Parere "generala valabila" minus unu. Adica eu.
Am spus de cand a aparut ca schimband numai partea rotitoare nu ai cum sa obtii ceva semnificativ diferit, din moment ce la o conica partea rotitoare este doar tractor/impingator, pentru antrenarea boabelor, rotorul nu are nici o muchie taietoare, asa zisi dinti sunt niste triunghiuri perfect simetrice.
Toata actiunea de taiere are loc pe exterior, doar cutitul fix are muchii taietoare, daca nu aveti o lupa este suficient sa plimbati degetul in ambele sensuri pe ambele cutite, ca sa vedeti unde agatza si unde nu.
Ce a adus noul cutit este acoperirea black oxyde, mai alunecoasa decat otelul brut. Cu consecintele stiute deja: forte mai mici de actionare, dar si rasnire mai indelungata, deci o manipulare mai blanda a boabelor, si de aici
un potential de mai putin fines, pentru anumite cafele, mai casante, care se sparg intr-un anumit fel, nu pentru orice cafea rezultatele fiind garantate.
Alta chestie care am mai scris-o... si degeaba... este cum se afla setarea potrivita a rasnitei. Prin tot felul de metode, mai mult sau mai putin empiric/gustative, dar nici una care sa aiba drept scop minimizarea fines-urilor, cantitativ, pe cantarite, nu la ochi/limba...
Faptul ca exista un sweet spot unde are loc un salt semnficativ, de la peste 20%, la sub 10%, a fines-urilor sub 500 microni, in doar 1-2 gradatii, este ignorat cu atat inversunare, de parca ar fi vorba de vreun... vaccin

Sa nu cumva sa ne ducem in talcioc sa dam 5 lei pe o sita de faina, si sa aflam singuri punctul ala... ca nu mai avem de ce ne jelui si motive de upgradita... ce plictiseala ar urma, va dati seama...
A inregistrat cineva dotat cu site o schimbare asa de radicala, adica injumatatirea fines prin schimbarea cutitului? Macar a incercat sa masoare obiectiv, in cifre, nu in impresii de gust si "claritate", ce se schimba la macinatura ?
Poate asta o fi secretul campionului