Salut,
Fac parte din generatia cu "cheia la gat" si, in ceea ce priveste experienta mea cu cafeaua, pot sa zic ca am trecut prin multe etape care m-au adus la momentul prezent.
Am inceput cu cafea macinata luata din piata, facuta la ibric, apoi am trecut pe "din aia buna", la punga verde. Bineinteles, cu zahar - ca sa ascund amareala de la calitatea indoielnica a cafelei.
Multi ani mai tarziu, mi-am cumparat un automat Saeco si am crezut ca am descoperit America si ca mi-a pus Dumnezeu mana in cap. Am trecut la cafea italieneasca dark roast si, usor-usor, am inceput sa inlocuiesc zaharul cu lapte.
Cu cativa ani inainte de pandemie, am descoperit cafenelele de specialitate, la recomandarea unor colegi de munca. Imi aduc aminte si acum prima interactiune cu un dublu espresso din Etiopia Sidamo. “Cum, asa simpla, fara zahar sau lapte?”, am zis in gandul meu. Iau prima gura: "Pfoai, ce e acreala asta? Asta face misto de mine?" Iau o gura de apa, clatesc bine - la recomandarea celui de la cafenea - si mai bag o fisa. Am facut ochii mari... “Ma, stai putin, ca e ceva aici”. De atunci nu m-am mai putut intoarce inapoi.
Asa a inceput aventura mea cu cafeaua de specialitate. Usor-usor, cafeaua mea de dimineata de acasa a fost inlocuita cu una bauta la cafenea, insotita de povesti despre cafea si, treptat, si despre echipament.
Apoi a venit pandemia si mi-a rapit bucuria asta de dimineata. Trecusem acasa pe cafea de specialitate, dar nu iesea ca la cafenea. Era ceva acolo ce recunosteam, dar modest si subtil.
Mi-au ramas in minte discutiile despre echipamente si, la o cautare pe Google, am dat de forumul Espressoman. Ceva mai tarziu, il cunosteam virtual pe Liviu. Dupa cateva discutii, in toamna lui 2020 deveneam posesor de Lelit Grace si Kinu M47 Phoenix.
A fost greu la inceput, brutal pe alocuri, dar usor-usor investitia si efortul incepeau sa fie rasplatite. Era altceva, puteam sa beau ceva bun si acasa.
Patru ani si ceva mai tarziu, cu ceva mai multa experienta, am ajuns la concluzia ca e momentul sa fac urmatorul pas. Simteam ca pot scoate mai mult din boabele de cafea. Intre timp, incepusem sa experimentez cu microloturi, procesari experimentale si eram fascinat cand descopeream ceva nou.
Asa am ajuns sa vorbesc iar cu Liviu si am devenit posesor de MaraX V2. Asta e etapa in care ma aflu acum si de care ma bucur la maxim. Dupa 4-5 ani de experimente acasa, inca ma consider un amator, desi entuziasmul pare ca a crescut exponential de la an la an.
Sunt constient ca doar am zgariat suprafata si aflu mereu lucruri noi de la oamenii super pasionati de pe forum. Imi place atat gustul espresso-ului simplu, cat si cu lapte - dar in cantitati foarte mici, astfel incat sa razbata notele cafelei - dar si rutina si procesul de preparare in sine.
Echipament actual:
- Espressor MaraX V2 Black (HX imblanzit)
- Rasnita WPM ZP-1 Silver & Black
- Kinu M47 Phoenix (manual override)
- Cantar Timemore Black Mirror Mini
- Puck screen E&B Lab - IMS
- Umikot printat pe forum
- Cafea de specialitate de la prajitorii locale
- Mult entuziasm si dorinta de invatare
![[Image: PIJ7sqT.jpeg]](https://i.imgur.com/PIJ7sqT.jpeg)