Espressoman infocat
Ardeal
05-10-2025, 13:45
(Edited 05-10-2025, 13:50 by alex_b.)
Noua jucarie. Am scos la vanzare (e rezervata) Niche Zero pe care am folosit-o doi ani aprox. Am zis sa incerc si varianta fara single dose.
Am luat acest model .
Din start tin sa precizez pentru cei curiosi ca din iunie 2025
""este nou în versiunea actuală (de la SN 000810260), livrare iunie 2025:- Afișaj îmbunătățit: (mai mare și vizibilitate mai bună)
- Versiune software nouă
- Detectarea recipientului îmbunătățită: Cântarul este acum mai rapid și mai precis
- Flexibilitate mai mare la măcinare: Limita pentru dozele simple sau duble a fost mărită la 50 g, oferind utilizatorilor mai multă libertate.""
Bun astea fiind spuse o am de o zi, o sa mai adaug comentarii pe masura ce o folosesc. Prima impresie e foarte buna, am reusit sa imi fac reglajul pe cafeaua mea destul de repede. e clar o diferenta imensa intre cutite conice si cele plate (allground sense vine cu cutite de 64 mm plate), bine sau rau (pentru mine) , ramane sa ma lamuresc in perioada urmatoare. Din ce vad ma impac mai bine cu paharul venit de la ei decat macinat cu portafiltru, nu face asa mult praf de cafea.
Face destul de multe ""clumps-uri "" de cafea fata de niche zero care era perfect uniform. Unii spuneau ca se va mai uniformiza . Surprinzator cafeaua pare mai cremoasa , voi vedea in perioada urmatoare. Ce voi mai cauta sa fac upgrade va fi hopperul cu unul mai mic.
Cantarul integrat de asemenea e surprinzator de precis. Ma gandisem sa astept dupa noua Mazzaer Mini G care are si cantar integrat dar unii spuneau ca va fi cu cel putin 1000 ron mai mult, iar asta deja si-a castigat o reputatie
va urma...
![[Image: PGE63ot.jpeg]](https://i.imgur.com/PGE63ot.jpeg)
![[Image: d40Iql1.jpeg]](https://i.imgur.com/d40Iql1.jpeg)
Profitec Go, Mazzer Philos
Espressoman infocat
Ardeal
08-10-2025, 18:01
(Edited 08-10-2025, 18:02 by alex_b.)
Impresii dupa primele zile.
- constructie robusta, reglaj foarte usor si repetitibil al constitentei cafelei. Se aud click-uri la reglare deci e ca un stepped, in realitate poti regla si intre clickuri.
- nu umplu hopperul complet, las cafea in el cam de 2-3 zile. Eu fac cam 2-3 espresso pe zi.
- profilul gustului fata de niche zero seamana foarte mult cu ce sunt obisnuit din cafenele. Cu niche zero nu puteam reproduce acel gust
- crema si corpul cafelei sunt din nou mult peste niche, nu prea inteleg cum parca era vorba ca , cutitele conice de la niche fac asta, nu cutite plate
- retentia (aici se vor speria toti de aici) e data intre 3-6 grame. Eu cand am curatat raj ita mi-a iesit cam 4 g. Cafeaua ramane in principal pe canalul de iesire a cafelei. Sincer nu am resimtit diferente intre prima cafea de dimineata si altele , am zis ca voi face o proba dimineata la prima ora 2-3 grame de aruncat cafea si doar apoi cafeaua de baut.
- cantarul integrat e incredibil de precis de fiecare data
- iarasi mi se pare ca , cafelele ies surprinzator de repetabile, fata de niche cel putin.
mi se pare un progres momentan major legat de gust cel putin pentru mine. N-as fi crezut ca pot fi asa diferente intre conice si cutite plate . Parca fostul eureka specialita care l-am avut inainte de niche nu scotea asa gust bun
Espressoman infocat
Cluj-Napoca
mi se pare un progres momentan major legat de gust cel putin pentru mine. N-as fi crezut ca pot fi asa diferente intre conice si cutite plate . Parca fostul eureka specialita care l-am avut inainte de niche nu scotea asa gust bun
[/quote]
Salut si felicitari pentru achizitie si multumesc pentru datele oferite. Ai reusit sa iti si "asezonezi" cutitele inainte de aceste rezultate? Vreau si eu sa trec de la conical la cutite plate, m_am documentat legat de asezonarea cutitelor, cam 5kg ar fi necesar sa ajungi la potentialul adevarat al cutitelor :).
Essenza Modena | F74 Navigator MHW-3Bomber | Barbro Equilibrium
EX: Lelit PL41TEM | Sette 270
Espressoman infocat
Ardeal
09-10-2025, 13:07
(Edited 09-10-2025, 13:16 by alex_b.)
(09-10-2025, 09:24)AdrianArdelean Wrote: ![[Image: MwhezjK.jpeg]](https://i.imgur.com/MwhezjK.jpeg)
Sincer nu merg chiar pana acolo. Mi-a placut din primul moment gustul rezultat din rasnita asta. Direct cafea de specialitate , daca se face mai buna cafeaua cu atat mai bine
https://imgur.com/1Ec6UrS
si un exemplu video
Espressoman infocat
Ardeal
04-11-2025, 10:33
(Edited 04-11-2025, 10:41 by alex_b.)
In continuare foarte multumit de rajnita. M-am obisnuit dimineata sa dau un purge de 1-2 grame sa se curete retentia din ziua precedenta. Sincer si daca nu am facut acel purge nu mi-am dat seama de diferenta nici la timpul de extractie nici la gust. Fac cam 3-4 cafele pe zi mai nou. In hopper las doar cam 100 grame de fiecare data, deci restul ramane in punga de la cafea. Workflow-ul mi-a crescut ca viteza exponential. Pot rajni direct cu inelul de dozare pe portafiltru ceea ce creste viteza si mai mult. Foarte faina functia asa grind by weight
![[Image: b4Kjrdr.jpeg]](https://i.imgur.com/b4Kjrdr.jpeg)
Espressoman infocat
Ardeal
10-11-2025, 08:15
(Edited 10-11-2025, 08:17 by alex_b.)
Am patit o chestie care partial o inteleg partial nu.
am cumparat noste boabe noi care erau destul de neuniforme de la o prajitorie din romania (nu voi da nume). Am observat neuniformitatea lor inainte sa le pun in hopper, in fine. Aici am facut prima mea greseala, am modificat grind size-ul in mai grosier un click fara sa mearga grinderul, recunosc ca nu e prima data. Am zis ca daca e doar o treapta nu conteaza mare lucru ca merge sau nu aparatul. Am dat un purge de vreo 6 grame care a mers. Apoi cand sa prepar doza de 16 grame, grinderul s-a blocat , prima data cand patesc asta. Ok , l-am desfacut , curatat si dat iarasi drumul. Merge perfect. Problema e ca dupa ce l-am curatat si realimentat cu boabe, mai scapa cate o boaba intreaga nemacinata. Sigur ca nu am indepartat cutitul fix ca sa il curat mai profund dar nu am vazut sa fie ceva ascuns din boabe. Acuma dupa 5 doze inca a mai scapat o boaba intreaga.
Nu prea inteleg cum pot trece boabele de declumperul , grilajul din tunelul de extractie. Imi scapa mie ceva?
Espressoman infocat
Pitesti
Cutitele sunt ok ?......
ECM Puristika, DF64 SSP MP, DF64V SSP HU. Aeropress+Timemore C3
Espressoman infocat
Ardeal
10-11-2025, 10:29
(Edited 10-11-2025, 10:34 by alex_b.)
(10-11-2025, 10:19)anyidulike Wrote: Cutitele sunt ok ?......
In ce sens? Cand ma uit la ele cel putin cat ma pricep eu totul pare ok. Nu l-am fortat deci in momentul in care am perceput acel jam nici o secunda si l-am oprit
De asemenea din ce am citit la acest grinder nu poti apropia cutitele , sistemul de reglaj opreste cutitele chiar inainte sa se atinga, sper ca am inteles bine dar asa citisem .
Espressoman infocat
Bucharest
Daca modifici in mai grosier nu trebuie sa mearga rasnita. Doar cand modifici spre mai fin.
Poate au scapat niste boabe dincolo de cutite cand ai curatat rasnita si acum le arunca. Daca e declumpler din acela din folie de plastic crec ca pot trece boabele intregi fara probleme.
#Lelit Mara X #Mazzer Mini G #Bravo tamper #Felicita Arc
#AVX EM3202SW # Eureka Libra
(past: #Lelit PL41TEM #Niche zero #Eureka Mignon XL)
Espressoman infocat
Sibiu
(10-11-2025, 08:15)alex_b Wrote: Am patit o chestie care partial o inteleg partial nu.
am cumparat noste boabe noi care erau destul de neuniforme de la o prajitorie din romania (nu voi da nume). Am observat neuniformitatea lor inainte sa le pun in hopper, in fine. Aici am facut prima mea greseala, am modificat grind size-ul in mai grosier un click fara sa mearga grinderul, recunosc ca nu e prima data. Am zis ca daca e doar o treapta nu conteaza mare lucru ca merge sau nu aparatul. Am dat un purge de vreo 6 grame care a mers. Apoi cand sa prepar doza de 16 grame, grinderul s-a blocat , prima data cand patesc asta. Ok , l-am desfacut , curatat si dat iarasi drumul. Merge perfect. Problema e ca dupa ce l-am curatat si realimentat cu boabe, mai scapa cate o boaba intreaga nemacinata. Sigur ca nu am indepartat cutitul fix ca sa il curat mai profund dar nu am vazut sa fie ceva ascuns din boabe. Acuma dupa 5 doze inca a mai scapat o boaba intreaga.
Nu prea inteleg cum pot trece boabele de declumperul , grilajul din tunelul de extractie. Imi scapa mie ceva?
![[Image: WTmLr5k.png]](https://i.imgur.com/WTmLr5k.png)
Pana la declumper eu m-as ingrijora cum au trecut boabele de cutite?
Ceva s-a intamplat cand s-a blocat, sau poate nu ai reasamblat-o bine, dupa ce ai desfacut sa cureti rasnita...
Starseeker (AK74 & Edge Plus) + Rocket R58 + Hottop
Espressoman infocat
Ardeal
10-11-2025, 13:05
(Edited 10-11-2025, 13:19 by alex_b.)
![[Image: zuO9tIz.jpeg]](https://i.imgur.com/zuO9tIz.jpeg)
![[Image: wVaBglL.jpeg]](https://i.imgur.com/wVaBglL.jpeg)
![[Image: VIIDw5e.jpeg]](https://i.imgur.com/VIIDw5e.jpeg)
![[Image: URHis22.jpeg]](https://i.imgur.com/URHis22.jpeg)
Dupa cum se vede intre cutitul de jos si camera de macinare este un spatiu lateral (e o idee exagerat pe poza). Ma gandesc ca in momentul in care am desfacut cutitul de sus, cu. Erau inca boabe in camera de macinare, o parte din cele inegale si mici au intrat acolo.
declumperul e metalic. Fara discutie aparatul are o retentie intre 2-6 grame, eu am masurat cam 4 g de mai multe ori. Retentia in camera de macinare e minimala in schimb marea majoritate a retentiei e pe tunelul de evacuare . Poza care e facuta unde se vede decumperul e dupa ce am curatat tunelul, altfel acolo retentioneaza cafea.
Momentan aceasta retentie nu ma influenteaza tare pentru ca fac cam 3-5 cafele pe zi, si folosesc cam aceeasi cafea sau marog incerc asta , nu-mi place sa tot schimb cafele . Acuma in ultima vreme mi-au placut f mult cele de la friedhats ethipoia doar ca de unde luam nu mai aduc si trebuie sa iau online. Rezultatul e ca am incercat si altele ceea ce nu fac de obicei si am avut supriza la cele cateva din cluj ori sa nu-mi placa gustul ori sa fie boabe inegale si parca nu stiu prea neregulate cu macinatura din aceea de umplutura cumva in punga. In fine deci cumva mi s-a strica rutina :) . De aceea acuma tot mut setarile aparatului pana gasesc iarasi o cafea si apoi doar aceea o voi folosi. Si recunosc ca am subestimat regula de a schimba setarile aparatului in mers. Dar blocajul a aparut la schimbare setarii in mai grosier, nu invers. Cine stie o fi scapat atunci o pana de boaba cumva…
Deci cine cauta retentie 0 la acest aparat , sa isi cumpere medicatie antihipertensiva :) . Desi am inteles ca la majoritatea cu hopper este o retentie, noul mazzer mini / mini g in specificatii are trecut 8g retentie. Allgground sense intr-un clip oficial spuneau 4g desi eu cred ca in functie de boabe se poate duce si spre 6g