thread-ul acesta imi pare mai mult un exercitiu de dat cu parerile una in cealalta
[Image: smile.gif]
pentru ca nu vad, nu cred intr-o solutie posibila;
afacerile prajitorilor nostrii sunt in RO;
aria de acces a homeroaster-ilor nostrii e totusi lumea larga...
(12-04-2016, 16:33)honciucmihai Wrote: ... Intradevar nu este cafea de cea mai buna calitate in Romania dar ... suntem o comunitate in crestere si precum copiii dorim mult deodata ...
rabdare adica - ok unii o mai avem, prin exercitiu in timpuri, dar tinerii de azi nu o au;
si in acest caz, nici n-ar trebui sa o aiba...exista salarii, exista oferte si o piata matura deja;
(12-04-2016, 17:15)Mariano Wrote: pana la urma ce am inteles eu, de la orice prajitor as lua, calitatea este aceeasi datorita loturilor mai ieftine care se importa in Rom. La loturi scumpe cumparatori putini......
exact asta am vrut sa spun: preturile medii apartin unor cafele mediocre, singurul mod de a avea totusi un profit pe piata RO;
ceea ce intretine o forma de cultura surogat a cafelei la noi... cafea si ea surogat in mare parte...
(12-04-2016, 17:42)Alex_EcuatorCafe Wrote: ... Hai sa fim seriosi 80% din bautorii de cafea nu stiu diferenta dintre Arabica si Robusta !!!
poate cu precizarea ca 90% nu stiu ce e aia cafea Arabica!
iar de Robusta de la noi, numai de... jale: e oribila!
dupa niste timp in care am 'ales' ceva cafea Robusta de la noi, astea sunt 'cazaturile':
multe din cafelele importate la preturi modice, sunt deja ... blenduri; am luat de la o 'cafenea' din Bv o Columbia verde; cred ca 30% era Robusta din Vietnam ;(
(12-04-2016, 18:00)Lyvyoo Wrote: Mitralierea asta a prajitorilor ar trebui numită "efectul Papajacques" ...
"Problema" deci nu este calitatea cafelei din România ci faptul ca cine aduce cafea buna nu o vinde oamenilor care prăjesc acasă. ... E vorba aia, am dar n-am de dat ... Viitorul sta în lipirea home roaster-ilor de un prajitor, care sa pună în transport un sac precomandat si plătit de o comanda de grup pe forum, sac ales dintre cafelele foarte bune, de min 15$/kg. ...
dar nu suntem intr-un mediu inchis si multi din forum o stiu si au posibilitatea de a profita de asta mai bine decat mine!
paradoxul nu e ca pretentiile homeroasterilor din RO sunt exagerate si intru ignorarea adevaratelor probleme ale celor ce fac profesional treaba, prajitorii din RO,
nu, ci ca, o "comunitate in crestere" de potentiali espressomani, cu o multime de "primi pasi in educare", plus o piata de desfacere cu destula cerere dar sub orice exigenta calitativa, intretin iluzia unor prajitori artizanali ca acesta e un mod de supravietuire in afacere, specific RO!
problema chinuita a pietei de cafea verde la noi se datoreaza nu rezervelor sau limitelor de intelegere ale unor prajitori artizanali, ci volumului redus, firav al cererii!
dar cu sau fara un dialog intre homeroasters si prajitorii mai mult sau mai putin cooperanti, exista o piata de cafea verde in dezvoltare si la noi si viitorul nu-l vad in concesii altruiste ale unor prajitori artizanali, ci in participanti pregatiti pentru aceasta piata si de o parte si de cealalta;
in afara solutiei frumoase, dar utopice propuse de Lyvyoo - cu prajitorul care-si da toti banii sa aduca la profit minim sau zero, saci de cafea verde pentru cumparaturi de grup - raman realiste ofertele celor ce vand cafea verde foarte buna - la noi, sau aiurea - dar desigur, nesimtit de scumpa pentru salariul mediu din RO;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)