Espressoman fresh
bucuresti
Salut,
Am urmatoriul scenariu:
- Rasnita eureka mignon manuale
- Lelit pl41 tem
- portafilter lelit pla570v cu sita cu care a venit
- cafea morning ninja de la dropshot prajita pe 10.04.23
- 95 de grade setat in pid, offset 5/0 nu prea face o diferenta in cazul meu
Problema: 18 gr -> 36gr sub 25 de secunde pe la aproximativ 18-20 secunde. Wd, tamper presiunea urca la un 9 bari dar cafeaua curge destul de repede si puc-ul iese uscat.
Desi rasnita e setata dupa zero - putin mai course decat momentul in care se ating lamele tot nu reusesc sa extrag espresso in timpul dorit, ma asteptam sa pot sa rasnesc atat de fin incat sa curga foarte greu avand in vedere cafeaua proaspata, medium roast (cel putin asa zice eticheta)
Am incercat si alte tipuri de cafea rezultatele sunt foarte asemanatoare.
Aveti vreo idee? Sa nu fie aliniate lamele la rasnita? Prea putina cafea?
Espressoman infocat
Otopeni
Esti sigur va te afli cu cutitele aproape de punctul de atingere? Ai verificat la ce punct pe rotita de reglaj, se ating cu adevarat? Daca ai verificat si sunt aproape de punctul de atingere, atunci fa o aliniere. Exista totusi posibilitatea, ca atingerea sa se produca mai departe de pozitia “zero” ( nu este calibrata din fabrica pe zero).
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
Espressoman fresh
bucuresti
(04-05-2023, 14:42)Dan_R Wrote: Esti sigur va te afli cu cutitele aproape de punctul de atingere? Ai verificat la ce punct pe rotita de reglaj, se ating cu adevarat? Daca ai verificat si sunt aproape de punctul de atingere, atunci fa o aliniere. Exista totusi posibilitatea, ca atingerea sa se produca mai departe de pozitia “zero” ( nu este calibrata din fabrica pe zero).
Dap o sa incerc o aliniere ... rasnita e noua are o luna maxim dar de la inceput de aici am plecat si ma gandeam ca e normal si ca gresesc in alta parte :D. Sunt trecut dupa 0 ..
Espressoman infocat
Milano
Poate (cel mai probabil), dacă rasnita e capabila de măcinat pentru espresso, sa fie nealiniata. Și atunci atingi cuțitele cu mult înainte de când ar trebui.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita: Sculptor 078 / Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
Espressoman infocat
Bucuresti
Lasă punctul 0 deoparte, vezi unde incep ele sa se atingă spre blocare. Că este aliniată sau nu, ar trebui sa fie capabilă să rasnessca fin astfel încât să blocheze orice espressor.
Trimis de pe al meu SM-S908B folosind Tapatalk
Home kit: Lelit Bianca V2, Eureka SD.
Remote kit: Staresso Mirage Pro, kinu m47 classic.
Espressoman infocat
Cluj-Napoca
Tot pe Manuale, eu sunt la gradația 3 pe o Etiopia de la DAK prăjită pentru espresso. Am ajuns și la 1 cu cafele de la Morgon sud-americane prăjite tot pentru espresso.
Espressoman infocat
Rm. Valcea
Sa vedeți ce am pățit eu cu Specialita.
În ultima vreme am folosit-o mai rar, în special pentru brew. Săptămâna trecută am încercat sa rasnesc pentru espresso o Columbia de filtru de la Meron. Evident ca trebuia foarte fin. Am ajuns eu pe la gradația 4, unde știam ca încep sa se atingă cutitele, zgomot cam de atins făcea dar nu măcina fin: ceai în 10 sec. Ma gândesc ca e foarte murdara, cu resturi întărite, și nu se mai apropie cutitele, asa ca azi dimineață am desfăcut-o sa o curat și aliniez. În timp ce învârteam cuțitul la mana strângând reglajul pentru a vedea unde se blochează complet descopăr ca mai aveam o tura pana la atingere. Probabil a stat prea mult murdara având cutitele depărtate.
Îți sugerez așadar sa verifici unde se ating și unde se blochează cutitele la mana folosind o tubulara fără sa aplici forță și cu rasnita scoasa din priza.
Brasilia Club, Kinu Simplicity, Comandante, Kingrinder P0, Mignon Specialita.
ex: Gaggia Espresso, Color; Quamar T80, Macap M2D, Feldgrind 2.
Espressoman infocat
Cluj-Napoca
Deci cu tubulara doar fixezi cuțitul inferior și învârți de rotița de reglaj spre mai fin, în sensul acelor de ceasornic?
Espressoman infocat
Rm. Valcea
05-05-2023, 13:22
(Edited 05-05-2023, 13:25 by Zaheyu.)
Cu tubulara învârti de cuțitul inferior, dar ușor, adică nu forțezi după ce se blochează. În timp ce faci asta strangi către puțin rotita de reglaj.
Brasilia Club, Kinu Simplicity, Comandante, Kingrinder P0, Mignon Specialita.
ex: Gaggia Espresso, Color; Quamar T80, Macap M2D, Feldgrind 2.
Espressoman infocat
București
*admin edit, discutie mutata de aici:
(19-06-2024, 12:16)bx3m Wrote: Avand cupoanele de la achizitia espressorului, pana acum am trecut prin Hedone si Guido. De la Hedone am luat Tiger Black si Gold, de la Guido am luat Serra de Canastra, El Pitarrillo, Daniel Chilcon si Tesalia Teruel. Cu ultimele 3 nu am reusit sa scot ceva baubil - toate mi-au iesit ACRE. Cu siguranta e ceva gresit si la tehnica mea, dar cu Eureka Libra am ajuns aproape la 0, cutit pe cutit, am crescut temperatura pana la 98 de grade (cum stiam, poate gresit, ca ar trebui procedat cu astea mai acide). Nu am scos ceva care sa poata fi baut. In schimb Serra de Canastra mi-a schimbat viata - dulceaga, cu gust de citrice, am simtit scortisoara, extraordinara! A urcat fara probleme pe primul loc in preferinte
Apoi, pe locul doi, dar aproape, este Tiger Gold, urmat de Black. Astept sa imi vina blendul casei de la Rosters, precum si un Burundi, vedem ce iese :D
Acele cafele acre in cate secunde se extrag și ce cantitate? Gradul de râșnire nu e singură variabilă la care se poate umbla. Eu la timp și cantitate as umbla înainte să schimb temperatura
Espresso:Stone Mine & Timemore Sculptor 078S/ Felicita Arc
Brew: 1zpresso zp6 special
Espressoman infocat
Bucov
Am mers pe 25 de secunde, dar am avut un flow foarte mare, mi-a iesit peste 1:3... Am incercat cu preinfuzie, fara, practic curgere de 19 secunde in cazul cu pi on. Poate daca a mai incercat cineva boabele astea, sa imi dea o idee?
Eureka Mignon Libra 65 + cutite Black Diamond Espresso Speciality | Lelit Victoria PL91T
Espressoman infocat
Pitesti
Posibil cutite nealiniate ?
ECM Puristika, DF64 SSP MP, DF64V SSP HU. Aeropress+Timemore C3
Espressoman Administrator
Bucuresti
E rasnita problematica, au tot fost raportate astfel de probleme pe Eureka. Trebuie sa ai posibilitatea sa mergi lejer pe extractie 1:2 fara a ajunge la maxim de fin. Cere o realiniere, sper sa meargă pe garanție. Abia apoi poti sa-ti faci o impresie despre respectivele cafele.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
Espressoman infocat
Bucov
19-06-2024, 13:23
(Edited 19-06-2024, 13:35 by bx3m.)

Oare este o operatiune pe care as putea sa o fac eu? NU ma pot lipsi de rasnita, adica de espresso, pentru cateva zile :D Daca as face eu chestia asta, ar iesi din garantie rasnita? Ciudat este ca alte cafele sunt macinate corect, obtin rezultatele optime fara a fi aproape de 0.
Pe aceeasi setare de rasnita, o Brazilia ce mai aveam abia a scos 7-8 ml de espresso in 25 de secunde, apoi am urcat rasnita la setarea pentru acele boabe si bineinteles, a scos perfect 1:2 in 25 de secunde.
Eureka Mignon Libra 65 + cutite Black Diamond Espresso Speciality | Lelit Victoria PL91T
Espressoman infocat
Bucuresti/Pitesti
Nu e mare inginerie sa faci o aliniere la Eureka si nici nu iese din garantie (din cate stiu). E perfect normal sa o poti desface pentru curatare. 2 folii de aluminiu la un cutit nu vor afecta cu nimic.
Gasesti pe youtube multe resurse pentru aliniere. Recomand metoda cu marker si folie de aluminiu alimentara, fiind foarte la indemana si minim costisitoare.
Flair 58 | Varia VS6 | Comandante | Acaia | V60 | TWW. Ex: Eureka Manuale, Mignon ORO SD, Atom 75, DF64, Fellow ODE
Espressoman infocat
Bucov
19-06-2024, 15:09
(Edited 19-06-2024, 15:11 by bx3m.)
Multumesc @
Lyvyoo 
Am gasit cum se face in primul rand verificarea alinierii, apoi reglare, daca e cazul. Oare ar fi posibil, cu ocazia asta, sa aduc si rotita aia la 0 astfel incat sa am indicator vizual clar de "punctul 0"? Intreb pentru ca la un moment dat am incercat sa trag de rotita in sus dar nu am reusit sa o scot de acolo.
SI inca o intrebare - oare pentru rasnita mea se gasesc cutite ceva mai ... bune?
Espressoman infocat
Bucuresti/Pitesti
19-06-2024, 15:12
(Edited 19-06-2024, 15:24 by cristi5922.)
Din pacate nu ai cum sa modifici punctul "Zero" pe rotita. Mai toate Eureka am vazut ca ating cutitele undeva la 8-7-6 sub zero, in functie de aliniere.
Poti insa scoate rotita prin desurubare pana iese singura de pe filet.
Later edit: pana acum nu am auzit de upgrade la cutite pentru Eureka cu 55mm.
La cele cu 64mm ai optiuni de la SSP, dar daca sunt "mai bune" este subiectiv. Un alt set de cutite va evidentia o calitate la shotului cu pretul diminuarii alteia.
Flair 58 | Varia VS6 | Comandante | Acaia | V60 | TWW. Ex: Eureka Manuale, Mignon ORO SD, Atom 75, DF64, Fellow ODE
Espressoman infocat
Bucov
Aha, deci ar trebui desurubata rotita. Dar, desurubata inseamna ca la "resurubare" ajunge tot acolo sau cine stie unde. O sa vad cand desfac pentru verificarea alinierii, mersi de info! Ar fi o chestie misto sa fie 0 de pe rotita chiar 0, dar pot sa traiesc si asa cu ea.
Mda, nici eu nu am gasit altceva in afara de cutitele stock pe 55 mm, ma gandeam ca poate e ca la cele mai mari.
Espressoman infocat
Bucuresti/Pitesti
19-06-2024, 15:36
(Edited 19-06-2024, 15:42 by cristi5922.)
Pana acum la reinsurubare nu am patit sa mi se modifice macinatura, insa nu e nevoie sa desfaci rotita pentru alinierea cutitelor sau curatare. Capacul iese usor daca-l scoti
cu grija
https://youtu.be/hoYweWZpnQ8?t=198
Espressoman infocat
Bucov
Ah da, stiu, as fi vrut doar ca 0 din cutite sa corespunda cu 0 de pe rotita.
Espressoman infocat
Bucharest
Cred ca mai simplu ar fi sa dezlipesti autocolantul de pe rotita si sa incerci sa il repozitionezi la 0.
#Lelit Mara X #Mazzer Mini G #Bravo tamper #Felicita Arc
#AVX EM3202SW # Eureka Libra
(past: #Lelit PL41TEM #Niche zero #Eureka Mignon XL)
Espressoman infocat
Bucov
20-06-2024, 15:42
(Edited 20-06-2024, 15:45 by bx3m.)
Nu cred ca e un autocolant acolo, parca ar fi ceva mai "definitiv". De altfel, nici nu imi inchipui ca ar iesi lipit atat de drept, pare foarte bine facut...
Oricum, o sa vad maine cum stam, vreau sa desfac si sa masor daca sunt OK cutitele. Iar asa imi aduce o dilema - vreau sa fie aliniate sau nu? Ca daca nu sunt aliniate, OK, le aliniez, probabil ca problema e rezolvata, dar ce ma fac daca ele SUNT aliniate? Din ce cauza nu scoate bine cafeaua aia? :D
Espressoman infocat
Milano
Pai punctul zero afișat aparent nu are absolut nimic de-a face cu cel unde se ating cuțitele.
Acum dacă tu ai mers pana în punctul în care ele se ating și cafeaua ți-a ieșit foarte repede răspunsul e simplu. Sunt foarte prost aliniate asta dacă le poți numi aliniate.
Dacă în schimb te-ai dus spre punctul 0 de pe afișaj și tot iese prea repede, mai strânge râșnița. Unele cafele cer o macinatura mai fina. Tu ai încercat pana acum cele cel puțin City+ ca prăjeala. Acum referitor la gust, dacă ți se pare acra chiar și după ce faci i extracție care pare in parametrii, e posibil sa fie cafeaua.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita: Sculptor 078 / Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
Espressoman infocat
Bucuresti/Pitesti
Eu mi-am printat 3D o rotita mai mare care se pune peste.
Espressoman infocat
Bucov
(20-06-2024, 15:54)vlaicu Wrote: Pai punctul zero afișat aparent nu are absolut nimic de-a face cu cel unde se ating cuțitele.
Acum dacă tu ai mers pana în punctul în care ele se ating și cafeaua ți-a ieșit foarte repede răspunsul e simplu. Sunt foarte prost aliniate asta dacă le poți numi aliniate.
Dacă în schimb te-ai dus spre punctul 0 de pe afișaj și tot iese prea repede, mai strânge râșnița. Unele cafele cer o macinatura mai fina. Tu ai încercat pana acum cele cel puțin City+ ca prăjeala. Acum referitor la gust, dacă ți se pare acra chiar și după ce faci i extracție care pare in parametrii, e posibil sa fie cafeaua.
Am observat, dar, ar trebui totusi sa fie sincronizate sau macar acolo, cat de cat. Am mers la rasnit foarte aproape de 0 real, adica atunci cand se ating cutitele si nu la 0 de pe rotita.
(20-06-2024, 16:00)cristi5922 Wrote: Eu mi-am printat 3D o rotita mai mare care se pune peste.
Foarte buna idee!
Espressoman infocat
Bucov
Salut!
Dupa cum bine ati intuit, cutitele erau... in lumea lor :D Atasez poze de la inceputul si de la finalul operatiunii de aliniere
Cu rotita nu prea am mai avut timp sa ma joc, deocamdata ramane asa. Nu e vreo mare problema, o sa vad poate ii fac un print 3D si gata. Multumesc pentru idei :)
Espressoman infocat
Pitesti
Si rezultatele din ceasca cum sunt ?
ECM Puristika, DF64 SSP MP, DF64V SSP HU. Aeropress+Timemore C3
Espressoman infocat
Bucov
Momentan am "in productie" o cafea care are vreo luna si jumatate, Brazilia, care oricum nu imi facea probleme. DAR, am amestecat in ea ceva boabe din cafelele care nu imi ieseau. Fata de cafeaua de dimineata, unde aveam un gust amarui, specific Braziliei, si o tenta de aciditate de la cealalta, acum cele 2 gusturi sunt mai bine definite. Schimbarea, zic eu, se simte, si astept sa se degazeze un Burundi de la Rosters ca sa vad cum iese :)
Espressoman infocat
Bucharest
E sigur autocolant la rotita. La mine a venit lipit stramb si asa mi-am dat seama.
#Lelit Mara X #Mazzer Mini G #Bravo tamper #Felicita Arc
#AVX EM3202SW # Eureka Libra
(past: #Lelit PL41TEM #Niche zero #Eureka Mignon XL)
Espressoman infocat
Bucuresti/Pitesti
Eureka Mignon Large Knob Dial - 3D model by mike1808 on Thangs
Ceva de genul recomand cu incredere, daca aveti la cine sa-l printati.