Espressoman fresh
Bucuresti
02-12-2022, 19:53
(Edited 02-12-2022, 19:57 by SeldomAngular.)
Buna ziua, citesc forumul si pagina espressoman de mult, dar sunt coplesita de cantitatea de informatii... Ma puteti ajuta cu un sfat pentru un espressor decent, nu foarte avansat, la 1000-1200 de euro?
- Eu cumpar zilnic 1-2-3 "flat white", pe care trebuie sa le explic mereu sa-l faca cu foarte putina spuma. In functie de barista, care de obicei la cafenele sunt angajati temporari fara experienta, acesta este preparat mai bine sau mai prost: unii nu fac spuma cum trebuie si umplu cana cu lapte in loc de spuma, altii pun mult prea multa spuma, ceea ce iar, transforma bautura intr-un lăptic cu vagi arome de cafea.
Nu sunt prea pretentioasa (cred), nu vreau o anumita aroma, ci doar sa pot face acasa o cafea "flat white" decenta, cu un aparat similar cu cel din aceste cafenele. Adica doua shoturi si niste spuma foarte fina. Din cate am vazut, ce caut eu pare foarte simplu de preparat.
Singurul meu criteriu este ca nu vreau un aparat cu capsule.
1. Se poate gasi ceva comparabil cu ce exista in cafenelele 2go, la un pret pana in 1000-1200 de euro?
2. Daca se poate gasi, imi puteti sugera un produs?
3. Inteleg ca de curatat țevi tot nu scap, exista vreun produs la care procesul asta sa fie mai simplu, sau automat, sau mai prietenos? (nu sunt inginer)
4. Cam la ce durata de viata ma pot astepta de la un aparat la acest pret?
Inteleg si daca imi spuneti ca nu gasesc ceva decent la banii astia, dar apelez la forum pt. o opinie informata - eu nu pot face diferenta, pot doar spune ca am vazut de ex. la cineva espressor de 300-500 de RON, nu pot sa beau asa ceva, oricat de dragalas ar arata (dar nu inteleg de ce e atat de nasol gustul).
Inteleg ca pentru o calitate buna, ar trebui sa rasnesc eu cafeaua pe loc, dar mi-am prins urechile incercand sa citesc despre râșnițe... EDIT: de banii astia, as vrea sa iau si un espressor, dar si o rasnita, daca este posibil.
La o simpla cautare, gasesc preturi de la 600 de RON la 1600, la 6100+ RON, habar nu am ce justifica diferentele. Problema e ca nici nu pot testa pana nu dau banii.
Presupun ca ce caut intra la categoria "semi-profesional manual"? (daca ma insel, imi cer scuze!)
Sper sa ma puteti ajuta. Multumesc frumos!
Espressoman infocat
Constanta
Poti alege dintre pachetele de pe site
https://www.espressoman.ro/reduceri-la-e...i-rasnite/
–
Pachetul Barista Home Beginners – espressor
Lelit PL41EM + rasnita
PL43MMI +
Tamper precizie Lelit 57.35 –
2590 lei
–
Pachetul Barista Home Premium 1 – espressor
PL41TEM PID + rasnita
PL43MMI +
tamper precizie Lelit 57.35mm –
2990 lei
– Pachetul Barista Home Premium 2 – espressor PL41TEM PID + rasnita automata PL44MMT + tamper precizie Lelit 57.35mm – 3490 lei
–
Pachetul Barista Home G-iota – espressor
PL41TEM PID + rasnita single dose
G-iota DF64 +
3890 lei. Optiunea cutite Titanium: +100 lei.
–
Pachetul [b]Barista Home Mignon[/b] – espressor
PL41TEM PID + rasnita
Eureka Mignon Manuale +
3390 lei
– Reducere suplimentara de 5% la orice pachet creat cu rasnita Lelit / G-iota / Ceado si un espressor Lelit sau Gaggia.
Espresso:ProfitecDrive|MahlkonigE65Gbw
Filtru:LagomCasa|V60|Orea
Deplasare:Kinu|Picopresso|Pipamoka
Foste:Bellona|BezzeraUnica|BentwoodV63|Niche|Sculptor64|Atom75|Df64&83|Libra&Oro|Ode
Espressoman
Bucuresti
In mod ideal, vei avea nevoie de un boiler dedicat de abur, deci un PL92T sau un Mara X probabil ca sunt cea mai buna optiune. Sau un espressor SH de pe forum. Si 41TEM e foarte bun, si cu Gaggia Classic te vei descurca, dar vei astepta dupa aburi la fiecare shot.
Ca rasnita, ti-as recomanda Sette. Kinu mi se pare putin dificil de folosit pentru o femeie, o rasnita folosita cu boabe in hopper e foarte elegant de folosit, dar, la 2 pe zi, probabil vei simti relativ repede efectul alterarii boabelor din hopper (pentru ca spui ca observi diferentele intre cum iti este preparat flat white-ul in diverse locuri sau in acelasi loc dar in momente diferite, inseamna ca probabil ai o sensibilitate ridicata la gust si vei fi pretentioasa cu gustul si acasa).
Sette are nevoie de ceva interventii periodic, are niste saibe care trebuie introduse periodic si facuta o recalibrare, dar nimic din ce nu poti invata de aici de pe forum.
Nu zic nimic aici de G-Iota, am scris cu alte ocazii.
Da, cred ca in acest buget poti gasi ceva cu care sa iti faci un flat white foarte bun. Un echipament ideal pentru acest scop ar fi un Niche si un Lelit PL92T, cu buget ceva mai ridicat, dar in mod sigur te descurci si cu un PL41TEM si cu un Sette sau cu un Gaggia Classic si cu un Sette, cu mentiunea ca la Gaggia Classic nu are PiD si vei fi nevoita sa accepti o mica variatie in gustul shot-urilor sau sa inveti sa faci temperature surfint.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino
Espressoman infocat
Bucuresti
Buna,
Pt inceput, ca espressor, cea mai buna varianta cred ca este lelit pl41 tem (nou, aprox 2300 ron). Nu recomand un espressor fara PID (desi multi fac temperature surfing, cd esti la inceput si sunt atatea necunoscute, te va frustra)
Daca prepari doar pt tine 1,2 3 flat uri pe zi, este suficient un single boiler cum e tem ul. Prepari espresso, apoi frotezi laptele.
Cu dual boiler poti prepara espresso si frota lapte in acelasi timp. Daca vrei sa prepari constant m m flat uri intr un interval scurt e de preferat un lelit elizabeth pl92T. (nou, aprox 6000 ron cu reducere espressoman).
Ca rasnita electrica mie imi pare Niche cea mai usor de folosit, arata f bine si e buna, insa e mai scumpa 500 lire+taxe.
Il voi contrazice pe colegul Cradun, rasnita Kinu nu e deloc greu de utilizat de o femeie.. nu inteleg de unde barbatilor le a intrat ideea asta in cap, nu sunt singura care o are..
Au contraire, e ff usor de folosit,intretinut, rasnesti repede pt espresso cu ea, si ai rezultate bune. Bonus, ocupa f putin spatiu iar costul ei este redus comparativ cu o electrica.
Si sa iei o electrica pt care e nevoie de interventii, gen aliniere, recalibrare etc, eventual sa inveti tu sa faci astea, nu mi se pare deloc o solutie confortabila pt o femeie.
Boabe in hoper pt uz casnic, nope.
Daca nu te deranjeaza sa dai la manivela 40-50 sec go for Kinu. Dc vrei electrica, Niche.
De altfel,cum a mai zis un coleg, sunt la crema perfecta, pachetele configurate (espressor +rasnita) si ai reducere de espressoman.
Spor!
Lelit Bianca V3, Cafflano Kompresso, V60, Aeropress, Orea, DF64V, Kinu Simplicity, Comandante C40 , Past # Lelit 042 Emi +Pid, Niche zero
Espressoman infocat
Ardeal
03-12-2022, 10:23
(Edited 03-12-2022, 10:25 by alex_b.)
(02-12-2022, 19:53)SeldomAngular Wrote: Sper sa ma puteti ajuta. Multumesc frumos!
Poti scapa de curatat tevi daca mergi pe o presa manuala cum sunt cele de la flair. Legat de rasnite eureka sunt bullet proof cum se zice la preturi ok
Profitec Go, Mazzer Philos
Espressoman infocat
Timisoara
(03-12-2022, 00:56)cradun Wrote: ..... Si 41TEM e foarte bun, si cu Gaggia Classic te vei descurca, dar vei astepta dupa aburi la fiecare shot....
Cat este timpul de asteptare pentru aburi, aproximativ?
Espressoman
Bucuresti
03-12-2022, 11:11
(Edited 03-12-2022, 11:12 by cradun.)
(03-12-2022, 11:06)edri Wrote: (03-12-2022, 00:56)cradun Wrote: ..... Si 41TEM e foarte bun, si cu Gaggia Classic te vei descurca, dar vei astepta dupa aburi la fiecare shot....
Cat este timpul de asteptare pentru aburi, aproximativ?
1 min, maxim 2 min. Problema e ca la SBDU aburul e cam umed si ajuta sa purjezi o parte din apa din boiler imediat dupa ce apesi pe butonul de aburi, ca sa faci loc pt aburi si sa ai o calitate ceva mai buna a aburilor. Colegii care folosesc 41TEM zilnic pot spune mai bine care sunt pasii pe care ii folosesc ei.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino
Espressoman infocat
Bucuresti
03-12-2022, 12:10
(Edited 03-12-2022, 12:11 by adrian1.)
La PL41TEM, faci un purge al baghetei intre 107 și 111C, iar între 120 și 124C dai drumul la robinet ca să spumezi laptele, înainte să se aprindă becul (adică termostatul să oprească încălzirea) astfel încât să ai energie maximă în boiler. În scenariul ăsta trebuie să mă mișc foarte repede dacă vreau să cântăresc laptele (pentru că nu am latiera gradată).
Au fost adresate toate întrebările, mai puțin durata de viață. Toate echipamentele menționate aici au o durată de viață de minim 5 ani și sunt ușor de reparat. Râșnița PL43 este cea mai fragilă (și cea mai ieftină), dar e vorba despre niște piese de plastic care se găsesc de schimbat. Trebuie menționat că este nevoie de întreținere și atenție, oarecum similar cu un autoturism.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
Espressoman infocat
Ardeal
04-12-2022, 08:35
(Edited 04-12-2022, 08:35 by alex_b.)
(03-12-2022, 12:10)adrian1 Wrote: Trebuie menționat că este nevoie de întreținere și atenție, oarecum similar cu un autoturism.
Nu si daca trece pe o presa manuala . La Flair 58 spre exemplu workflow-ul e similar ca viteza cu orice espresor si are 0 costuri de intretinere. Personal nu as mai trece pe un espresor automat decat daca faci zeci de cafele pe zi
Profitec Go, Mazzer Philos
Espressoman infocat
Bucuresti
Dacă vrei lapte, Flair nu este opțiune. Are garnituri de schimb, deci costurile nu sunt zero. Într-adevăr sunt mai mici.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
Espressoman infocat
Timisoara
04-12-2022, 13:13
(Edited 04-12-2022, 13:14 by edri.)
In completarea Flair, pentru lapte exista alternative, de exemplu nanofoamer sau frenchpress.
Espressoman infocat
Bascov
05-12-2022, 15:13
(Edited 05-12-2022, 15:15 by adriao.)
nu fac absolut vreo recomandare sau reclama vanzatorului, dar asta imi pare un setup bun pentru ceea ce-ti doresti. avantajul fata de sbdu este ca nu astepti ridicarea temperaturii la trecerea spre abur/sau la coborarea temperaturii la trecerea inapoi pe brew.
poti face espresso si spuma laptele in acelasi timp, chiar si pt mai multe bauturi consecutive daca e cazul. recomand sa il poti verifica alaturi de cineva care se pricepe, pentru ca e sh si exista riscuri.
https://www.olx.ro/d/oferta/espressor-nu...gHqK1.html
Espressoman infocat
Milano
05-12-2022, 16:06
(Edited 05-12-2022, 16:09 by vlaicu.)
asteapta sa-i puna OPV, desi dupa ce-i pune nu cred ca o sa il mai vanda :).
Daca nu-i o coincidenta de nume, are un thread fix despre asta.
Ca idee, am avut aparatul vreun an de zile. Pe abur nu am intalnit unul pentru acasa mai puternic si mai uscat ca Oscar. Are capriciile lui dar o data ce te inveti cu el, merge. Daca te intereseaza mai multe detalii, imi spui.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita: Sculptor 078 / Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1