Hello There, Guest! Login Register

Izolare fonica espressor

Salutare!

In urma unui clip pe care l-am vazut pe youtube cu un tip care insonorizeaza un Rancilio pe interior, m-am hotarat sa fac si eu asta la Elizabeth-ul meu.
Am masurat inainte panourile si am facut o estimare de cat material am nevoie, materialul este alubutyl de 2 mm grosime pentru domeniul auto si este safe pana la temperaturi de maxim 90-100 grade celsius.
Inainte sa ma apuc de treaba am incercat sa fac cateva inregistrari si filmari gen "before&after" cu o aplicatie de telefon si apoi m-am apucat de dezmembrat.

Am atasat aici un mic album cu poze si filmari: https://imgur.com/a/04JDpLn

Am incercat sa inregistrez in aceleasi conditii before&after, am pus telefonul pe un prosop pe tava astfel incat sa nu vibreze si el prea tare, in final am obtinut cifrele astea:
Inainte de insonorizare: max 77.1 dB(A), peak 86.7 dB(A)
Dupa insonorizare: max 68.7 dB(A), peak 78.1 dB(A).

Am lasat zonele de langa boilerul de abur fara insonorizant pentru a nu avea probleme cu materialul din cauza temperaturilor ridicate, la fel si panoul de sus pe care stau cestile - nu are insonorizant pe interior.

Dupa ce am izolat carcasa espressorului si interiorul lui a inceput sa iasa mult in evidenta zdranganitul grilajului din drip tray, mai ales daca nu are o ceasca sau ceva pe el. Inregistrarea de dupa proces este facuta fara insonorizant pe drip tray, asta l-am pus abia a doua zi.

Per total eu sunt multumit de ce a iesit, in realitate nivelul de zgomot nu pare sa fi scazut foarte mult dupa ureche dar s-a schimbat mult frecventa si am scapat de tacaneli si zdranganelile cu frecvente inalte. Acum este un sunet mai uniform de frecventa joasa, suna mai plin asa.

Attached Files Thumbnail(s)

Lelit Elisabeth V3, Timemore Sculptor 078s, 1zpresso ZP6, Kinu M47, Mazzer Mini A, Hario V60 & Switch, Timemore B75, Kalita 155, Aeropress, Cafflano Kompresso, Moka Pot, Fellow Stagg EKG

Reply
Mai e alta sursa de zgomot/vibratii decat pompa ?

Reply
(25-05-2024, 18:24)renatoa Wrote: Mai e alta sursa de zgomot/vibratii decat pompa ?

Doar pompa a mai ramas, aici nu cred ca am ce sa-i fac.
Inca ceva ce merita sa mai verificati: daca suruburile sunt stranse bine, pompa sa fie fixata cum trebuie in suporti.
In timp de la vibratii se pot desface.
Lelit Elisabeth V3, Timemore Sculptor 078s, 1zpresso ZP6, Kinu M47, Mazzer Mini A, Hario V60 & Switch, Timemore B75, Kalita 155, Aeropress, Cafflano Kompresso, Moka Pot, Fellow Stagg EKG

Reply
In cazul carcaselor PC (constructia lui Profitec GO chiar aduce aminte de o carcasa PC), unele componente pot fi montate folosind suruburi din cauciuc/silicon ca sa reduca din vibratii: exemplu. Presupun ca s-ar putea incerca inlocuirea unor suruburi cu acestea din silicon pentru a reduce si mai mult sunetul.
Cafesing Orca GO Ghost | Ceado Hoop | April Brewer | Hario V60 Switch

Reply
(25-05-2024, 18:32)Lucii1337 Wrote: Doar pompa a mai ramas, aici nu cred ca am ce sa-i fac.
Pai nu era mai ok sa izolezi direct sursa de zgomot…?
Asa cum ai facut si acum raportat insa la casa: nu ai pus izolatie fonica pe pereti , ai izolat sursa zgomotului.
Bezzera Aria, PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Exact, asta urma sa zic si eu, de regula incerci sa reduci vibratiile la sursa... peretii sunt doar niste amplificatoare, prin rezonanta, ca la o boxa.

Reply
Pompa este deja varianta “silent” si e montata cu suporti de cauciuc, nu prea vad cum as izola sursa de zgomot aici, pompa in sine nu face un zgomot deranjant, panourile vibreaza si fac zgomot.

Practic adaugand stratul de insonorizant pe panourile carcasei, modurile proprii de vibratii s-au mutat la alte frecvente, frecvente ce acum sunt diferite de intervalul de frecventa al zgomotului produs de pompa vibratoare.
Din cauza asta si sunetul s-a modificat, suna diferit in functionare, e mai placut la ureche pentru ca zgomotele de frecvente inalte de obicei deranjează mai mult decat cele de frecvente joase.

Mai bine de atat nu cred ca puteam sa fac izoland pompa, nu am idee cum as putea face asta si nici nu cred ca ar fi ajutat asa mult daca pompa era intr un fel de cutie inchisa sau ceva de genul, vibratiile tot ar fi ajuns la panouri.

Reply
Problema ta sunt vibratiile. Amortizeaza-le la pompa si nu va mai vibra carcasa…
Bezzera Aria, PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Cheia este la modul cum este montata pe carcasa acea cutie a pompei.

Daca se face prin niste suruburi, ar ajuta mult sa le scoti, si sa le inlocuiesti cu asa ceva:
https://www.adelaida.ro/atenuator-vibrat...10-40.html

Daca e pe suporti sudati, se complica situatia, dar nu mult... o imagine ar ajuta.

Reply
Pompa e fixata cu niste suporți de cauciuc, nu cu șuruburi.
https://imgur.com/AZv57GB
Cred ca se vede in poza asta cu putin zoom.

Reply
Ala poate fi un cauciuc care preia doar abaterile la montaj sau poate fi un cauciuc care sa absoarba vibratiile…

Reply
Diferenta intre o solutie de montare rigida si una absorbanta de vibratii este ca in primul caz vezi pompa aparent fixa, stabila, iar in al doilea caz o vezi vizibil vibrand.
Doar ca in al doilea caz vibratiile se duc in aer, nu in carcasa. ;)
Daca ar fi disponibil un clip cu mecanism de fixare a unui ansamblu video pe o drona, sau un CD drive de masina, cum face intern cand mergi off-road, s-ar intelege mai bine.

Reply
Eu am instalat un regulator cu memebrana si diferenta este de la cer la pamint. In plus nici nu costa foarte mult. Jura Membrane Regulator for Water Pump CP3 CP4 incl O-rings (new-kaffeevollautomaten.de)
Rancilio Silvia V3 ITO Mod, Kinu Phoenix, Arco 2in1 

Reply
Yep, asa este, vizual pompa vibreaza foarte puternic, din cauza suportilor de cauciuc. Asta ajuta mult cu transmiterea vibratiilor catre carcasa.
In zona pompei sunt si două șuruburi, cred ca la variantele mai vechi de PL92T v1 si v2 pompa era fixata cu suruburi pe carcasa, acum la v3 care se vrea mai silențios au modificat modul de fixare al pompei si este cu suporți elastici de cauciuc.
Din cauza asta zic ca la pompa nu mai am ce sa-i fac, s-a muncit deja pe acolo. Inosorizarea panourilor a fost fix ce trebuie pentru reducerea zgomotului.

(27-05-2024, 10:07)b_codrin Wrote: Eu am instalat un regulator cu memebrana si diferenta este de la cer la pamint. In plus nici nu costa foarte mult. Jura Membrane Regulator for Water Pump CP3 CP4 incl O-rings (new-kaffeevollautomaten.de)

Nice, si eu aveam in plan montarea pulsorului de la quick mill. Cred ca si regulatorul asta este la fel.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)