Hello There, Guest! Login Register

Espressor PL41TEM PID + rasnita vs PL042TEMD

Salutare
Imi cer scuze daca unele intrebari/afirmatii sunt nepotrivite, gresite sau poate se mai regasesc.
Ma aflu in situatia unei prime achizitii a unui espressor manual, pana de curand avand unul automat(stiu ca nu e espressor Smile ).
Evident ma gandesc la un entry level, motiv pentru care m-am oprit la doua din variantele de pe site, si anume:
1. Pachetul Barista Home Premium: espressor PL41TEM PID + rasnita PL43MMI + tamper precizie Lelit  57.35
2. Lelit 
PL42TEMD + tamper + cesti
Dupa ce am citit mai multe topicuri am retinut in primul rand faptul ca un espressor cu PID este oarecum esential, precum si ca ar fi de preferat o rasnita separata.

Pentru moment nu ma gandesc la o investitie mai mare in tot setup-ul(implicit nici la rasnita), iar din caracteristici mie personal imi pare cumva similara rasnita separata cu cea integrata espresorului Lelit PL42TEMD(cel mai probabil ma insel) in ceea ce priveste cutitele conice si dimensiunea lor.
Daca aveti bunavointa sa imi explicati daca espressorul Lelit PL42TEMD are PID(in descrierea lui nu pare aavea controlul temperaturii), care ar fi cu adevarat diferenta dintre cele doua variante sau mult mai scurt, dintre cele doua variante care ar fi mai pretabila pentru un prim home setup.
Va multumesc.

Reply
Nici rasnita PL43MMI nu e o rasnita care sa merite atentia, in nici un stadiu al hobby-ului.
Nu stiu de ce dealerul Lelit insista sa o propuna in pachetele pentru comunitatea noastra, care au alte pretentii.
La acelasi pret iei una manuala care te va servi mai bine, chiar daca presupune efort.
In schimb va fi silentioasa, daca faci cafele dimineata devreme, sau ai copil mic... si o vei putea lua si in concedii.

As zice ca e un aspect mai important decat PID-ul, care il mai poti pune si separat, pe aproape orice espresor, dar rasnita daca e sa o schimbi, valoarea ei pe piata second este sub jumatate din cat e noua, chiar a doua zi dupa cumparare.

Reply
E greu de sarit de la 900 la peste 2000, cat este prima alta rasnita…
E o varianta electrica pana la urma, rezonabila pentru un incepator.
Bezzera Aria, PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
PL42TEMD are PID. Terminatia TEMD indica asta.
Dezavantajele rasnitei incorporate vazute de mine sunt:
1. Nu poti face upgrade doar la rasnita
2. Daca ai nevoie de service pt rasnita, ramai si fara espressor.
Avantaje:
1. Form factory/spatiu daca e relevant pt tine.
2. E mai usor de mutat stanga-dreapta un singur echipament decat 2, din nou alegere personala.
Cat despre cum macina, orice rasnita ai alege, e posibil initial sa nu-ti placa (cel mai probabil sa nu ai gustul obisnuit cu cafeaua de specialitate sau sa nu-ti iasa cum trebuie primele incercari), apoi sa-ti placa, apoi sa vrei mai mult. In functie de cum stai cu antrenarea gustului.
Un alt factor de luat in considerare este workflow-ul. Daca esti incepator si nu stii cum se face, uita-te la niste filmulete cu echipamentele dorite. Fa-ti o ideie daca te-ai putea obisnui sa faci la fel. Pe langa asta ia in considerare si pretul de vanzare in cazul in care chiar nu te poti obisnui cu workflow-ul si vei dori sa-l schimbi.
Zic asta pentru ca unii recomanda rasnita manuala cand vii de la un aparat automat (banuiesc ca nu esti adeptul muncii fizice inainte de o cafea).

Trimis de pe al meu SM-G991B folosind Tapatalk

Reply
Ar fi bine pentru toata lumea sa existe o varianta de rasnita electrica la 800 si ceva de lei care sa fie construita mai bine ca PL43MMI si sa te lase sa faci espresso, sa o poti regla stepless etc. A fost candva si Ascaso i-mini pe acelasi calapod dar au scumpit-o enorm si nu mai merita. Trebuie inteles destul de clar ca indiferent cat vorbim noi aici de cutite cu diametru mare, SSP-uri, modificari etc. in realitate exista un numar foarte mare de cafegii la inceput de drum care din diverse motive subiective (limita de buget, aversiune / frica de manuale, dorinta ca si partenera sa poata macina oricand, intrare lina in domeniu pana se prind daca le place sau nu etc) cauta o electrica entry level si nu vor sa dea mai mult de 8-900 lei, cel putin in acest stadiu de cunoastere. 

Eu chiar ma joc acum cu o varianta de manuala Timemore (Chestnut ESP) care vad ca se descurca admirabil in espresso la 500 lei sau cat e. Kinu costa 800 lei si ne amintim ca a fost chiar mai ieftina la inceput, inclusiv pe modelul M38. Cu toate datele astea pe masa, mereu vor fi destui oameni  care nu doresc sub nicio forma in acel buget o manuala sau o profesionala de bar SH ci un format casnic mic entry capabila espresso de 8-900 lei maxim, ce poate duce espresso pe orice cafea light sau medium, chiar cu riscul aparitiei unor defecte in timp. Asta nu este o teorie ci o concluzie dupa 11 ani de forum si chiar dupa discutii si teste cu prieteni si cunoscuti. Cumva socul trecerii de la automat / capsule la prepararea traditionala cu rasnita este atat de mare incat sunt premise de scandal in familie daca se merge pe manuale, pe care in majoritatea cazurilor partenerele nici nu le vor folosi vreodata. La fel de bine sunt multi masculi care nu isi imagineaza ca isi vor incepe dimineata dand la manivela.
Partea buna este ca foarte multi dintre cafegii sunt "prinsi de flama" cu aceasta ocazie si ajung sa simta diferente de gust in cafenele sau la alti pasionati acasa apoi in timp se upgradeaza la rasnite mult mai bine dotate.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan

Reply
+1 pentru post, frumos explicat!  :az:
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1

Reply
Daca plecam de la ideea ca o manuala ar fi 5-800 lei minim, daca mai pui motor, lagare, partea de prelucrare suplimentara, carcasa, diverse module pentru eliminarea bulgarasilor si a cafelei pe traseu… Cam ala e pretul. Geaba vrem daca nu se poate.
Aaa, daca erau rasnite manuale bune la 100 lei, cu siguranta gaseai si electrice bunicele pana in 500. [emoji12]
Bezzera Aria, PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Mai usor cu socotelile astea... pretul de KS al lui Arco arata cat de jos poate fi de fapt o electrica buna... ca doar nu credeti ca au dat vreo 5000 de bucati in pierdere, si apoi au dublat pretul ca sa recupereze.

Sa mai zic si de Fellow Opus, tot in aceasi gama de pret ? Nu zic, ca nu e inca pe piata...
Dar sunt in schimb de ani buni chinezisme plate verticale de 64 pe aceasi cadru pe care am eu ghost burrs, la care lumea doar sttea pe margine si stramba din nas, ca nu poate sa fie ceva utilizabil la 100$... si nelaudat de nici un influencer... rationament gresit, evident.
In schimb au facut coada la DF64, si acum la Timemore, care evident ca doar au imbracat un pic mai frumos ceva ce exista deja, si au bagat la inaintare modelul vestic de aburire, er... marketing.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)