17-09-2018, 23:45
(This post was last modified: 17-09-2018, 23:53 by cristi_fir.)
Daca exista un astfel de thread, va rog sa mutati postarea. Multumesc!
Salutare espressomani,
Zilele trecute am primit espressorul comandat si, dupa de am citit sute de posturi pe forumuri si am vazut zeci de clipuri pe youtube despre espressoul perfect, am inceput extractiile pentru espressoul meu perfect.
Asa ca avem in Romania inca un espressoman incepator infocat.
Trebuie sa mentionez ca, pana acum doua luni, cand am fost la un coleg care a insistat sa beau un ristretto tras cu un Krups automat, nu mai bausem cafea de 23 de ani. De cand imi faceam cafea la ibric si mai prizam si cate un ness pe timpul zilei, in sesiune, ca sa pot sta noaptea sa invat. Din cauza ness-ului am renuntat atunci si la cafea.
Asa ca, apetitul fiind deschis, am mai incercat cateva espresso extrase automat, dar si cateva facute de barista “indoielnici” (dupa cum descriu unii dintre voi ca i-ati gasit prin unele cafenele si unde nu te poti bucura de un espresso adevarat, ci de o “spalatura”). N-au fost rele, dar nu semanau cu ce vedeam eu pe net, cel putin din punct de vedere al aspectului (le-as fi gustat daca ar exista transfer virtual al gustrului - in cazul asta, unde ar mai fi bucuria de a-ti prepara singur espresso?).
Informandu-ma in prealabil si testant o rasnita ieftina cu cutite conice, cumparata pentru a rasni cafea pentru un espressor Breville Prima Latte cu filtre presurizate (pe care inca il mai am), am inteles importanta rasnitei in prepararea unui espresso ideal (am observat ca la filtrele presurizate poti rasni destul de grosier si spuma iti iese, ca despre crema nu poate fi vorba).Asa ca la o zi dupa ce am comandant espressorul Lelit am comandant si una dintre rasnitele recomandate de voi pe forum. Din pacate, aceasta nu a sosit odata cu espressorul. Asa ca, desi citisem ca trebuie sa rasnesti special pentru espressorul tau, m-am incapatanat sa fac espresso cu cafea “de firma” gata macinata pentru espresso. Am incercat Illy Espresso 100% Arabica si o cafea Columbia rasnita in Olanda intr-un magazin de cafea (care, are un gust divin in comparatie cu alte espresso spumate trase cu Breville-ul meu). Rezultatul - dezamagitor. Cafeaua era prea grosier rasnita si presiunea nu tercea de 4 bari. Indiferent cat am presat, au iesit niste spalaturi lungi, care ar fi mers consumate pe post de cafea, dar eu vroiam espresso cu crema, cum am vazut aici pe forum si in clipurile trase de diverse scoli de espresso.
Trecand la fapte, am constata imediat ca rasnita face cel putin 90% din calitatea unui espresso bun (sau chiar 100% avand in vedere ca fara ea espressorul este inutil, indiferent ce cafea cumperi din comert sau de unde o iei gata macinata). Restul procentelor tin de espressor, de tipul de cafea, de indemanarea si experienta espressomanului, de sensibilitarea acestuia in a sesiza diferente subtile intre felurile de cafea si diferitele procese de extractie.
Introducerea fiind facuta, o sa impartasesc primele mele experiente in extragerea espressoului. Sper ca aceste randuri sa le fie utile si altora si sa ii ajute sa ia decizii bune, inainte sa arunce banii pe echipamente scumpe si sa se trezeasca in fata faptului implinit: cu espressor bun si fara rasnita (sau cu una necorespunzatoare).
A venit rasnita asa ca am trecut la treaba. Am reglat-o si am ratat cateva extractii, iar dupa cateva setari m-am apropiat de setarea optima. Undeva cu cateva diviziuni la stanga fata de 3. La 2 am incercat si statea manometrul in 12 bari si au curs cateva picaturi de “petrol”.Cafeaua pe care am folosit-o (pe asta o aveam in casa cumparata de cand am incercat rasnita ieftina pe care am returnat-o) este o cafea Tchibo Sicilia Style, prajita intens, cu note amarui, 80% Arabica - 20% Robusta. Data de prajire: 22.02.2018. Deschisa la inceputul lui august. Va rog sa nu aruncati cu pietre ca nu ma apucasem sa citesc forumurile cand am cumparat-o.
In prima zi nu am avut cum sa cantaresc cate grame de cafea am pus in filtre dar pastrand acelasi mod de rasnire presupun ca am pus 14-14.5 g in filtrul dublu. Stiu ca e important, dar n-am avut cum sa cantaresc.
Timpii de extractie am incercat sa-i limitez la 25-26 de sec.Aprope toate pucurile s-au lipit de sita dupa extractie. S-au desprins usor si au ramas intregi
Extractiile au stat constant in 9 bari dupa ce la inceputul extractiei, pentru foarte putin timp, merg spre 12 bari.
Extractie espresso mai grosier portafiltru normal
https://youtu.be/_TFLuFTkbtI
Espresso grosier portafiltru normal dupa extractie
https://youtu.be/0d1a8wjlSLU[img]blob:https://www.espressoman.ro/1a8534a5-9825-4d35-8ba4-c93ab915eb12[/img] [img]blob:https://www.espressoman.ro/38fda968-0aab-4927-8b94-53db2d2af347[/img] Extractie espresso setare optima portafiltru normal
https://youtu.be/i1mWtkpLpUg
Espresso setare optima portafiltru normal dupa extractie
https://youtu.be/OOc-zLxoyhY[img]blob:https://www.espressoman.ro/8a3d62e4-6e90-4c18-b3d4-21750be03473[/img][img]blob:https://www.espressoman.ro/c0949abf-f4ed-4192-aa0e-f1ec28581ac0[/img] Extractie espresso setare optima portafiltru fara fund (rece - am uitat sa-l incalzesc)
https://youtu.be/PYY9dVzHkf4
Espresso setare optima portafiltru fara fund (rece - am uitat sa-l incalzesc) dupa extractie
https://youtu.be/KuPNYFZxO4A[img]blob:https://www.espressoman.ro/d1fc8043-4fea-433f-bd3f-07c5e986a67f[/img] Pucuri dupa extractie espresso
https://youtu.be/nL6nCzWgSHE[img]blob:https://www.espressoman.ro/6877b9ea-fafb-42eb-a597-c96522c169b7[/img] Extractie de a doua zi.Aceeasi setare la rasnita. Timpul de extractie l-am micsorat.
Pucul nu s-a mai lipit.
Extractie 21sec 15g 44g 44ml
https://youtu.be/6pSIKrZ6wZE
Espresso 21sec 15g 44g 44ml
https://youtu.be/JLNUXbcqcwU[img]blob:https://www.espressoman.ro/eb15e527-ac76-4544-9036-71d9a8f6700c[/img] Extractii a treia zi cu portafiltrul fara fund (de data aceasta a fost incalzit pe grup).
Pucurile nu s-au mai lipit de sita.
Extractie bottomless_rasnit_fin_24sec_15g
https://youtu.be/A9D_lRrIP5Y
Extractie bottomless_rasnita_fin_27sec_15g
https://youtu.be/aSZndUHYj3Q
Extractie bottomless_rasnita_fin_26sec_16g
https://youtu.be/A17VXDyTxts pucuri portafiltru fara fund
primul e de la o extractie inainte de reglarea rasnitei.[img]blob:https://www.espressoman.ro/31dd3e85-68f6-4451-bc88-d7b0e372de0b[/img][img]blob:https://www.espressoman.ro/861cb420-ff5d-44fe-bac5-19dcaf555cc5[/img][img]blob:https://www.espressoman.ro/9effde29-4803-4f2a-b301-4a45a82e63b0[/img][img]blob:https://www.espressoman.ro/81280c2c-f014-4561-b64b-c7b7a511f09b[/img] Mi s-a parut ca are curgere mai rapida si am rasnit mai fin, inca putin spre 2 (ma apropii de 2.5).
Extractie 14.4 g 26 sec mai fin cu filtru normal
https://youtu.be/Ja75AYdb4kI[img]blob:https://www.espressoman.ro/fab2b73a-83c2-45cc-aa49-5828e7147d47[/img][img]blob:https://www.espressoman.ro/bb899e59-cf5b-4177-9aac-3314281a2831[/img]puc[img]blob:https://www.espressoman.ro/03ec250b-46a1-4e56-93c3-885826269b14[/img] A patra zi am pastrat granulatia cafelei dar am presat mai usorExtractie 14.5g 50g 26sec presata usor, aprox 44ml (ceasca e de 60ml - Ikea espresso)
https://youtu.be/VRDA-JXg4YQ [img]blob:https://www.espressoman.ro/6e7d9637-9b7a-4ede-88db-0b8a8ac4e384[/img][img]blob:https://www.espressoman.ro/ffa6549e-adb4-4f0c-a800-2a20975c4548[/img]Acesta mi s-a parut cel mai echilibrat la gust. Sper sa aveti rabdarea sa le urmariti.
Astept reactiile celor exterimentati si intrebari de la oricine este interesat sa de orice informatii legate de echipamente sau de procesul de extractie.
Salutare espressomani,
Zilele trecute am primit espressorul comandat si, dupa de am citit sute de posturi pe forumuri si am vazut zeci de clipuri pe youtube despre espressoul perfect, am inceput extractiile pentru espressoul meu perfect.
Asa ca avem in Romania inca un espressoman incepator infocat.
Trebuie sa mentionez ca, pana acum doua luni, cand am fost la un coleg care a insistat sa beau un ristretto tras cu un Krups automat, nu mai bausem cafea de 23 de ani. De cand imi faceam cafea la ibric si mai prizam si cate un ness pe timpul zilei, in sesiune, ca sa pot sta noaptea sa invat. Din cauza ness-ului am renuntat atunci si la cafea.
Asa ca, apetitul fiind deschis, am mai incercat cateva espresso extrase automat, dar si cateva facute de barista “indoielnici” (dupa cum descriu unii dintre voi ca i-ati gasit prin unele cafenele si unde nu te poti bucura de un espresso adevarat, ci de o “spalatura”). N-au fost rele, dar nu semanau cu ce vedeam eu pe net, cel putin din punct de vedere al aspectului (le-as fi gustat daca ar exista transfer virtual al gustrului - in cazul asta, unde ar mai fi bucuria de a-ti prepara singur espresso?).
Informandu-ma in prealabil si testant o rasnita ieftina cu cutite conice, cumparata pentru a rasni cafea pentru un espressor Breville Prima Latte cu filtre presurizate (pe care inca il mai am), am inteles importanta rasnitei in prepararea unui espresso ideal (am observat ca la filtrele presurizate poti rasni destul de grosier si spuma iti iese, ca despre crema nu poate fi vorba).Asa ca la o zi dupa ce am comandant espressorul Lelit am comandant si una dintre rasnitele recomandate de voi pe forum. Din pacate, aceasta nu a sosit odata cu espressorul. Asa ca, desi citisem ca trebuie sa rasnesti special pentru espressorul tau, m-am incapatanat sa fac espresso cu cafea “de firma” gata macinata pentru espresso. Am incercat Illy Espresso 100% Arabica si o cafea Columbia rasnita in Olanda intr-un magazin de cafea (care, are un gust divin in comparatie cu alte espresso spumate trase cu Breville-ul meu). Rezultatul - dezamagitor. Cafeaua era prea grosier rasnita si presiunea nu tercea de 4 bari. Indiferent cat am presat, au iesit niste spalaturi lungi, care ar fi mers consumate pe post de cafea, dar eu vroiam espresso cu crema, cum am vazut aici pe forum si in clipurile trase de diverse scoli de espresso.
Trecand la fapte, am constata imediat ca rasnita face cel putin 90% din calitatea unui espresso bun (sau chiar 100% avand in vedere ca fara ea espressorul este inutil, indiferent ce cafea cumperi din comert sau de unde o iei gata macinata). Restul procentelor tin de espressor, de tipul de cafea, de indemanarea si experienta espressomanului, de sensibilitarea acestuia in a sesiza diferente subtile intre felurile de cafea si diferitele procese de extractie.
Introducerea fiind facuta, o sa impartasesc primele mele experiente in extragerea espressoului. Sper ca aceste randuri sa le fie utile si altora si sa ii ajute sa ia decizii bune, inainte sa arunce banii pe echipamente scumpe si sa se trezeasca in fata faptului implinit: cu espressor bun si fara rasnita (sau cu una necorespunzatoare).
A venit rasnita asa ca am trecut la treaba. Am reglat-o si am ratat cateva extractii, iar dupa cateva setari m-am apropiat de setarea optima. Undeva cu cateva diviziuni la stanga fata de 3. La 2 am incercat si statea manometrul in 12 bari si au curs cateva picaturi de “petrol”.Cafeaua pe care am folosit-o (pe asta o aveam in casa cumparata de cand am incercat rasnita ieftina pe care am returnat-o) este o cafea Tchibo Sicilia Style, prajita intens, cu note amarui, 80% Arabica - 20% Robusta. Data de prajire: 22.02.2018. Deschisa la inceputul lui august. Va rog sa nu aruncati cu pietre ca nu ma apucasem sa citesc forumurile cand am cumparat-o.
In prima zi nu am avut cum sa cantaresc cate grame de cafea am pus in filtre dar pastrand acelasi mod de rasnire presupun ca am pus 14-14.5 g in filtrul dublu. Stiu ca e important, dar n-am avut cum sa cantaresc.
Timpii de extractie am incercat sa-i limitez la 25-26 de sec.Aprope toate pucurile s-au lipit de sita dupa extractie. S-au desprins usor si au ramas intregi
Extractiile au stat constant in 9 bari dupa ce la inceputul extractiei, pentru foarte putin timp, merg spre 12 bari.
Extractie espresso mai grosier portafiltru normal
https://youtu.be/_TFLuFTkbtI
Espresso grosier portafiltru normal dupa extractie
https://youtu.be/0d1a8wjlSLU[img]blob:https://www.espressoman.ro/1a8534a5-9825-4d35-8ba4-c93ab915eb12[/img] [img]blob:https://www.espressoman.ro/38fda968-0aab-4927-8b94-53db2d2af347[/img] Extractie espresso setare optima portafiltru normal
https://youtu.be/i1mWtkpLpUg
Espresso setare optima portafiltru normal dupa extractie
https://youtu.be/OOc-zLxoyhY[img]blob:https://www.espressoman.ro/8a3d62e4-6e90-4c18-b3d4-21750be03473[/img][img]blob:https://www.espressoman.ro/c0949abf-f4ed-4192-aa0e-f1ec28581ac0[/img] Extractie espresso setare optima portafiltru fara fund (rece - am uitat sa-l incalzesc)
https://youtu.be/PYY9dVzHkf4
Espresso setare optima portafiltru fara fund (rece - am uitat sa-l incalzesc) dupa extractie
https://youtu.be/KuPNYFZxO4A[img]blob:https://www.espressoman.ro/d1fc8043-4fea-433f-bd3f-07c5e986a67f[/img] Pucuri dupa extractie espresso
https://youtu.be/nL6nCzWgSHE[img]blob:https://www.espressoman.ro/6877b9ea-fafb-42eb-a597-c96522c169b7[/img] Extractie de a doua zi.Aceeasi setare la rasnita. Timpul de extractie l-am micsorat.
Pucul nu s-a mai lipit.
Extractie 21sec 15g 44g 44ml
https://youtu.be/6pSIKrZ6wZE
Espresso 21sec 15g 44g 44ml
https://youtu.be/JLNUXbcqcwU[img]blob:https://www.espressoman.ro/eb15e527-ac76-4544-9036-71d9a8f6700c[/img] Extractii a treia zi cu portafiltrul fara fund (de data aceasta a fost incalzit pe grup).
Pucurile nu s-au mai lipit de sita.
Extractie bottomless_rasnit_fin_24sec_15g
https://youtu.be/A9D_lRrIP5Y
Extractie bottomless_rasnita_fin_27sec_15g
https://youtu.be/aSZndUHYj3Q
Extractie bottomless_rasnita_fin_26sec_16g
https://youtu.be/A17VXDyTxts pucuri portafiltru fara fund
primul e de la o extractie inainte de reglarea rasnitei.[img]blob:https://www.espressoman.ro/31dd3e85-68f6-4451-bc88-d7b0e372de0b[/img][img]blob:https://www.espressoman.ro/861cb420-ff5d-44fe-bac5-19dcaf555cc5[/img][img]blob:https://www.espressoman.ro/9effde29-4803-4f2a-b301-4a45a82e63b0[/img][img]blob:https://www.espressoman.ro/81280c2c-f014-4561-b64b-c7b7a511f09b[/img] Mi s-a parut ca are curgere mai rapida si am rasnit mai fin, inca putin spre 2 (ma apropii de 2.5).
Extractie 14.4 g 26 sec mai fin cu filtru normal
https://youtu.be/Ja75AYdb4kI[img]blob:https://www.espressoman.ro/fab2b73a-83c2-45cc-aa49-5828e7147d47[/img][img]blob:https://www.espressoman.ro/bb899e59-cf5b-4177-9aac-3314281a2831[/img]puc[img]blob:https://www.espressoman.ro/03ec250b-46a1-4e56-93c3-885826269b14[/img] A patra zi am pastrat granulatia cafelei dar am presat mai usorExtractie 14.5g 50g 26sec presata usor, aprox 44ml (ceasca e de 60ml - Ikea espresso)
https://youtu.be/VRDA-JXg4YQ [img]blob:https://www.espressoman.ro/6e7d9637-9b7a-4ede-88db-0b8a8ac4e384[/img][img]blob:https://www.espressoman.ro/ffa6549e-adb4-4f0c-a800-2a20975c4548[/img]Acesta mi s-a parut cel mai echilibrat la gust. Sper sa aveti rabdarea sa le urmariti.
Astept reactiile celor exterimentati si intrebari de la oricine este interesat sa de orice informatii legate de echipamente sau de procesul de extractie.
Lelit PL41 LEM, Lelit PL043MMI, Etolia 57mm Tamper
Flair Espresso Maker, Hario Mini Slim, Hario V60
Iubesc mirosul cafelei si, acum, din nou, si gustul!
Flair Espresso Maker, Hario Mini Slim, Hario V60
Iubesc mirosul cafelei si, acum, din nou, si gustul!