Hello There, Guest! Login Register


Experienta mea - primul espresso “cu pretentii”

#1
Smile 
Daca exista un astfel de thread, va rog sa mutati postarea. Multumesc!

Salutare espressomani,
Zilele trecute am primit espressorul comandat si, dupa de am citit sute de posturi pe forumuri si am vazut zeci de clipuri pe youtube despre espressoul perfect, am inceput extractiile pentru espressoul meu perfect.
Asa ca avem in Romania inca un espressoman incepator infocat.

Trebuie sa mentionez ca, pana acum doua luni, cand am fost la un coleg care a insistat sa beau un ristretto tras cu un Krups automat, nu mai bausem cafea de 23 de ani. De cand imi faceam cafea la ibric si mai prizam si cate un ness pe timpul zilei, in sesiune, ca sa pot sta noaptea sa invat. Din cauza ness-ului am renuntat atunci si la cafea.

Asa ca, apetitul fiind deschis, am mai incercat cateva espresso extrase automat, dar si cateva facute de barista “indoielnici” (dupa cum descriu unii dintre voi ca i-ati gasit prin unele cafenele si unde nu te poti bucura de un espresso adevarat, ci de o “spalatura”). N-au fost rele, dar nu semanau cu ce vedeam eu pe net, cel putin din punct de vedere al aspectului (le-as fi gustat daca ar exista transfer virtual al gustrului - in cazul asta, unde ar mai fi bucuria de a-ti prepara singur espresso?).

Informandu-ma in prealabil si testant o rasnita ieftina cu cutite conice, cumparata pentru a rasni cafea pentru un espressor Breville Prima Latte cu filtre presurizate (pe care inca il mai am), am inteles importanta rasnitei in prepararea unui espresso ideal (am observat ca la filtrele presurizate poti rasni destul de grosier si spuma iti iese, ca despre crema nu poate fi vorba).Asa ca la o zi dupa ce am comandant espressorul Lelit am comandant si una dintre rasnitele recomandate de voi pe forum. Din pacate, aceasta nu a sosit odata cu espressorul. Asa ca, desi citisem ca trebuie sa rasnesti special pentru espressorul tau, m-am incapatanat sa fac espresso cu cafea “de firma” gata macinata pentru espresso. Am incercat Illy Espresso 100% Arabica si o cafea Columbia rasnita in Olanda intr-un magazin de cafea (care, are un gust divin in comparatie cu alte espresso spumate trase cu Breville-ul meu). Rezultatul - dezamagitor. Cafeaua era prea grosier rasnita si presiunea nu tercea de 4 bari. Indiferent cat am presat, au iesit niste spalaturi lungi, care ar fi mers consumate pe post de cafea, dar eu vroiam espresso cu crema, cum am vazut aici pe forum si in clipurile trase de diverse scoli de espresso.

Trecand la fapte, am constata imediat ca rasnita face cel putin 90% din calitatea unui espresso bun (sau chiar 100% avand in vedere ca fara ea espressorul este inutil, indiferent ce cafea cumperi din comert sau de unde o iei gata macinata). Restul procentelor tin de espressor, de tipul de cafea, de indemanarea si experienta espressomanului, de sensibilitarea acestuia in a sesiza diferente subtile intre felurile de cafea si diferitele procese de extractie.

Introducerea fiind facuta, o sa impartasesc primele mele experiente in extragerea espressoului. Sper ca aceste randuri sa le fie utile si altora si sa ii ajute sa ia decizii bune, inainte sa arunce banii pe echipamente scumpe si sa se trezeasca in fata faptului implinit: cu espressor bun si fara rasnita (sau cu una necorespunzatoare).

A venit rasnita asa ca am trecut la treaba. Am reglat-o si am ratat cateva extractii, iar dupa cateva setari m-am apropiat de setarea optima. Undeva cu cateva diviziuni la stanga fata de 3. La 2 am incercat si statea manometrul in 12 bari si au curs cateva picaturi de “petrol”.Cafeaua pe care am folosit-o (pe asta o aveam in casa cumparata de cand am incercat rasnita ieftina pe care am returnat-o) este o cafea Tchibo Sicilia Style, prajita intens, cu note amarui, 80% Arabica - 20% Robusta. Data de prajire: 22.02.2018. Deschisa la inceputul lui august. Va rog sa nu aruncati cu pietre ca nu ma apucasem sa citesc forumurile cand am cumparat-o.

In prima zi nu am avut cum sa cantaresc cate grame de cafea am pus in filtre dar pastrand acelasi mod de rasnire presupun ca am pus 14-14.5 g in filtrul dublu. Stiu ca e important, dar n-am avut cum sa cantaresc.
Timpii de extractie am incercat sa-i limitez la 25-26 de sec.Aprope toate pucurile s-au lipit de sita dupa extractie. S-au desprins usor si au ramas intregi
Extractiile au stat constant in 9 bari dupa ce la inceputul extractiei, pentru foarte putin timp, merg spre 12 bari. 

Extractie espresso mai grosier portafiltru normal
https://youtu.be/_TFLuFTkbtI
Espresso grosier portafiltru normal dupa extractie
https://youtu.be/0d1a8wjlSLU[img]blob:https://www.espressoman.ro/1a8534a5-9825-4d35-8ba4-c93ab915eb12[/img] [img]blob:https://www.espressoman.ro/38fda968-0aab-4927-8b94-53db2d2af347[/img] Extractie espresso setare optima portafiltru normal
https://youtu.be/i1mWtkpLpUg
Espresso setare optima portafiltru normal dupa extractie
https://youtu.be/OOc-zLxoyhY[img]blob:https://www.espressoman.ro/8a3d62e4-6e90-4c18-b3d4-21750be03473[/img][img]blob:https://www.espressoman.ro/c0949abf-f4ed-4192-aa0e-f1ec28581ac0[/img] Extractie espresso setare optima portafiltru fara fund (rece - am uitat sa-l incalzesc)
https://youtu.be/PYY9dVzHkf4
Espresso setare optima portafiltru fara fund (rece - am uitat sa-l incalzesc) dupa extractie
https://youtu.be/KuPNYFZxO4A[img]blob:https://www.espressoman.ro/d1fc8043-4fea-433f-bd3f-07c5e986a67f[/img] Pucuri dupa extractie espresso
https://youtu.be/nL6nCzWgSHE[img]blob:https://www.espressoman.ro/6877b9ea-fafb-42eb-a597-c96522c169b7[/img] Extractie de a doua zi.Aceeasi setare la rasnita. Timpul de extractie l-am micsorat.
Pucul nu s-a mai lipit.
Extractie 21sec 15g 44g 44ml
https://youtu.be/6pSIKrZ6wZE
Espresso 21sec 15g 44g 44ml
https://youtu.be/JLNUXbcqcwU[img]blob:https://www.espressoman.ro/eb15e527-ac76-4544-9036-71d9a8f6700c[/img] Extractii a treia zi cu portafiltrul fara fund (de data aceasta a fost incalzit pe grup).
Pucurile nu s-au mai lipit de sita.

Extractie bottomless_rasnit_fin_24sec_15g
https://youtu.be/A9D_lRrIP5Y 
Extractie bottomless_rasnita_fin_27sec_15g
https://youtu.be/aSZndUHYj3Q
Extractie bottomless_rasnita_fin_26sec_16g
https://youtu.be/A17VXDyTxts pucuri portafiltru fara fund
primul e de la o extractie inainte de reglarea rasnitei.[img]blob:https://www.espressoman.ro/31dd3e85-68f6-4451-bc88-d7b0e372de0b[/img][img]blob:https://www.espressoman.ro/861cb420-ff5d-44fe-bac5-19dcaf555cc5[/img][img]blob:https://www.espressoman.ro/9effde29-4803-4f2a-b301-4a45a82e63b0[/img][img]blob:https://www.espressoman.ro/81280c2c-f014-4561-b64b-c7b7a511f09b[/img]  Mi s-a parut ca are curgere mai rapida si am rasnit mai fin, inca putin spre 2 (ma apropii de 2.5).

Extractie 14.4 g 26 sec mai fin cu filtru normal
https://youtu.be/Ja75AYdb4kI[img]blob:https://www.espressoman.ro/fab2b73a-83c2-45cc-aa49-5828e7147d47[/img][img]blob:https://www.espressoman.ro/bb899e59-cf5b-4177-9aac-3314281a2831[/img]puc[img]blob:https://www.espressoman.ro/03ec250b-46a1-4e56-93c3-885826269b14[/img] A patra zi am pastrat granulatia cafelei dar am presat mai usorExtractie 14.5g 50g 26sec presata usor, aprox 44ml (ceasca e de 60ml - Ikea espresso)
https://youtu.be/VRDA-JXg4YQ [img]blob:https://www.espressoman.ro/6e7d9637-9b7a-4ede-88db-0b8a8ac4e384[/img][img]blob:https://www.espressoman.ro/ffa6549e-adb4-4f0c-a800-2a20975c4548[/img]Acesta mi s-a parut cel mai echilibrat la gust. Sper sa aveti rabdarea sa le urmariti. Wink 

Astept reactiile celor exterimentati si intrebari de la oricine este interesat sa de orice informatii legate de echipamente sau de procesul de extractie.
Lelit PL41 LEM, Lelit PL043MMI, Etolia 57mm Tamper
Iubesc mirosul cafelei si, acum, din nou, si gustul!
 
Reply
#2
Bun! Acestea fiind spuse, acum vin si nedumeririle.
Sunt extractiile mele la maxim pentru de se poate obtine dintr-o astfel de cafea?

Am observat ca, asa cum curge cafeaua din rasnita, este foarte greu sa dozez exact aceeasi cantitate de cafea in filtru. Mai ales ca si nivelarea nu o pot realiza identic. Reusesc, insa, sa distribui si sa presez similar de fiecare data (pucurile fiind decente). La capitolul asta, poate ma ajuta si cafeaua, modul ei de prajire, vechimea, pentru ca nu am avut experiente cu cafele "pretentioase", prajite mai putin si mai proaspete.
In filtrul de 57mm incap, in functie de distribuirea cafelei direct din rasnita, intre 14.5 si 16g de cafea.
Daca o rasnesc intr-un recipient si o transfer, nu imi place rezultatul. Mi se pare ca se asaza neuniform in filtru si capata si o densitate neuniforma datorata tasarii naturale din timpul celor doua manipulari.
Parca pica mai bine din rasnita. Pacat ca nu au lasat butonul separat, pentru ca atunci cand il impingi cu portafiltrul se actioneaza doar in anumite pozitii ale asestuia. Merge un pic mai bine cu portafiltrul fara fund care nu se mai loveste in suportul de portafiltru.
Exista pe undeva trucuri pentru rasnirea cafelei direct in portafiltru?

Alta dilema este legata de: rasnire mai fina si presare usoara sau rasnire mai mare si presare mai tare?
Gusturile mi se par diferite. O prefer pe prima.
Conteaza si tipul de cafea pentru a aplica preferential un anume procedeu?

P.S. Nu stiu de ca nu se vad imaginile din primul post, pentru ca in timpul editarii apar. Poate ma ajuta cineva.
Lelit PL41 LEM, Lelit PL043MMI, Etolia 57mm Tamper
Iubesc mirosul cafelei si, acum, din nou, si gustul!
 
Reply
#3
O fi de la cafea?
Am mai modificat rasnita pe o setare mai fina. Acum sunt la 2.5, dar tot mi se pare ca trage prea repede sau mai bine zis greutatea este aproape egala cu volumul si stratul de crema este destul de subtire. Se mentine in timp dar tot subtire e.
Am tras 42g (aproape 44ml) din 15g in 25 de secunde cu preinfuzie.
Extractie
   
Espresso a iesit putin mai amarui decat la ultima extractie, dar nu gustul nu era deranjant.
Pucul s-a lipit din nou de sita si a fost putin umed.
Am verificat daca pucul atinge sita inainte de extractie si nu apare nicio urma, desi pornesc pompa inainte sa pun portafiltrul in grup. Am impresia ca in timpul extractiei sau dupa, pucul se ridica sau are loc o aspiratie care il trage in sus.
Se produce un astfel de fenomen?
Sa merg mai jos cu rasnirea. Am impresia ca o sa blochez pompa si tot n-o sa curga crema densa.
Ce cafea imi recomandati sa incerc ca sa nu trag in zadar?
Prefer o cafea care sa nu fie foarte acida dar sa nu fie nici intens prajita.
As dori o cafea cu care sa experimentez si sa nu-mi para rau ca am aruncat extractiile pe apa Sambetei. 
Asa am vazut ce cafele recomanda espressomanii, dar pana sa ajung s-o beau, vreau sa trag ceva shot-uri decente mai intai.
Ca sa-mi dau seama pe viitor cam pe unde sunt. Idea
Multumesc!  Smile
Lelit PL41 LEM, Lelit PL043MMI, Etolia 57mm Tamper
Iubesc mirosul cafelei si, acum, din nou, si gustul!
 
Reply
#4
Salut, pucul absoarbe apa si se umfla, dilata. Din cauza asta multa lume foloseste o cantitate prea mare de cafea rezultand impregnatii ale dusului pe suprafata pucului.

Daca ai urme pe suprafata inseamna ca pui prea multa cafea. Daca e cazul, redu cantitatea de cafea (se ajusteaza de la cafea la cafea, cu unele cafele sunt nevoit sa scad 0.5 grade sau sa adaug din doza recomandata) si incearca sa rasnesti mai fin.

Pe lelit shoturile cele mai ok in general au fost cele mai lungi (dar si asta variaza de la cafea la cafea) in plus apare efectul de scadere a temperaturii si nici asa nu e bine. Trebuie sa gasesti un echilibru.  Citeste despre WDT si aplica si tu, ajuta. Cel mai eficient si rapid mod de a invatat este sa experimentezi si sa citesti, insa iti recomand sa te intalnesti cu cineva care a avut aparatul si iti arata niste tips and tricks, altfel evoluezi mai repede si nu mai faci atatea greseli.

Incearca 15-16 grame sau cat iti permite sita pe care o detii, rasneste foarte fin pana blochezi aparatul, sau incepe sa curga tarziu. Dupa mergi putin mai spre grosier, si incearca sa lungesti o extractie de 1: 2+ (bagi 15grame scoti 40 grame) in aproximativ 40 secunde cu tot cu PI.

De asemenea daca nu ai deja, o sita care iti permite o doza mai mare de cafea pe acest aparat favorizeaza extractii mai egale, fiindca mai diminuezi din channeling.
Cafea>rasnita>apa>espressor>accesorii.
 
Reply
#5
(19-09-2018, 00:12)Zwanger Wrote: Salut, pucul absoarbe apa si se umfla, dilata. Din cauza asta multa lume foloseste o cantitate prea mare de cafea rezultand impregnatii ale dusului pe suprafata pucului.

Daca ai urme pe suprafata inseamna ca pui prea multa cafea. Daca e cazul, redu cantitatea de cafea (se ajusteaza de la cafea la cafea, cu unele cafele sunt nevoit sa scad 0.5 grade sau sa adaug din doza recomandata) si incearca sa rasnesti mai fin.

Pe lelit shoturile cele mai ok in general au fost cele mai lungi (dar si asta variaza de la cafea la cafea) in plus apare efectul de scadere a temperaturii si nici asa nu e bine. Trebuie sa gasesti un echilibru.  Citeste despre WDT si aplica si tu, ajuta. Cel mai eficient si rapid mod de a invatat este sa experimentezi si sa citesti, insa iti recomand sa te intalnesti cu cineva care a avut aparatul si iti arata niste tips and tricks, altfel evoluezi mai repede si nu mai faci atatea greseli.

Incearca 15-16 grame sau cat iti permite sita pe care o detii, rasneste foarte fin pana blochezi aparatul, sau incepe sa curga tarziu. Dupa mergi putin mai spre grosier, si incearca sa lungesti o extractie de 1: 2+ (bagi 15grame scoti 40 grame) in aproximativ 40 secunde cu tot cu PI.

De asemenea daca nu ai deja, o sita care iti permite o doza mai mare de cafea pe acest aparat favorizeaza extractii mai egale, fiindca mai diminuezi din channeling.
Multumesc pentru indicatii, Zwanger!
Asta mi-am si propus sa citesc si sa experimentez. Huh
Sita este cea originala Lelit, primita odata cu aparatul. Portafiltrul este de 57mm. Pot sa pun filtre mai mari in el?
Am si portafiltru fara fund, in el pot sa pun un filtru mai adanc, daca exista, dar el a venit cu unul identic cu cel original Lelit.
Am sa rasnesc mai fin, pana acolo unde am blocat pompa data trecuta. O sa revin cu rezultatele.
O sa citesc si de WDT. Recunosc ca la asta n-ajunsesem.

Pucul, pastrand aceleasi cantitati de cafea si cam aceeasi presare, la portafiltrul fara fund nu s-a mai lipit.
Nici nu prea s-a vazut channeling (decat la primele extractii unde era rasnit si mai grosier). Asta imi confirma ca presez decent, pentru un incepator.
O sa fiu mai atent si la detaliile de pe pucuri (inspecial pe partea superioara). Pe partea inferioara le-am analicat si nu prea erau urme de channeling.
Lelit PL41 LEM, Lelit PL043MMI, Etolia 57mm Tamper
Iubesc mirosul cafelei si, acum, din nou, si gustul!
 
Reply
#6
Recomand cu caldura sa te uiti cat mai repede pe WDT. Extracțiile mele s-au imbunatatit considerabil de cand am introdus WDT in rutina de pregatire ptr extractie.

Iti mai recomand sa te interesezi si de un distribuitor. (OCD, Motta) etc.

P.S. iti recomand sa mai cumperi și sita IMS pe care o am eu in semnătura. Un upgrade necesar. O găsești la Barshaker cu reducerea de pe forum.
Lelit PL41TEM PID + Lelit PL43MMi + Tamper Dinamometric 57.5mm + Nivelator Motta 57.5mm + Sita IMS 12/18g 57mm (BS1533)
--------
 
 
Reply
#7
Sunt combinatii cafea, rasnita si espressor care nu dau rezultate bune indiferent de cate ajustari facem. Mai ales cu o cafea comerciala foarte proasta.

Prima data ar trebui schimbata cafeaua comerciala cu una prajita de oameni. Fiind din Bucuresti n-ar trebui sa ai dificultati in a gasi cel putin 5 prajitori foarte buni, unii chiar cu reduceri pentru membrii forumului.
factory g106, baby+pid+dimmer+bpm+opv, m47, ims, fluid bed roaster
 
Reply
#8
Dacă ești tot cu cafeaua prăjită în februarie, discutăm degeaba. Pe o cafea proaspătă, cu totul altfel stau lucrurile.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Brikka|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Aillio R1 Bullet|Gene Coffee CBR-101|.
 
Reply
#9
(19-09-2018, 10:47)dev Wrote: Prima data ar trebui schimbata cafeaua comerciala cu una prajita de oameni. ...

Lol... cea comerciala e prajita de roboti... sau ET... Big Grin
 
Reply
#10
Cand vine vorba de corporatii, orice e posibil... Sad
factory g106, baby+pid+dimmer+bpm+opv, m47, ims, fluid bed roaster
 
Reply
#11
Salut,poti incerca Columbia Supremo de la Claro,este foarte usor de lucrat cu ea
 Expobar Brewtus 4 cu pompa vibratoare,Eureka Mignon Specialita16cr,tamper Bravo
 
Reply
#12
(19-09-2018, 09:45)Nikku Wrote: Recomand cu caldura sa te uiti cat mai repede pe WDT. Extracțiile mele s-au imbunatatit considerabil de cand am introdus WDT in rutina de pregatire ptr extractie.

Iti mai recomand sa te interesezi si de un distribuitor. (OCD, Motta) etc.

P.S. iti recomand sa mai cumperi și sita IMS pe care o am eu in semnătura. Un upgrade necesar. O găsești la Barshaker cu reducerea de pe forum. 
De cum am vazut postul lui Zwanger am si citit despre WDT. Mai vazusem un filmulet pentru imbunatatirea distribuirii in filtru, folosind un ac, dar nu vazusem nimic despre utilizarea paharului taiat. DIY rules in lumea cafelei! Shy

Distribuitor nu o sa folosesc. Presez destul de uniform si fara. La extractiile cu portafiltrul fara fund nu a prea improscat cafeaua.

Daca e o asa mare diferenta intre sita Lelit de 57mm si cea IMS, ma gandesc serios la upgrade-ul asta. Mersi!
Portafiltrul fara fund l-am luat cu sita cu tot. Pare sa fie identica cu cea de la Lelit.

(19-09-2018, 14:02)Uidivoro Wrote: Salut,poti incerca Columbia Supremo de la Claro,este foarte usor de lucrat cu ea

Asta asteptam. Sa incep cu o cafea cu gust bun si care sa ma ajute sa ma apropii de o extractie corecta.
Gasesc pe forum vreo extractie cu Columbia ca sa vad la ce trebuie sa ajung?

Multumesc pentru raspunsuri (si lui Dev si Baloozzy). Ma asteptam sa fie de vina si cafeaua. Am realizat cat e de veche, dupa ce am citit pe forum cat importanta este perioada de timp scursa de la prajire pana la utilizare.
Trageam totusi sperante ca pot sa invat cate ceva pe ea.

(19-09-2018, 14:02)Uidivoro Wrote: Salut,poti incerca Columbia Supremo de la Claro,este foarte usor de lucrat cu ea
Columbia La Esperanza este similara? Columbia Supremo nu mai au.
Lelit PL41 LEM, Lelit PL043MMI, Etolia 57mm Tamper
Iubesc mirosul cafelei si, acum, din nou, si gustul!
 
Reply
#13
(19-09-2018, 23:39)cristi_fir Wrote:
(19-09-2018, 09:45)Nikku Wrote: Recomand cu caldura sa te uiti cat mai repede pe WDT. Extracțiile mele s-au imbunatatit considerabil de cand am introdus WDT in rutina de pregatire ptr extractie.

Iti mai recomand sa te interesezi si de un distribuitor. (OCD, Motta) etc.

P.S. iti recomand sa mai cumperi și sita IMS pe care o am eu in semnătura. Un upgrade necesar. O găsești la Barshaker cu reducerea de pe forum. 
De cum am vazut postul lui Zwanger am si citit despre WDT. Mai vazusem un filmulet pentru imbunatatirea distribuirii in filtru, folosind un ac, dar nu vazusem nimic despre utilizarea paharului taiat. DIY rules in lumea cafelei! Shy

Distribuitor nu o sa folosesc. Presez destul de uniform si fara. La extractiile cu portafiltrul fara fund nu a prea improscat cafeaua.

Daca e o asa mare diferenta intre sita Lelit de 57mm si cea IMS, ma gandesc serios la upgrade-ul asta. Mersi!
Portafiltrul fara fund l-am luat cu sita cu tot. Pare sa fie identica cu cea de la Lelit.

(19-09-2018, 14:02)Uidivoro Wrote: Salut,poti incerca Columbia Supremo de la Claro,este foarte usor de lucrat cu ea

Asta asteptam. Sa incep cu o cafea cu gust bun si care sa ma ajute sa ma apropii de o extractie corecta.
Gasesc pe forum vreo extractie cu Columbia ca sa vad la ce trebuie sa ajung?

Multumesc pentru raspunsuri (si lui Dev si Baloozzy). Ma asteptam sa fie de vina si cafeaua. Am realizat cat e de veche, dupa ce am citit pe forum cat importanta este perioada de timp scursa de la prajire pana la utilizare.
Trageam totusi sperante ca pot sa invat cate ceva pe ea.

(19-09-2018, 14:02)Uidivoro Wrote: Salut,poti incerca Columbia Supremo de la Claro,este foarte usor de lucrat cu ea
Columbia La Esperanza este similara? Columbia Supremo nu mai au.
Salut,este ok si Columbia La Esperanza(cealalta era mai ieftina),toate columbienele sunt la fel,gust de ciocolata;are dreptate colegu Nikku care ti-a recomandat sita ims,trebuie sa-ti iei una
 Expobar Brewtus 4 cu pompa vibratoare,Eureka Mignon Specialita16cr,tamper Bravo
 
Reply
#14
(20-09-2018, 09:12)Uidivoro Wrote: toate columbienele sunt la fel,gust de ciocolata

Genul asta de generalizare face un deserviciu atat prajitorului cat si cafelei. Daca toata cafeaua are gust de ciocolata poate ca e ceva gresit in lantul de preparare sau ceva din setup nu e ok.

Descrierea Claro este destul de clara:
Quote:Note de fructul pasiunii, turta dulce si guava
factory g106, baby+pid+dimmer+bpm+opv, m47, ims, fluid bed roaster
 
Reply
#15
(20-09-2018, 09:18)dev Wrote:
(20-09-2018, 09:12)Uidivoro Wrote: toate columbienele sunt la fel,gust de ciocolata

Genul asta de generalizare face un deserviciu atat prajitorului cat si cafelei. Daca toata cafeaua are gust de ciocolata poate ca e ceva gresit in lantul de preparare sau ceva din setup nu e ok.

Descrierea Claro este destul de clara:
Quote:Note de fructul pasiunii, turta dulce si guava
Salut,e ceea ce a scris domnul de la Claro Salutare,

“Si scuze ptr raspunsul intarziat. Eu cred ca portofoliul claro este destul de echilibrat in origini si gama de gusturi. Patru africane (kenya, etiopia, rwanda si burundi), nu e putin. Aciditate, au din plin, la fel si fruct. Ciocolata va fi mereu prezenta, in orice cafea, ptr ca e rezultatul procesului de prajire, mai ales al caramelizarii..Smile))”;intradevar se regasesc si celelalt gusturi in espresso dar predomina gustul de ciocolata,mai ales daca folosesti si zahar brun
 Expobar Brewtus 4 cu pompa vibratoare,Eureka Mignon Specialita16cr,tamper Bravo
 
Reply
#16
(20-09-2018, 09:35)Uidivoro Wrote:
(20-09-2018, 09:18)dev Wrote:
(20-09-2018, 09:12)Uidivoro Wrote: toate columbienele sunt la fel,gust de ciocolata

Genul asta de generalizare face un deserviciu atat prajitorului cat si cafelei. Daca toata cafeaua are gust de ciocolata poate ca e ceva gresit in lantul de preparare sau ceva din setup nu e ok.

Descrierea Claro este destul de clara:
Quote:Note de fructul pasiunii, turta dulce si guava
Salut,e ceea ce a scris domnul de la Claro Salutare,

“Si scuze ptr raspunsul intarziat. Eu cred ca portofoliul claro este destul de echilibrat in origini si gama de gusturi. Patru africane (kenya, etiopia, rwanda si burundi), nu e putin. Aciditate, au din plin, la fel si fruct. Ciocolata va fi mereu prezenta, in orice cafea, ptr ca e rezultatul procesului de prajire, mai ales al caramelizarii..Smile))”;intradevar se regasesc si celelalt gusturi in espresso dar predomina gustul de ciocolata,mai ales daca folosesti si zahar brun 

Multumesc pentru raspunsuri!

O sa pun de-o parte bani pentru alta sita. Deocamdata am cheltuit foarte mult pentru un set decent de extractie espresso (undeva la 3000 de lei). Daca punem ca o sa investesc serios si in cafea si shot-uri ratate, bugetul creste simtitor. Big Grin
Cantarul l-am luat de la Barshaker si e no-name. Nu stiu cum sa-l pun in semantura.
Pentru mine, cel putin pentru stadiul acesta, cand doresc sa obtin un espresso decent, raspunsul este suficient.
Am sa merg pentru inceput pe o Columbiana. Diferente intre ele, subtilitati si alte aspecte de care vorbiti cu pasiune, am sa le educ si eu in timp. Am facut la fel ci su vinul, cand am trecut de la buturuga la vinuri nobile. Acum, din cand in cand, prefer si vinuri acide, daca sunt specifice unei anume regiuni.
Cred ca la fel este si cu cafeaua. Poate dupa ce ma obisnuiesc cu anumite gusturi, incet-incet, o sa descopar si gusturile putin mai acide si aromele subtile de turta dulce sau fructe de padure.
Desigur, de foarte multe ori, ca si la vinuri, gusturile se si educa. Citind despre un vin ce aroma are (in anul respectiv sau, si mai important, din procesul de prelucrare si pastrare), autosugestia lucreaza si-ti deschide papilele gustative pentru armele respective si le simti mai intens decat ai face-o fara sa citesti acele descrieri ale produsului sau recenzii ale somelierilor. Asa ca, da, gusturile se educa in timp daca o faci cu produse de calitate. Poti sa bei vin de buturuga cu tonele, ca nu o sa-ti educi gusturile.
Lelit PL41 LEM, Lelit PL043MMI, Etolia 57mm Tamper
Iubesc mirosul cafelei si, acum, din nou, si gustul!
 
Reply
#17
Daca tot a venit vorba despre cafele si daca nu se supara nimeni, ma amestec si eu in discutii.
Ce recomandati pentru cineva care inca nu s-a obisnuit cu aciditatea?
Din oferta Claro: Columbia la Esperanza, Columbia Supremo (vad ca nu este disponibila, dar am gasit la Maison du Café), Guatemala, Brazilia Mogiano (este diferita fata de Santos?) sau altceva?
Va multumesc.
 
Reply
#18
Cobori cu extractia la 6 bar, tragi normal, cumperi cafele prajite full city+

Ce aparat de cafea ai si la ce temperatura extragi? se poate de exemplu sa ai o cadere prea mare de temperatura si din cauza asta sa ai shoturi acre. Ca o recomandare, lasa aparatul suficient de mult la incalzit, incalzeste si portafiltru.
Cafea>rasnita>apa>espressor>accesorii.
 
Reply
#19
Am citit pe forum ca sunt mai multe alternative la sita Lelit 57mm.
Ce parere aveti? IMS 57mm sau Ascaso 57mm?
Lelit PL41 LEM, Lelit PL043MMI, Etolia 57mm Tamper
Iubesc mirosul cafelei si, acum, din nou, si gustul!
 
Reply
#20
(20-09-2018, 15:20)Gabi_M Wrote: Daca tot a venit vorba despre cafele si daca nu se supara nimeni, ma amestec si eu in discutii.
Ce recomandati pentru cineva care inca nu s-a obisnuit cu aciditatea?
Din oferta Claro: Columbia la Esperanza, Columbia Supremo (vad ca nu este disponibila, dar am gasit la Maison du Café), Guatemala, Brazilia Mogiano (este diferita fata de Santos?) sau altceva?
Va multumesc.

Maison du Cafe, Hedone, Sarkis si prajirile espresso de la Claro ar trebuie sa fie destul de temperate. De la Yume ai putea incerca blendul lor nr.1 si cele din gama eclectic.

Daca eviti unele africane prajite mai putin ar trebui sa fii ok.

(20-09-2018, 15:32)cristi_fir Wrote: Am citit pe forum ca sunt mai multe alternative la sita Lelit 57mm.
Ce parere aveti? IMS 57mm sau Ascaso 57mm?

Nu-ti bate capul cu sita la momentul asta.
factory g106, baby+pid+dimmer+bpm+opv, m47, ims, fluid bed roaster
 
Reply
#21
+1, Maison du Cafe, Columbia Supremo sau Columbia Huila.
§ Kinu M38 ► Brewista Smartpour Switch ► Aero Press / Cafflano Kompresso § Porlex Tall ► Tefal KI140D ► Hario V60 §
 
Reply
#22
Espresso cu granulatia cafelei pastrata, dar de data asta am folosit WDT cu 15g
Am distribuit uniform si am presat. Am obtinut 35.6g la o extractie de 25 de sec cu PI.
Presiunea a ramas cam in 10bari.
Consistenta espressoului a fost mai corpolenta si gustul placut. Nu are arome deosebite fiind o cafea de firma ordinara.
   

puc de jos WDT 15g 35.6g 35ml 25sec cu PI
   

puc de sus WDT 15g 35.6g 35ml 25sec cu PI
   

Am tras si mai lung - 30 sec cu PI si tot cu WDT

puc de jos WDT 15g 48g 48ml 30sec cu PI
   

puc de sus WDT 15g 48g 48ml 30sec cu PI
   

Avantajele WDT se vad rapid. In plus, in afara de faptul ca nu mi s-a mai lipit pucul de sita grupului, am observat ca as mai avea loc in filtru. Cred ca pot merge la 16g fara probleme.

P.S. Pe margine mai lipseste cate putin din pucuri pentru ca s-a mai lipit pe filtru si nu am lovit tare la golirea pucului. Pucurile umede au avut cate 32g.
Lelit PL41 LEM, Lelit PL043MMI, Etolia 57mm Tamper
Iubesc mirosul cafelei si, acum, din nou, si gustul!
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)