(03-03-2022, 11:02)staicueduard Wrote: Salutare,
O intrebare as avea de pus la care m-am gandit.
Daca un espressor are presiunea de 14 - 15 bari pe manometru pe un portafiltru cu manomentru; asta inseamna ca are tot 14 15 bari cu sita blind.
dar asta inseamna ca atunci cand facem extractia nu are cum sa mai aibe 14 15 bari pentru ca are o scurgere.
In momentul extractiei cred ca ajunge pe la 9 10 bari; ceea ce asta ne dorim nu?
daca noi modificam sa avem 9 bari pe manomentru in momentul cand nu CURGE NIMIC, asta inseamna ca in extractie presiunea scade si faci extractia cu aprox 6 bari
e o dilema sau gresesc eu in gandire?
E foarte bine cand iti vin intrebari. E foarte bine cand iti vin si raspunsuri. Nu conteaza daca sunt bune sau gresite. Asta inseamna proces de invațare. Dar acum, la calitatea informațiilor de pe forum, NU are rost să iți pui întrebări la care deja s-a raspuns de foarte mult timp.
Cand vorbim de presiune, aceasta trebuie sa fie o certitudine, la fel ca toți ceilalți parametri. Un puc de cafea are nevoie, pentru o extracție corectă, de cei 9 bar, continuu și fără flucțuații. De ce 9 bar, asta e o alta discuție. În timpul extracției, pompa care introduce apa în sistem va face acest lucru la capacitatea ei maximă, adică 12-15 bar, depinde de pompă, dar valva OPV va asigura doar cei 9 bar necesari, restul de apă rezultat din cei 12-15 bar îi va redirecționa spre rezervor, înapoi.
În extracția propriu zisă, cu cafeaua râșnită corespunzător, astfel încât din 18 g să obținem 36 grame de soluție în 25-30 secunde, presiunea setată, în cazul nostru 9 bar, NU va scădea mai mult de 0,5 bar. Pierderile de presiune din cauza penetrării pucului, pe toată durata extracției, vor fi acoperite permanent, continuu și fără fluctuații, de pompă prin intermediul valvei OPV.
În extracția unei cafele trebuie să ne bazăm întotdeauna pe lucruri CERTE, nu pe „cred că”. Mai mult decât atât, „trauma” pe care o simte un puc de cafea cand este izbit dintr-o dată de 15 bar este mult mai dăunătoare decît cea de 9 bar. Se întâmplă lucruri într-un puc, deoarece granulele de cafea râșnite sunt diferite și reacționează diferit la presiuni diferite. La 15 bar, s-ar putea să existe unele deplasări ale granulelor mai mici sau mai fine (finesul) spre baza pucului și care poate influența decisiv calitatea shotului. De aceea, unii folosesc alte metode de extracție, cu presiuni variabile, dar controlabile, iar presiunea de intrare în puc la începutul extracției nu va depăși 3-4 bar să nu deranjezi cafeaua, de aceea, să zicem se poate face și o preinfuzie pentru a pregăti cafeaua de extracție, adică preludiul :)). La fel ca la sex, cu incetișorul nu cu 15 bar :)). Adică cu cât ești mai blând și atent, cu atât rezultatul va fi mai mai bun și mai clar. Desigur, depinde de gradul de prăjire al cafelei. Fiecare lucru spus aici poate fi dezvoltat individual, eu l-am expus doar ca generalitate să fie mai ușor de analizat și sintetizat.
Sunt foarte multe lucruri pe care trebuie să le parcurgi să înțelegi tehnic ce se întâmplă, pentru că altfel dezamăgirea va fi una mare, din cauza lipsei rezultatelor, nu neapărat a celor prezente, dar a celor viitoare, pentru că în acest domeniu, upgrade-urile vin ca urmare a unor necesități ale noastre rezultate din învățăturile proprii și de multe ori ne dorim să avansăm ca gust și ca metodă de extracție și simțim că nu putem controla lucrurile cu aparatele actuale. De cele mai multe ori, eu am căutat să obțin un gust, nu neapărat mai bun, dar mai CLAR.
Ultima chestiune ce doresc sa o lămuresc, pentru extracții constante, râșnițele se împerechează diferit cu diverse tipuri de espressoare. Niciodată o râșniță setată pentru un espressor nu va da aceleași rezultate cu un altul, deoarece fiecare espressor are alți parametri și valori de funcționare, ca să nu mai spun de sitele folosite.
Acum: /Espresso/ ACS Minima DB, Eureka Atom Specialty 65; /Brew/ Kinu M47 Phoenix (cuțit pour-over), Hario V60 Ceramic, Hario Drip Kettle Buono 1,2 L, Hario Range Server Glass; /Frappe/ Artemis Mix-2010
Anterior: Gaggia Classic 2015/Gaggia Baby Millenium 2001, Fiorenzato F5 GT 64/Lelit PL043MMI