Hello There, Guest! Login Register


Flow prea rapid/esspreso amar/probleme

#1
Salutare! De curând am intrat in lumea asta a cafelei, fiind pasionat de gustul ei in cafenele de specialitate am zis sa încerc sa o fac acasă așa că mi-am luat echipamentul acesta: Gaggia Classic Pro editia limitată aniversară, râșnița Smeg CGF01PBEU 150 W, un cântar cu cronometru. Cafeaua folosită până acum a fost una comercială (Starbucks, Lavazza, si ceva de la Tucano luat de prin Kaufland) deoarece le aveam in casă si am spus sa le termin prima data pe acestea ceea ce am si facut (azi ridic un colet de la rosters.coffee).
As vrea sa îmi spuneți o parere despre esspresor sk râșnița, cat sa ma și ajutați la următoarele probleme:
Flow-ul este prea rapid...in sita dubla nepresurizata pun 18g cafea si iese 36g de lichid in 10-12 secunde de la apăsarea butonului. Nu știu daca este din cauza, cafelei, a presiunii de 15 bari, a râșniței (deși râșnesc la cel mai mic nivel, mai fin nu permite râșnița, sau greșesc eu cu cantitatea de cafea in portafiltru( folosesc portafiltru stock si sita dublă nepresurizata...Cate grame de cafea intra in sita?)
A doua prbolema ar fi ca espreso-ul, atunci cand folosesc sita dubla nepresurizata iese fără pic de crema ( cand o foloseam pe cea presurizata iesea crema indiferent de ce cafea foloseam), si aici nu stiu ce sa zic daca e din cauza cafelei folosite sau a gradului de măcinare.
Aștept raspunsul vostru, si sper sa rezolv cat mai repede problemele acestea... In caz ca imi trebuie mai mult echipament îmi puteți lăsa niste linkuri.Va mulțumesc!
 
Reply
#2
Toate problemele sunt de la rasnita. trebuie rasnit mai fin (si lipsa cremei vine si de la faptul ca folosesti cafea veche + rasnita)
Now: Lelit MaraX | Timemore 078S | Timemore Black Mirror | Staresso Mirage Pro | Skywalker Roaster | Kingrinder K2
Past: Lelit PL81T Grace | DF64 | Cafflano Kompresso

 
 
Reply
#3
Nu am cum sa râșnesc mai fin... Cum râșnesc acum e la minim... Nu stiu ce sa ii fac
 
Reply
#4
Inseamna ca rasnita nu este capabila sa rasneasca pentru espresso
Now: Lelit MaraX | Timemore 078S | Timemore Black Mirror | Staresso Mirage Pro | Skywalker Roaster | Kingrinder K2
Past: Lelit PL81T Grace | DF64 | Cafflano Kompresso

 
 
Reply
#5
Dupa cum a zis si colegul RazvaNNN rasnita e problema, nu e capabila espresso. Vinde Smeg-ul si ia un kinu m47 phoenix. Poti incerc sa maresti doza cat te lasa cosuletul si sa tampezi serios cu un tamper de metal (nu plastic), zic asta ca nu stiu ce tamper ai. Cand vorbim de crema e discutabil, conteza cum e prajita cafeaua si cat de proaspata e, crema nu e un indicator ca ai obtinut un espresso bun si "crema" data de sita presurizata nu e crema.
Bianca V2, DF64 SSP cast, 078 sculptor,  Zp6 special, Kinu m47p, cafelat robot, wilfa, april brewer, b75, v60
 
Reply
#6
Si care sunt gramajele de care sa ma ghidez? 18g de cafea la 36g de lichid in 25 de secunde? Sau 16g de cafea la 60g lichid? Am tot vazut diferite gramaje pe forum si sunt putin in ceață.
 
Reply
#7
incearca sa pleci de la 1:2 ratie in 25-30s, si de acolo ajustezi
Now: Lelit MaraX | Timemore 078S | Timemore Black Mirror | Staresso Mirage Pro | Skywalker Roaster | Kingrinder K2
Past: Lelit PL81T Grace | DF64 | Cafflano Kompresso

 
 
Reply
#8
(25-01-2022, 17:20)Theolala Wrote: Si care sunt gramajele de care sa ma ghidez? 18g de cafea la 36g de lichid in 25 de secunde? Sau 16g de cafea la 60g lichid? Am tot vazut diferite gramaje pe forum si sunt putin in ceață.

Pune maxim cât încape in sita fără sa atingă shower-screen-ul. Dacă îți permite cafeaua bagă 18-19-20g și scoate x2-2.5 in ~30 secunde. De aici reglezi in funcție de gust.
Acs Evo leva - Kinu m47 - V60
 
Reply
#9
(25-01-2022, 12:01)Theolala Wrote: Cafeaua folosită până acum a fost una comercială (Starbucks, Lavazza, si ceva de la Tucano luat de prin Kaufland) deoarece le aveam in casă si am spus sa le termin prima data pe acestea ceea ce am si facut (azi ridic un colet de la rosters.coffee).
As vrea sa îmi spuneți o parere despre esspresor sk râșnița, cat sa ma și ajutați la următoarele probleme:
Flow-ul este prea rapid...in sita dubla nepresurizata pun 18g cafea si iese 36g de lichid in 10-12 secunde de la apăsarea butonului. 

Pot sa-ti confirm un lucru: atunci cand am incercat sa folosesc cafea din supermarket, a trebuit s-o rasnesc extrem de fin ca sa pot sa am rezistenta in puc si sa obtin un flow cat de cat normal... dar am o rasnita care-mi permite asta.  Poti sa incerci pana cumperi o rasnita capabila, sa schimbi cafeaua - este cel mai la indemana pas pe care-l poti face. Smile
O cafea proaspat rasnita, prajire medie, si vezi care-i imbunatatirea in flow.
Flair Signature Pro | Cafflano Kompresso | Niche Zero | Kinu M47 Phoenix | Flair 58 | MyPressi Twist | Gene Cafe | Pavoni Europiccola Mill
 
Reply
#10
tot legat de flow

In prima jumatate a extractiei flow ul este ok dupa care incepe sa curga foarte tare. astfel timpul de extractie iese mic 20 sec pt 40 g out din 20 g in.
Prima picatura incepe sa curga dupa secunda 10.

Folosesc sita vst de 20 cu mash de puk de la flair.

Fac WDT.

De parca dupa umezirea pukului creste in volum si  dupa secunda 10 se sparge si apare channeling ul .


a mai patit cineva asta? cum a rezolvat?

Instinctul imi spune sa macin mai grosier deoarece mai fin macinat creste riscul de channeling.
MaraX <> FlairPro2 <>EurekaSD <> BravoTools <> KinuM47Clasic <> FellowStaggEKG <> HarioSwitch <>Paragon Nucleus<> Refractometru <
 
Reply
#11
Am revenit! Cu cafeaua de la rosters se comportă altfel râșnița. Pe cel mai mic nivel este foarte fină aproape ca la ibric... Totuși, și in cazul asta flow-ul e prea rapid cu 18g in sită, cafeaua fiin ușor acră...voi incerca sa pun cat intră in sită si sa scot 2-2,5 in 30 de secunde...Sper sa-mi iasă.
 
Reply
#12
(25-01-2022, 19:51)Kosti Wrote: De parca dupa umezirea pukului creste in volum si  dupa secunda 10 se sparge si apare channeling ul .
a mai patit cineva asta? cum a rezolvat?
Instinctul imi spune sa macin mai grosier deoarece mai fin macinat creste riscul de channeling.

Am patit si eu, un pic s-a umflat si a crapat, asa arata pucul. Am redus doza si n-am mai patit.
Flair Signature Pro | Cafflano Kompresso | Niche Zero | Kinu M47 Phoenix | Flair 58 | MyPressi Twist | Gene Cafe | Pavoni Europiccola Mill
 
Reply
#13
(25-01-2022, 19:51)Kosti Wrote: tot legat de flow

In prima jumatate a extractiei flow ul este ok dupa care incepe sa curga foarte tare. astfel timpul de extractie iese mic 20 sec pt 40 g out din 20 g in.
Prima picatura incepe sa curga dupa secunda 10.

Folosesc sita vst de 20 cu mash de puk de la flair.

Fac WDT.

De parca dupa umezirea pukului creste in volum si  dupa secunda 10 se sparge si apare channeling ul .


a mai patit cineva asta? cum a rezolvat?

Instinctul imi spune sa macin mai grosier deoarece mai fin macinat creste riscul de channeling.

Salut, ce să zic, am avut un număr de ocazii de a lucra pe sistem 58mm. Mă enervam pt că eram obișnuit cu dozajul redus (9-11g) de la sistemul 53mm și această cantitate întinsă pe suprafață mai mare dădea o grosime mică a pucului, iar apa trecea ca prin brânză, pe unde voia dânsa (channelling). Prin cafenele se folosesc 16-19g pentru diametrul 58 și se tampează mai tare sau mai ușor în funcție de N factori (măcinătură, tip cafea, tip espressor etc). Eu aș râșni mai fin, aș trece pe 9bar OPV, aș pune o sită de duș mai bună și aș testa diverse presiuni de tampare. Cine știe?
Mazzer SJ  | Zwänger Favorite Typ0  |  Isomac Giada  | Promac Lollo |  Tecnosystem Blitz | Gaggia Dose
 
Reply
#14
Nu cred că o să reușești ceva cu râșniță aia și cafea de supermarket.
Eu am băut la cineva cafea făcută la un Superautomat și mi s-au părut interesant gustul. Am luat și eu cafeaua respectiva, cafeaua bio de la Lidl la 1kg.
După a doua zi și 250 de grame aruncate i-am dat cat de cat de cap.
Trebuie sa râsnesc cat poate de fin râșniță și sa pun 22g in coș-ul de 20gr. In mod normal macin mult mai mare și folosesc un cos de 15gr in care pun 13.5, 14gr. Dar e cafea proaspăt prăjită, nu de 7 luni ca cea din Lidl
Și am opv-ul pe 6 bari, tot GCP.
 
Reply
#15
(27-01-2022, 02:44)Neuzeitlich Wrote:
(25-01-2022, 19:51)Kosti Wrote: tot legat de flow

In prima jumatate a extractiei flow ul este ok dupa care incepe sa curga foarte tare. astfel timpul de extractie iese mic 20 sec pt 40 g out din 20 g in.
Prima picatura incepe sa curga dupa secunda 10.

Folosesc sita vst de 20 cu mash de puk de la flair.

Fac WDT.

De parca dupa umezirea pukului creste in volum si  dupa secunda 10 se sparge si apare channeling ul .


a mai patit cineva asta? cum a rezolvat?

Instinctul imi spune sa macin mai grosier deoarece mai fin macinat creste riscul de channeling.

Salut, ce să zic, am avut un număr de ocazii de a lucra pe sistem 58mm. Mă enervam pt că eram obișnuit cu dozajul redus (9-11g) de la sistemul 53mm și această cantitate întinsă pe suprafață mai mare dădea o grosime mică a pucului, iar apa trecea ca prin brânză, pe unde voia dânsa (channelling). Prin cafenele se folosesc 16-19g pentru diametrul 58 și se tampează mai tare sau mai ușor în funcție de N factori (măcinătură, tip cafea, tip espressor etc). Eu aș râșni mai fin, aș trece pe 9bar OPV, aș pune o sită de duș mai bună și aș testa diverse presiuni de tampare. Cine știe?
Mulțumesc pt răspuns

Mai bun decât VST ?

Folosesc doze de 20 g pt a avea un puc mai gros
Nivelez cu nivelatorul de la Bravo
Tampez cu tamper de la Bravo setat pe 12kg forță.

Am rasnit mai fin și curgerea începe pe la secunda 14 iar timpul total iese 31 secunde cu un gust nedefinit în ceașcă și comun pe mai multe tipuri de cafea.

Îmi doresc sa înceapă curgerea mai devreme iar timpul total da rămână același, dar cred ca asta se numește profilare.
Alți bani alta lume.

S au se poate și cu ce am eu?
MaraX <> FlairPro2 <>EurekaSD <> BravoTools <> KinuM47Clasic <> FellowStaggEKG <> HarioSwitch <>Paragon Nucleus<> Refractometru <
 
Reply
#16
Se poate. Rasnesti mai grosier. Reglezi din dozajul uscat, nu e musai sa pui fix 20g.
https://youtu.be/-BT7-yOUMDM
https://youtu.be/lFwJF-_SUr0
https://youtu.be/1eK0eidOA_U
etc.
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF & V60 & Timemore Ice Dripper
 
Reply
#17
Eu cred ca e presiunea prea mare. Si sitele VST sunt bune dar pentru cafea light si nu pentru începători. Incearca sa folosești sita nepresurizata care a venit cu aparatul.
Brasilia Club, Kinu Simplicity, Comandante, Kingrinder P0, Mignon Specialita.
ex: Gaggia Espresso, Color; Quamar T80, Macap M2D, Feldgrind 2.
 
Reply
#18
@Kosti ce cafea folosești?
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF & V60 & Timemore Ice Dripper
 
Reply
#19
Am avut Eclectic de la Yume Guantemala ( am vrut sa vad cum este ) am avut extractii bune nimic special deoarece cafeaua nu este una cu prea multi fluturi.
Am avut si alte variante de la yume pe care le am chinuit pe Kinu (nu aveam Eureka) fara rezultate notabile (unele rezultate mai bune dupa o discutie cu Razvan de la Yume) chiar daca cafeaua putea.

Acum am Dolce Pitalito de la Papa Jacques cu 10 zile de degazare si rasnesc  pe Eureka sd .
sita VST de 20 g
Am incercat  19,5 in cu 40 out in 25 sec la 92 grade gust acid  
                   19,5 in cu 39 in 35 sec la 92 grade  gust acid   prima picatura dupa 14 sec
si atat astazi.
MaraX <> FlairPro2 <>EurekaSD <> BravoTools <> KinuM47Clasic <> FellowStaggEKG <> HarioSwitch <>Paragon Nucleus<> Refractometru <
 
Reply
#20
Prea mult... 40g in 25 sec...
Eu am folosit rație 1:2 și m am dus pana în 35 sec. Sub 35 mi s-a apărut acid, nebaubila... Aveam așteptari de la aceasta cafea dulce...
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 
 
Reply
#21
(27-01-2022, 22:10)d2florin Wrote: Prea mult... 40g in 25 sec...
Eu am folosit rație 1:2 și m am dus pana în 35 sec. Sub 35 mi s-a apărut acid, nebaubila... Aveam așteptari de la aceasta cafea dulce...

Defapt ce trebuia sa faci e sa scazi temperatura apei ca sa reduci acea aciditate ce te deranja.

Avand o curgere mai lenta, cu un debit mai mic in ceasca in loc de 25 sec ai avut 35+ nu ai facut altceva decat sa ai o scadere mai mare de temperatura involuntar, avand un gust mai bun.

Temperatura mai mare= aciditate mai mare
Temp mai mica- aciditate mai mica, suculenta mai mare, smooth. Dar cand e prea mica ai gust de medicament, frunze verzi.
Ratie mica- aciditate mare
Ratie mare- dulceata mai mare, aciditate mai mic. Daca e prea mare apare gustul de carton murat, sau biter de la extractia de fines.

Spor.
 
Reply
#22
Interesant, am extras la 94 grade... Credeam ca o temp ridicata scade aciditatea... La cafele proaspat prajite..
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 
 
Reply
#23
Invers, nu o scade o creste. La cafele prajite 3rd wave.
 
Reply
#24
Arunci de ce se recomanda creșterea temp pt cafeua 3rd wave fata de 1st wave?
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 
 
Reply
#25
temperatura mai mare= rasnire mai fina= extractie mai mare.

In teorie, in practica depinde de multe chestii.
 
Reply
#26
nu mai inteleg nimic 
tot timpul am crezut ca  o tem mare creste gustul de amar reducand aciditatea.

acum inteleg ca daca veau sa reduc aciditatea trebuiebuie sa scad temperatura?
MaraX <> FlairPro2 <>EurekaSD <> BravoTools <> KinuM47Clasic <> FellowStaggEKG <> HarioSwitch <>Paragon Nucleus<> Refractometru <
 
Reply
#27
Probeaza singur si vezi.

Fa un shot de 25 sec la 90 C si fa un shot de 25 sec la 95C apoi vezi care este mai acid.
 
Reply
#28
Am testat de multe ori,temp mai mare= bitter mai mare, adică aciditate mai redusa.
Temp mai mica= aciditate crescuta

Hai sa luam extremele mai bine: încearcă să faci o cafea la 97-98 gr (stiu,nu e ok pt ca o _arzi_, adică devine amara,dar de dragul experimentului) si încearcă una la 85 grade
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 
 
Reply
#29
Eu am incercat tot deja si sunt convins de ce spun.

Hai sa-ti spun ceva ce o sa te puna pe ganduri, cand faci cupping si bagi apa la 100C peste macinatura fina si o lasi 8-12 minute poate si mai mult, de ce nu este amara cafeaua cand o gusti?

Aha.... lasa. Amareala in espresso nu vine din temperatura, temperatura are o influenta directa asupra gradului de macinare, care la espresso e destul de sensibil, daca te bagi la prea fin, o dai in probleme si channeling, din channeling scoti si amar si acru si tot ce vrei.

A nu se confunda amar cu aciditate, cum fac unii. Amar e amar,  castravetele poate sa fie amar, salata, rucola, ciocolata neagra, de la citrice e amara pulpa alba, andive. 

Cand tu gusti si te loveste o senzatie de iti vine sa inchizi ochii si sa scoti limba, ala nu e amar, aia e aciditate crescuta, aciditate nu inseamna mereu acreala, gen zeama de lamaie sau struguri necopti cum cred unii.


Cel mai simplu, ca sa te lamuresti indata, pune o cafea 1st wave langa o cafea 3rd wave, le tragi cum doresti tu. In aia 1st wave si la 98C (pe probate) nu am gasit aciditate, dar in aia 3rd wave am gasit. Aia inseamna aciditate, fara sa-ti dau o definitie clara. 
Aciditate nu inseamna otet, nu inseamna acreala, nu inseamna suc de portocale. Aciditate inseamna o senzatie pe care o ai cand bei lichidul ala. O asociere cu un gust de fruct/bautura (vin rosu sec) poate sa insemne aciditate, nu neaparat o senzatie de acru predominant.

Bea suc de mere si vezi ce inseamna aciditate, e vorba de o senzatie mai mult, nu de cum are gust lichidul.

Amareala e un gust, nu o senzatie.
 
Reply
#30
Interesant ce spui @Darsidius. Eu am probat pe un El Salvador natural de la Yume. La 90C iese destul de acid/acrisor(in capu meu nu stiu sa fac diferenta, inca! Pt ca nu m-am gandit la ce ziceai mai sus, dar voi incerca), daca am urcat temp la 93C a iesit mult mai placut la gust, am simtit o usoara aciditate placuta combinata cu usoara dulceata. Rasnirea a ramas la fel(fara preinfuzie in ambele cazuri).
Now: Lelit Bianca V2; Kinu Phoenix; Eureka SD
Past: Lelit PL41TEM
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)