Espressoman infocat
Timisoara
Dragi colegi,
Am nevoie de ajutorul vostru. Am achizionat de curand un Gaggia Baby Twin SH (da, stiu modelul are mari probleme insa nu am stiut pe atunci). Problema mea cea mare este ca rezultatul din ceasca este foarte acru. Sa va zic investigatiile mele pana acum:
- am exclus cafeaua cu atat mai mult ca am sita presurizata; am folosit aceeasi cafea cu aceeasi sita presurizata (urmeaza si ransita si sitele nepresurizate) pe un Gaggia Baby Millenium si a iesit ok cafeaua fara note de acreala
- ma gandesc ca temperatura apei de extragere este prea mica; aici am incercat sa pun apa calda bine bine in rezervorul de apa si rezultatul a fost chiar mai acru
Ma puteti ajuta sa izolvez problema?
Gaggia Baby Millenium | Eureka Mignon | Hario Skerton
Espresso Man
Rosu
07-07-2017, 09:59
(This post was last modified: 07-07-2017, 10:00 by RaduCarutasu.)
Nu ne spui nimic despre cafea.
In acest sens evita cafelele africane, cu aciditate pronuntata gen Ethiopia, Kenia si mergi pe cele ciocolatii din zona Brazilia, Columbia, Papua, Guatemala.
Deasemenea cauta sa cumperi cafea prajita mai profund, macar full city si, pentru asta, intreaba prajitorii ce iti recomanda.
Temperatura este foarte importanta si ea. 3-5 grade celsius pot trasa linia intre o cafea acida si una ciocolatie chiar si din aceeasi cafea.
Rasnita conteaza enorm. Daca macinatura este una cu un grad mare de neuniformitate si prezinta o fractie mare cu marimi ce difera mult intre ele, atunci nu prea ai ce sa faci.
Deoarece expresorul nu te ajuta foarte mult, ai nevoie de o macinatura cat mai uniforma, astfel incat extractia sa se realizeze cat mai corect si cat mai complet din fiecare particula in parte.
In caz contrar, din particulele mari vei avea o subextractie serioasa, din cele prea fine o supraextractie iar curgerea va fi semnificativ influientata -si nu in bine-.
In concluzie cu un expresor entry + o rasnita din aceeasi zona cu mare dificultate se pot obtine rezultate multumitoare.
Unde mai poti umbla, am spus, la cafea. Cat mai proaspat prajita, chiar si incomplet degazata (folosita imediat dupa prajire) si abordata mai dark (chiar atinsa binisor de second crack).
In acest fel chiar daca nu vei avea parte de aromele specifice, macar vei scapa de aciditate si te vei bucura de ciocolata.
BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
(Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
Espressoman infocat
Constanta
Pune termometrul pe sita de dus si da drumul extractoeo fara portafiltru. Ar trebui sa ai in jur de 90 de grade. In ceasca, shotul de espresso ajunge in jur de 60-65 de grade. Chiar daca ai aceste temperaturi dar cafeaua este rasnita prea mare si curge repede( mai repede de 30-60ml in 30 de secunde, adica nu in codita de soricel, acea apa nu apuca sa solubilizeze uleiurile cafelei. Deasemenea daca este rasnita de cateva ire, cafeaua va deveni fada, va curge repede si nu va avea crema. Sau poate pui prea putina cafea in portafiltru.
Sfaturile mele:
1 trage concluzii dupa ce ai rasnita
2 foloseste cafea proaspat prajita
3 foloseste doar sita dubla cu minim 14 gr de cafea rasnita. Nu cred ca incape mai mult in sita de Gaggia
4 trage concluzii doar la aceeasi acntitate de acfea in portafiltru ca sa poti regla rasnita de la shot la shot
5 rasnesti doar cantitatea necesara fiecarei extractii
6 foloseste un termometru.
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II
Espressoman
Navodari
7. nu pune apa calda in rezervor. Se arde pompa.
Nuova Simonelli Oscar; La Pavoni Europiccola (EN); Mazzer Super Jolly; M38
Behmor 2020SR
Espressoman infocat
Constanta
Transpira pompa, se coace memebrana vibratoare
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II
Espressoman infocat
Arad
Acum inteleg de ce nu este bine sa pui apa calda in rezervor ( eu nu am facut lucrul acesta). Dar dauneaza si daca o pui numai calduta, sa zicem la vreo 40 de grade? Daca nu dauneaza, ar ajuta la ceva?
Bezzera Unica; Kinu M47; accesorii Motta; French Press; V60; cold brew Mizudashi
Espressoman infocat
Timisoara
Multumesc pentru sfaturi, mai ales ca sunt asa de detaliate si explicate! O sa revin cu rezultatele de indata ce le pun in aplicare.
Espressoman infocat
Großwardein
Exista din cate stiu o comunitate faina la TM si chiar au intalniri mai dese decat altii din tara. Nu stiu daca ai participat sau nu, dar iti recomand cu caldura sa nu scapi ocazia de a fi acolo cu sau fara aparatele tale.
Acum: /Espresso/ ACS Minima DB, Eureka Atom Specialty 65 White; /Brew/ Kinu M47 Phoenix (cuțit pour-over), Hario V60 Ceramic, Hario Drip Kettle Buono 1,2 L, Hario Range Server Glass
Anterior: Gaggia Classic 2015/Gaggia Baby Millenium 2001, Fiorenzato F5 GT 64/Lelit PL043MMI
Espressoman infocat
Timisoara
Multumesc tuturor pentru sprijin! Am reusit sa rezolv problema prin a-mi cumpara o rasnita Eureka Mignon de la un coleg de pe forum si a-mi schimbat espressorul cu un Gaggia Baby Millenium nou.
O sa postez pe un alt thread cum de m-am trezit cu espressorul dauna total in urma vizitei la acel service din Timisoara...