(24-06-2017, 09:24)razvanMB Wrote: ...am baut prea multe "limonade" in ultima vreme incat simt nevoia sa intru intr o zona de confort mental uneori...
...Evident, nu e usor sa gasesti un blend italian bun.
...cred ca nu poti sa prajesti prea light si totusi cu rezultate bune origini de slaba calitate, de asta mereu pun in ghilimele "specialty", pentru ca mi se pare un termen deja dus in derizoriu. Din pacate multe cafele de pe piata sunt rezultatul unui compromis dictat de puterea de cumparare a consumatorului si pozitionarea "in trend", de a praji light, de a fi "specialty"...
+1
cafeaua de specialitate, sa zicem peste 90 (ACE), este - stie tota lumea - o cafea de calitate, foarte bogata in tonuri de gust si arome! de aceea, cum spuneai, cere o prajire mai usoara, pentru a trezi fara a altera, compozitia sa bogata;
urmarea e ca asemenea cafea e greu de rasnit - mai ales manual si e greu de extras pe masini care in majoritate isi trag conceptia si experienta din cafea tare prajita!
am capatat oarece alergie la a intra in detalii tehnice, asa ca invit pe cei care inca nu stiu despre ce e vorba, sa caute printre postarile mele mai vechi - totul a fost spus macar odata (!) - sau, mai bine, sa consulte informatia abundenta pe care o ofera varia forumuri si bloguri de specialitate...
dar problema cu cafelele scumpe si calificate peste 90 pct este ca pierd repede, prin simpla trecere a timpului peste ele, din abundenta de calitati!
ce ramane dintr-o cafea exceptionala, e "icoana stelei ce-a murit", oricum deseori debalansata ca gust; ceva la care hotarat, nu e nevoie sa-ti dai ochii peste cap, cel mult sa incerci sa uiti de jena din buzunare
[Image: smile.gif]
cum spuneam prin alte parti, exista sortimente, Columbia de ex., care pierd mai repede calitatile de varf, "ciresele de topping" din ele, decat altele, cum ar fi cele africane;
ce mai,
bottom line-ul e cunoscut:
o cafea de calitate isi merita pretul si aprecierile numai daca e foarte proaspata, adica
din ultima recolta!
ori majoritatea sortimentelor de cafea de la noi se cumpara mai vechi, pentru ca sunt mai ieftine!
iar marile cafele si marile cantitati sunt in mana marilor rechini...
oricum, adevarul despre sortiment e rareori la prajitorul artizanal, cel mult la distribuitorul en-gros...
convingerea mea ramane ca orice cafea proaspata si curat procesata e interesanta;
nici un moment nu ma refer la ceea ce e subiect preferat in forum:
cafea proaspat prajita!
nu, ma refer la
cafea verde, (cat mai) proaspat culeasa!
si aici intervine povestea cu
blendurile bune: sortimentele bune, cum ziceam, cca. 80 pct., nu exceptionale, sunt desigur mai putin bogate in gusturi si arome; dar aceste trasaturi - care sunt de baza - raman cu ele, cu boabele, mai mult timp!
se iau mai multe asemenea sortimente si se suprapun mestesugit profilele de cupping, pentru echilibrare, si asta la o anume prajire si in final, solubilitate uniforma! se obtine un blend, suficient de bogat in caracteristici gustative si de miros, care va ramane calitativ bun pentru mult mai mult timp decat o cafea SO, scumpa, de spcialitate;
daca sortimentele folosite in blend sunt si mai ieftine, e buna si o prajire putin mai intensa pentru ca nu prea are ce sa se mai piarda din ele... ei, si daca mai vrem sa reziste in conditii calitativ acceptabile, se adauga ceva robusta! dar de calitate;
practici care raman corelate cu cele din extractia espresso in baruri, si care sunt mai putin interesante si mai putin intelese, pentru ca blendurile, daca sunt cu talent facute, in Italia, ele vor da o bautura agreabila, cu care masele de bautori sunt invatate, la care caracteristica principala nu e "proaspat prajita", ci statuta, invechita putin
[Image: smile.gif]
si culmea, masinile lor espresso au fost concepute de-a lungul multor decenii, ca sa prelucreze doze exacte si mici, la debit scazut, cu preinfuzie, din asemenea cafele invechite!
gustul tipic era cel de cafea obisnuita, sa nu-i zic mediocra, 1-2 inghitituri, de multe ori pe zi!
dar cafeaua nu era 'aromatizata' si 'imbunatatita' ci una prajita si blenduita undeva local; si nu era mult diferita de un moka espress facut rapid pe o bialetti, din care gasesti mai multe la mai toti italienii pe-acasa...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)