Hello There, Guest! Login Register


Gustul apei la iesirea din grup

#1
Salut,

In urma unor teste de apa, am observat ca gustul apei la iesirea din grup este unul metalic/salciu , de asemenea are si un miros specific metalic.
ECM Synchronika are boliere din inox , nu-mi dau seama daca este o problema sau pur si simplu este o caracteristica a inox-ului (pe alte forumuri apar persoane care sustin ca boiler-ul de inox impune un gust de ulei de peste apei)
Gustul se simte atat pe apa calda (92 grade) cat si pe apa rece (la pornirea aparatului pana sa apuce sa se incalzeasca)

Am comparat cu Lelit-ul meu pl91t (boiler cupru) si nu am nici un gust modificat. 
Am citit si thread-ul de la expobar dar nu e cazul aici, pe interior nu vad cum ar fi putut sa se atinga ceva, e prea aranjat astfel incat sa se intample asta.

Am anumite ipoteze, unele le-am exclus:

- daca cumva laptele a fost aspirat in boiler in momentul frotarii si cauzeaza miros/gust. Tind sa exclud deoarece am acelasi comportament si pe boilerul de cafea si pe cel de abur.
- daca cumva intervine siliconul cu care a fost uns lever-ul de la e61. L-am desfacut sa-l sterg si sa-l ung si nu pare a fi de acolo.
- nu am golit boiler-ul de cafea deoarece operatiunea implica rasturnarea espressorului dar in schimb am golit cel de aburi de cateva ori si rezultatul e acelasi.
- backflush cu detergentul cafetto l-am facut odata la 7-10 zile.
- au trecut 6 luni de la functionare pe rezervor cu un pliculet de rasina care sa mai opreasca din depuneri. Apa a fost in proportie 95% bucovina, 5% aqua carpatica - atunci cand nu gaseam bucovina. 
   Cand am trecut la retea, am spalat rezervorul si am aruncat pliculetul acela, am observat ca un fel de nisip fin pe marginea rezervorului. Posibil ca pliculetul cu rasina sa fi facut mai mult rau decat bine .
- am contactat importatorul sa vedem daca putem face o decalcifiere 

Orice parere e bine venita, in special daca sunt posesori de masini cu boilere de inox.
Mersi!
ECM Synchronika | Ceado E37s | OCD | Londinium WDT 
 
Reply
#2
Prea des backflush cu detergent si da, e posibil sa fie si de la filtrul de rasina
Lelit Bianca + ECM V-Titan 64, Cafflano Kompresso/V60+Kinu M47
 
Reply
#3
Daca e vorba de plicul (pachetul) de rasina de la BWT, am folosit si eu 3 luni si nu am avut probleme, nu mi-a alterat gustul apei.
Expobar Brewtus IV, HONNE, Kinu M-47, pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, site VST + IMS
In trecut: Gaggia Pure, Lelit PL41 TEM, Lelit PL 043MM
 
Reply
#4
@vladdooo: gustul se regaseste si in boilerul de abur , trebuie sa mai verific schema e61 , cred ca la backflush afecteaza doar traseul dinspre boilerul de cafea, nu ar trebui sa aibe o legatura cu traseul celui de abur. Nu sunt foarte sigur dar o sa verific.

@sorin2505: nu era BWT , era un Bilt. 

Mic update, cu aparatul inchis am lasat apa sa curga la presiunea din retea (2 bari) cam 4 litrii pana cand presupun ca s-a golit boilerul de apa iar apa care curgea era cat de cat bypass prin boiler nemaifacand fata la debit. Apa nu mai avea nici un gust sau miros. 

Odata ce am pornit aparatul si boilerul s-a umplut, efectul a revenit.

Avand in vedere ca ambele boilere au acest comportament scot din ecuatie ciuperca e61 care ar fi afectat decat apa din bolierul de brew/cafea, si cred ca nu raman decat cu 2 posibile cauze.. fie e de la partea de intrare - cele doua racorduri flexibile de la pompa, sau chiar e o problema cu boilerele de inox.
ECM Synchronika | Ceado E37s | OCD | Londinium WDT 
 
Reply
#5
Elementele de incalzire sunt din cupru sau inox? Intreb pentru ca cei care sustin ca boilerele din cupru confera gustul de "statut" apei, au aceeasi parere si despre rezistentele din interior. Din cate stiu, apa cu un pH mai mic de 7 accelereaza procesul de oxidare a elementelor din cupru.
 
Reply
#6
nu prea imi dau seama elementul din ce e..

Foarte util filmuletul asta in care prezinta varianta taiata a lui Profitec pro700 care e 95% asemanator in interior cu synchronika. Se vede si elementul dar nu imi dau seama de material
https://www.youtube.com/watch?v=xmSHw1Fudpg&t=70s

Un alt filmulet cu synchronika pe interior dar netaiat mai jos incepand cu minutul 22:15
https://www.youtube.com/watch?v=TFBw3Cmqj3U
ECM Synchronika | Ceado E37s | OCD | Londinium WDT 
 
Reply
#7
Par din inox sau cupru acoperit cu o pelicula TEA pentru reducerea porozitatii. Nu stiu daca mai nou si elementele de incalzire trebuie sa fie conforme cu standardul NSF 4 - UNI 10531 si UNI 11460, aplicabil in cazul masinilor de cafea profesionale.
Daca intr-adevar sunt din cupru si acea pelicula nu mai exista, as pune rezistentele pe lista potentialelor cauze, iar in cazul in care sunt din inox, as merge mai departe Smile. Destul de greu de depistat intr-un sistem hidraulic DB sau HX relativ complex, cu atatea valve si tevi in care se poate "ascunde" ceva dubios Smile)
 
Reply
#8
Acum ceva timp a fost o doamna ce a postat despre aceeasi pb cu un classic model nou, cu boiler din inox. Decalcifirea, oricat de agresiva, nu a rezolvat problema. Pana nu am desfacut toate componentele (parea perfect curat, cu exceptia a 4-5 bobite negre, sub 1mm diametru, care nu stiu de unde erau), le-am lasat in acid si ulterior le-am spalat cu detergent de vase, nu am scapat de problema.
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
 
Reply
#9
Banuiesc ca toti cei cu masini conectate la reteaua de apa aveti montate si ceva filtre care echilibreaza duritatea apei(mai ales in Craiova si Bucuresti), retin depunderile de rugina, sedimente si cine stie ce carcalaci se grabesc spre bietele espressoare.
Cat am locuit in Bucuresti nu-mi aduc aminte sa fi vazut vreodata fundul cazii cand nivelul apei ajungea la ~jumatate Smile pentru ca era alba ca laptele... o minune zic.
 
Reply
#10
Unde ai gasit acele bobite? Erau defapt pete pe suprafata boiler-ului sau erau in alte parti ?
espressoare pe inox inafara de profitec/ecm pentru home-use nu prea mai cunosc.. e unul din astea doua ?
ECM Synchronika | Ceado E37s | OCD | Londinium WDT 
 
Reply
#11
Ai incercat sa schimbi apa? Din cate inteleg acum folosesti ceva apa filtrata. Incearca cu Bucovina, schimba toata apa din sistem.

De asemenea, incearca cu un test de titrare a apei. Pentru gustul salciu este responsabila duritatea totala a apei, fie ea temporara fie permanenta. Daca totusi pe lelit nu ai acest simptom cu atat mai mult ar fi interesant de facut un teste de titrare cu apa de pe Lelit vs cea din ECM.

Inoxul e un material teoretic bun, practic utilizarea lui in regim atat de extins a facut evident ca si calitatea lui sa se clasifice, in diverse grade. Din pacate noi ca si public generalist nu avem access la aceste informatii insa producatorii au si in momentul in care comanda acest material stiu ce primesc insa nu mereu furnizeaza clasa acestuia. @RaduCarutasu are experienta in domeniu, poate intervine cu detalii.

Eu raman la parerea ca testul de apa este foarte interesant de facut intre cele doua aparate. Daca apare si pe test diferenta este clar ca ai o reactie chimica. Doar sa nu omiti sa faci si testul apei sursa inainte de a testa apa care iese din aparate. Iar cea din urma, va trebui sa o testezi dupa ce se raceste, la aceeasi temperatura ca si cea sursa, este foarte important. 

Nu iti bate capul sa masori TDS ul, e irelevant. Poate un Ph daca ai posibilitatea.
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Travel Press, KINU 47
 
 
Reply
#12
Salut Razvan, da, a fost primul test.
Ca sa iti spun sincer nu am avut niciodata curiozitatea sa gust apa pana cand am trecut pe filtrul bwt.
Initial am dat vina pe filtru, apoi am trecut aparatul pe rezervor cu apa bucovina si am avut aproape acelasi gust (poate irelevant deoarece nu am stat sa golesc boiler-ul).
PH-ul l-am testat cu Serban si parca aveam la iesirea din filtru undeva la 6.8 dar tin minte ca mi-a spus ca la iesirea din espressor datele se schimba radical. 
Mi-ai dat o idee buna cu reactia chimica, o sa incerc sa modific bypass-ul la filtru sa testez in cele doua extreme cu o golire de boilere pe fiecare caz.
Clasa inox-ului ar fi trebuit sa apara in specificatii desi nu e.. sper totusi sa fie clasa 300 - 304 (18/8 - crom/nichel) sau 316 (18/10).

O sa fac testul de pH Lelit vs ECM pe rezervor cu aceeasi apa (bucovina).
ECM Synchronika | Ceado E37s | OCD | Londinium WDT 
 
Reply
#13
(16-10-2017, 10:05)cosmin_mac Wrote: Salut Razvan, da, a fost primul test.
Ca sa iti spun sincer nu am avut niciodata curiozitatea sa gust apa pana cand am trecut pe filtrul bwt.
Initial am dat vina pe filtru, apoi am trecut aparatul pe rezervor cu apa bucovina si am avut aproape acelasi gust (poate irelevant deoarece nu am stat sa golesc boiler-ul).
PH-ul l-am testat cu Serban si parca aveam la iesirea din filtru undeva la 6.8 dar tin minte ca mi-a spus ca la iesirea din espressor datele se schimba radical. 
Mi-ai dat o idee buna cu reactia chimica, o sa incerc sa modific bypass-ul la filtru sa testez in cele doua extreme cu o golire de boilere pe fiecare caz.
Clasa inox-ului ar fi trebuit sa apara in specificatii desi nu e.. sper totusi sa fie clasa 300 - 304 (18/8 - crom/nichel) sau 316 (18/10).

O sa fac testul de pH Lelit vs ECM pe rezervor cu aceeasi apa (bucovina).

Filtrele populare la noi, BWT sau orice alta marca, nu conteaza, folosesc sistemul denumit ION EXCHANGE. Pe langa filtrul de carbon care retinele moleculele organice si clorul, aceste filtre contin coloane de rasini incarcate cu protoni de Na. Acestea substituie ionii de Ca si Mg si elimina bicarbonatii, automat ducand si la scaderea Ph ului, de asta il si ai sub 7. Eu de exemplu in mod uzual am Ph de 6.2 de la BWT De asemenea, prezenta in exces a Na altereaza gustul. 

Fa i Ph dar si titrarea ( testul picaturilor ) , Serban stie, are teste care sunt si de vanzare si compara rezultatele. Este clar ca exista o explicatie.

Inoxul e o poveste gen cafeaua arabica. Acum 5-7 ani ziceai despre o cafea ca e Arabica si gata era buna, rezolvai problema. O sa vedem peste cativa ani ca si inoxul se imparte in multe clase si nu toate sunt optime pentru a fi folosite la boilerele de cafea. 

Concluzia mea este ca ION EXCHANGE de la BWT sau orice alta marca in combinatia cu apa din bucuresti limiteaza in mod drastic fereastra de extractie a unor cafele. De asta nici nu prea mai recomand pentru acasa asa ceva, oricat de comod ar parea la prima vedere, este mult mai inconsistent decat RO de exemplu.
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Travel Press, KINU 47
 
 
Reply
#14
am testat acum 3 zile:

- golit ambele boliere - cel de abur pana la epuizare , cel de brew a curs cu presiunea de la retea cam 3L pana cand nu s-a mai simtit nimic. 
- am trecut pe rezervor, am lasat sa se umple boilerele cu bucovina , am golit din nou - circa 2L
- am pus inca o data 2L de bucovina , am lasat sa se umple boliere si am facut teste.

Rezultatul: - inca se simte gustul metalic dar mai putin , nu stiu daca probabil nu a avut timp sa stea apa in boliere sa prinda gustul dar era oricum o imbunatatire. Pe cel de abur nu prea se mai simtea deloc.

Am trecut pe retea din nou dar de data asta am modifcat bypass-ul de la BWT Soft de la 1 la 2 ( scara de la 0 la 3 , 0 filtreaza cel mai mult , 3 cel mai putin) si de atunci doar asa il folosesc. Nu stiu daca e ceva psihologic dar mi se pare ca nu se mai simte asa de tare gustul , fie de la spalarile de mai sus , fie de la  bypass.

Daca intradevar este de la bypass atunci ai dreptate, in urma filtrarii cantitatea de Ca si Mg scade , Na (sodiu) este mai mare si raportul pH deci scade.

Ramane sa-mi achizitionez un pH metru si niste picaturi pt duritate permanenta.

E posibil ca impactul sodiului asupra gustului intr-un boiler de inox sa fie sesizabil.
in urma testelor de ph ar fi interesant sa vad si bwt premium cum se comporta, in cazul meu daca ar fi legat de o reactie chimica, adaugarea de magneziu ar trebui sa echilibreze situatia.
ECM Synchronika | Ceado E37s | OCD | Londinium WDT 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)