odata cu trecerea timpului, sansele sunt ca tot mai multi espressomani sa castige in experienta si asta ar trebui sa insemne ca inteleg, pot cuprinde intuitiv chiar, tot mai mult din fenemenele complexe implicate intr-un workflow de preparare espresso!
de aceea, plec de la convingerea ca 15-20 de espressomani mai activi si mai aproape de nucleul intamplarii, care convin sa se intalneasca pentru niste teste, intr-un topic din interiorul pasiunii lor comune, pe parcursul a n ore, oricat de in serios si-ar lua sarcinile,
nu isi propun obiective stiintifice serioase (!), fiind constienti ca nivelul de amator entuziast al propriei intalniri e reflectat si de nivelul de dotare in aparatura de masura si control disponibila in acele n ore!
ce mai:
nu se dispune de aparatura de laborator necesara unui proiect de comparatie obiectiv si relevant!
totul e convenit a se intampla in lumea atat de familiara noua, a simturilor si subiectivitatii, ceea ce da o nota valoroasa intalnirii, dar in alt plan decat cel al rezultatelor tehnico-stiintifice: un fel de
team-building, de socializare posibila si necesara pe arii restranse ale suprafetei forumului, dar de mare importanta pentru existenta sa in afara virtualului si pentru a realiza niste puncte de sudura ale intregii structuri!
nu vad forumul ca un loc de faurire (limbaj de lemn, sorry) a unui tel comun, a unei dotari standard (la un moment dat), a unor proceduri standard, a unor
whishlist-uri standard etc.
toate astea, cand iau aceasta forma, se datoreaza lipsei de timp a fiecaruia, poate si comoditatii, poate obisnuintei de a fi servit ... imi place cafeaua, dar n-am timp sa ma documentez, fa-mi tu un rezumat pentru mine!
de-aceea in perioada testelor "de gust" ale rasnitelor manuale, am inceput sa folosesc cuvinte ca yesmeneala si cor aprobator etc.
pentru ca si atunci, s-a incercat identificarea unui "cor" de opinii subiective, cu niste "teste"!
de fapt, nici pana azi nu am vazut pe forum, analize de laborator pentru distributia si forma particulelor, sau macar comparative de EY - autohtone, nu copiate de pe gugle -pentru vreo rasnita aflata in discutie intre espressomani!
insistand deci pe "testarea" rasnitelor de la intalnirea in topic:
opinia mea? nu le cunosc pe cele testate, decat din spusele altora, dar pretul lor le aseaza in randul rasnitelor scumpe;
scumpe nu e peiorativ, este doar o incadrare in raport cu resursele mele;
de acum 2 ani, am stabilit, dupa ceva cercetare de piata, ca zona 600-700 euro este suficienta pentru abordarea unei rasnite titan noi, capabile espresso, cu cutite plane; pentru cutitele conice trebuie ceva mai mult efort, adica sa ne intindem macar spre 900-1000 euro;
si folosesc de la inceputul anului rasnita
Sette, in comparatie cu Macap M7; incerc sa ma feresc de postura de evanghelist sette (!), dar chiar nu inteleg dece atata framantare, atata chin pe unii care-si doresc rasnite de varf, dar sunt constienti ca nu-si pot permite asa ceva la momentul respectiv!
sette este probabil cea mai ieftina rasnita care livreaza o macinatura capabila pentru orice masina espresso de casa, dar este o rasnita scumpa pentru aspectul sau de rasnita de bucatarie si totusi, este o solutie de varf pentru 2-3 ani macar si pana se strica, vine 'cafeaua automacinanta' cu optiuni variate de gust...nu mai conteaza cropul, ci codul de bare
la inceputul lui feb 2016, scriam printre altele:
"... aici de fapt, vad o problema serioasa de obiectivitate, tehnic, nu psihologic vorbind: cand compari niste rasnite, cum le aduci la
sweet spot pe fiecare? sigur, faci n determinari si alegi situatia de
extraction yield maxim... dar toate celelalte fiind egale, parametrul variabil pentru fiecare e granulatia; ori atunci, e posibil ca pentru a respecta un anume debit de extractie plecand de la aceeasi doza, sa dezvantajezi o rasnita fata de alta: rasnita A da cea mai buna extractie la o doza de 16g rasnita mai fin, cu 40g in ceasca, in timp ce rasnita B da cea mai buna extractie la 20g, rasnite mai grosier, cu 50g in ceasca etc. ... plecand de la 18g, fiecare are un fel de handicap etc.
macar pentru ca particulele rezultate din rasnita A, au o alta geometrie decat cele din rasnita B;
sigur, asta daca n-au exact acelasi brand de cutite, cu acelasi grad de uzura - dar si atunci, cel putin fines-urile o sa difere functie de viteza de rotatie macar (sau de cantitatea de boabe din hopper);
... in afara unor rezultate experimentale, asa cum se mentioneaza, de determinare
distributie volumetrica sau de greutate a particulelor, un test suficient de obiectiv pentru
sweet-spot ar fi si
determinarea EY maxim obtenabil, pentru o aceeasi cafea, dar alegand doza si raportul de extractie optime pentru fiecare rasnita;
ma intreb cate sute de extractii ar fi necesare pentru asta ..."
razvan.yume adauga tot atunci:
"Sunt de acord ... că este imposibil să aliniezi "astrele" pentru comparații chirurgical precise între râșnițe, mai ales că diferența de particulele fine generate este imposibil de cunoscut. Dar prin comparația profilului de gust putem găsi o rețetă care avantajează o râșniță ... ar trebui dezvoltate rețete pentru fiecare râșniță pentru obținerea unui TDS similar, abia apoi comparate ca gust și arome. ..."
cred ca valoarea acestui forum de specialitate si a oricarui altuia, in general, consta in
potentialul de diversitate, de acoperire a unei arii de cunoastere;
ceea ce ar insemna ca a ne lua unii dupa altii urmarind niste tipare prestabilite prin experienta celor dinaintea noastra, scade mult din valoarea de informatie si de formare a forumului!
da, ne folosim de experienta altuia, dar nu confiscand-o sau catarandu-ne pe ea, ci adaugand-o la experienta noastra!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)