27-12-2012, 23:22
Am observat , in timp , ca aburul de la Expobar are un grad destul de ridicat de umezeala care influenteaza negativ calitatea spumei .
Nu zic ca aparatul nu face o crema excelenta , dar citind pe forumurile de afara , despre " fineturi " legate de acest proces , am gasit cate ceva si despre influenta negativa pe care un abur umed o are asupra procesului .
Aparatul vine setat la 0,8 bari , iar eu am marit presiunea la 1,4 pentru a scurta durata procesului . Odata cu aceasta majorare si aburul a devenit mai umed , aspect care ma deranja .
Expobar vine cu teava de abur izolata . Izolatia este realizata prin introducerea pe teava metalica a unui tub din silicon , introdus la randul lui intr-un tub metalic realizat dintr-un arc lung .
Deci tubul din silicon prin care trece aburul are un diametru cam la jumatate din diametrul tevii metalice exterioare .
Acest tub din silicon creaza , dupa parerea mea , o serie de neajunsuri , cu consecinte importante asupra calitatii cremei de lapte .
1- diametrul mic reduce semnificativ debitul aburului care circula prin tubul de silicon micsorand si volumul de abur introdus in lapte.
Consecinta este cresterea duratei procesului de spumare .
2- tubul din silicon asigura izolatia termica a tevii metalice exterioare deoarece nu se incalzeste foarte tare . Tocmai acest aspect face ca aburul , foarte fierbinte 120-140 grade , sa se condenseze pe peretele mult mai rece al tubului izolator , si sa rezulte acel abur umed . Aburul umed + durata lunga a procesului conduc la introducerea in lapte a unei cantitati marite de apa , datorate condensului .
3- crema de lapte , in partea de jos ( cam 1/3 ) era mai mult lapte decat crema . Acesta era aspectul care ma deranja si pe care il remediam , oarecum , prin rotirea mai viguroasa a latierei si lovrea acesteia de masa .
De 4 zile am scos tubul din silicon . Desi teava frige foarte tare , rezultatul este evident .
1- A crscut volumul de abur care iese prin duza . In timpul frotarii laptelui , presiunea la manometru variaza de la 1,4 bari la 1,1 bari , dupa care rezistenta porneste si reface presiunea . Inainte scaderea era de ca 0,1 bari . Deci scaderea presiunii nu influenteaza procesul deoarece aparatul are capacitete de regenerare rapida .
2- teava foarte fierbinte contribuie , si ea , la " uscarea " aburului nemaiproducand condens . In cateva secunde , de cand dau drumul la abur pentru a elimina apa de pe teava , prin duza nu se mai vede nimic semn ca aburul este complet uscat . Inainte acesta era vizibil , semn de umiditate ridicata .
3- Deoarece aburul a devenit foarte uscat si crema rezultata este in toata masa laptelui frotat , exact cum vedeam in clipurule relizate de profesionisti pe youtube si cum am vazut , in vara , la Romexpo la concursul organizat acolo .
Recomand aceasta simpla modificare , pentru imbunatatirea semnificativa a calitatii cremei de lapte .
Ramane sa-mi procur un manson din cauciuc , special , pentru izolarea tevii pentru abur ( acum am o improvizatie destul de ok )
Nu zic ca aparatul nu face o crema excelenta , dar citind pe forumurile de afara , despre " fineturi " legate de acest proces , am gasit cate ceva si despre influenta negativa pe care un abur umed o are asupra procesului .
Aparatul vine setat la 0,8 bari , iar eu am marit presiunea la 1,4 pentru a scurta durata procesului . Odata cu aceasta majorare si aburul a devenit mai umed , aspect care ma deranja .
Expobar vine cu teava de abur izolata . Izolatia este realizata prin introducerea pe teava metalica a unui tub din silicon , introdus la randul lui intr-un tub metalic realizat dintr-un arc lung .
Deci tubul din silicon prin care trece aburul are un diametru cam la jumatate din diametrul tevii metalice exterioare .
Acest tub din silicon creaza , dupa parerea mea , o serie de neajunsuri , cu consecinte importante asupra calitatii cremei de lapte .
1- diametrul mic reduce semnificativ debitul aburului care circula prin tubul de silicon micsorand si volumul de abur introdus in lapte.
Consecinta este cresterea duratei procesului de spumare .
2- tubul din silicon asigura izolatia termica a tevii metalice exterioare deoarece nu se incalzeste foarte tare . Tocmai acest aspect face ca aburul , foarte fierbinte 120-140 grade , sa se condenseze pe peretele mult mai rece al tubului izolator , si sa rezulte acel abur umed . Aburul umed + durata lunga a procesului conduc la introducerea in lapte a unei cantitati marite de apa , datorate condensului .
3- crema de lapte , in partea de jos ( cam 1/3 ) era mai mult lapte decat crema . Acesta era aspectul care ma deranja si pe care il remediam , oarecum , prin rotirea mai viguroasa a latierei si lovrea acesteia de masa .
De 4 zile am scos tubul din silicon . Desi teava frige foarte tare , rezultatul este evident .
1- A crscut volumul de abur care iese prin duza . In timpul frotarii laptelui , presiunea la manometru variaza de la 1,4 bari la 1,1 bari , dupa care rezistenta porneste si reface presiunea . Inainte scaderea era de ca 0,1 bari . Deci scaderea presiunii nu influenteaza procesul deoarece aparatul are capacitete de regenerare rapida .
2- teava foarte fierbinte contribuie , si ea , la " uscarea " aburului nemaiproducand condens . In cateva secunde , de cand dau drumul la abur pentru a elimina apa de pe teava , prin duza nu se mai vede nimic semn ca aburul este complet uscat . Inainte acesta era vizibil , semn de umiditate ridicata .
3- Deoarece aburul a devenit foarte uscat si crema rezultata este in toata masa laptelui frotat , exact cum vedeam in clipurule relizate de profesionisti pe youtube si cum am vazut , in vara , la Romexpo la concursul organizat acolo .
Recomand aceasta simpla modificare , pentru imbunatatirea semnificativa a calitatii cremei de lapte .
Ramane sa-mi procur un manson din cauciuc , special , pentru izolarea tevii pentru abur ( acum am o improvizatie destul de ok )
BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
(Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
(Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)