Hello There, Guest! Login Register


Ghid pentru modificarea unui popcorn popper

#31
FC nu mai stiu sigur, parca 6 min sau ceva de genul asta.

cand ma refer la temperatura boabelor, ma refer ca sonda statea in mijlocul boabelor.

In timp ce calibram pentru 240 grade, am ajuns la un moment la 238, si am mai mutat potentiometrul ~1mm si in scurt timp am ajuns la ~260, posibil ca tensiunea sa nu creasca asa liniar cum ma asteptam.

Marcajul de 240 l-am facut cand am atins  ~245 grade, dar odata ce bagi si boabele aerul nu mai poate iesi asa usor din aparat, posibil sa am temperatura mult mai mare cand sunt boabele inauntru ...

@renatoa, o sa caut un variator digital, eventual daca ai ceva link-uri la unlele care stii ca functioneaza as apreacia.
Lelit PL41TEM, Lelit PL043MMI cu timer
 
Reply
#32
Ti-as putea sugera sa extinzi scala potentiometrului in zona utila, cu rezistente/trimeri, amplasati la cele doua capete.

Am folosit cu bune rezultate asa ceva:
https://www.ebay.co.uk/itm/AC-220V-4000W...3165281849

... care de fapt este doar partial digital, cutia mare adica variatorul in sine, este identica cu ce ai tu, iar panoul de afisaj contine un numarator si un convertor DAC, care scoate o tensiune exact ca potentiometrul de la modelul care il ai tu.
Adica panoul acela inlocuieste potentiometrul.
Singura diferenta este ca ai precizie si reproductibilitate mare, fata de cel rotativ.
Si plaja de reglaj intradevar este foarte ingusta, de regula mergeam doar intre 64 si 69 pe toata durata prajirii, de dupa TP pana la FC. Dar vorbim de o alta masina, nu un popper.
 
Reply
#33
Am mai preparat aseara o sarja cu rezultate ceva mai bune, dar tot sub asteptari, a fost inca o sarja de proba/invatare

FC a aparut la minutul 9 si s-a terminat la minutul 12, cand am oprit incalzirea si am racit boabele.

La min 11:30 temperatura din jurul boabelor (sonda in centrul camerei de prajire la 2-3 cm de fund) era de 242°C, iar la minutul 12 (cand am oprit) 248°C

Clar ultima linie de pe scala potentiometrului nu este foarte exact, de aceea voi trece la un variator cu reglaj digital

Cafeaua prajita este Nicaragua Maracaturra de la BestCoffe

[Image: KjDK0m8.jpg]

Si o comparatie cu cafeaua cumparata
[Image: evKNI9j.jpg]
Lelit PL41TEM, Lelit PL043MMI cu timer
 
Reply
#34
Pare trecuta bine de 1C, caci ai deja ulei pe boabe.

Variatorul cu procent, cum ti-a recomandat renato e cea mai buna optiune pentru control precis. Eu pe acela il folosesc si mi-am facut o cutie de genul acesta din care controlez popperul.
[Image: ONBgoSb.jpg]
[Image: sL6DtLJ.jpg]
[Image: fHoGs6h.jpg?1]
[Image: rE5QGYA.jpg]
[Image: avMMMK2.jpg]
[Image: GcxbHBz.jpg?1]
 
(12-06-2019, 08:12)rusalexro Wrote: La min 11:30 temperatura din jurul boabelor (sonda in centrul camerei de prajire la 2-3 cm de fund) era de 242°C, iar la minutul 12 (cand am oprit) 248°C

Parerea mea e ca sonda nu trebuie sa stea acolo pentru cele mai bune rezultate. Se misca o data cu masa de boabe si va citi valori diferite de la prajire la prajire in functie de marimea boabelor sau gradul de agitare.

Ai doua optiuni mult mai bune:
- Ori la iesirea unei fante care are temperatura cea mai ridicata (pozitionarea rezistentei face ca temperatura fluxului de aer sa nu fie uniforma - intr-un colt poti sa ai cu 20-30 de grade mai putin ca in celalalt colt). Daca pozitionezi aici, poti considera temperatura ca fiind ET.
- Ori deasupra boabelor la 1-2 cm, in ideea ca aerul la iesirea din masa de boabe, aerul va avea temperatura cea mai apropiata de masa de boate, si deci poti considera aceasta temperatura ca fiind BT.

Niciuna dintre variante nu va oferi temperaturi reale ale boabelor, deci nu te lua dupa ce citesti online cu privire la temperatura reper la care ai DE, 1C, etc.
Kinu M47 | Hario V60 | Flair PRO | Popcorn Popper
 
Reply
#35
(12-06-2019, 08:45)Laddu Wrote: Parerea mea e ca sonda nu trebuie sa stea acolo pentru cele mai bune rezultate. Se misca o data cu masa de boabe si va citi valori diferite de la prajire la prajire in functie de marimea boabelor sau gradul de agitare.

Sonda care o am acum (de la un termometru de gratar) o pot fixa foarte usor langa una din gurile prin care iese aerul cald, insa vreau sa pun un senzor de temperatura K (https://www.optimusdigital.ro/ro/senzori...esults=622).

Acest semzor pare mai mare si 1. cred ca va fi greu de pozitionat chiar la o fanta de aer si 2. nu va incurca rotirea boabelor de cafea?

Unde ar fi cea mai buna pozitie pt acest senzor? in mijlocul camerei, folosind acea teava de cupru?
Lelit PL41TEM, Lelit PL043MMI cu timer
 
Reply
#36
E cam dificil de montat acea termocupla la una dintre fante. Eu folosesc o termocupla fara camasa https://www.aliexpress.com/item/32832692...4c4dj7AG9p

Poti sa scoti camasa de la termocupla aceea si ramane ceva similar cu ce ti-am aratat in linkul de pe ali.
Kinu M47 | Hario V60 | Flair PRO | Popcorn Popper
 
Reply
#37
Senzorul de la termometrul pentru gratar este la fel ca cel de la optimus.
MAXu nu e chiar cea mai buna solutie de interfatare, de fapt alta mai proasta nu imi vine in minte acum... e adevarat ca e o solutie ieftina, dar mai necesita si un arduino pe langa, plus ceva maruntisuri Smile
Mai e si problema camasii metalice, care poate colecta electricitate de la frecarea de boabe... senzorul lui laddu este preferabil din punctul asta de vedere.
 
Reply
#38
Ideea era sa fie compatibil cu un arduino, singura problema acuma este amplasarea sondei, sau daca nu e bine sa o pun in centrul camerei de prajire, sa caut un senzor cum a zis @Laddu si sa o pun fix la iesirea aerului fierbinte
Lelit PL41TEM, Lelit PL043MMI cu timer
 
Reply
#39
Eu am pus-o uite asa:
[Image: VNXE9tB.jpg]
[Image: IrBW5pj.jpg]
[Image: wil27Jl.jpg]
[Image: zgCBXDM.jpg]

Ala rosu e silicon termorezistent. Astfel, firul iese prin exterior, nu prin camera de prajire.
Kinu M47 | Hario V60 | Flair PRO | Popcorn Popper
 
Reply
#40
Si nu uitati de impamantare... daca atinge jonctiunea metalul... bine nu o sa ii fie...

(12-06-2019, 13:53)rusalexro Wrote: Ideea era sa fie compatibil cu un arduino, singura problema acuma este amplasarea sondei, sau daca nu e bine sa o pun in centrul camerei de prajire, sa caut un senzor cum a zis @Laddu si sa o pun fix la iesirea aerului fierbinte

Depinde pe ce strategie de prajire vrei sa mergi, cu masurarea aerului, sau al acelui amestec care s-ar zice ca este temperatura in boabe.
Daca la un fluid bed cu "fantana", fara vartej, adica hotgun care sufla de jos in sus, mai sunt sanse sa masori boabele cu destula acuratete, langa perete, la un popper mi se pare misiune imposibila.
 
Reply
#41
Aseara am avut niste reultate mai promitatoare: FC minutul 8, dupa care la minutul 10 boabele au fost scoase:

[Image: CZK9sui.jpg]
Lelit PL41TEM, Lelit PL043MMI cu timer
 
Reply
#42
Arata mult mai bine.

Dar, din pacate, singurul care va putea lua o decizie mai departe esti doar tu, dupa ce vei gusta aceste boabe. Nu uita ca parerile pe care le vei primi pe forum rezultate din privirea unor poze, sunt pur empirice. Daca dupa mine arata bine, dupa alt coleg arata prea prajite sau invers.

Asa ca, fa-le cupping...
Kinu M47 | Hario V60 | Flair PRO | Popcorn Popper
 
Reply
#43
As zice ca esti... in boabe Smile
Acum chiar arata bine... dar stii care e partea cea mai nasoala? Ca iti va fi greu sa gasesti pozitia exacta a potentiometrului ca sa poti reproduce prajirea si maine Sad
De asta controlul trebuie sa fie reproductibil, si termometrul nu prea te ajuta cu asta, chiar daca ti-ai fi notat ieri ca la minutul 4 erai la 150 grade, e greu sa pilotezi cu potentiometrul ala ca maine sa il aduci tot acolo...
In schimb daca iti notezi, "la minutul 3 puterea era 69%"... si ai aceeasi temperatura ambianta, o sa il poti reproduce pe aproape.
Temperatura ambianta chiar conteaza ! As zice ca poti chiar echivala gradul si procentul la putere... asa, empiric...
 
Reply
#44
(13-06-2019, 12:09)renatoa Wrote: Temperatura ambianta chiar conteaza !

Si daca prajesti pe balcon, ca mine, si vine o pala de vant rece, iti da peste cap temperatura ambientala Smile Prajitul in aer liver aduce o provocare in plus.
Kinu M47 | Hario V60 | Flair PRO | Popcorn Popper
 
Reply
#45
Prajirea o fac in beci, vantul este exclus, temperatura este destul de constanta tot timpul.
La ce bine miroase dupa ce prajesc, pot face asta si in casa.

Am comandat un variator AC cum ai si tu, si voi trece pe controlul procentual.

Urmatorul pas este sa bag si un arduino care sa controleze singur temperatura, sa pot avea rezultate mai constante
Lelit PL41TEM, Lelit PL043MMI cu timer
 
Reply
#46
(12-06-2019, 14:02)Laddu Wrote: Eu am pus-o uite asa:
[Image: VNXE9tB.jpg]
[Image: IrBW5pj.jpg]
[Image: wil27Jl.jpg]
[Image: zgCBXDM.jpg]

Ala rosu e silicon termorezistent. Astfel, firul iese prin exterior, nu prin camera de prajire.
Adica direct in camera unde sunt rezistentele de incalzire?
Lelit PL41TEM, Lelit PL043MMI cu timer
 
Reply
#47
Da, în zona cu temperatura cea mai înaltă.
Kinu M47 | Hario V60 | Flair PRO | Popcorn Popper
 
Reply
#48
Intrebare, aseara m-am pus sa fac o cafea cu ultima sarja prajita (acum 5 zile).

Aveam rasnita setata in asa fel incat sa scot un double in 25-30 sec cu cafeaua care o folosesc de obicei.

Am golit rasnita, am cantarit 18 gr de cafea, am macinat si am dat drumul la aparat, in 8 sec, aveam deja 42 gr de lichid extras. Azi dimineata am dat rasnita spre fin destul de mult, dar extractia a fost cam la fel de rapida 40 gr in 9 sec. Credeti ca roastul cafelei  poate influenta asa de mult aceasta diferenta, sau sa fie cafeaua folosita de vina ( Nicaragua Maracaturra de la BestCoffe)?
Lelit PL41TEM, Lelit PL043MMI cu timer
 
Reply
#49
Da, mergi mai fin pana îți iese reteta.
Kinu M47 | Hario V60 | Flair PRO | Popcorn Popper
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)