Hello There, Guest! Login Register


Kit pentru inceput

#1
Salut, as vrea sa incep sa imi fac singur bauturile, in principal beau latte-uri. Momentan nu stiu daca sa investesc intr-un espressor automat sau un kit precum aeropress sau mokka pot+ rasnita manuala + foamer.

Ce variante as avea in ambele cazuri? Nu vreau sa cheltui chiar foarte mult.

Multumesc!
( imi cer scuze daca gresesc unii termeni, inca invat )
 
Reply
#2
Pentru latte, in loc de aeropress e mai potrivit kompresso.
Mokka pot as evita si daca il primesc cadou Smile 
Foamerele sunt foarte variate si fac diverse... de la clabuci, pana la spume... crema de lapte mai greu.
De fapt, daca esti indemanatic in prelucrat metalul, dintr-un mokka pot faci un foamer senzational, e topic dedicat pe aici Smile

Pentru rasnita manuala, ai topic de rasnite capabile espresso ieftine, chinezesti.
Aici va intra partea cea mai consistenta din buget, nu vorbim de pocnitori cu cutite ceramice la sub 200 lei.
 
Reply
#3
Cu un mixer micut si o latiera si putin exercitiu faci de la crema la spuma de lapte.
Pt lateuri ai nevoie de espresso...deci cel mai low cost ar fi un caflano kompresso. V 60, aeropres nu prea se pupa cu laptele, iar la moka pot eu nu am reusit sa scot ceva ok. 
Iar fara rasnita capabila espresso, poti uita tot ce am scris mai sus. Vei scoate fie acrituri, fie amareli, stiu din experienta. 
Eu am inceput pe parte de lapte cu rasnita kinu phoenix + kompresso + minitel de mai sus si o latiera de 300-350 ml. Deci vreo 1200 - 1300 ron. 
Sper ca nu te am descurajat, dar cam asta mi s a parut cel mai ok setup pt espresso si lapte.
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
 
Reply
#4
Referitor la rasnite, daca te vei pune pe cautat, trebuie sa fii atent la un aspect, nu oricare este capabila de macinatura espresso, chiar daca pretinde asa ceva.
Forma cutitelor iti spune asta, le vezi in imaginea atasata.
Pentru espresso sunt necesare cutite ca cele numite contemporary in imagine, adica intrarea boabelor se face printr-o stea cu cel putin 6 coltzuri triunghiulare drepte. Daca sunt 5 coltzuri, ascutite si curbate, este designul classic, vechi de 100 ani, pentru macinat cafea la filtru sau ibric.


Attached Files Thumbnail(s)
   
 
Reply
#5
Ma asteptam sa scap cu maxim 5-600lei. Multumesc pentru sfaruri!
 
Reply
#6
La 500 poti lua un kit Cafflano Kompresso+Krinder, cand apare pe bursa, dar e rarisim, doar unul a fost pana acum.
In loc de Kompresso ar mai merge si Staresso Mirage.
 
Reply
#7
Și pentru crema ai rezultate cel puțin decente folosind un French press. Chiar și unul de la ikea e ok, eventual unul mic. Partea interesanta e ca poți face crema din lapte și cu el rece, dacă tu crezi ca te avantajează.
https://youtu.be/hywbrms5B1k
Nu as îndrăzni să-ți recomand sa faci cafea cu French press și sa faci cappuccino cu ea, nu ai aromele la fel de concentrate pe cantitatea de lichid. Eu am kompresso, poți scoate cafele decente cu el, nu ai nevoie de vreun kettle special, practic orice fierbător e suficient. Am și krinder (am folosit-o doar în ceva teste pentru ca am și kinu). Ce pot spune este ca aromele sunt puțin mai amestecate pe filtru iar pe espressor ceva mai amar. Acest lucru se datorează faptului ca generează mai mult finess. Și e stepped, pașii fiind mari, dar am reușit sa blochez espressorul folosind cafea light doar ca nu e loc de fine tune. Oricum este peste ce am încercat eu de la hario (rasnite manuale).
Cutitul interior este extrem de apropiat de cel de la kinu, problema este generata de metoda de fixare care, deși pare ok, nu se compara cu rulmenții. [Image: 830fd117b7e2c422da20ad6187695153.jpg][Image: 356f233ed0b20485042caf962a4e342a.jpg]
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
 
Reply
#8
Ben, cafeaua de specialitate nu se impaca deloc cu buzunarele foarte stramte. Doar pentru o singura cafea pe zi vei consuma cam un kg. de boabe in fiecare luna. Pentru asta trebuie sa bugetezi cel putin 150-200 lei lunar, deci 1800-2400 lei pe an. Cafea prajita buna la 100 de lei/kg nu exista, foarte rar scoate Sloane, doar pentru noi, membrii forumului, o oferta de cafea buna la 100 lei, altcineva nu.
Prajitul acasa nu aduce nici el o mare reducere de cheltuiala, avand in vedere pretul unui echipament decent si oricum el se adreseaza celor care au ceva vechime, alfel nu stii ce sa ceri de la profilele de prajire. Deci, in faza asta exclus. 
Ai mentionat initial si varianta unui "espessor" automat. Astfel de aparate, daca vrei de la ele o cafea decenta, costa mult mai scump decat orice echipament casnic pentru inceput.Sub 5-6, chia si 10 mii nu cred ca gasesti ceva bun(Jura). Alt dezavantaj, ar fi ca pentru rezultate bune automatele au nevoie de o cafea cu profil de prajire special pentru ele. Nu prea se impaca cu 3-rd wave,deci alta bataie de cap. Pocnitori de 300-500 lei, sunt bani aruncati pe geam. 
Revenind la cafeaua preparata cu manuta ta, ori bugetezi minim 1500 de lei pentru o rasnita, un Kompresso sau Staresso si ceva de preparat spuma de lapte (pentru crema nu exista deocamdata nimic decent si ieftin, doar solutia DIY, propusa de renatoa) ori te lasi pagubas.
Si ca sa nu spui ca ai depasit bugetul, sa stii ca in general un buget este depasit doar in conditii economice exceptionale, in conditii normale, el este doar estimat gresit. 
Asta e parerea mea.
 
Reply
#9
Hai să nu exagerăm, se găsește cafea de calitate la 100 lei kg +-.
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1
 
Reply
#10
Daca nu cumva se considera subinteles ca petentul va merge pe cafea de supermarket, de sub 50 lei kg...  Confused
 
Reply
#11
Coffeemilk, eu m-am referit foarte clar la cafeaua de specialitate, 3-rd wave, nu m-am referit la Alintaroma, Anticabottega,Jolly Nu Stiu Cum, sau la alta napoletana, "ucisa de italieni in stil mafiot".
 
Reply
#12
Și eu, am mai spus-o, schimbați banda, nu are rost să deveniți redundanți.
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1
 
Reply
#13
Trolam independent, don' Semaca... nu suntem intelesi Smile
 
Reply
#14
Salutare draga Eugen16,
Zi ne te rog ce te recomanda sa iti dai asa de mult cu pararea despre cafeaua de specialitate, preturi etc.. Sa stii ca sloane scoate la 100 ron kg da nu e cu chiar de specialitate, altii nu scot asa ceva.. Ms si sper sa nu te superi Smile sunt sigur ca nu
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 
 
Reply
#15
Multumesc pentru raspunsuri, o sa maresc putin bugetul si o sa iau ce mi ati recomandat. Multumesc inca odata!
 
Reply
#16
Ma recomanda, faptul ca, de cand cumpar cafea de specialitate de la prajitori, nu de la supermaket, nu am gasit niciodata, cu exceptia Sloane, cafea buna sub 150 lei/kg. Tot ce am cumparat la 25 - 35 lei punguta a fost o deceptie. In general prajita mult prea sus pentru a masca calitatea indoielnica a cafelei. 
Chiar si tu ai scris, cu manuța ta, intr-un post, despre o prajitorie ieftinuta din Iasi, ca nu te multumeste pentru ca nu aduce cafele bune. 
In plus de asta iti reamintesc topicul deschis chiar de tine referitor la cafeaua < 100 lei/kg, topic la care s-au terminat postarile in aceeasi zi. Asa de multe sunt cafelele sub 100 lei/kg. 

https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...100-RON-kg
Sub 100 de lei sunt doar napoletanele de la supermarket, care chiar si din denumire realizezi ca nu sunt de specialitate. Nu se numesc Brazilia, Columbia, Etiopia, caturra, catuai, etc... 
Se numesc Antica... Jolly... Alintaroma si altfel.
 
Reply
#17
(29-08-2021, 16:01)d2florin Wrote: Sa stii ca sloane scoate la 100 ron kg da nu e cu chiar de specialitate, altii nu scot asa ceva..

Cum adică nu e de specialitate? Dar de ce e?

Uiți că suta de lei e pt. membrii acestui forum. Prețul întreg e altul.
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
#18
Ms Smile de raspuns, cred ca stii ca ma refeream la mdc.

(29-08-2021, 16:26)TVTVTV Wrote:
(29-08-2021, 16:01)d2florin Wrote: Sa stii ca sloane scoate la 100 ron kg da nu e cu chiar de specialitate, altii nu scot asa ceva..

Cum adică nu e de specialitate? Dar de ce e?

Uiți că suta de lei e pt. membrii acestui forum. Prețul întreg e altul.
(29-08-2021, 16:27)d2florin Wrote: Ms Smile de raspuns, cred ca stii ca ma refeream la mdc.
Salut tvtv, ma refeream la faptul ca de unde stie eugen16 ca acea cafea de la sliane de 100 roj nu e chiar de spexialitate
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 
 
Reply
#19
Cu placere Ben si te sfatuiesc sa alegi de la bun inceput, o rasnita manuala(electricele bune sun foarte scumpe) care nu te va deceptiona prea repede sau deloc ,poate cu timpul vei ajunge si la un espressor sau vei explora si alte metode de preparare.Si daca vei ajunge vreodata la rasnite electrice de top, o manuala buna iti va fi de mare folos in concedii sau deplasari scurte, unde nu ai sansa sa gasesti o cafea buna. Citeste despre Kinu, Cesnut si altele,eventual mai pune intrebari pe forum sau asteapta pana in octombrie, cand pe forum vor aparea cateva rasnite Arco la cam 500 de lei.
Pana strangi bani de alte echipamente, cu o rasnita buna te poti bucura si de o cafea la ibric. 
Pe site la Tastecrafters ai o reteta foarte buna pentru ibric. Tot de acolo poti cumpara si Kompresso.
 
Reply
#20
(29-08-2021, 16:24)Eugen16 Wrote: .... Tot ce am cumparat la 25 - 35 lei punguta a fost o deceptie. In general prajita mult prea sus pentru a masca calitatea indoielnica a cafelei. ...

....
Sub 100 de lei sunt doar napoletanele de la supermarket, care chiar si din denumire realizezi ca nu sunt de specialitate. Nu se numesc Brazilia, Columbia, Etiopia, caturra, catuai, etc... 
Se numesc Antica... Jolly... Alintaroma si altfel.

Aoleu, și eu iarăși am căzut în capcană și l-am crezut pe colegul @renatoa, că speciality coffee e în verde și nu ține de faptul de cât o ții în tigaie sau de denumire, deh, tot învățăm, sau nu. Big Grin
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1
 
Reply
#21
Foarte valoroase părerile "tele", coffeemilk.

De Julius Meinl ce părere ai?
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
#22
"Salut tvtv, ma refeream la faptul ca de unde stie eugen16 ca acea cafea de la sliane de 100 roj nu e chiar de spexialitate" 
Florin, am cumparat ultimele doua oferte Sloane la 100 de lei si chiar am fost foarte multumit de ele. Una pentru filtru si una pentru espresso si cold brew. Sunt de specialitate, si nu au denumiri nastrușnice fara legatura cu cafeaua.
 
Reply
#23
Poate ar fi timpul ca atunci cand cumoaram cafea de specialitate sa cerem si trasqvilitatea si cine zice ca e de specialitate

Iaca eu nu am fost multumit deloc, nu am dorit sq sxriu pe forum... Am riscqt si gata
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 
 
Reply
#24
(29-08-2021, 16:47)d2florin Wrote: Poate ar fi timpul ca atunci cand cumoaram cafea de specialitate sa cerem si trasqvilitatea [...]

Trasq... ce?
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
#25
Eu nu mai cumpar de mult timp cafea fara "trasqvilitate" de asta platesc > 150 lei/kg.
 
Reply
#26
Trasabilitate Smile
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 
 
Reply
#27
Ma omor dupa discutiile astea in contradictoriu, despre "ce cafea beau si de unde o cumpar" sau " ba a mea e mai buna si mai scumpa" iar totul se intampla pe threadul unui om care doreste si el un kit de inceput cu o investie minima pentru a bea un latte bun. @Ben123 ia in considerare primele postari care sunt utile scopului tau, restul e poezie si dat la "gioale" intr-o miuta imaginara pe timp de pandemie.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
#28
(29-08-2021, 16:46)TVTVTV Wrote: Foarte valoroase părerile "tele", coffeemilk.

....


Râde ciob de oala spartă!
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1
 
Reply
#29
(29-08-2021, 16:40)coffeemilk Wrote: Aoleu, și eu iarăși am căzut în capcană și l-am crezut pe colegul @renatoa, că speciality coffee e în verde și nu ține de faptul de cât o ții în tigaie sau de denumire, deh, tot învățăm, sau nu. Big Grin

Cum sa nu... e mai sigur sa crezi pe starbucks, care se auto-proclama "the premiere roaster and retailer of specialty coffee in the world". Prajirea Starbucks a facut-o speciality, nu-i asa ? Big Grin

Daca e sa iei dupa definitie, orice peste 80 puncte este speciality, dar nimic despre cum se dau, si mai ales pierd punctele alea, prin stocare improprie.
Asa ca... liber la visat in continuati ca vi se vinde speciality la 150 lei, rezultata din prajit verde de 10 Euro kilu.
 
Reply
#30
Dan, cu echipamentele low cost, pentru inceput, colegul Ben s-a cam lamurit. I s-au expus cele mai bune variante pentru un buget mic,asa ca o discutie despre ce cafea sa nu cumpere, nu cred ca-i strica,nu de alta dar poate ajunge de la Kompresso la Crem One si tot nu intelege de ce iese cafeaua amara, desi a cheltuit o mica avere  Big Grin
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)