si altii care pun boabe la prajit, dar nu cred ca napoletanii sunt asa de amabili incat sa dea prea multe detalii despre ce au pus in punga. Si apoi, vorba lui dev, degeaba stii originea daca punga a stat vreo doi ani pe raft la supermarket.

Reply
Ca sa inchei postarile pe acest topic, alea napoletane nu se lauda ca sunt speciality cu puncte peste 80 90 etc. Acidity is not a crime, ironic, cred ca ai inteles mesajul. Take care ma' frend'
Tre sa amestec maiaua cu faina pt autoliza si da ai dreptate, de cand citesc textul si corectez nu mai am probleme. Eu ma gandeam sa schimb telefonul.

Reply
Da Ben, la asta ma refeream, dar nu stiu ce e de capul ei, poate alti colegi stiu mai bine.
Despre espressor automat SH nu stiu ce sa spun, sunt firme care vand SH-uri servisate, dar nu poti sti cat mai tin, pentru ca au multe mecanisme sensibile in miscare. Oricum un automat SH e si el destul de scump. Eu nu as lua. 
Cu Kompresso obtii espresso decent, daca inveti sa-l manevrezi bine, pentru asta citeste topicul dedicat lui. Mai greu e sa obtii o crema din lapte, decenta.

Reply
C2 are cutite clasice de filtru, revezi unde am postat in pagina anterioara care e diferenta.

Ca sa iti faci o imagine asupra diferentei de macinatura, gandeste-te la boaba de cafea ca la o samanta de floarea soarelui.
Cutitele de espresso in prima faza exercita asupra ei o actiune ca intre dinti, cand o crapi ca sa indepartezi coaja, rezultand bucati distincte, separate, care ulterior trec la urmatorul etaj de spargere... pe cand cele clasice zdrobesc boaba intr-un mod asemanator cu presarea semintei de floare ca sa iasa uleiul din ea, rezultand ceva similar cu o pasta, care aduce mai curand a halva decat a macinatura... ma rog, halvaua se mai si preseaza, dar ai prins ideea...

Reply
@Ben123 din ce oras esti? Ai baut latte uri la vreo cafenea de specialitate? Poate nici nu iti plac, poate sunt mai pe gustul tau cele obtinute cu un automat... atunci scapi de ceva bataie de cap si cheltuieli.
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.

Reply
Renato, da-i colegului un raspuns transant. Merita sa ia C2 pentru filtru sau sa caute alceva mai bun. Si ce anume, in afara de Comandante, bineinteles.  :D
___
M-ati zapacit cu "trasqvilitatea" si am uitat ca Ben cauta rasnita pentru espresso. Ai scapat Renato, de data asta

Reply
Sunt din Bucuresti, am baut doar la cafenele gen 5 To Go, Ted's, Starbucks si altele mai mici sau restaurante, daca aveti ceva recomandari pot incerca. Momentan as merge pe kompresso + o rasnita.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)