Welcome Back Log In Create Account

Flow prea rapid/esspreso amar/probleme

@Darsidius arunci poate vb de lucruri diferite,eu dacă am o cafea 3rd wave care e cam acrișoara, ridic câteva grade temp și e mai puțin acră. Și mai fac celalalt lucru pe care l-ai spus și acela intr-adevar merge,extrag ratie mai mare gen 1:3 și mai scap de acreala

Iar la 1st wave chiar daca nu are aciditate orice i-ai face, dacă ridic prea mult temp o sa iasă clar prea amara
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 

Reply
(27-01-2022, 23:48)Darsidius Wrote: Cel mai simplu, ca sa te lamuresti indata, pune o cafea 1st wave langa o cafea 3rd wave, le tragi cum doresti tu. In aia 1st wave si la 98C (pe probate) nu am gasit aciditate, dar in aia 3rd wave am gasit. Aia inseamna aciditate, fara sa-ti dau o definitie clara. 
Aciditate nu inseamna otet, nu inseamna acreala, nu inseamna suc de portocale. Aciditate inseamna o senzatie pe care o ai cand bei lichidul ala. O asociere cu un gust de fruct/bautura (vin rosu sec) poate sa insemne aciditate, nu neaparat o senzatie de acru predominant.

Bea suc de mere si vezi ce inseamna aciditate, e vorba de o senzatie mai mult, nu de cum are gust lichidul.

Amareala e un gust, nu o senzatie.

Daca-i zicem "astringent", poate ne apropiem de definitia senzatiei mai degraba, in cazul cafelei, decat de gustul de "acru".
Flair Signature Pro | Cafflano Kompresso | Niche Zero | Kinu M47 Phoenix | Flair 58 | MyPressi Twist | Gene Cafe | Pavoni Europiccola Mill

Reply
E clar ca e "de gustibus"... "pe limba mea"... unii zic ca simt "dulceatza" intr-o cafea prajita clasic, cand orice analiza chimica iti arata ca acolo nu mai sunt zaharuri de loc...

Reply
@Darsidius se poate sa ne spui si noua cam care este plaja de temperatura in care sa facem probe, conform celor testate de tine? Intreb pentru ca eu abordez total opus relatia temperatura-gust si pana acum am fost multumit de rezultat. Dar, pentru ca ai indicat aceasta abordare am sa o testez si eu.
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF & V60 & Timemore Ice Dripper

Reply
Eu de când am întrat pe forum mi s-a zis exact opusul în materie de temperatura...
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
(27-01-2022, 23:48)Darsidius Wrote: ...
Hai sa-ti spun ceva ce o sa te puna pe ganduri, cand faci cupping si bagi apa la 100C peste macinatura fina si o lasi 8-12 minute poate si mai mult, de ce nu este amara cafeaua cand o gusti?
...

Pai si daca bagi apa la 85°C in aceeasi cafea, iese amara?
...
Cold brew-ul e amar? Adica, daca mergem pe logica asta cold brew-ul ar trebui sa fie cea mai amara bautura de cafea. Corect?

(27-01-2022, 22:01)Kosti Wrote: Am avut Eclectic de la Yume Guantemala ( am vrut sa vad cum este ) am avut extractii bune nimic special deoarece cafeaua nu este una cu prea multi fluturi.
Am avut si alte variante de la yume pe care le am chinuit pe Kinu (nu aveam Eureka) fara rezultate notabile (unele rezultate mai bune dupa o discutie cu Razvan de la Yume) chiar daca cafeaua putea.

Acum am Dolce Pitalito de la Papa Jacques cu 10 zile de degazare si rasnesc  pe Eureka sd .
sita VST de 20 g
Am incercat  19,5 in cu 40 out in 25 sec la 92 grade gust acid  
                   19,5 in cu 39 in 35 sec la 92 grade  gust acid   prima picatura dupa 14 sec
si atat astazi.
Mie imi pare ca rasnesti prea fin. La mine prima picatura apare pe la sec 5-6.
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF & V60 & Timemore Ice Dripper

Reply
Chiar azi am facut un Papa Jacques  - Dolce Pitalito, pe sculele din semnatura, deci Lelit + Eureka SD + sita Ascaso.

19 in - 40 out - 27 sec la 93 grade, la fel ca lui Cip, prima picatura pe la secunda 4-5. Nu mi se pare deloc acida.
Lelit PL41TEM + Eureka Mignon SD , sita IMS 12/18 g / Ascaso 14-20 g

Reply
[/quote]
Mie imi pare ca rasnesti prea fin. La mine prima picatura apare pe la sec 5-6.
[/quote]
Pe Marax pe la secunda 10 ai primele picaturi, presiunea la puc creste progresiv. Extractii bune ies pe la 30-35 secunde de la actionarea levierului.
Lelit Bianca, Bentwood v63

Reply
Astăzi am extras astfel

20 in cu 47 out în 30 sec și 92.7 grade pe Eric în timpul extracției (91.8 în staționare după 45 min de încălzire). Gustul nu mai era asa acid dar nu dulce cil am auzit ca trebuie sa fie.

Cafeaua știu ca poate eu nu știu cum încă.

Următoarea va fi cu
20 in și 42-45 out în 32-33 secunde am trecut pe treapta 1 de temperatura de pe 0. Astfel sper sa obtin un TDS mai mic și o extracție mai mare cu un rezultat mai dulce. Sper.

Oare Preinfuzia de pe Mara x face ca prima picătură sa fie după un timp mai mare fata de alte espresoare fără preinfuzie?

Presiunea mea este de 9 bari relata din OPV. Astfel cred ca am redus șansele de chaneling.
Bianca V3 Black <> FlairPro3 <> Ikape58<>EurekaSD <> BravoTools <> KinuM47Clasic <> FellowStaggEKG <> HarioSwitch <> Paragon Nucleus <> Refractometru <> Prajitor Nucleus Link
Past : Mara X

Reply
Lasati timpul in pace ca nu are nici o legatura de la un espressor la altul. Nici macar temperatura nu are legatura unu cu altul, poate chiar acelasi model.

De ce? pompa in mara X e olab verde, e o pompa castrata care are maxim 4ml/sec debit in gol. Asta+ grupul cu arc e61 care mai ia un pic de volum sa se armeze inseamna o preinfuzie marita fata de un espressor care are o pompa gen ulka x5 (8ml/s) si nu are grup e61.

8ml/s (un puc cu 18grame si un headspace normal are 50ml apa) asta inseamna 50/8= 6.25 sec sa umple tot cu apa.

4ml/s la MaraX inseamna 50/4 =12.5 sec sa umple tto cu apa. Deci dublu ca timp, fara sa mai pun la calcul e61 sau presiunea din boiler. 

Cat despre gusturi, le avem diferite, si avem termeni diferiti, nu are nici un rost sa incerc sa conving pe cineva de gustul meu, cum nici voi nu ma veti convinge de gustul vostru, e timp pierdut. Mai bine discutam despre ceva mai palpabil.

Temperatura este ceva complex, fiecare rasnita are o alta macinatura, mai fina mai grosiera in linii mari. Unele rasnite sunt petarde si fac clumps si rasnesc fin, altele macina pufos fara bulgarasi si grosier. O macinatura mai fina va necesita o temperatura mai joasa decat o macinatura mai grosiera.

Un exemplu fain ce imi vine acum in minte, este cand cineva baga o doza de cafea pe o rasnita ce rasneste fin, si ii da cu presiune in cap si apoi vede ca i-a crapat pucul la mijloc, de ce? ca nu a avut apa unde sa mearga. Si ce face el? in loc sa dea macinatura mai grosiera, si sa ajusteze, o da mai fina ca ii curge rapid, dar ii curge pe o crapatura.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)