Welcome Back Log In Create Account

Instrument distribuție cafea în portafiltru / Nivelator pretampare

eu folosesc ONA de cateva saptamani si sunt foarte multumit si Mahlgut nu arata rau deloc.
Doar ca plaja de inaltime este una mica, si daca nu ai pus cantitatea corecta de cafea in portafiltru (conform marimei sitei) nu o sa ajunga sa distribuie uniform. Nu ar mai fi stricat cateva saibe dar se pot face usor ma gandesc.

Eu mi l-am comandat de pe coffeehit.co.uk (120 lire) si deoarece peste 50 lire transportul era gratuit am selectat DHL/TNT si am avut marea supriza sa-mi ajunga in fata usii din Anglia in mai putin de 24 ore cu un cost de transport zero.
ECM Synchronika | DF83v | Comandante

Reply
650lei si nu poti sa reglezi mai jos....Noroc ca noi punem de fiecare data mai mult in sita, la sita de 14g se pune 18g macinatura pentru 50% grosime in lichid[Image: smile.gif]
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.

Reply
ONA a anuntat deja ca o versiune noua de OCD cu ceva imbunatatiri este in curs de patentare, cu lansare probabil in luna septembrie.
Probabil ca cine vrea sa mai cumpere un astfel de tool e bine sa mai astepte.
Expobar Brewtus IV | Honne

Reply
Astazi a postat Sasa pe contul sau de instragram o poza cu noul OCD: Link

Reply
Imprimanta e gata, incalzita... printeaza si patente :D

Reply
" Bro, I want one. Just take my money" ....

[Image: rolleyes.gif] [Image: biggrin.gif]
V60, Chemex, Ascaso I1-steel, Porlex mini, M47, Eureka Olympus 75E, Niche O...

Reply
(19-06-2016, 21:35)RaduB Wrote:
(19-06-2016, 21:11)bubucalu Wrote: La un campionat am vazut 2 concurenti folosind acest obiect iar imediat trecand la tamper. nu am inteles atunci utilitatea, nu o inteleg nici acum, poate ma dumiriti in ce masura e avantajoasa in corectarea tamparii fata de suportul pf.

Video edificator: aici
Parereri utilizatori: aici

Mă gândeam că rolul acestui instrument este de a distribui cât mai uniform cafeaua măcinată în sită. Totuşi, imi imaginez că nu reuşeşte să facă acest lucru chiar perfect. Mie îmi curge cafeaua din râşniţă în sită intr-o formă conică/de clopot, asemănătoare curbei lui Gauss, ca în prima imagine ataşată. De aceea, cred că partea plană din centrul instrumentului de distribuţie va apăsa în primă fază peste vârful conului, rezultând o densitate mai mare de cafea în centrul sitei (intervalul de la -1 la +1 din imagine), urmând ca doar surplusul să fie redistribuit prin rotaţie. Astfel, pe marginea sitei va fi o densitate de cafea mai mică decât în centrul ei.
Cred că, la modul ideal, un instrument de distribuţie mai apropiat de "perfecţiune" ar trebui să aibă o formă asemănătoare celei a feliatorului din imaginea a doua, adică să nu apese în primă fază peste cafeaua din centrul sitei, ci să o distribuie direct. Acest lucru se poate realiza prin îngustarea grosimii "palelor de elicie" din centru.

PS: Postarea aceasta este mai mult o încercare de înţelegere tehnică a modului de funcţionare a instrumentului de distribuţie, al cărui rezultat pare mai bun decât "nutaţia" care nu prea îmi iese mie.
Folosesc: Bezzera Strega | Mazzer Robur | IMS 14/20 | EP HQ 14/21+ | tamper Concept Art/[Joe Frex] dinamometric | Latiera Motta Europa 50 cl
Am folosit: Baratza Sette 270 | Expobar Brewtus IV | Mazzer Major | Mahlkoenig Vario Home

Reply
Ai perfecta dreptate !
Spitzele ar trebui sa fie mai proemintente in centru, si nu drepte radial, ci rotunjite, grosimea lor subtiindu-se catre periferie.
Ideea este sa se infiga in motz-ul central si sa il distribuie periferic.

Exista asa ceva accesoriu la unele mixere, sub forma de spirala, dar nu gasesc acum ca sa ilustrez... doar ca acela era usor curbat si ar lasa gaura in centru.

Reply
Pai de ce sa lasi motul? Eu dau cu ariciul (dopul de pluta cu scobitori) si apoi cu distribuitorul. Este suficient si numai o scuturare (aici ma ajuta si palnia Tidaka) pentru a nivela suprafata.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
nope. trebuie sa te invarti odata in jurul mesei cand faci asta. [Image: smile.gif] (sper ca sti de gluma)
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.

Reply
Hmmm... eu credeam ca folositi mese rotunde cu un picior, :s ca sa va usurati viata... :D

Reply
O sa ma gandesc la un portafiltru cu vibratii. O baterica in maner si un motoras cu o volanta, ceva  excentric. O sesiune scurta de zghihuiala cu tampare regulamentara de final.
Lelit PL41TEM + Mahlkonig Vario + Hario Mini Mill +  tamper full inox, prajitor GeneCafe

Reply
(18-08-2016, 11:58)ekivoc Wrote: Cred că, la modul ideal, un instrument de distribuţie mai apropiat de "perfecţiune" ar trebui să aibă o formă asemănătoare celei a feliatorului din imaginea a doua

Asa?
Vibiemme Domobar Piccolo, AeroPress, Kinu M47

Reply
Offf... si de abia se racise printerul ala... acum iar trebuie sa il pun la incins... :@

Reply
(19-08-2016, 13:41)CF77E4BDC0 Wrote:
(18-08-2016, 11:58)ekivoc Wrote: Cred că, la modul ideal, un instrument de distribuţie mai apropiat de "perfecţiune" ar trebui să aibă o formă asemănătoare celei a feliatorului din imaginea a doua

Asa?

La ceva de genul acesta mă gândeam, însă doar partea cu elicea, care să se învârtă direct deasupra sitei/portafiltrului cu cafea. Din filmuleţul lor demonstrativ de pe prima pagină se vede că rezultatul este tot un "deluşor" de cafea, parcă nu chiar un "vârf de munte", aşa cum mi se aşterne cafeaua ce se scurge din râşniţă.
Folosesc: Bezzera Strega | Mazzer Robur | IMS 14/20 | EP HQ 14/21+ | tamper Concept Art/[Joe Frex] dinamometric | Latiera Motta Europa 50 cl
Am folosit: Baratza Sette 270 | Expobar Brewtus IV | Mazzer Major | Mahlkoenig Vario Home

Reply
Din cilindrul asta ar trebui sa se poata scoate partea cu sita invartitoare si sa se continue cu OCD, dar nu chiar acesta subiectul topicului, ci unul conceput altfel, mai inalt, care sa intre in locul sitei.

Reply
Intreb si eu pe cei care au acest instrument de distribuire a cafelei in sita: isi face treaba bine? de unde il putem comanda si la ce pret?
Lelit PL41e with PID & shower screen IMS Competition, Kinu M 38, Anfim Best, Bialetti Venus, V 60

Reply
(22-08-2016, 23:56)Kosta David Wrote: Intreb si eu pe cei care au acest instrument de distribuire a cafelei in sita: isi face treaba bine? de unde il putem comanda si la ce pret?

foarte bine, am observat o imbunatatire mare in curgerea pe naked, distributia in pf o face perfect, practic nu mai poti sa gresesti la tampare.
daca te referi la cel printat, poti sa l iei de la colegul kamasi si costa 80 de lei (cel reglabil, bine ar fii sa l iei pe asta in locul celui fix)
Cuptoare | La Marzocco-uri | Rasnite | Acareturi multe multe

Reply
(23-08-2016, 00:12)bogdan_geor Wrote:
(22-08-2016, 23:56)Kosta David Wrote: Intreb si eu pe cei care au acest instrument de distribuire a cafelei in sita: isi face treaba bine? de unde il putem comanda si la ce pret?

foarte bine, am observat o imbunatatire mare in curgerea pe naked, distributia in pf o face perfect, practic nu mai poti sa gresesti la tampare.
daca te referi la cel printat, poti sa l iei de la colegul kamasi si costa 80 de lei (cel reglabil, bine ar fii sa l iei pe asta in locul celui fix)
Nu penalizez jud Iasi, dar solutii sunt.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
Solutia cu ... furculission :)

https://www.tidaka.net/de/Zubehoer/Tidak...inken.html

Reply
Poze noi cu OCD v.2:

https://www.instagram.com/p/BKKrmTcjoAy/
https://www.instagram.com/p/BKKrwqhjP32/
Expobar Brewtus IV | Honne

Reply
Un experiment de casa, ce vrea sa ne arate diferite accesorii si cam care ar fi legătura între distribuirea, nivelarea si tamparea macinaturii, realizată cu acestea si calitatea curgerii unei extracții:
https://m.youtube.com/watch?v=Fv-QUr8Ini4#
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Am primit si eu un instrument pentru distributia uniforma a cafelei.
I-as spune, mai degraba, instrument pentru nivelarea uniforma a cafelei, deoarece asta face.

Dupa doua zile de utilizare, a inceput sa imi placa sa il folosesc.
Inainte utilizam o lama din material plastic pentru nivelare si prin nutatie compactam si aranjam macinatura in sita. Acum, am renuntat la modul anterior de lucru, procedura dureaza mult mai putin si rezultatul curgerii este la fel. 
In opinia mea, cred ca este un castig pentru manopera si il consider util pentru pregatirea pucului.
Nu pot sa afirm ca au intervenit modificari in nuantele de gust sau in curgere.
Este posibil ca, in cazul celor mai putin indemanatici sau mai grabiti, dispozitivul sa ajute la imbunatatirea calitatii extractiei.
Ma deranzeaza putin faptul ca macinatura se lipeste, pe ici pe colo, de talpa si trebuie sa lovesc dispozitivul de knok-box pentru a o scutura. Ar putea fi de vina doar finisajul.
La tamper nu se intampla acest lucru, motiv pentru care cred ca, in timp, la o comanda de grup,  voi comanda un OCD metalic.
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Dacă nu e grabă și nu vrei musai OCD, merge și ăsta.

Reply
(19-10-2016, 12:17)baloozzy Wrote: Dacă nu e grabă și nu vrei musai OCD, merge și ăsta.

Nu e nici graba, nici musai .
Multumesc.

Reply
Am putea sa facem o comanda de grup pt discount-ul de peste 10 buc
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle
Travel: Orea V3 MKII/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
ma intereseaza si pe mine....(in functie de pret - evident) :)
DC Studio/Honne Home
PAST-Expobar Brewtus IV, Honne Home,CEADO E5P,ESPRO Tamper , Felicita Scale,IMS vs VST,Motta Distribution Tool
Lelit41TEM,Lelit43MMI

Reply
(19-10-2016, 11:32)RaduCarutasu Wrote: La tamper nu se intampla acest lucru, motiv pentru care cred ca, in timp, la o comanda de grup,  voi comanda un OCD metalic.
Tot urmărind prezentări şi review-uri ale diferitor instrumente de nivelare [distribuţie] a cafelei măcinate în portafiltru, am aflat că Mahlgut Dozer are un reglaj pe înălţime de tip stepless, în timp ce OCD: ONA Coffee Distributor are un reglaj mai curând de tip stepped (din cauza acelor distanţiere de tip şaibă). Ar mai fi şi diferenţe de greutate şi de preţ între cele două modele, ambele în favoarea produsului german, IMO. Asta pentru că veni vorba de variantele originale ale produeslor în discuţie.

Reply
Ăsta din HK tot stepless este, două filete cu pași diferiți, reglezi cât să și tampezi totodată. Și la preț...  nu mai vorbesc.

Reply
(19-10-2016, 13:50)baloozzy Wrote: Ăsta din HK tot stepless este, două filete cu pași diferiți, reglezi cât să și tampezi totodată. Și la preț...  nu mai vorbesc.
De acord cu diferenţa de preţ. Totuşi... din câte am înţeles din discuţiile de pe forum, varianta printată 3D suferă din cauza lipsei de greutate, pe care utilizatorii înearcă/trebuie să o compenseze cu şaibe. La Mahlgut Dozer, de exemplu, modelul din oţel inoxidabil ajunge la o masa de 1,1 kg.
Am păţit cu unele obiecte ca, prin încercare şi eroare (adică tot cumpărând variante ale originalului) să ajung, în final, să plătesc mai mult decât originalul.
Este, într-adevăr, un prag psihologic destul de serios preţul obiectului... de aceea nu l-am cumpărat... încă.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)