Hello There, Guest! Login Register


Espressor cu rasnita incorporata sau separat? Localuri de degustat cafea?

#1
Salut tuturor, 
De ceva timp ma chinui sa inteleg ce vreau sau de ce am nevoie mai exact. Cred ca imi place cafeaua buna, dar nu stiu sigur daca am gustat vreodata asa ceva, dupa ce am vazut diverse clipuri si povesti despre ce inseamna cafea, am impresia ca am baut "apa de ploaie".. Am inceput cu un Delonghi dedica si lavazza oro/crema etc, dupa care am cumparat o rasnita Sage, am inceput sa schimb cafeaua cu diverse sortimente (Filicori, Passalacqua, Hotspot, iar de curand iau de la o prajitorie din Galati "Ca Jou"), am schimbat portafiltrul cu unul fara fund, am luat tamper, distribuitor cafea... Gustul s-a schimbat odata cu noul portafiltru, dar tot nu este foarte cremoasa. (In alta parte am un Gaggia de vreo 600-700 lei si scoate facea mai buna).
M-am hotarat sa cumpar un espressor nou, evident ca mi-a sarit in ochi sage barista pro, dupa ce am descoperit forumul acesta si am vazut ca nu prea este laudat, am inceput sa sap mai mult si am descoperit Lelit, Gaggia si altele..
Am vazut pe site Lelit pl82 la un pret ok, are si rasnita, nu stiu cat de buna este, dar sigur mult peste ce are sage.
Imi place sa cred ca este mai ok sa iau rasnita separat si espressor fara rasnita, dar imi surade pretul la Pl82, iar la caracteristici pare un Leit PL91 cu o rasnita, dar poate fi doar marketing, ca acel PL91 este mai scump si nu are rasnita.
Ca buget voiam sa ma intind pe la 3000 lei, dar dupa ce am vazut ce gasesc in banii astia, am decis sa merg pana la 5000 lei pentru ambele componente.
Inainte de a le cumpara, as dori sa merg la o cafenea unde au aparate asemanatoare si sa servesc niste cafele sa vad daca vad vreo diferenta sau chiar nu am habar cu ce se mananca Smile
Inca beau cafea cca 60ml, cu putin zahar si uneori putin lapte (cca 10-15ml) din frigider (am mai si spumat din cand in cand, dar prefer sa simt gustul de cafea decat de lapte, plus ca trebuie spumat cca 200 ml si folosesc 30-50ml)
Consumam cate o cafea dimineata zilnic, in weekend cate doua.
M-a gandeam in schimbul lui Lelit Pl82 la un Lelit Pl81 + o rasnita sa ma incadrez in 5000 lei.
Ca design imi place Mara x, dar nu merg pana acolo... plus ca prietena e mai pe "automat" si nu cred ca va fi f incantata sa faca atatea operatiuni pt o cafea (ca design ii place si ei).
Doresc niste recomandari de espressor + rasnita pana la 5000 lei si niste localuri in jurul sectorului 3 unde pot servi cafea buna, pe care o pot cumpara boabe sa incerc si acasa sa vad daca simt diferenta de gust.

Multumesc.
 
Reply
#2
In cafenele nu vei intalni "aparate asemanatoare" cu ce au majoritatea pe acasa.
Pentru simplul motiv ca acelea din cafenele sunt facute pentru productivitate, viteza... espresso s-a nascut in scopul de a servi cafeaua in 30 secunde, nu de amorul vreunei arte.
Productivitate care nu inseamna neaparat ca si scot tot ce se poate din cafeaua pe care o au... pentru ca nu au timp Smile
Asta e posibil sa se fi schimbat putin in cafenelele de specialitate, unde nu vezi coada, si barista are timp de taclale. Timp care il plateste clientul, fii fara grija, e inclus in pretul cestii de cafea Big Grin

Ce luam noi pe acasa necesita bibileala de minim 5 minute ca sa ai o cafea gata... si asta numai daca faci alegeri pe care nici 1% din membri forumului nu le-ar face.
Restul de 99% probabil iti vor spune ca fara 30 minute nu poti avea o cafea in ceasca, pornind de la apa rece.

Pe de alta parte nu te lasa dominat de impresii vizuale, cremozitatea unei cafele nu inseamna aproape nimic.
Asa cum nu inseamna luciul unui aparat fata de altul.

Referitor la alegeri, nu te pot sfatui, eu sunt dintre cei 1% Rolleyes
 
Reply
#3
Boiler si Vicii la Piata Muncii sunt doua cafenele de referinta in Bucuresti.

Boiler are cafea buna si o atmosfera foarte animata in weekend. Daca te duci cu prietena, recomand sa cereti doua espresso duble, unul special si unul normal, si sa comparati.
Vicii, peste drum, este a lui Adrian Mihaila, dublu campion national Aeropress. Cafeneaua este proiectul lui, in care face cafeaua asa cum ii place lui. Tocmai s-a deschis acum o saptamana.

Daca vrei sa cumperi o punga de cafea accesibila, ia CoffeNation de la Vicii. O conversatie cu barista despre cafea va fi utila, doar ca ei nu se pricep la aparate casnice.

Despre cafea acasa, rasnita din PL82 este acea PL43 care se vinde cu 1100 noua si 500 sh. Nu stiu cum se compara cu Sage, dar nu e mare diferenta. La nivelul asta o rasnita mai buna ajuta orice espressor, inclusiv ce ai acum.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
#4
(09-11-2023, 13:16)adrian1 Wrote: Boiler si Vicii la Piata Muncii sunt doua cafenele de referinta in Bucuresti.

Boiler are cafea buna si o atmosfera foarte animata in weekend. Daca te duci cu prietena, recomand sa cereti doua espresso duble, unul special si unul normal, si sa comparati.
Vicii, peste drum, este a lui Adrian Mihaila, dublu campion national Aeropress. Cafeneaua este proiectul lui, in care face cafeaua asa cum ii place lui. Tocmai s-a deschis acum o saptamana.

Daca vrei sa cumperi o punga de cafea accesibila, ia CoffeNation de la Vicii. O conversatie cu barista despre cafea va fi utila, doar ca ei nu se pricep la aparate casnice.

Despre cafea acasa, rasnita din PL82 este acea PL43 care se vinde cu 1100 noua si 500 sh. Nu stiu cum se compara cu Sage, dar nu e mare diferenta. La nivelul asta o rasnita mai buna ajuta orice espressor, inclusiv ce ai acum.
Multumesc pentru raspunsuri si recomandari.
Noi, cei ce nu prea stim multe despre cafea, nu prea intelegem de ce o rasnita  face mai mult decat un aparat.
Ca hobby am si fotografia, dar acolo se cam impaca lucrurile, aparat f bun cu obiectiv prost, sau invers nu prea se pupa, aici rasnita buna cu aparat mai slab, fac treaba buna. Mai am de cautat informatii, ceea ce inseamna ca nu e mare pierdere oferta pentru Lelit PL82.
 
Reply
#5
Sunt destul de multe cafenele / prajitorii prin Bucuresti, daca te uiti si pe topicurile de aici
https://www.espressoman.ro/forum/Forum-P...ecialitate
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid198664
La Romana / Calea Victoriei gasesti Sloane care are multe cafele bune, iar pe la Piata Gemeni gasesti Buimac, Guido si Sarkis.
Buimac cred ca este una din preferatele mele pana acum, la cafele, prajire raportat la pret.
Aparate nu prea ai de vazut din cele casnice in baruri doar pe la distribuitori de echipamente care le au expuse.
 
Reply
#6
Totuși faptul că în cafenele nu găsești aparatura pe care o poți avea și acasă nu înseamnă că trebuie să renunți la ideea de a merge prin cafenele sa descoperi ce îți place și ce nu. Probabil la început poate nu o să înțelegi prea multe din aromele descrise dar sigur îți vei face o idee despre ce profil gustativ îți place. 
Poate găsești și vreun coleg cu aparat că cel pe care îl urmărești și te poate ajuta cu niste teste.
Espresso:Stone Mine & Eureka Mignon Specialita/ Felicita Arc
Brew: Kinu M47 classic 
 
Reply
#7
N-as socoti o cafenea deschisa de o saptamana ca fiind de referinta…

In rest, e OK sa mergi sa vezi despre ce e vorba cu cafelele de specialitate. Chiar daca au alte echipamente, gustul va fi mai aproape de ceea ce vei putea obtine comparativ cu ce ai baut pana acum.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#8
@Ovidiul, bine ai venit!

Ma regasesc in povestea ta, ba chiar am inceput cu un espressor similar.
Legat de gust, "cafea buna" este un termen foarte subiectiv ("frumusetea e in ochii privitorului"). S-ar putea ca ce considera lumea aici "cafea wow", tie sa ti se para un bors foarte acru.
Cred ca intai ar trebui sa-ti obisnuiesti limba cu noile arome, si apoi sa te gandesti la achizitii mai mari.
Este o prajitorie in Bucuresti, Sarkis, care are cafele mai spre gustul "clasic" (ciocolatiu), si cred ca are si espressor acolo, ca sa poti gusta. Poate fi un inceput mai bland in aventura ta cu noile gusturi Smile

Succes!
Lelit Bianca V2, Honne, Kinu M47 Phoenix, Bravo Tools, Felicita Arc, VST baskets
 
Reply
#9
Va multumesc pentru raspunsuri, am citit putin despre rasnita Eureka Mignon Specialita, am vazut ca se gasesc piese de schimb precum garnituri si cutite, parerile sunt mai multe pozitive, pretul este decent, posibil sa raman fixat pe asta.
Ramane sa gasesc un espressor, Pl81 sau Gaggia classic pro sunt pe lista, am vazut ca Pl41TEM ca este apreciat, dar ca aspect imi plac mai mult pl81 si pl91.
Pl41 am vazut ca are multe terminale, TEM, EM, LEM par si diferite intre ele... este unul mai bun ca altul?
 
Reply
#10
T - temperatură (control electronic prin PID)
E - electrovalvă cu 3 căi, numită și solenoid, elimină presiunea reziduală din puc astfel ai pucul uscat când scoți portafiltrul, de asemenea ajută la procesul de curățare. Gaggia Classic are asta, dar Dedica nu are.
M - manometru
L - nu știu, am observat că au tăvița diferită

Espressomanii le caută pe cele cu T. Uite chiar azi am constatat că la 94 îmi place mai mult decât la 96 cafeaua pe care o am acum. Uneori e autosugestie, alteori este de mare ajutor.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
#11
LEM e fara PID. Nu ai optiune de setare temperatura si alti parametri.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)