Welcome Back Log In Create Account

Espressor pentru un shot pur, fara lapte

Salutare!
Acum ceva timp am avut un setup format dintr-un Lelit PL41TEM și un Gaggia MDF 55, pe care le-am vândut după aproximativ 9 luni. Principalul motiv a fost că mi-am dat seama că, de fapt, nu beau deloc băuturi cu lapte, așa că partea de steam wand era complet inutilă pentru mine.
În momentul de față folosesc o râșniță Turin H40 împreună cu Aeropress-ul (cred că aș putea s-o reglez și pentru espresso). Am și un fierbător cu control de temperatură, dar în ultima vreme m-a apucat pofta de un espresso pur, fără lapte.
Bugetul inițial ar fi cam 1500 lei, dar pot merge până la 2000 lei dacă găsesc ceva care chiar merită. Sunt deschis și la variante SH, dar doar dacă sunt în stare foarte bună.
Mă gândeam la ceva de genul Flair sau Cafelat Robot, mai ales că nu am nevoie de abur și nu mă deranjează să încălzesc apa separat, având deja fierbătorul cu control de temperatură. Totuși, ar fi un mic plus dacă aparatul ar avea și funcție de preîncălzire.
De câteva zile citesc o mulțime de postări și urmăresc clipuri pe YouTube, dar cu cât aflu mai multe, cu atât devin mai indecis ?.
Aș aprecia niște păreri autentice, de la oameni care chiar folosesc zilnic aparate de genul ăsta (Flair, Cafelat Robot etc.), pentru că sunt sigur că o parte din review-urile de pe YouTube sunt sponsorizate.
Menționez și că, pe viitor, intenționez să fac un upgrade la râșniță, ceva dedicat exclusiv espresso-ului, dacă mă prinde din nou microbul.
Mulțumesc mult pentru orice sfat!

Reply
Nu vrei sa trec pe la tine cu lever-ul meu, de care am tot scris in topicul dedicat?
Mai directa experienta de atat nu pupi... plus ca am avut Flair si l-am dat, am facut acolo si un comparativ intre ele.

Reply
(08-11-2025, 16:24)renatoa Wrote: Nu vrei sa trec pe la tine cu lever-ul meu, de care am tot scris in topicul dedicat?
Mai directa experienta de atat nu pupi... plus ca am avut Flair si l-am dat, am facut acolo si un comparativ intre ele.

Foarte interesanta jucaria chinezeasca, zici ca merita mai mult decat un Flair 58 sau un Cafelat Robot ? Pretul este intr-adevar, foarte bun, insa as vrea ceva cat mai fool proof. Am vazut ca pe forumurile din afara Cafelat Robot este cam de departe cel mai divinizat pe gama asta, fiind mai mereu out of stock. Cred ca tot pe alibaba se gaseste la cel mai bun pret jucaria ta, nu ?

Reply
Da, pe alibaba iese la vreo 800, fata de 1100 pe aliexpress.

Robotul e divinizat fara sens, ca multe altele... ajunge sa scrie cine trebuie de ceva si gata fandacsia.
A se vedea si discutia de azi despre rasnita chinezeasca, cum isi construiesc unii o lume din care nu mai vor sa iasa.

Reply
(08-11-2025, 18:14)renatoa Wrote: Da, pe alibaba iese la vreo 800, fata de 1100 pe aliexpress.

Robotul e divinizat fara sens, ca multe altele... ajunge sa scrie cine trebuie de ceva si gata fandacsia.
A se vedea si discutia de azi despre rasnita chinezeasca, cum isi construiesc unii o lume din care nu mai vor sa iasa.
Nu gasesc discutia respectiva, este vorba despre rasnita AVX ? Ai putea, te rog, sa mi lasi un link sau ceva catre post ? M ar tenta, sincer, sa adaug si o rasnita pentru espresso dar zic initial sa vad ce pot obtine cu acest Turin H40 daca tot il am, imi e dor sincer de corpul ala de espresso care pe Aeropress e imposibil de obtinut . 
Am observat ca cineva a mentionat ca a reusit s-o ia la 145 $ cu tot cu transport, ceea ce e fenomenal daca zici ca ii peste cele doua mentionate mai sus . Later edit : Pot sa confirm, mi am facut cont nou chiar acum si se poate achizitiona la 145 $ . Damn, ma mananca grav sa plasez comanda, insa parca as mai astepta si alt feedback .

Reply
Scria cineva acum putin timp ca ultimele iterații ale acelui lever au recipientul de apa din ceva policarbonat. Deci daca nu vrei apa fierbinte in contact cu plastic, Robot sau Flair sunt variante mai bune. Mai e si partea de workflow, unde la cel chinezesc nu ai maner la portafiltru si trebuie sa îl insurubezi, fata de o simpla întoarcere in grup pentru celelalte. Avantajul lui Flair fata de Robot e ca are incalzire si ca ai varietate la site, de la cele clasice, la fast flow, la stepdown, dar e mai scump decat Robotul.
Cafelat Robot, Elektra Micro Casa Leva, Lelit Anna PL41TEM, Staresso Mirage Pro Plus 2023
Timemore Sculptor 078S, Kinu M47 Simplicity

Reply
(08-11-2025, 18:14)renatoa Wrote: Da, pe alibaba iese la vreo 800, fata de 1100 pe aliexpress.

Dodgy

(08-11-2025, 15:23)Maanu Wrote: Salutare!
Acum ceva timp am avut un setup format dintr-un Lelit PL41TEM și un Gaggia MDF 55, pe care le-am vândut după aproximativ 9 luni. Principalul motiv a fost că mi-am dat seama că, de fapt, nu beau deloc băuturi cu lapte, așa că partea de steam wand era complet inutilă pentru mine.
În momentul de față folosesc o râșniță Turin H40 împreună cu Aeropress-ul (cred că aș putea s-o reglez și pentru espresso). Am și un fierbător cu control de temperatură, dar în ultima vreme m-a apucat pofta de un espresso pur, fără lapte.
Bugetul inițial ar fi cam 1500 lei, dar pot merge până la 2000 lei dacă găsesc ceva care chiar merită. Sunt deschis și la variante SH, dar doar dacă sunt în stare foarte bună.
Mă gândeam la ceva de genul Flair sau Cafelat Robot, mai ales că nu am nevoie de abur și nu mă deranjează să încălzesc apa separat, având deja fierbătorul cu control de temperatură. Totuși, ar fi un mic plus dacă aparatul ar avea și funcție de preîncălzire.
De câteva zile citesc o mulțime de postări și urmăresc clipuri pe YouTube, dar cu cât aflu mai multe, cu atât devin mai indecis ?.
Aș aprecia niște păreri autentice, de la oameni care chiar folosesc zilnic aparate de genul ăsta (Flair, Cafelat Robot etc.), pentru că sunt sigur că o parte din review-urile de pe YouTube sunt sponsorizate.
Menționez și că, pe viitor, intenționez să fac un upgrade la râșniță, ceva dedicat exclusiv espresso-ului, dacă mă prinde din nou microbul.
Mulțumesc mult pentru orice sfat!

Am avut si flair si cafelat robot. Flairul nu l-am tinut foarte mult desi am fost multumit de rezultate. Variantele noi mi se par mult mai compact construite, par mai putin o jucarie, ma refer la varianta electrica , cu mufa direct in el, deci par mai bine organizate pentru blat. Cu cafelat robot am stat destul de mult. Era mult mai compact si chiar nu am avut ce sa-i reprosez. Ambele si flair si robotul pentru mine cel putin mi-au ridicat mult standardele la cafea, a fost prima data cand am vazut diferente mari intre extractii. Stiu ca sunt discutii legst de robot ca temperatura de extractie nu ar fi ce trebuie dar mai stiu si ca sunt alte discutii care spun ca focusul obsedant pe temperatura e supraevaluat.
Personal eu acuma sunt la alta faza din viata cand incerc un workflow cat mai rapid, am un grind by weight , si ma gandesc sa iau tamperul barbro cu vibratii sa scap poate de novelator si acele de amestec. Deci direct portafiltru macinat, cantarit , vibrat si extractie….sa vedem ce iese
Profitec Go, Fiorenzato Allground Sense

Reply
Intr adevar, daca e din policarbonat nu cred ca ii ok ... dar totusi, la pretul de 630 lei si la felul cum a scris @renatoa despre el, e al dracu de tentant, sincer sa fiu, parca cumva ma face sa uit de faptul ca e policarbonat  Biggrin  Am tot cautat un cafelat robot SH dar nu gasesc nimic ... aparent cam astea 3 sunt optiunile : jucaria chinezeasca noua , Flair sau Cafelat Robot second

Reply
Din PC este si una dintre cele mai vandute aparate de facut cafea - Aeropress . In plus poti gasi si sticla si schimbi daca vrei. Discutam cu producatorul si au schimbat toata linia ,de la sticla la PC ,inclusiv la aparatele de facut abur . 
Mai e varianta asta , tot cu PC : https://www.superkop.com/shop/superkop-black/
din sticla e asta si e cu PF baioneta : https://www.alibaba.com/x/1l9yxyf?ck=pdp dar are dezavantaj ca nu poti incalzi tank-ul separat si e pe 58mm.
● Staresso Mirage Plus ● Aeropress ● Kingrinder K6 ● 2xKinu M47 + POB ● Soy C2, C3 ● Levier chinezesc

Reply
(08-11-2025, 20:16)andreicosd Wrote: Scria cineva acum putin timp ca ultimele iterații ale acelui lever au recipientul de apa din ceva policarbonat. Deci daca nu vrei apa fierbinte in contact cu plastic, Robot sau Flair sunt variante mai bune. Mai e si partea de workflow, unde la cel chinezesc nu ai maner la portafiltru si trebuie sa îl insurubezi, fata de o simpla întoarcere in grup pentru celelalte. Avantajul lui Flair fata de Robot e ca are incalzire si ca ai varietate la site, de la cele clasice, la fast flow, la stepdown, dar e mai scump decat Robotul.

De unde stim ca nu este un plastic BPA free la fel de transparent ca cel din modelul premium aeropress ?

Si eu aveam preconceptia asta ca lipsa PF ar fi un handicap, dar dupa ce am operat leviere si cu PF si cu insurubare, nu il mai gasesc valabil drept criteriu de apreciere, nici macar la coada categoriei "nice to have".
Din contra, lumea nu isi da seama la cate compromisuri de constructie te forteaza un PF cu baioneta... nu mai zic de pucuri aruncate ca nu mi se inchidea PF-ul din motiv de prea multa cafea.

Decat o incalzire imperfecta ca la Flair, si altele, prefer sa stau cu grupul un minut la abur.

" workflow cat mai rapid..." 6 minute cum e ? De la pusul apei pe foc pana la oprit extractia.

Reply
Apropo ca tot veni vorba de ALM Kopi, cum e modelul asta?  E un pic mai scump decat cel prezentat de =100%renatoa , dar si mai complex.

De doua saptamani stau pe ganduri daca sa-l  comand sau nu. Mi-e frica sa nu intampin multe probleme..nu am chef sa surubaresc, as vrea sa mearga out of the box si sa fie fiabil. Nu am chef sa stau cu chinezii pe chat sa fac troubleshoot. 

https://www.alibaba.com/product-detail/F...662buIoQL1

Reply
Da, ar putea fi BPA free, dar pentru mine personal (si pentru multi altii), apa fierbinte in contract cu plastic de orice fel e no no. Pentru altii e perfect ok, si nu e nimic gresit, e bine ca putem alege fiecare intr-un mod cat mai informat in acord cu preferintele. Despre insurbare la fel, pentru mine nu funcționează (am incercat la staresso), nu mi se pare un workflow placut. Astea 2 chestii pentru mine au fost decisive in a renunta la a cumpăra acest lever de pe Alibaba (pana sa-mi dau seama ca e cu insurubare si sa aflu ca cilindrul ala e din plastic eram foarte hotărât sa il cumpar).

(09-11-2025, 01:18)Pku82 Wrote: Apropo ca tot veni vorba de ALM Kopi, cum e modelul asta?  E un pic mai scump decat cel prezentat de =100%renatoa , dar si mai complex.

De doua saptamani stau pe ganduri daca sa-l  comand sau nu. Mi-e frica sa nu intampin multe probleme..nu am chef sa surubaresc, as vrea sa mearga out of the box si sa fie fiabil. Nu am chef sa stau cu chinezii pe chat sa fac troubleshoot. 

Vezi review-ul asta https://youtu.be/jXcEvCLzVf8?si=OSjJIUTLVMdKauKa
Pare foarte ok
Cafelat Robot, Elektra Micro Casa Leva, Lelit Anna PL41TEM, Staresso Mirage Pro Plus 2023

Reply
(09-11-2025, 01:18)Pku82 Wrote: Apropo ca tot veni vorba de ALM Kopi, cum e modelul asta?  E un pic mai scump decat cel prezentat de =100%renatoa , dar si mai complex.

Asta chiar pare complet, doar ca sunt ceva emotii stiind ca nu i asa mult feedback legat de el . Adica in banii aia sa primesti si PID chiar e wow . Review urile influencerilor par destul de ok . Nu stiu, sincer, ce ti ai putea dorii mai mult de la un aparat de genul .

Reply
Pentru nimeni nu e ok apa fierbinte in contact cu plastic. Daca vreti se poate face o discutie pe aceasta tema, chaestia cu bpa free nu are legatura cu microplasticele care se elimina . E adevarat ca in ziua de astazi foarte greu mai scapi de microplastice, dar si eu unde pot mai ales unde apa fierbinte atinge plastic, evit
Profitec Go, Fiorenzato Allground Sense

Reply
(09-11-2025, 01:18)Pku82 Wrote: De doua saptamani stau pe ganduri daca sa-l  comand sau nu. Mi-e frica sa nu intampin multe probleme..nu am chef sa surubaresc, as vrea sa mearga out of the box si sa fie fiabil. Nu am chef sa stau cu chinezii pe chat sa fac troubleshoot. 

M-ai auzit pe mine ca am zis ca am desfacut vreun surub la el ?
Crezi ca as ascunde asa ceva? Confused Sad
Pur si simplu e cea mai aproape de perfectiune scula pe care o am de cand sunt pe aici.
Cilindrul, daca o fi plastic, il pot schimba in orice clipa cu alama, daca nu gasesc sticla... si o sa anunt asta.
La ce chestii mi-a facut un amic recent, cu dotare in prelucrari mecanice, o camasa de piston asa simpla ar fi jenant sa ii cer.
Dar sincer cred ca as pierde daca inlocuiesc materialul ala, ce o fi, cu un metal.
Cel mult o camasa de 0.5mm inox, ca la Mirage.
Dar nici macar asta nu voi face, neavand pasarici cu plasticele... ne inconjoara permanent mult mai multe decat camasa de la espresor... in clipa asta stau pe un scaun cu mesh de plastic 100%, si care fiind tesut din fire are muuuult mai multe sanse sa genereze fulgi de plastic care sa imi intre in piele, decat intr-o apa care a trecut 30 secunde printr-un plastic solid.
Nu mai zic de microsistemul care se dezvolta in espresoarele cu pompa si boiler inchis. Fericiti cei care viseaza ca acolo e apa curata...

Referitor la ce ai intrebat, despre masina asta deja e netu plin... de laude... din categoria "pe gustate".
Ai primit deja unul, cred ca e suficient.
Pentru mine este nogo din multiple motive, pretul fiind ultimul. Chiar esti dispus sa le afli ?

Reply
(09-11-2025, 02:15)Maanu Wrote: Asta chiar pare complet, doar ca sunt ceva emotii stiind ca nu i asa mult feedback legat de el . Adica in banii aia sa primesti si PID chiar e wow . Review urile influencerilor par destul de ok . Nu stiu, sincer, ce ti ai putea dorii mai mult de la un aparat de genul .

PID-ul e 10$, si e degeaba pus acolo... Arunca banii pe el si iti demonstrez ca iese apa la 85 cand citesti acolo 92.
Tot modelul termic al masinilor de genul asta nu are cum sa functioneze fara o incalzire de (multe) zeci de minute.
La fel e si la Flair 58, poti citi in topic.

Plus ca este absolut aiuritor cum puteti da credit si nu gasiti nimic de comentat la afirmatiile unui barman... caci asta este individul pe care il citati cu atat incredere.
La fel faceti cand cumparati orice? cereti parearea celui mai necalificat individ din bransa respectiva ?

Cu o masina similara am inceput alt topic de leviere cu multi ani in urma, cred ca vreo 5-6, a fost prima aparitie a unui lever chinezesc. Si era tot cu incalzire grup.
Si masina si eu am fost facuti bucati de desteptii forumului asta, evident fara nici un argument valid... nu avea plastic, nu era ieftina... a fost 3000 lei, nu maruntisul care va indoiti sa il dati azi pe o scula capabila.
Dar nu era "binecuvantata" de nulitatile care va spun ce e bun si ce nu.

Ce ai putea mai mult cere de la el? Pai sa functioneze corect ! Si garantez ca nu o face !

(09-11-2025, 01:29)andreicosd Wrote: ...Despre insurbare la fel, pentru mine nu funcționează (am incercat la staresso), nu mi se pare un workflow placut.

Dar sa constati ca nu ti se blocheaza PF ca ai pus prea multa cafea, sau nu s-a asezat sita bine, cu zecimi de mm, atunci e placut ?
Sau sa iti arunce zatzul in toata bucataria ca ai uitat sa elimini presiunea inainte de a deschide PF-ul...
Sau, experienta suprema, sa ai impresia ca ti s-a inchis PF-ul cum trebuie, sa apesi, la un spring lever, si cand il eliberezi sa inceapa sa tasneasca pe la garnitura, finalizat eventual cu deblocarea si ejectarea PF-ului din masina... apoteoza perfecta.

Niciuna din astea nu se intampla la un PF cu insurubare.

Reply
In discutiile avute cu unul din colegii nehotarati, care insa din pacate prefera sa stea deobarte si sa nu participe le disputele astea, mi-am dat seama ca de fapt oricate video am vedea pe net, workflow-ul in sine la masini din astea este strain la multi, mai ales ca pe net se posteaza workflow-uri idealizate, departe de realitate.

Fiecare are in casa diverse chestii care il limiteaza sau ii stau in drum facand ca alegerea pentru a face o actiune intr-un fel sau altul sa fie diferita de a altora.
Un singur exemplu dau acum din conversatiile noastre, cu colegul anonim... m-a intrebat surprinzator daca am loc "si de cantar" in spatiul in care prepar cafeaua. Smile
Formularea frazei nu a parut ca face referinta la un cantar sub ceasca, ci explicit la un cantar alaturi de lever, pe blat. Mai ales ca in topicul leverului am evidentiat faptul ca nu intra in spatiul acela nimic altceva decat cestile proprii cu care vine. Alt detaliu care poate parea intolerabil pentru unii...
Intrebare care mi s-a parut asa de ciudata si surprinzatoare, incat raspunsul nu a fost cel mai bun pe care l-as fi putut da atunci pe moment... prefer sa nu il reproduc... Sad Confused

La fel de bine multi pot avea in subconstient impresii la fel de eronate, care pot transforma alegerea unui echipament intr-o experienta mult mai neplacuta decat cilindrul de plastic sau pf-ul cu insurubare.
Asa ca are dreptate @Maanu sa ceara pareri la prima mana, de utilizatori reali... autentici, nu AI-uri Tongue

Reply
(09-11-2025, 11:54)renatoa Wrote:
(09-11-2025, 02:15)Maanu Wrote: Asta chiar pare complet, doar ca sunt ceva emotii stiind ca nu i asa mult feedback legat de el . Adica in banii aia sa primesti si PID chiar e wow . Review urile influencerilor par destul de ok . Nu stiu, sincer, ce ti ai putea dorii mai mult de la un aparat de genul .

PID-ul e 10$, si e degeaba pus acolo... Arunca banii pe el si iti demonstrez ca iese apa la 85 cand citesti acolo 92.
Tot modelul termic al masinilor de genul asta nu are cum sa functioneze fara o incalzire de (multe) zeci de minute.
La fel e si la Flair 58, poti citi in topic.

O fi PID-ul 10$, dar e si implementat, ca daca iei un PID si il tii langa espressor nu face nimic. Iti dai cu parere despre un produs pe care nu ai pus niciodata mana, si pe care altii l-au testat si au aratat teste cu scace, dar na, ce stiu ei, niste barmani necalificati....
Nu toti sunt dispusi sa stea sa adauge ei un PID, unii vrem pur si simplu o masinarie functionala cu tot ce trebuie de la inceput. 

(09-11-2025, 11:54)renatoa Wrote: Plus ca este absolut aiuritor cum puteti da credit si nu gasiti nimic de comentat la afirmatiile unui barman... caci asta este individul pe care il citati cu atat incredere.
La fel faceti cand cumparati orice? cereti parearea celui mai necalificat individ din bransa respectiva ?

Inteleg ca nu-ti place de Lance, si e ok sa nu-ti placa cineva, oricine ar fi el, dar sa afirmi ca e doar un barman si ca e si cel mai necalficat din breasla, demonstreaza doar ca iti place sa arunci cu ura gratuita intr-un om pe care nu-l cunosti absolut deloc.

(09-11-2025, 13:01)renatoa Wrote: In discutiile avute cu unul din colegii nehotarati, care insa din pacate prefera sa stea deobarte si sa nu participe le disputele astea

Il inteleg perfect de ce nu vrea sa se bage in astfel de dispute, stie ca se lupta cu morile de vant...

(09-11-2025, 13:01)renatoa Wrote: Un singur exemplu dau acum din conversatiile noastre, cu colegul anonim... m-a intrebat surprinzator daca am loc "si de cantar" in spatiul in care prepar cafeaua. Smile
Formularea frazei nu a parut ca face referinta la un cantar sub ceasca, ci explicit la un cantar alaturi de lever, pe blat. 

Asta mi se pare ca demonstereaza inca o data cat de superior te crezi fata de ceilalti utilizatori ai forumului. Era clar ca pe om il intereseaza cat loc ai pe blat, nu daca incape sub espressor cu o cana pe el....

Una peste alta, cred ca e inutil ca eu sau altii sa mai intram in astfel de discutii ca tu oricum stii mai bine decat toti si alte pareri nu conteaza

Reply
Azi o sa plasez comanda pentru levierul recomandat de @renatoa , se pare ca Alm Kopi are totusi ceva istoric in urma researchului realizat, daca o sa cautati pe net o sa vedeti ca au o multitudine de aparate, iar feedback ul utilizatorilor este surprinzator de bun

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)