Welcome Back Log In Create Account

Frothere pentru lapte, aparate electrice si manuale

Prea scunde, eu faceam asta intr-unul de 150 ml inalt de peste un lat de palma.
Cu un capucinator de automat... mai ca m-ar tenta sa cumpar doar partea de spumare, daca ar fi o piesa singulara detasabila... dar ma tem ca e incorporata prea intim cu restul masinii.

Reply
Aia sunt bulbuci, nu e crema… [emoji1787]
Incearca sa opresti manual mai repede, va fi ceva mai OK.
Pentru partea “grafica”, merge un pahar mai subtire si inalt, sa fie mai bine definite treptele. Plus ca te ajuta la dispersie, nu este asa de sensibil la turnare ca un pahar bondoc.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
(06-09-2024, 19:49)renatoa Wrote: Prea scunde, eu faceam asta intr-unul de 150 ml inalt de peste un lat de palma.
Cu un capucinator de automat... mai ca m-ar tenta sa cumpar doar partea de spumare, daca ar fi o piesa singulara detasabila... dar ma tem ca e incorporata prea intim cu restul masinii.
Am încercat să fac cum ai zis, nu știu dacă e ceea ce trebuie:

[Image: VIZ3qoJ.jpeg]
După terminarea extracției:

[Image: 7qreJmM.jpeg]

După câteva minute:

[Image: 5vpaWNX.jpeg]

După vreo 25 minute și câteva înghițituri:

[Image: XqfaANp.jpeg]
Uite și filmarea.

(07-09-2024, 08:00)Mihai L Wrote: Aia sunt bulbuci, nu e crema… [emoji1787]
Incearca sa opresti manual mai repede, va fi ceva mai OK.
Pentru partea “grafica”, merge un pahar mai subtire si inalt, sa fie mai bine definite treptele. Plus ca te ajuta la dispersie, nu este asa de sensibil la turnare ca un pahar bondoc.

Se modifică în vreun fel gustul dacă fac ceea ce zici? Repet, eu nu beau așa ceva!

Reply
(07-09-2024, 11:05)_R_A_D_U Wrote: Am încercat să fac cum ai zis, nu știu dacă e ceea ce trebuie:

Cam asa...

Reply
După cât timp de la terminarea extracției arată așa? Posibil să fie de la lapte, eu am avut UHT 1.5. Voi cumpăra cu valoare mai mare și văd ce iese. Încă ceva: in cana ta nu se vede pe unde a curs... Sau ai adăugat spumă la terminarea extracției?

Reply
(07-09-2024, 11:05)_R_A_D_U Wrote: Se modifică în vreun fel gustul dacă fac ceea ce zici?

Când bulele de aer sunt vizibile, spuma de lapte are o textură uscată. Crema de lapte servită în cafenelele de specialitate are o textură mătăsoasă, datorită microbulelor. Aspectul general fiind cel de vopsea lichidă, fără bule vizibile. Asta, împreună cu temperatura potrivită, creează o băutură mult mai plăcută, fără să fie nevoie să adăugi zahăr.

Pentru cineva obișnuit cu cafeaua tradițională, un cappuccino bun de la o cafenea de specialitate este un șoc când gustă o băutură dulce în care nu s-a adăugat zahăr.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979

Reply
Eu nu cred că am cum să înțeleg acel gust deoarece nu-mi place laptele. Dar parcă mă faceți să merg undeva să încerc să miros chestia aia. Iar în cafenele nu cred că folosesc lapte UHT 1.5% de la Lidl...

Reply
(07-09-2024, 11:30)_R_A_D_U Wrote: După cât timp de la terminarea extracției arată așa? Posibil să fie de la lapte, eu am avut UHT 1.5. Voi cumpăra cu valoare mai mare și văd ce iese. Încă ceva: in cana ta nu se vede pe unde a curs... Sau ai adăugat spumă la terminarea extracției?

S-a spumat laptele in cana si apoi s-a facut extractia peste el.
Asa arata la sfarsitul extractie si se mentine cateva minute.
Personal nu folosesc UHT pentru nimic.
Reamintesc, daca nu a fost clar cand am postat mai sus, asa ceva am obtinut doar cu un automat, la birou, acum cativa ani.
Nu am reusit sa obtin acasa o astfel de spuma prin alte metode, care sa nu implice abur.

Reply
Încă ceva... In ambele cazuri, am pus lapte fix la linia de la MINIM. Trebuie mai mult?

Reply
Ori opresti procesul mai devreme, ori pui mai mult lapte.
Gustul ramane acelasi, ca e crema sau bulbuci nu e modificata decat senzatia cand bei.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Laptele cu mai multă grăsime (3.5% - 4%) modulează mai bine gustul cafelei. Laptele cu mai puțină grăsime (1.5%) dă un gust mai puternic la început, dar nu persistă.

Astea sunt din auzite, pentru că nici eu nu consum lapte, dar îmi place să fac latte art pentru colegi.

Cam orice lapte este bun, inclusiv cel de la Lidl. Dacă vrei ceva mai deosebit, să încerci Lăptăria cu Caimac.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979

Reply
(06-09-2024, 16:41)adrian1 Wrote: Probabil dacă transferi într-o latieră ar trebui să rămână în urmă spuma asta groasă.
Tu ai încercat asta cu latiera? Dacă da, ai încălzit în prealabil latiera sau efectiv ai turnat laptele acolo doar pentru a-ți fi mai ușor în latte art? 

(07-09-2024, 16:33)adrian1 Wrote: Laptele cu mai multă grăsime (3.5% - 4%) modulează mai bine gustul cafelei. Laptele cu mai puțină grăsime (1.5%) dă un gust mai puternic la început, dar nu persistă.

Astea sunt din auzite, pentru că nici eu nu consum lapte, dar îmi place să fac latte art pentru colegi.

Cam orice lapte este bun, inclusiv cel de la Lidl. Dacă vrei ceva mai deosebit, să încerci Lăptăria cu Caimac.
Mulțumesc frumos pentru informații! Zici că nici tu nu bei lapte... Ai încercat vreodată ”echivalentul” laptelui (cel din vegetale)?

Reply
Nu se întâmplă nimic in latiera. Laptele e doar agitat și apare spuma prin agitație nu prin frotare clasica la abur. 

Pilos cu 3.5 foloseam până acum ceva timp dar am trecut pe Zuzu căci mi se pare că Pilos are gust de lapte brânzit o dată frotat.
Home kit: Lelit Bianca V2, Eureka SD.
​​​​​​Remote kit: Staresso Mirage Pro, kinu m47 classic.

Reply
Radu, eu folosesc lapte cu 3,5% grăsime, latiera o păstrez in frigider că sa fie cât mai rece și spuma o prefer mai fină, site crema.
La automat spuma iasă cu microbuze mai mari și gustul nu este mai bun că la semiautomat unde frulez manual.
Îți las câteva poze cu un test făcut acum câteva minute, la ambele aparate, poate te ajuta cu ceva.

https://photos.app.goo.gl/nYUhT8tuTL8pnsS87

​​​​https://photos.app.goo.gl/T36mYoQBBMSAWnSu9

https://photos.app.goo.gl/qHn3GBvWQG8psJkm8

https://photos.app.goo.gl/tPhAJhdhezbQtKDx7

https://photos.app.goo.gl/7zEQ26D4Wr3EpbTH9

https://photos.app.goo.gl/fAG2uBYnUwDpdBk79
ECM Elektronika, ECM S-Automatic 64...

Reply
Mulțumesc frumos! Interesant ce e acolo! Pare că nici la tine nu iese acel ”tricolor” pe care-l caută @renatoa...

Reply
Doar dacă frulez mai la interior până se face crema apoi să continui frularea la suprafață pentru micro bule, dar nu ne place combinația, este prea mult de munca pentru un cappuccino :)
ECM Elektronika, ECM S-Automatic 64...

Reply
Latte macchiato​ vreți voi din ce înțeleg. (mă refer și la @renatoa)
Ar trebui să fie ușor de făcut cu spumă multă cum face astfel de aparat.
Latte macchiato făceam și cu mixer mic de mână, din acela super ieftin, cu baterii și tel/arc, iar cafeaua de la moka pot. :)

De preferat este să fie pahar/cană mai înalt/ă, cu diametrul mai mic și să așteptați puțin după ce turnați laptele spumat în pahar/cană, astfel se face separarea dintre spumă și lapte.
(Și extra, dacă rămâne spumă pe recipientul în care a fost spumat laptele puteți să o puneți și pe aceea deasupra cu ajutorul unei lingurițe. E chiar mai bine să rămână spuma la final și să fie așezată manual deasupra în pahar. Se poate chiar și bloca spuma intenționat la turnarea laptelui spumat în pahar, apoi se pune cu lingurița.)

După ce ați așteptat puțin și s-au separat laptele și spuma în pahar, turnați espresso dintr-un recipient care vă permite o turnare cu debit redus.
Și/sau varianta mai sigură este să vă ajutați de aceeași linguriță pe care o întoarceți cu dosul în sus, o atingeți de peretele lateral-interior al paharului chiar deasupra de spumă și turnați espressoul pe dosul linguriței astfel încât să se prelingă pe aceasta și apoi pe peretele paharului unde va trece de spumă și se va opri/amesteca în ~ jumătatea de sus a stratului de lapte. E cam imposibil să nu reușiți cu aceste metode.

Latte art e cam "vise plăcute" cu astfel de aparate. Dar pentru cine preferă spumă multă e ok, scapă mai ieftin și fără prea mult efort. :)

Reply
Multumiri la toti colegii pentru informatii !
Mare pofta mi-ati facut!

Intrebare de noob : pentru bauturile cu lapte pe baza de espresso se poate considera ca cel mai ok mod de obtinere a cremei de lapte este prin frotate cu aburi sub presiune ?
Intreb dpdv al gustului nu pentru desenat.
Nu s-au construit aparate mici, ieftine, cu boiler , doar pentru frotare ?
Ce calitati ar trebui sa aiba un aparat pentru frotat lapte ? Ce presiune de abur ar fi necesara ptr frotare de calitate ?
Ar fi ok un espressor ieftin cu boiler de 240ml si presiune declarata de 3,5 barr?
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant

Reply
Trecerea aburului fierbinte prin lapte creeaza alta structura fata de amestecarea mecanica (cu sârmele alea care se rotesc sau cu presa franceza). Iar aburul încalzeste in acelasi timp, la solutiile mecanice ai nevoie de incalzirea separata a laptelui cu o rezistenta.
Exista aparate dedicate de frotare inclusiv pentru cafenele, care sunt legate la un rezervor de lapte tinut la rece sub bar (am vazut la Steam, de pilda), dar nu cred ca merita pentru casa.
Ca sa tii un espressor in casa doar pentru frotare mi se pare ciudat, ocupa prea mult spatiu.

Reply
Exista dispozitive bellman sau daca ești un pic diy poți moda o moka pot și îi poți adapta o țeavă de abur plus un robinet. Asta din urmă o sa urmeze și la mine in toamna acum :D
Home kit: Lelit Bianca V2, Eureka SD.
​​​​​​Remote kit: Staresso Mirage Pro, kinu m47 classic.

Reply
(08-09-2024, 08:51)Mihai L Wrote: Trecerea aburului fierbinte prin lapte creeaza alta structura fata de amestecarea mecanica (cu sârmele alea care se rotesc sau cu presa franceza). Iar aburul încalzeste in acelasi timp, la solutiile mecanice ai nevoie de incalzirea separata a laptelui cu o rezistenta.
Exista aparate dedicate de frotare inclusiv pentru cafenele, care sunt legate la un rezervor de lapte tinut la rece sub bar (am vazut la Steam, de pilda), dar nu cred ca merita pentru casa.
Ca sa tii un espressor in casa doar pentru frotare mi se pare ciudat, ocupa prea mult spatiu.

Mihai, și petarda chinezească pe care am achiziționat-o încălzește laptele dar rezultatul final nu este cum văd eu în videouri. Bine, în această situație, intervine și ”mâna” utilizatorului iar cum ”experiență nema”, rezultatul este pe măsură...

Reply
Boiler electric ?
Nu e ok un espressor ieftin cu boiler doar ptr frotare ? Intreb doar daca tehnic, aburul obtinut cu o petarda de espressor de 200 lei este ok ptr frotare sau nu.
ex..https://www.emag.ro/espressor-de-cafea-zass-zem-07-alb-800w-presiune-3-5-bari-240ml-2-4-cesti-indicator-temperatura-apa-8693442011639/pd/DD6CRHMBM/?utm_campaign=share_product&utm_source=mobile_dynamic_share&utm_medium=android
Asta am obtinut cu o presa franceza
[Image: 3ii2d4s.jpeg]
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant

Reply
(08-09-2024, 08:57)Entertainer Wrote: Exista dispozitive bellman sau daca ești un pic diy poți moda o moka pot și îi poți adapta o țeavă de abur plus un robinet. Asta din urmă o sa urmeze și la mine in toamna acum :D

De ieri, de când am început ”să sap” pe net, am văzut chestia asta iar prețul pare acceptabil. Oare a lucrat cineva sau a văzut ~pe viu~ drăcovenia?

(08-09-2024, 09:11)alin1970 Wrote: Boiler electric ?
Nu e ok un espressor ieftin cu boiler doar ptr frotare ?
Alin, un espressor ”ieftin” nu cred că poate face față. Mă refer la lucru nou (nu SH). Dar, apropo, poți detalia cuvântul ”ieftin”? Ca să avem un punct de plecare...

Pare super ce ai în cană. Ai încălzit în prealabil laptele sau rezultatul este ”la rece”?

Văd că între timp ai editat postul.. Da, ăla pare ieftin... Dacă-l iei ”de probă” și nu face față cerințelor cred că poți face retur...

Reply
(08-09-2024, 08:25)alin1970 Wrote: ..........
Nu s-au construit aparate mici, ieftine, cu boiler , doar pentru frotare ?
......

Pana acum nu. Meticulous Milk Steamer ar fi trebuit sa fie pe piata anul asta, poate apare totusi anul viitor.

https://www.indiegogo.com/projects/metic...espresso#/

Acum e ieftin fata de cati bani vor dupa pre order. Smile

Exista pe aici si topic de Bellman, dar din experienta colegilor care l-au folosit nu pare o metoda prea prietenoasa de frotare a laptelui.

Frotarea laptelui prin mijloace mecanice fata de ce se obtine la abur e ca si espresso obtinut la moka pot sau cu aeropressul. Tongue Chiar daca in anumite conditii, rezultatele sunt vizual asemanatoare, structura e alta.

Reply
Chiar e ok ,, realizarea,, mea ?
Dupa indicatiile de mai sus.
Laptele este prospat de la dozator, incalzit pe aragaz la foc mic pana la aprox 60 -70 grade si apoi batut usor in presa franceza. Am pus laptele in cana si am extras peste el ajutat de o lingurita inversata.
De ce un ,, espressor ,, ieftin nu poate frota ? Asta intreb !
Aburii ies altfel din espressoarele scumpe ? Poate detalia cineva ? Teava de frotare se poate inlocui cu ceva mai profi gen Rancillio .

Reply
Mie îmi place cum arată ”tricolorul”. Laptele fiind proaspăt ar trebui să conteze la gust.
(08-09-2024, 09:27)alin1970 Wrote: Am pus laptele in cana si am extras peste el ajutat de o lingurita inversata.

Cred că ăsta e șpilul, am să încerc tehnica ta! La mine apar acele 2 țâțe în spumă și nu-mi place cum arată...

(08-09-2024, 09:27)alin1970 Wrote: De ce un ,, espressor ,, ieftin nu poate frota ? Asta intreb !
Aburii ies altfel din espressoarele scumpe ? Poate detalia cineva ? Teava de frotare se poate inlocui cu ceva mai profi gen Rancillio .
Espresoarele scumpe capabile să spumeze au boilerul mai mare. Cuget că apă mai multă încălzită, stabilitate termică... Fac referire la HX sau DB...

Reply
Din 240 ml de apa pot obtine aburi pentru tot blocul cred. Stabilitate termica ptr aburi ? Este nevoie ? Apa fierbe si atat. Aburii trebuie sa aiba temperatura foarte mare ? Ar fi nevoie de mai mult de 3,5 barr ?
Putin ajutor academic @renatoa se poate ?
Am espressor dar nu am abur. Si , din pacate, nu imi place espresso fara lapte.

Reply
Da, sunt de luat in calcul si calitatea si puterea aburului, pe langa cantitate.
La espressorul meu, 180ml de lapte sunt cam la limita, de multe ori sesizez ca incepe sa traga apa din nou si clar nu mai e la fel aburul.

(08-09-2024, 09:45)alin1970 Wrote: Din 240 ml de apa pot obtine aburi pentru tot blocul cred. Stabilitate termica ptr aburi ? Este nevoie ? Apa fierbe si atat. Aburii trebuie sa aiba temperatura foarte mare ? Ar fi nevoie de mai mult de 3,5 barr ?

Cel mai important pentru frotare zic ca ar trebui sa ai o presiune constanta. E cam aiurea sa vrei sa faci vortex si sa scada presiunea. Sau sa vina in valuri si sa faca bulbuci.
E ca la caligrafie, vrei sa ai un flux constant de cerneala la penita, altfel nu merge.

Reply
Nu am stiut ca si in timpul frotarii pompa baga apa rece in boiler. Naspa ! Clar nu e ok.
Aceeasi problema ca la obtinerea presiunii ptr espresso ? Apa calda este impinsa de apa rece ? Prost gandita solutia tehnica ptr ca in boiler se vor amesteca apa rece cu apa calda si adio stabilitate termica. Zic si eu ca incepator care nu se pricepe.
La Arinul meu, apa e impinsa de piston nu ma pricep la espressoare destepte cu pompa.
La pseudo espressoarele ieftine cred ca asta este exclus ptr ca la banii aia cred ca nu au si pompa!
Acolo trebuie sa te descurci cu apa din boiler si presiunea se creaza doar prin fierberea apei.

Reply
Baga apa doar cand se goleste boilerul, nu e un flux constant.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)