Hello There, Guest! Login Register


Influenta dimensiunilor macinaturii si a dozei aupra echilibrului gustului din ceasca

#1
Va salut dragi colegi!,dupa atatea discutii despre setarile PID-uli,despre termometre tip Eric,Fluke,SCACE(ce presupun costuri absurde pentru majoritatea preparatorilor casnici de espresso) consider util sa dezbatem influenta celui de-al doilea M(macinazione) si a cantitatii de cafea dozata in obtinerea unor extractii "echilibrate" sau pe gustul nostru-acel atat de generator de disputa "asa imi place mie".
 Majoritatea colegilor vechi sunt mai mult decat familiarizati cu principiile pe care le discutam in acest topic;dar cred ca inainte de a fi dezamagiti de aparatele din dotare sau frustrati de lipsa de satisfactie imediata pe care un upgrade recent o generaza este bine sa incercam sa stapanim acest parametru-macinazione ca sa avem un punct de plecare solid in aventura noastra cu espresso Blush

Bazele teoretice sunt sintetizate aici : https://www.home-barista.com/tips/espres...t16968.htm l- asa ca nu ne ramane decat sa ne apucam de extras si sa experimentam cat mai mult.

Extractii reusite tuturor!
 
Reply
#2
https://www.home-barista.com/tips/espres...16968.html

Nu "functiona" linkul postat.
Bezzera Unica, Sette 270
 
Reply
#3
Imi cer scuze! Multumesc mult pentru rectificare.
 
Reply
#4
Sa inteleg ca pana in 2011 lumea nu stia ce sa faca daca nu iesea gustul dorit... Smile
 
Reply
#5
(01-09-2017, 13:05)renatoa Wrote: Sa inteleg ca pana in 2011 lumea nu stia ce sa faca daca nu iesea gustul dorit... Smile

chiar asa, un secol de ignoranta scurs pana la 'noi' Smile

dar ce nu inteleg este dece nu se pleaca de la ideea de masini capabile expresso, nu de la masini capabile de orice?  Smile
nu vreau sa ma-ncurc intr-o definitie a masinii capabile spresso, vad suficient sa putem face o deosebire intre espresso si orice Smile

si "acel imi place mie" e la fel ca intelegerea a ce e acum cu noi, prin atentionarea "e democratie, pot face orice vreau", sau "e democratie, deci am dreptate!"...

eista totusi o limita a cafelei decente, care e recunoscuta ca atare de o majoritate!
daca-i intoarcem spatele, nu prea vad care ne-ar fi rostul, decent, in forum!
ce avem de discutat? ca ...a mea-i mai mare?! etc.

si la noi - dar asta-i opinia mea - inainte de macinatura, avem de pus cafeaua, adica, ce macinam!
doar vorbim de gust in ceasca...
__________________________________________________________________________
strega, pavoni pro, sette, macap, casadio, v60, prajitor diy
 
Reply
#6
(01-09-2017, 13:56)radudani Wrote: eista totusi o limita a cafelei decente, care e recunoscuta ca atare de o majoritate!

Eu as modifica descrierea/definitia brandului espressoman.ro printr-o adaugare de genul:

In cautarea espressoului DE SPECIALITATE...
sau
Calea spre espressoul perfect este pavata cu o cafea de specialitate!
sau
Third wave coffee is where OUR espresso starts...
sau
Drumul catre espressoul perfect incepe cu o cafea de specialitate!

De ce ? Pentru ca majoritatea este reprezentata de cei care beau espressoul si atat (fara detalii ca este traditional (2nd wave), sau 3rd wave sau de specialitate). Iar cei noi care vin pe forum, vin ca sa obtina informatii despre espresso, de cele mai multe ori traditional, caci espressoul traditional este cel mai raspandit.

Aceasta diferentiere ar ajuta mai multi potentiali membri sa inteleaga si de ce se discuta de niste echipamente prosumer ale caror preturi le stim bine cu totii.

Just my 2 cents.
Espressor: Bezzera Magica MN, Rasnita: Ceado E5P; Tamper: Custom Made 58.5mm si Lelit 58mm; Sita VST 18grame Rigidless; Distribuitor - Macaron 58.5mm; Tamper - Macaron 58.5mm; Tamp stand - Silicon + Stainless Steel; ABS Coffee Knockbox
Exes: Gaggia Evolution; Gaggia MDF.
 
 
Reply
#7
Informații exista pentru toate intelectele. Disponibilitate de asimilare, răbdare, dimensionarea corectă a așteptărilor și modestie găsim mai greu.

In orice comunitate e o "luptă" între bătrânii locului adică cei care au parcurs toate etapele inițiatice și lupii tineri care au "investit" bani într-o pasiune și vor rezultate imediate.
factory g106, baby+pid+dimmer+bpm+opv, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
#8
E cam imposibil sa ai rezultate imediate. Spun asta dupa ce in prima zi de cand am facut upgrade credeam ca stiu sa fac cafea. Iar umatoarele zile am aruncat un total de 25 shoturi duble a cate 36grame out. Si inca n-am terminat.

Pe forum exista loc pentru toata lumea.
 
Reply
#9
daca tot vorbim in forum, am ajuns la postul #8 si inca nimic intru ajutorul celui care a initiat threadul (OP-ul, original poster)
 
(01-09-2017, 16:45)A_C_M Wrote: Eu as modifica descrierea/definitia brandului espressoman.ro printr-o adaugare de genul:

In cautarea espressoului DE SPECIALITATE...
De ce ? ...
 
chiar de ce? trebuie inteles ca masinile prosumer, cele scumpe cu care zici ca nu te  impaci nici tu, sunt numai pentru 'rafinamentele' cafelei de specialitate?!

tocmai asta-i problema: de 100 de ani incoace, italienii fac masini espresso si rasnite, intr-un lent progres tehnologic, care amputate si ingramadite, se produc si in varianta de casa mai ieftina si de greutati mai mici;
dar nici una din aceste masini nu pare sa tina cont de progresele - asa se zice, eu inca ma mai 'scarpin in cap' - calitative ale cafelei, care astfel poate fi savurata/developata nu numai in prajeli tari/medii, ci mai ales usoare;
deci masinile espresso (si rasnitele in aceeasi masura) traditionale italiene nu sunt gandite pentru cafea de calitate, ci pentru cafea! sa scoata cat se poate mai mult din cafelele obisnuite! care cafele nu sunt (trecut, ca sa nu fac zgomot, pe varfuri Smile ) single origin, ci miscela!

a, si ar mai fi o chestie cu italienii acestia: ei nu prea folosesc acasa masinile ce le fac - inca odata se dovedeste ca masinile sunt gandite pentru mediul comercial - ei au acasa mocapoturi si beau espresso la bar...
apropo: oare dece o majoritate de entuziasti ai prepararii espresso-ului acasa se incapataneaza sa-i zica tot espresso! care deja, in context home, sau context third wave, e orice numai expres nu e!
si nici masinile traditionale, trase de coada si mustati nu mai stiu sa faca espresso; cel traditional, singurul care ar avea dreptul sa poarte acest nume!

nu ar trebui sa asociem cafeaua de specialitate, sau, cafeaua si mai scumpa, cea de fitze, cu echipamentele scumpe! asocierea exista doar in buzunarele celor ce le cumpara!

dar, cu cat esti mai la inceput in ale espresso-ului, cu cat esti mai interesat de cafelele obisnuite (dar proaspete si curate, cum zic eu), cu atat ar trebui sa-ti doresti un echipament mai performant: masina si rasnita!
echipamentele entry-level - expresor si rasnita - cele mai multe incapabile espresso, nu ar trebui sa existe in lumea pasionatilor de espresso acasa! stop! e parerea mea! si e... democratie Smile

pentru ca nu trebuie cu orice pret sa fi trendy si sa-ti faci espresso!
fie amani investitia, fie iti servesti argumente gen 'espresso nu e parte din cultura cafelei la romani', fie confunzi espresso cu acel 'espresso lung' si il bei la cea mai apropiata cafenea, fie alegi o metoda alternativa de extractie!
ce-ar zice amatorii de ceaiuri, daca ar aparea o casta a preparatorilor de ceai acasa in masini si rasnite pentru ceai!?
chiar asa! dece nu se face espresso din ceai!? dece poti bea un ceai, cu tot ritualul, cu un minim de ustensile si materie prima!? si pentru cafea espresso (o cana pe zi, de multe ori) iti iei ditamai lada de inox?

mi se pare justificat sa privesti asa lucrurile, adica fac propaganda non-espresso ca alternativa absolut onorabila pentru amatorii de cafea acasa; dar gasesc nepotrivit sa ne jucam de-a facut espresso cu echipamente entry-level, de la o varsta incolo Smile

contrar unor impresii pripite pe care le-am vazut in replica la asa ziceri de-ale mele, cred ca acest forum ar trebui inca din titlu, sa includa generos si cu drepturi egale si pe cei carora le place cafeaua dar nu in formula de preparare espresso!
 
(01-09-2017, 17:49)dev Wrote: ...In orice comunitate e o "luptă" între bătrânii locului adică cei care au parcurs toate etapele inițiatice și lupii tineri care au "investit" bani într-o pasiune și vor rezultate imediate.

comunitatea respectiva se cheama... haita!
__________________________________________________________________________
strega, pavoni pro, sette, macap, casadio, v60, prajitor diy
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)