06-04-2016, 10:21
(06-04-2016, 08:55)lex131 Wrote: ...
Si de ce asa mare surpriza mea in aceasta dimineata? Pentru ca pana in dimineata asta am baut Columbia Supremo, de la un foarte cunoscut prajitor de cafea de pe acest forum, mult mai cunoscut decat EcuatorCafe. Nu o sa-l numesc, probabil ca ma stie daca citeste acest mesaj. Insa acea cafea s-a degradat in timp. In 2-3 ani de zile de cand cumpar de la el, usor usor, s-a dus acel gust miraculos pe care-l avea in fiecare dimineata pana cand saptamana trecuta, intr-o zi, nevasta-mea a zis ca vrea si ea o gura de cafea si m-a intrebat "cum poti sa bei chestia asta?", in fine, a fost mult mai dura, dar nu are rost sa reproduc. Dar in acel moment mi-a confirmat si parerea mea pe care nu vroiam sa o constientizez si-am facut comanda la ecuatorcafe la care nu mai facusem de foarte mult timp comanda, de cand a schimbat la un moment dat preturile la livrare si ma costa cafeaua cat transportul.
Primele semne au fost bineinteles spuma lipsa din presa franceza cand turnam apa fierbinte si mai apoi gustul lipsa. Si-am inceput sa cresc temperatura apei, apoi sa cresc timpul de infuzie, apoi sa fac macinatura mai fina, apoi sa o comand direct macinata ca m-am gandit ca mi-am pierdut orice talent de a mai macina cafea - orice doar sa simt si eu gust de cafea aromata si puternica nu de apa lunga. In ultimii doi ani am dat in jur de 25 de milioane pe cafea la vechiul prajitor.
Usor usor m-am pacalit de-a lungul timpului ca nu am echipamentele necesare si nu ma pricep, iar cafeaua n-are nicio problema.
....
Am preluat raspunsul de mai sus din topicul Ecuator Cafe.
Un coleg de pe forum a descoperit ca ii place enorm de mult cafeaua de la Ecuator. Pana aici, nimic neobisnuit.
Ceea ce m-a determinat sa deschid acest topic este faptul ca domnul respectiv isi declara nemultumirea atat vis-a-vis de un alt prajitor, pe care nu-l numeste, cat si despre cafeaua pe care a cumparat-o de-a lungul timpului de la acest prajitor, Columbia Supremo.
Dat fiind ca in Romania sunt destul de multi prajitori care au Columbia Supremo, printre care ma numar si eu, ar fi corect sa aflam cine anume este prajitorul respectiv.
Asta odata.
A doua oara o sa repet aici recomandarea pe care eu o fac tuturor clientilor mei: beti cafea de la toti prajitorii si oferiti feed-back pentru produsul pe care il cumparati de la acestia. Oferind feed-back il ajuti sa faca un produs mai bun si ambii au de castigat, atat prajitorul cat si clientul.
Din punctul meu de vedere, greseala pe care a facut-o domnul de mai sus a fost sa se limiteze la un singur prajitor si la un singur sortiment de cafea, in cazul nostru Columbia Supremo.
Acum este suparat ca a cheltuit 2500 de lei in doi ani cumparand cafea de la X, in loc sa fie suparat pe el insusi pentru ca a preferat sa fie comod in loc sa experimenteze.
Cafeaua verde se schimba de la an la an, prajitorul (omul) imbatraneste sau are alte probleme, sunt multe variabile care pot influenta perceptia pe care clientul o are despre o anume cafea, inclusiv apa pe care acesta o foloseste ca sa-si prepare acea cafea.
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014).