Va multumesc pentru raspunsuri, din cauza ca eram in criza de timp cand am facut postarea, nu am apucat sa "povestesc" cum in decurs de cateva ore, m-am hotarat brusc sa schimb automatul de cafea Philips seria 5000 (pe care urmeaza sa-l vand) cu un espressor manual Delonghi Dedica Style cu portafiltru modificat si sita nepresurizata + rasnita manuala.
Am avut mai multe espressoare automate si chiar si acum interactionez aproape zilnic cu cateva (pe langa Philipsul meu, un Delonghi Magnifica Start modelul nou si un Delonghi Magnifica EVO) problema fiind ca niciodata nu reusesc sa scot crema din ele, indiferent de cafea. Intr-o singura zi am reusit cu Magnifica Start, chiar in ziua in care am primit cafeaua, cand era probabil foarte proaspata sau nu stiu exact se s-a intamplat fiindca de atunci nu a mai mers, si oricum a scos niste sunete de am avut impresia ca isi da duhul. Toate rasnitele sunt setate in permanenta la minim si tot un fel de "ciorba" curge de fiecare data. Nu vreau sa exagerez, aparatele sunt ok dar probabil ca mi s-a pus mie pata, intr-un final.
Am mai avut dea-lungul timpului si espressoare manuale "banale" pe care le-am folosit cu cafea rasnita din comert, cateva aparate Nespresso s.a.m.d.
Sunt inregistrat pe forum de ceva ani si am mai studiat problema insa probabil nu a fost suficient de important pentru mine la vremea aceea acest domeniu si nu eram dispus sa investesc (mai mult timp) in asa ceva. Duminica dimineata, dupa ce am mai baut o "ciorba", mi-a sarit tandara si am inceput din nou sa fac research. Cautand pe Youtube, am gasit un canal al unui domn, care se numeste Tom's Coffee Corner. Are un aparat Dedica Style pe care l-a testat in toate felurile asa cum vine de fabrica si a obtinut rezultate foarte bune si pe care il foloseste in continuare, cu toate ca isi permite aparate mult mai scumpe.
-presiunea maxima de extractie testata ajunge undeva la 11bar atunci cand aparatul este nou si scade in timp, odata cu utilizarea.
-temperatura apei in timpul extractiei pe setarea high, este de 80grade la preinfuzie (1-2 sec) dupa care pleaca de la aprox 85 si se mentine relativ constanta cam 20sec. dupa care urca spre 100.
Pentru un astfel de aparat, rezultatele sunt foarte bune.
Mai era si varianta clasica, putin mai mare, full manual si cu boiler (ECP3420) care incalzeste si grupul de infuzie dar dimensiunile, designul si functiile moderne de pe Dedica m-au convins, performantele fiind similare. La Dedica totul este digital.
-se pot memora 2 cantitati de extractie (2 butoane ca la automate)
-face abur sau apa fierbinte si te avertizeaza si nu te lasa sa faci cafea daca ai folosit aburul si temperatura este prea mare
-se opreste singur daca nu il folosesti (3 setari de timp)
-poti scoate tava principala si maresti inaltimea disponibila pentru cani mai inalte
-partea superioara se incalzeste (pentru a incalzi cestile)
Adaug dimensiunile compacte, designul, usurinta prin care se poate modifica portafiltrul si am obtinut sper un aparat perfect pentru ce aveam nevoie (sper), avand in vedere ca (inca) nu sunt maniac. Aparatul l-am cumparat chiar Duminica, in aceeasi zi, SH.
Darita faptului ca sunt incantat de rezultatul final, am zis sa postez cateva poze cu "lucrarea" de modificare a portafiltrului care a durat in jur de 1h, folosind un mini-bomfaier, o pila si niste smirghel. Intre timp, am primit si sita de 51mm nepresurizata de la Barshaker, impreuna cu rasnita K2 si o cafea cadou

Urmeaza un tamper, cel mai probabil cel original Delonghi si o unealta WDT.
Apropo de rasinta K2, un lucru interesant pe care nu-l stiam sau pe care poate l-am omis in documentare, se poate rasni cafeaua folosind o surubenita electrica, lucru pe care cel mai probabil il voi incerca la un moment dat.
Maine dimineata urmeaza primele tentative, sper sa nu fiu dezamagit.
In progress.. :smile: