Hello There, Guest! Login Register


Intretinerea grupului E61

#1
Deschid acest nou thread, E61 fiind prezent pe multe dintre espressoarele noastre.

Argumentele pro E61 sunt deja cunoscute.

Ma intrebam totusi, cat timp pot rezista in bune conditii acele garnituri de cauciuc din interior, mai ales la un HX. Temperaturile de lucru sunt mari iar fenomenul de imbatranire a unui astfel de material cu tot ce implica asta este si el cunoscut. Observ ca toate garniturile de etansare (admisie, evacuare, cama) sunt din cauciuc.

Cu siguranta sunt useri care au demontat deja grupul.

A observat cineva semne de presare, crapaturi fine sau modificarea duritatii acelor garnituri in timp?

Gasim undeva in tara un set complet?

A facut cineva un schimb complet de garnituri?

Exista o recomandare de gresare periodica a camei, poate si alte manevre simple de intretinere?


Cred ca sunt destule intrebari al caror raspuns ar putea interesa in timp multi useri. 
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
#2
http://coffeetimex.wikidot.com/e61-group-servicing
Aici gasesti niste informatii.
Kit-uri complete de garnituri de cauciuc si teflon gen http://www.cafeparts.com/productDetail1....emID=84316 pentru E61 se gasesc si pe Ebay, unii selleri trimit si in Romania.

Din cate am mai citit la 2-3 ani trebuie inlocuite, am planificat si eu o asemenea lucrare in viitorul apropriat.
Rocket Espresso Cellini Evoluzione V1,Compak E8 on demand,VST 18g ridgeless,Espro VST tamper,Mypressi Twist v2
 
Reply
#3
Nu cred ca e cazul, inca, sa-ti faci griji in privinta garniturilor, arcurilor, etc.

Printre componentele cu o susceptibilitate mai ridicata uzurii as enumera : garnitura de grup - sita dus, valvele de brew si evacuare presiune.Aici apare o frictiune cu cama de la levier.

Anyways, o rutina simpla, dupa cum mai scria cineva pe forum, e necesara ca lucrurile sa functioneze bine, dar si pentru a nu contamina cafeaua cu resturi rancezite. Aceasta implica:

1. 3 back-flush-uri doar cu apa, dupa fiecare sesiune - deci zilnic sau de mai multe ori :);

2.  Scoatere si inspectare garnitura de la sita dus + cap dispersie si curatire, eventual gresarea garniturii cu vaselina silinconica - lunar;

Sunt persoane care recomanda un back-flush cu detergent o data pe luna.Aici ma incadrez si eu ... bine, fac si cele de mai sus.In acest caz, e neaparata gresarea camei si valvelor de brew si discharge.Dupa fiecare back-flush cu detergent levierul incepe sa scartaie la actionare, semn ca e frecare mare, deci si uzura.Detergentul dizolva si vaselina.

Garnitura si perie grup gasesti aici si aici, vaselina siliconica aici

Adi
Bezzera Strega 
Macap M7 900R
Sanremo Treviso LX
Mazzer SJ
 
Reply
#4
Utile toate informatiile astea. La fel si link-urile.
Cum multi dintre noi am luat un E61 cam in acelasi timp, prevad in viitorul nu foarte indepartat o posibila achizitie de si pentru grup.
Este greu de crezut ca ne vom putea desparti usor de el, chiar daca solutiile tehnice pentru stabilitate termica mult mai aratoase sau bine mascate  nu vor intarzia sa apara.
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
#5
@adi84_g: un mare +1 la tot ce-ai spus...

in ce ma priveste, 3+ backflush-uri complete (adica 10s de pompa, din care ultimele 3 sunt pe nominalii 9,5 bar, pauza 15-20s in care golesc sita blind si, din nou...); le consider obligatorii, dupa fiecare sesiune de 5-8 shot-uri duble;
in plus, dusul si dispersorul le desfac la 3-5 zile si le spal in detergent;

la cca. 1,5 ani, am desfacut camera supapei de extractie (brew valve), am verificat ca nu erau probleme de calcifiere, am curatat si uns, indirect si cama; la scurt timp dupa, am facut si o decalcifiere completa, dar in circuite separate, numai in boiler si in HX;

nu sfatuiesc pe nimeni, cei care cunosc bine E61 pot decide singuri oricum, nu dupa sfaturi: in peste 2 ani de exploatare, nu am facut nici un backflush cu detergent (!) si nici nu am uns direct, cama; that's me :)

dar sfatul meu este ca sa se foloseasca informatia existenta in acest forum si in altele, pentru a intelege bine cum functioneaza grupul E61 si a lua - pe cat se poate - decizii in cunostinta de cauza;
pe de alta parte, gratie netului, exista o abundenta de informatii, care uneori se anuleaza reciproc; sau mai rau, in setup-uri convingatoare se strecoara vizibil si deranjant, incompetenta; de ex., un clip vazut de multi din forum, despre constructia si functionarea grupului E61, folosind ca model didactic un grup sectionat; prezentatorul e confuz de mai multe ori, printre care balbaiala cu preinfuzia in grup; oricum prezentarea clipului in home-barista e foarte instructiva si in topic;

btw, gaseam mai potrivita denumirea acestui topic in "functionarea si intretinerea grupului E61"
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#6
Desi ma gandeam ca dupa vreo 2 saptamani de utilizare camera dusului e curata, nu a fost asa.
Nu aveam de gand sa demontez pe-acolo decat dupa vreo luna.
Citind raspunsurile, am aruncat o privire. Initial am crezut ca piesele sunt acoperite prin brunare sau oricum, sunt negre. La o apasare cu degetul am vazut ca nu e asa. Depunerea de reziduuri solide fine, bine fixate intr-un mix uleios, fin, negru, aderent, exista deja.
Am curatat bine zona, dusul, sita, garnitura, dar dupa remontare am o mica problema. Desi am uns garnitura pt a se aseza mai bine (cu un ulei siliconic alimentar, asta avand deocamdata), portfiltrul se pozitioneaza foarte greu acum (cu greu se poate inchide, rotirea fiind minima).
Backflush-urile le faceam la 2-3 zile dar si aici am o problema. Indiferent de ce portfiltru folosesc, cat de tare strang (se contorsioneaza bietul espressor), apa tasneste pe langa garnitura (dupa 5-6 incercari esuate, reusesc o etansare de scurta durata). Garnitura nu e deteriorata deocamdata dar sita blind are o margine de etansare tare ingusta, incomparabil mai ingusta fata de celelalte site.
As dori una cu margini rotunde, suprafata de etansare normala, asa cum sunt celelalte. Ce am acum poate taia sau oricum afecta garnitura in scurt timp.
Asa sa fie toate sau doar asta ... fiind inclusa la "accesorii cadou"?
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
#7
cum spuneam, spal sita dusului, scoasa afara, cam saptamanal; mai rar putin si surubul acela dispersor, ocazie cu care "fac curat" in intreaga camera de deasupra dusului;

nu e normal sa ai probleme cu etansarea garniturii, decat daca e mai veche de un an (a mea are 2 ani si e ok, mi-am luat mai demult una de rezerva), sau, eventual, daca a fost pusa invers (?); la mine, se pune cu partea cu muchiile rotunjite, in sus (e partea ce o ung); 

backflush-urile uzuale, fara detergent, le fac (neaparat, dupa parerea mea!) dupa fiecare sesiune; de obicei, 3 succesive;

btw, e adevarat, ca backflush-urile, mai ales in succesiune (pauza min 10s), solicita pompa vibratoare, dar e vorba de un compromis intre mai multe rele;
in plus, eu folosesc, un backflush, cu 15-20s inainte de flush-ul initial al sesiunii;
contribuie la echilibrarea termica HX-grup, la scurtarea flush-ului initial si ar imbunatati calitatea primului shot;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#8
(27-01-2015, 09:35)Adrian T Wrote:
Backflush-urile le faceam la 2-3 zile dar si aici am o problema. Indiferent de ce portfiltru folosesc, cat de tare strang (se contorsioneaza bietul espressor), apa tasneste pe langa garnitura (dupa 5-6 incercari esuate, reusesc o etansare de scurta durata). Garnitura nu e deteriorata deocamdata dar sita blind are o margine de etansare tare ingusta, incomparabil mai ingusta fata de celelalte site.

Nu cred ca este de vina portfiltrul , nici sita si nici garnitura .
Cred , mai degraba , ca pe garnitura raman resturi de cafea dupa extractie . 
Oricate flushuri si backflushuri vei face resturile depuse acolo nu sunt indepartate .
Eu folosesc o perie , cu care curat si sita si , dupa fiecare extractie o invart de cateva ori pe garnitura si pe sita si abia dupa aceasta operatie fac un scurt flush de curatire a sitei , in vederea inceperii extractiei urmatoare . 
La fel procedez si dupa incheierea sesiunii . 
Urmaresc permanent sa nu ramana resturi de cafea in spatiul in care se monteaza portfiltrul.

Daca nu faci asa , incearca si vezi ce se intampla ! 

Am observat ca si dupa 2 saptamani de utilizare , in momentul in care am dat sita si garnitura jos , nu am gasit urme de cafea sau depuneri care sa atraga atentia .

Detergent folosesc la cca o luna si jumatate si nu apar resturi sau depuneri importante . 

Si la mine scartie mecanismul dupa o astfel de operatie insa nu am desfacut si nu am gresat niciodata grupul . 
Am citit si s-a mai dezbatut pe softpedia ( sirpet avea acolo niste postari foarte interesante ) faptul ca uleiurile din cafea fac aceasta operatie in mod natural . 
Si eu am observat ca dupa prima cafea levierul si mecanismul aferen revin la aceeasi culisare neteda de dinaintea degresarii cu detergent .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#9
Voi face o medie intre toate ideile astea (e greu de ales un mod de intretinere sau altul pentru ca fiecare parere are argumente solide).
Pentru inceput, constat ca achizitiile nu se opresc, asa cum credeam: vaselina, probabil detergent, cantar cu zecimale, alte site, garnitura, ...

Revenind la problema cu sita blind. Nu e numai blind e si schioapa ... si asimetrica (ovalizata). Nu o vrea nici un portfiltru. Nici cu garnitura nu se intelege deloc. Nu o intelege nimeni dar ea saraca e ... ”inclusa”. 

Am facut verificari dupa ce am citit raspunsurile, apoi m-am gandit la ceva mai simplu. Atasez imagini care vorbesc de la sine.

Si mai e ceva, garnitura era montata din start pe dos, intr-adevar, dar avea un motiv: e putintel ”piscata” pe partea fara muchii rotunde, deci pe suprafata de etansare normala.


Attached Files Thumbnail(s)
       
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
#10
Pare mai repede un rebut dupa ambutisare la care nu au mai dat gaurile. Cum a ajuns sita blind nu stiu. Poate gresesc, dar majoritatea sitelor blind care le-am vazut erau cu inaltimea jumatate din asta.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#11
De ce nu ai suna sa ceri alta?! Nu stiu exact ce costuri de curier implica, dar trimiti cu taxa inversa...
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#12
(27-01-2015, 20:10)Adrian T Wrote:
Revenind la problema cu sita blind. Nu e numai blind e si schioapa ... si asimetrica (ovalizata). Nu o vrea nici un portfiltru. Nici cu garnitura nu se intelege deloc. Nu o intelege nimeni dar ea saraca e ... ”inclusa”. 
..... Atasez imagini care vorbesc de la sine.

La asa ceva nu m-am gandit  :@ ! 
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#13
De fapt, daca tot ai corespondat cu fabrica, ar trebui sa le bati lor obrazul direct. Ce-i drept, pe alte Lelit-uri nu am mai intalnit treaba asta.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#14
(27-01-2015, 23:25)Lyvyoo Wrote: De ce nu ai suna sa ceri alta?! Nu stiu exact ce costuri de curier implica, dar trimiti cu taxa inversa...

Voi suna maine.

Deci e cum ma gandeam, trebuie sa arate mai bine? Nu am termen de comparatie, nu am mai vazut altele, dar asta, asa cum spuneti si voi, arata ca un rebut.
(Cred ca as putea sa o indrept cu ciocanul (as reusi ceva) dar cum sa o fac mai mare? Nu inteleg, material era destul. E inutil de adanca.)

Oricum, ma bucur pentru grup. Macar el e bine. Cred ...
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
#15
Nici strambe, nici cu buza mica.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#16
salut

Trebuie sa schimb garnitura de grup(expobar 8mm) si ma intrebam daca cineva din Bucuresti are una plus, bineinteles contracost. La magazinele de specialitare pretul este mic dar comanda minima de 50 RON + 20 RON transport.

Multumesc anticipat
Expobar Office Leva EB-61 1 GR +Quamar M80E + Hario Mini Mill + Latiera Motta 50cl +  IMS 16/20g +IMS E61 200IM + 17g strada La Marzocco
 
Reply
#17
Poti incerca sa pui anunt pe threadul de bursa.
 
Reply
#18
(29-03-2015, 10:00)axy76 Wrote: salut

Trebuie sa schimb garnitura de grup(expobar 8mm) si ma intrebam daca cineva din Bucuresti are una plus, bineinteles contracost. La magazinele de specialitare pretul este mic dar comanda minima de 50 RON + 20 RON transport.

Multumesc anticipat
E61? Mi se pare ca mai am eu de 8 mm, din silicon, de la cafelat. Dă-mi un pm cu numărul de telefon.
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
 
Reply
#19
Asa devreme? Cum ai reusit? E destul de groasa. Eu abia strang foarte putin portafiltrul.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#20
m-a rezolvat nickso.
Sincer nu stiu cum s-a sfasiat. Am scos -o doar de 2 ori de la achizitia aparatului si nu am fortat portafiltru la strangere. Dupa ce schimb garnitura revin cu o poza.
Expobar Office Leva EB-61 1 GR +Quamar M80E + Hario Mini Mill + Latiera Motta 50cl +  IMS 16/20g +IMS E61 200IM + 17g strada La Marzocco
 
Reply
#21
Salutare

Dupa aproximativ un an, am desfacut partea superioara a grupului E61 la un ECM Puristika.

M-am blocat la curatarea acelui mic filtru ( denumit prin alte parti jigler ) prin care intra apa, mai exact partea superioara a grupului e61 nu are 2 elemente care se desfac din exterior, ci din interior
Am incercat sa il desurubez, dar nu am reusit si nu am vrut sa fortez.

[Image: JLPiPUn.jpg]
ECM Puristika + DF64 SSP MP.  Aeropress+Timemore C3
 
 
Reply
#22
Ma bate gandul sa fac o curatare/ungere la al meu MaraX, asa cum am vazut aici: https://www.youtube.com/watch?v=ELIwD40tsrs&ab_channel=WholeLatteLove

pentru ungere trebuie doar Molykote 111 sau merge si altceva?
Now: Lelit MaraX | Timemore 078S | Timemore Black Mirror | Flair Signature | Skywalker Roaster | Kingrinder K2
Past: Lelit PL81T Grace | DF64 | Cafflano Kompresso | Staresso Mirage Pro

 
 
Reply
#23
Întreb aici sa nu mai deschid alt thread.
Stie cineva ce termen de valabilitate are vaselina molykote după deschidere?
Am un pliculet de 6g pe care l-am desfăcut de cel puțin un an si nu scrie nimic de tmv pe el.
Mulțumesc
Bezzera Unica PID | Niche Zero | CS-001 | Eureka XL | Kinu Phoenix | Hario V60 | AeroPress | Klarstein Kettle | KRIBLI-GRABLI | Loveramics | VST 
 
Reply
#24
Quote:Usable life and storage
When stored between 5 and 35°C in the original unopened
containers, this product has a usable life of 24 months from the
date of production.
 
Reply
#25
Mulțumesc mult !.....
Bezzera Unica PID | Niche Zero | CS-001 | Eureka XL | Kinu Phoenix | Hario V60 | AeroPress | Klarstein Kettle | KRIBLI-GRABLI | Loveramics | VST 
 
Reply
#26
O întrebare care poate părea multora stupidă: cum extrageți sita de grup pentru E 61, fără să o zgâriați sau să afectați marginea grupului? Cu ce tip de instrument? Ce ar fi mai potrivit?

Mulțumesc pentru orice posibilă clarificare.
ECM Puristika, Lelit PL41 TEM, Eureka Olympus 75 E, hi-speed
 
Reply
#27
Cu 2 linguri poziționate în dreptul găurilor pentru urechile portafiltrului și vârful lor spre buza sitei
Vibiemme Domobar Levetta (Piccolo) + IMS Competition E61 200IM + IMS 17g B70 Competition + PID REX C100. Rasnita Mazzer Super Jolly. OCD v2 by Kamasi. Tamper Etolia Competition 58,5 mm.
 
Reply
#28
Cu coada unei linguri de lemn. Intra perfect intr unul din cele 2 spatii pt urch portafiltrului iar sita de grup iese f usor.
Lelit Bianca V3, Cafflano Kompresso, V60, Aeropress, Orea, DF64V, Kinu Simplicity, Comandante C40 , Past # Lelit 042 Emi +Pid, Niche zero
 
Reply
#29
Mulțumesc pentru răspunsuri. Nu știu la voi cum e, dar la ECM Puristika nu iese cu lingura de lemn, am rupt două.

Varianta cu lingurița de inox n-am încercat-o, de frică să nu stric sita si/sau grupul.

Mă gândeam că există un sistem de prindere circular, eventual, de care să te folosești pentru extragere.
ECM Puristika, Lelit PL41 TEM, Eureka Olympus 75 E, hi-speed
 
Reply
#30
Dupa ce reușești aplica vaselina siliconica pe exteriorul ei. Nu te ajuta acum dar data viitoare .
Eu tot cu lingura o scot (linguriță, de fapt). Chiar ieri m-am luptat cu ea. Acum, exista niște scule mai ascuțite dar riști sa rupi garnitura cu ele. Le-am folosit o dată, a mers fără probleme, dar le-am rătăcit între timp.    
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Sculptor 078 / Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)