Cu siguranta a fost unul dintre cele mai frumoase evenimente cu espressomani, la egalitate cu cel de anul trecut din gradina lui bubucalu, ca si atmosfera, dar cu plusul ca aici s-a baut doar espresso, fara ceai aka cupping :)))
M-am bucurat tare mult ca s-a venit totusi in numar mare (ne vom numara in pozele lui MihaiL, caci nu stiu o cifra), dar cred ca am fost "numai bine" , caci prea multi ne-am fi descurcat mai greu iar prea putini eram...putini

A fost un fel de haos organizat, dar frumos.
Cel mai mult, aprox. o ora si ceva, ne-a luat sa calibram Lelit-ul, Brewtus-ul fiind gata repede. Nu pentru ca nu am reusit pe Lelit un shot ok ci pentru ca existau momente la test cand minime greseli involuntare faceau ca a doua extractie, pe aceeasi rasnita si acelasi gramaj, sa difere de prima. Dupa ce ne-am prins cum sta treaba si ne-am calibrat, sorinherea a gustat primul in blind, extractii din care am gustat si eu, si ceasca de Brewtus era clara ca lumina zilei. Amandurora ne-a placut mai mult ceasca ce avea un punct pe spate, corespunzator lui Brewtus, repet, in blind.
Si atunci adipanaitu a venit cu propunerea sa facem comparatia altfel, ca sa nu fie acest dezechilibru: sa folosim acelasi gramaj, aceeasi ratie 1:2, dar jucandu-ne cu rasnita sa impingem timpul de extractie spre 50sec- 1min., ca sa iasa un shot mai apropiat de Brewtus, mai dens mai corpos. Si a functionat smecheria, pentru unii. Adica au fost useri carora le-a fost greu sa decida ceasca mai buna (trebuia sa se voteze ceasca mai buna dpdv personal, nu carui espressor ii apartine ceasca). Alti useri s-au pronuntat ca aecasta metoda aduce cu sine prea mult bitter si ca nu ar fi ok metoda. Probabil userii mai ciocolatii in gusturi erau incantati de extractiile tip mama lu' Slayer
Pe la jumatate, cand adipanaitu a plecat :)) majoritatea a hotarat sa revenim la extractii mai normale ca timp, de aprox. 30sec. Cum portarii executa ultimii penalty, eu si cradun am baut ultimii o extractie doar pentru noi. In blind, datorita unei arome mai florale si a gustului acelui shot, eu am optat pentru ceasca Lelit. Eram convins ca e Brewtus
Concluzia este cea omniprezenta pe buzele tuturor - DB-ul cu E61, PID si termometru Eric, iti usureaza munca de home barista enorm, te iarta de unele greseli (nu si de subextractie spre exemplu, se va vedea in tabel) si te lasa cumva sa te concentrezi pe diversitatea de cafele, mai putin pe o munca minutioasa de preparare. SBDU-ul de talie mica dotat cu PID, 41TEM in speta caci el a fost pe masa, te recompenseaza enorm daca ii pui alaturi o rasnita performanta, cafea buna si placerea experimentarii, mai ales pe extractii mai lungi. Poate nici chiar 50sec-1min., dar pe 40sec. merita incercat, mai ales pe cafele light. Tot SBDU te va penaliza imediat daca mai faci unele greseli, supradozand pana la atingerea dusului sau creand alte premise de channeling.
Poate ca sunt euforic dupa eveniment, dar sunt sanse foarte mari ca strict pe espresso, o combinatie gen rasnita foarte foarte buna, cum s-a dovedit Honne, impreuna cu un PL41TEM , sa scoata rezultate mai bune decat o combinatie in acelasi buget (950E + 2040 lei) de HX cu E61 + rasnita Kinu sau o rasnita electrica medie. Bine, cand partenera va fi convinsa, microbul va indemna sigur spre upgrade, asta e clar. Ma rog, trebuie facute teste, dar s-au baut si votat shot-uri excelente venite de pe SBDU.
Apropo, am facut si un test scurt Kinu vs Honne, si intr-adevar o electrica de top a scos o dulceata pe care Kinu nu o avea. Deci nu era mai amara pe Kinu, cum s-a mai exprimat Denis, ci am constatat impreuna cu el ca din extractia Kinu lipsea dulceata, in comparatie cu Honne. Probabil cu o rasnita medium level s-ar fi luat mai bine la tranta Kinu.
rdumitrescu a venit cu al sau drag LaPavoni, si ne-a aratat shot-ul excelente, apreciate de toti cei prezenti. Acel Europiccola Lusso ramane un espressor foarte bun, care se poate bate lejer cu PL41TEM sau chiar cu E61, dar e nevoie de rabdare mai multa, disponibilitate la manualitate si solutii ingenioase (abtibilde termice, racirea boilerului cu o carpa umeda rece daca faci shot-uri consecutive etc.). Nu ne-am jucat mult cu el din lipsa de timp, dar Pavoni-ul a fost o aparitie colorata in peisaj, surprinzator de ok.
Iar cine a plecat la final, a ratat batalia titanilor... Dupa mai multe calibrari, am reusit sa tragem in conditii cat s-a putut de asemanatoare niste shot-uri cu Honne si K30. Cand am considerat ca suntem pregatiti, am strigat bingo si ultimii 5 sau 6 espressomani ramasi am tras pe nas cat am putut de atenti din cele doua cesti si am votat.... Cu un singur vot contra (mihai123, amator de shot-uri mai ciocolatii dupa cum spunea) si cu fine indoileli ale lui KrissKross, a castigat domnisoara.... il las pe Denis sa spuna unde era shot-ul mai aromat si ceva mai tutti frutti :))
Multumim gazdei, Maria de la
Moony Coffee Room, o "patroana" tare de treaba, saritoare (cara mese, scaune), sexy si primitoare

Multumesc de asemenea partenerilor care au sprijinit evenimentul, prin inchirierea locatiei si aparatura si cafeaua aduse, adica
Ecuator Cafe, Lelit Romania si Hedone. Multumim KrissKross pentru prajituri, tare bine au mai prins, MihaiL pentru fotografii, si tuturor pentru prezenta si entuziasm. Nu a fost totul perfect, ne-am miscat greu la inceput, dar pe fiecare metru patrat se dicuta despre cafea, si asta te facea sa te simti incredibil...
Lista cu notele date se afla mai jos, cifra 1 reprezentand mereu ceasca ce avea o bulina pe fund (Expobar Brewtus) iar ceasca 2 fiind cea fara bulina (Lelit PL41TEM). Repet, s-a votat, in orb, care dintre cesti i se pare userului mai buna si punctajul pentru ambele, apoi s-a dezvaluit provenienta fiecarei cesti.
![[Image: zpgUFfC.jpg]](https://i.imgur.com/zpgUFfC.jpg)
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper