Hello There, Guest! Login Register


Ibric electric 12V

#1
Ce ibric folosesti pe 12 v care sa și meargă

Trimis de pe al meu MAR-LX1A folosind Tapatalk
MaraX <> FlairPro2 <>EurekaSD <> BravoTools <> KinuM47Clasic <> FellowStaggEKG <> HarioSwitch <>Paragon Nucleus<> Refractometru <
 
Reply
#2
https://www.aliexpress.com/item/32837727...4c4dmGqzh2
BPlus Apollo şi La Pavoni Europiccola, Cafelat Robot şi Kinu Phoenix, Cafflano Kompresso şi Porlex Mini
 
 
Reply
#3
O apa rece de izvor necesita cam 15 minute ca sa o aduci la fierbere cu maxim 100W cat e intelept sa tragi dintr-o mufa de bricheta de masina. Adica 8 amperi...
Ar fi indicat ca in timpul ala chiar sa mearga motorul, daca bateria a trecut in anul 3 de viata, altfel te poti trezi cu bateria descarcata, cum am patit eu uitand frigiderul de masina conectat, si ala trage 40W, sub jumate din cat trage un boiler din astea. De abia mi-a mai ajuns de o cheie, ca altfel chemam tractarea...
 
Reply
#4
Ce sens are a insista pe încălzire electrică cu curent din bateria mașinii? Eu aleg un primus sau campingaz, iar dacă vreau să mă complic, merg cu un generator după mine.
Iar visul secret este o sobiță pe așchii de lemn, făcută din conserve de compot.
Mazzer SJ  | Zwänger Favorite Typ0  |  Isomac Giada  | Promac Lollo |  Tecnosystem Blitz | Gaggia Dose
 
Reply
#5
Pentru Kompresso apa necesară e de 1.5x cescuta lui de plastic. Cât timp se încălzește, am timp să pregătesc extracția. Marja e mică, gen 1-2 minute.Pot cronometra dacă vreți.
Consumul este de sub 1.5Ah.Cam pe la 1.2Ah.
Ibricul se oprește automat când a ajuns la fierbere (cam 92*C) și bipăie destul de tare. 
Este ideal datorită dimensiunilor mici. Înainte foloseam un Campingaz. Plus că nu are nevoie de rezervă. 

Pentru frigider am folosit (pe barcă) Optima Blue 66Ah, f ok. Bine, și prețul. Dar o recomand fără ezitare. Acum am o house battery de 400Ah LiFePo4 iar Optima a ajuns baterie de start. Are 7 ani și suficientă capacitate încât să amorsez alimentarea cu motorină.
BPlus Apollo şi La Pavoni Europiccola, Cafelat Robot şi Kinu Phoenix, Cafflano Kompresso şi Porlex Mini
 
 
Reply
#6
Suna nerealist, mai ales ca probabil incurci Ah (Amper-ora), unitate care masoara energia, cu A(Amper) care masoara curentul.
Ai nevoie de 35W, adica 3A x 12V, cat are o baterie auto, ca sa cresti temperatura a 100 ml de apa cu 5 grade pe minut.
Cu 14-18W = 12V * 1.2-1.5A, vorbim de 2-3 grade pe minut, probabil asta e curentul de mentinere, daca torni in el apa fiarta prin alte mijloace.
Cum ai masurat cei 1.2-1.5A? pe Aliexpress se vorbeste de 6-8A si 13 minute...
Poate instrumentul dumitale converteste curentul masurat in energie, sau nu ai folosit scala corecta, energie in loc de curent/putere. Ar putea fi o explicatie... 6A * 15min = 1.5A * ora
 
Reply
#7
Am zis Ah (amperi oră la 12V), ceea ce e diferit de A (amper) .
Măsurarea e pe coulomb counter-ul de pe barcă, care are un shunt. 
Atenție că cei 8A nu îi trage în continuu, e cu puls. 
Dacă doriți ne vedem în București sau Limanu / Mangalia și măsurăm. Dar vă asigur că așa stau lucrurile... campingaz-ul e funcțional, dacă era mai bun il luam pe acela.
BPlus Apollo şi La Pavoni Europiccola, Cafelat Robot şi Kinu Phoenix, Cafflano Kompresso şi Porlex Mini
 
 
Reply
#8
Cand ai consum in impulsuri atunci ai valoare de varf si valoare medie.
Energia e data de valoarea medie, nu de cea de varf.

Capacitatea calorica a apei este de 4200 J/kg°C (Jouli per kg per grad Celsius) Sau 100g (ml) si 10 grade.
Asta e constanta universal, nu ai ce-i face...
Un Joule = 1 Watt per secunda.
1.5Ah ai tai, inmultiti cu 12V ne dau 18Wh energie consumata. Adica 18W timp de o ora... sau 36W jumatate de ora sau ... alte combinatii.
Ca sa cresti temperatura cu 10 grade la 100ml inseamna ca trebuie sa consumi 4200 jouli pomeniti de mai sus, care pot fi furnizati/consumati in mai multe moduri: 4200W intr-o secunda, sau 42W in 100 secunde, sau 18W in 233 secunde, adica aproape 4 minute. Doar pentru 10 grade !

Asta e... fizica de scoala generala, bine ca nu se dau la bac probleme asa grele Smile

Cine are un kettle electric, poate verifica teoria sa vada in cat timp aduce la fierbere un litru daca are 1000W.
 
Reply
#9
Am făcut sute de cafele la ibricul ăsta, și cu mașina și pe barcă. Apa (1.5x cescuta de plastic a Kompresso) ajunge de la aprox 20*C pe la 80*C cât timp pun boabele, le rasnesc, tampez, asamblez.
Consunul e luat de pe aparatul de măsură al bărcii, ar trebui să fie corect. 
Cât despre fizica de școală generală, intrăm în altă discuție dar e o glumă proastă. Adică ea e doar teoretică, cand vine vorba de un sistem DC complex, cu motoare, invertoare, tot felul de electronică lucrurile devin foarte, foarte hazlii. Nu m-aș baza pe ea altfel decât ca punct de pornire. Dovadă și că dumneata calculezi altceva decât am obținut eu în realitate. 
Așa cum am spus, ne întâlnim și vă pun cu plăcere la dispoziție ibricul să vă lămuriți. 
Din partea mea nu cred că are rost să ne contrazicem.
BPlus Apollo şi La Pavoni Europiccola, Cafelat Robot şi Kinu Phoenix, Cafflano Kompresso şi Porlex Mini
 
 
Reply
#10
Urmare a discuției de mai sus, niște info: am încălzit un ibric plin (350ml) de la 30*C la 100*C (fierbere, de fapt termometrul de friptură arată 92*C) în 23 de minute, alimentat de la 12V/mașină Asta înseamnă că tot corpul ibricului s-a încins considerabil (e cu perete dublu) față de ceșcuța de apă de vreo 80ml pt espresso.
Când ajung la un aparat de măsură o să văd ce putere consumă și fac un topic separat pt aparat.
BPlus Apollo şi La Pavoni Europiccola, Cafelat Robot şi Kinu Phoenix, Cafflano Kompresso şi Porlex Mini
 
 
Reply
#11
O gluma proasta e toata atitudinae dumitale despre cunoastere.
Si nu vad sensul asocierii principiilor de baza ale termodinamicii, cu pretiozitati despre echipamente electronice, si cu scoala... doar nu ai pretentia ca acestea sa se studieze la scoala? al carui scop este sa te lamureasca pe ce lume te aflii.
Restul este treaba de inginerie, daca vorbim de proiectarea lor, sau mestesugarie, daca e vorba de montare. Nici una nu se invata la scoala primara.

Pe orice site de instalatii gasesti un calculator care iti va confirma ca 4200 W/sec/kg/grad este tot ce trebuie sa tii minte.
Adica 420W pentru crescut temperatura unui kg de apa cu 10 grade in 100 de secunde, sau orice alta combinatie ai nevoie.
Doar nu credeti ca cei care vand boilere nu stiu sa calculeze exact ce ai nevoie in functie de cata apa vrei, in ce timp, si la ce instalatie electrica ai in casa... si doar vand cazane asa dupa ureche...

Asa ca nu mai e nevoie sa masori consumul, se poate calcula.
Intai calculam puterea:
4200 * 70 grade * 0.35 kg / (23 * 60) (min - > secunde) = 74.6W
Asta inseamna un consum de 6.2A la 12V. Pe pagina aliexpress citim ca sunt doua modele/moduri de lucru, la 6A sau la 8A. Ca sa vezi potriveala...
Iar coulomb-metrul dumitale, care iti arata energia consumata, ar trebui sa indice 6.2 * 23/60 = 2.4Ah
Plus pierderile de rigoare...

Liviu, toata vorbaria asta cu boilerul nu are nici o legatura cu Porlex, aici chiar merita sa faci un split.
 
Reply
#12
Ce adresare... 

Aici au fost 350ml.Pentru 80ml, câtă apă este necesară pt un shot de espresso pe Kompresso, ce timp și ce consum ar rezulta - așa teoretic?

Dincolo de faptul că am spus că aparatul încălzește în pulsuri. Plus pierderile cu încălzirea termosului. Setarea a fost pe High. 

Cât despre ce am spus, e din experiența proprie și a amicilor și sunt lucruti discutate atât cu electrician autorizat, cât și citite pe forumuri. Astfel încât considerațiile teoretice sunt doar atât, teoretice, iar eu voi posta cifrele concrete pt cei interesați.
BPlus Apollo şi La Pavoni Europiccola, Cafelat Robot şi Kinu Phoenix, Cafflano Kompresso şi Porlex Mini
 
 
Reply
#13
Si teoretic si practic ar trebui sa sa fie de 350/80, adica aprox. 4 ori mai mic.
Mai exact 23 * 80 / 350 = 5.25 minute (5:15)
Pierderile maresc timpul de incalzire, nu il micsoreaza.
Nu ai cum sa faci treaba asta in 2 minute, decat daca functionalitatea ar fi compromisa datorita cantitatii prea mici de lichid. Si n-ar fi exclus asta, nu putem stii unde este plasat senzorul de temperatura si ce masoara el de fapt... am vazut asta la boilere Hario, care daca le pui doar 200ml in loc de un litru o iau razna, overshot masiv de peste 5 grade si oscilatii fara sa se poata stabiliza pe temperatura prescrisa. Pentru ca senzorul iese partial din apa...
In cazul de fata, daca senzorul este plasat oriunde deasupra nivelului apei la 80 ml, el va masura de fapt temperatura tablei (incalzita de rezistenta), care crescand mai rapid decat temperatura apei, duce la concluzii eronate in afisaj si logica de control.

Un boiler nu are nici o ratiune sa functioneze in impulsuri, decat pe final, cand trebuie sa mentina temperatura la nivelul prescris, indiferent ce sistem de reglaj o avea, on-off sau PID. In rest merge la putere maxima.

Nu in ultimul rand, "mie imi merge asa" nu este un argument... de asta merg o gramada de lucruri "asa" in tara asta... pentru ca prea multi nu isi dau seama nici macar ca acele lucruri nu ar trebui sa mearga, darmite sa se mai si intrebe de ce, si cum ar fi corect.
 
Reply
#14
Primul lucru pentru noi și țară, putem fi atenți la ce spun ceilalți.
Eu nu am zis că durează 1-2 minute, ci că marja e mică, de 1-2 minute. Adică, pun apa, rasnesc, tampez, totul pregătit și în 1-2 minute maxim apa e gata de utilizare. "marjă" egal diferență.

Apoi, consumul. Am spus 1.2Ah@12V, maxim 1.5Ah. Îl voi verifica, dar calculul dumitale nu pare să îl contrazică, și atunci de unde contestarile de mai sus?! 

Și în ultimă instanță, dumneata contești niște fapte. Hai să pornim de la fapte, nu de la teorii. Eu am exemple de sisteme DC cu comportament hazliu, care bineînțeles că pot fi explicate teoretic dar post-factum... nu cred că e locul aici. Nu aș simplifica funcționarea unui aparat cu destulă electronică la modul ideal al unei rezistențe, mai ales dacă mi s-ar spune că funcționează în impulsuri. 
Am desfăcut un alt fierbător (pe AliExpress e Kroak 450ml, multe au probleme) și acela are 3 senzori: unul chiar pe placa de încălzire, unul pe pahar, acoperit de 80ml de apă și al treilea pe placa cu circuite (ăsta s-a și stricat). În ceea ce privește acuratețea, nici 100*C nu-s decât 92*C dacă termometrul meu de friptură e corect calibrat. Așa că să lăsăm partea teoretică acolo unde îi e locul.
BPlus Apollo şi La Pavoni Europiccola, Cafelat Robot şi Kinu Phoenix, Cafflano Kompresso şi Porlex Mini
 
 
Reply
#15
Au trecut zilele și nopțile, și am ajuns să fac măsurătoarea promisă.
83,2 ml apă, puțin mai multă decât era necesar, iar în cească 65ml cafea
Apa la 27*C
Coulomb counterul bateriei: de la 327,8Ah la 326,9Ah, la 13.05V
Durata cam 7 minute. Între timp pregătesc cafeaua, 5-6 minute.
Consumul instantaneu a fluctuat între 6,6 și 8,2 amperi.

Puterea necesară este de 12W.

În mașină nu mai țin motorul pornit, consumul mi se pare neglijabil. Datele sunt de pe barcă, de pe o baterie LFP de 400Ah.
BPlus Apollo şi La Pavoni Europiccola, Cafelat Robot şi Kinu Phoenix, Cafflano Kompresso şi Porlex Mini
 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)