Espressoman fresh
Bucuresti
03-03-2024, 11:39
Buna! Am un Lelit Mara PL62S care a functionat 5 ani fara probleme. Acum o luna nu mai avea presiune. L-am dus in service si au reparat problema. I-au facut si decalcifiere. Intors acasa am descoperit ca apa are un gust/miros metalic/chimic puternic. Am sunat si mi-au recomandat sa scot pe toate partile cateva rezervoare de apa. Am facut asta si problema a persistat. Am revenit cu el in service unde lor nu li s-a parut ca depisteaza mirosul despre care vorbesc. Au scos aer din el si m-am intors cu espressorul acasa. S-a diminuat un pic intensitatea mirosului dar cafelele ies in continuare imposibil de baut. Asta mai mult pe partea de lapte caci steamerul are problema cea mai intensa. Ce parere aveti? Orice sugestie este binevenita! Multumesc!
Lelit Mara PL62S, Baratza Sette 270 & Eureka Mignon Single Dose
Espressoman infocat
Iasi
Eu am avut curiozitatea sa desfac ciuperca si am vazut ca s-a mancat cromul de pe cateva piese. Posibil de la o decalcifiere mai serioasa sa fie niste piese care trebuie schimbate. Daca nu vrei sa experimentezi cu asta mergi la service sa io desfaca sa vezi cum arata.
Lelit Mara PL62S, Eureka Club E, Kinu M47 Phoenix
Former: Lelit PL41TEM, Macap M2D
Espressoman infocat
Milano
Eh, nu e de la aia, cel mai probabil e de la soluția de decalcifiere. De aia prefer sarea de lămâie. Poți observa când nu mai e doar gustând apa. În fine. Posibil sa treacă după ceva vreme. Oricum ce spune Tudor e oricum valid. Ciuperca este cea mai expusa la coroziune pentru ca oricum are un strat extrem de mic de crom spre deosebire de restul grupului.
Acum faptul ca e expus bronzul dau nu e o alta discuție iar impactul pe care îl are asupra gustului, well, boilerul și tevile sunt din cam același material. Nu as da vina pe asta.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita: Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
Espressoman infocat
Bucuresti
Am avut o experiență similară de foarte curând cu PL92T-ul meu, am scăpat după 3-4 litri de apă.
Niche Zero (fost Kinu M47), Lelit Elisabeth-PL92T (fost Victoria-PL91T)
Espressoman Administrator
Bucuresti
Dupa decalcifiere se simte un usor gust acrisor in apa si fiecare posesor ar trebui consume macar nu rezervor de apa pentru clatire, dar nu uitati sa mai opriti pompa din cand in cand, nu o lasati in sarcina tot timpul acesta.
De asemenea sa verifici si sita de la dus sa nu aiba depuneri, deci scoate-o si clateste-o separat, alaturi de curatarea si clatirea grupului. Nu stiu exact procedura in service dar baga-i si un backflush cu detergent daca tot vei consuma un rezervor de apa pentru clatiri. Apa scoate-o prin toate iesirile, pe rand, atat prin grup cat si prin teava de apa fierbinte si sub forma de aburi.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
Espressoman fresh
Bucuresti
Multumesc tuturor pentru pareri!
@
tmerlusca, nu stiu daca as avea curaj sa ma apuc sa desfac. Imi pare complicata anatomia interna si mi-e frica sa nu stric ceva (fara sa depun efort/timp sa inteleg mai multe). Ma gandesc si ca ciuperca e parte din grup si comunica mai mult cu heat exchanger-ul iar problema e mai pregnanta la steamer. Sau as putea sa vad si componente in legatura cu steamer-ul acolo?
@
vlaicu, @
PaulN, ma asteptam sa treaca substanta folosita la decalcifiere dupa muuulti litri de apa si ore de stat si scos apa pe toate partile. Tind din ce in ce mai tare dupa cele citite aici sa cred ca are legatura cu cromul.
@
Lyvyoo, gustul e chimic sau metalic si deloc acrisor. Am scos multa apa cu pauze, de-a lungul multor zile, prin toate sursele (grup, apa fierbinte, abur). Sita a fost schimbata la grup cu totul cand a fost in service acum. Am facut backflush fix cum s-a intors acasa prima data, dupa decalcifiere. Am bifat tot ce ai zis.
Mai e si altceva ce pot face acasa? Exista persoane care fac reparatii in afara service-ului?
Espressoman infocat
Cluj
08-03-2024, 13:03
(This post was last modified: 08-03-2024, 13:12 by odor4fun.)
Citeste topicul despre gustul neplacut al apei la unele espressoare Bianca, poate te ajuta sa localizezi sursa gustului neplacut care a aparut la espressorul tau.
Lelit Bianca owners: how does water from the brew head taste? (home-barista.com)
Espressoman fresh
Bucuresti
@
odor4fun, merci! Am citit cap-coada threadul de pe home-barista.com, dar acolo pare ceva specific pentru modelul ala de Lelit.
Intre timp, am avut norocul sa vad ce era inauntrul espressorului. L-am dus la piese-espressor.ro. Era inca multa substanta de decalcifiere de la service-ul Lelit. In boiler, pe ciuperca, peste tot. Lelit Mara e cu heat exchange si am inteles ca din boiler nici nu ar fi iesit prea repede, caci apa la grup vine direct din rezervor si folosesc boilerul doar pentru spumarea laptelui. Acum e curatat bine si revizuit. Chiar ma bucur, mai ales ca avea 5 ani. Mai apare niste miros/gust doar pe steamer, de obicei la prima utilizare (ii dau drumul in gol mai mult sa mai scap). Chiar si asa laptele se poate bea, nu se mai simte prea tare (uneori deloc). Pe zi ce trece tot mai putin. Sper sa continue asa si sa ajunga la deloc. Oricum, asa mi s-a zis.
Espressoman fresh
Bucuresti
Am zis sa revin cu updates, poate ajuta candva pe cineva informatia asta. Dupa 5 zile cu vreo 2-3 cafele pe zi facute la espressor a ajuns steamerul sa scape aproape de tot de miros. Mai e ceva fin, dar cu siguranta nu e detectabil in lapte.