eu
m-am 'bagat' in acest thread, in legatura cu niste afirmatii:
"...mai important este timpul in care ajungi la FC, si faci asta pompand o cantitate de caldura
care o calculezi, nu o masori, pur si simplu pentru ca ai rezultate mai bune calculand, iar
masurarea nu e fezabila..." (subl. mele)
unde chestia cu pompatul calculand, fara sa masori mi s-a parut fantezista...
cum poti sa pompezi ceva - calculat in prealabil, ok - fara sa
masori?!
cat pompezi fizic?
da, e important sa pompezi caldura, e si asta parte din complexul de functionare a unui prajitor, e si mai important
cum pompezi caldura in timp etc.
doar ca, in ce ma priveste, intervenisem pe ideea ca orice si oricum ai face,
trebuie sa masori pentru a controla cat de cat un proces! si la relativitatile, la problemele ce intervin in procesul de masurare m-am referit, inclusiv in postarea precedenta;
ca de pompat, ce poate fi mai intuitiv decat un prajitor, cum mi l-am facut eu, care foloseste
o pompa de umflat saltele de 200W, trecuta printr-un element de incalzire tubular de 2000W si unde pot controla in timp si debitul si temperatura, adica fluxul de energie termica!
ca
distributia in timp a cantitatii de caldura - chestia cu pompatul caldurii - e esentiala pentru un prajit reusit, ok... dar - din nou - cum stii cata caldura sa pompezi la un moment dat? cand "
masurarea nu e fezabila"... ok, la pietre multe, boabe multe etc!
practic!?
cu simturile - vaz, miros, auz?! dar despre acest mod 'natural' de masurare spuneam mai sus...
ok, rastalmacim evidenta ca pretext de discutii;
apropo de curbele, de profilele acelea: din cele citate de mine in postul precedent (Artisan) rezulta tocmai faptul ca nu exista masuratori perfecte, ca masurarea implica niste limite de precizie in reflectarea procesului real; ca exista
smoothing pe tot circuitul datelor, de la proba, la curba reprezentata, si ca acesta e chiar necesar pentru ca elimina intr-o anume masura
zgomotul etc. ca exista (1) o calculare de previzionare in timp real a parametrului si (2) o postcalculare, dupa ce soft-ul dispune de datele pe intreaga durata a procesului;
si asta se aplica atat la curbele masuratorilor in timp real, cat mai ales la curbele corespunzatoare unor parametrii
calculati din masuratori, cum e ROR-ul;
apropo de ROR: "vi se pare norma la ROR sa sara de la 8 la 4 grade de la o secunda la alta si apoi sa revina ?"
cui se adreseaza aceasta intrebare? unei minoritati dintre noi care stiu ce-i aia? dar stiu oare? cu ce instrument se masoara ROR-ul?
in
variatie de grade C pe interval de timp, cu softul din calculator, bazat pe datele reale de temperatura masurata, Artisan calculeaza, afiseaza si traseaza atat un
delta BT, cat si un
delta ET;
si calculul se face in baza datelor deja trecute, ca o previzionare; si se face la fiecare ciclu de calcul - 3-5 sec de ex., pentru o perioada de 30, sau 60 sec de ex.
n-am vazut clipul video cu pricina, dar o variatie ROR de la 8 la 4 grade/
pe minut, intr-un interval de afisare, de ex., la 3 sec interval, e cat se poate de real, de posibil! nu neaparat o treaba buna; dar un
spike de cateva secunde e chiar neglijabil; IMO;
sa citez iarasi din link-ul de mai sus? sau e prea cunoscut?
si inca ceva, apropo de Artisan si de parametrii calculati: ultima versiune are incorporat si un
PID software;
sigur, nu am scapat de chinezarii si instrumente ieftine... cu ceva trebuie sa masuram pentru a calcula ceva, fie ea si cantitatea de caldura pompata, sau fluxul de energie
[Image: smile.gif]
p.s. am avut din plin ocazia sa lucrez si cu oameni (profesori universitari, de fapt) care nu intrebau (...nu se coborau atat de jos), ci ... dadeau cu toporu', adica tranteau la ziceri intru contrazicere, pana cand, cu contraargumentatia mea, aflau ce doreau; plus probabil satisfactia (...) de a ma vedea chinuindu-ma sa explic
[Image: smile.gif] ha...
(chestia asta m-a facut sa inteleg dece - mai mult in trecut, e adevarat, acum exista norme europene - un
paper (o lucrare stiintifica, vreu sa spun) din RO, te baga de obicei direct cu capul in stiinta avansata, accesibila intelegerii celor ingramaditi in nisa respectiva; in timp ce o lucrare stiintifica de aiurea are - nu numai in abstract - o introducere in termeni elementari aproape, masura a respectului pentru oricine ar incepe sa citeasca...)
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)