Espressoman infocat
Timisoara
Salut. De un pic de vreme am descoperit cunoasterea (dupa ani in care nu stiam de ce nu imi iese cafeaua prea grozava), asa ca am nevoie de ajutor pentru a alege un espressor potrivit. Inb4 intai rasnita: da, aia o sa fie un M47 fiindca imi place, si fiindca nu am nicio problema sa dau la manivela/surubelnita electrica. Acum imi fac cafea cu un Hario Slim + Aeropress.
Deci espressor. Una din grijile mele e sa dea 9 bari din fabrica fiindca, cel putin la inceput, daca nu e asa nu am cum sa stiu, si mai aud ca uneori cei 9 bari nu se intampla. Optiunile mele aici ar fi Gaggia Classic sau PL41TEM pentru semiautomat. La Gaggia mai aud ca oamenii vor upgrade dupa cateva luni. Indezirabil, dar improbabil fiindca sunt bautor de lapte (milkdrinker). Cel putin pana prind gustul de espresso fara alte chestii. Deci, in alte cuvinte, nu stiu. Dar mna, de asta intreb oamenii cunoscatori. De PL41TEM aud in general numai lucruri bune, si ca PID-ul e foarte important. Dar asta are grup de 57mm, care e mai putin standard. Ceea ce ar face mai dificila achizitia celei mai mari site cu putinta (pentru ca beau multa cafea).
Dar, ca un om care uraste mentenanta, mi-a mai venit o idee: Europiccola. Da, stiu, manual la inceput, big no-no. Dar, cum am zis, nu am probleme in a da la manivela, si cred ca as reusi repede sa ii dau 9 bari in mod consistent, din moment ce e un levier si un piston. Eventual un upgrade cu termometru si manometru pe drum. Singurele probleme aici ar fi ca nu face prea multa cafea deodata, dar sunt dispus sa fac sacrificiul asta avand in vedere ca e mic, manual si imi place ideea de altfel. Si, la urma urmei, unul de ala tine zeci de ani si se vinde ca painea calda.
In concluzie, cu informatiile astea, ce ati recomanda? Sunt dornic de a primi si alte sfaturi/recomandari. Multumesc.
Espressoman infocat
Iași
Salut, chiar si cineva care nu detine espressor, ca mine,de exemplu, ti-ar recomanda, de departe, Europicola. E o vorba, ce faci cu mana ta...se cheama profilare. Daca vei avea nevoie de un upgrade, asta va fi destul de tarziu si doar in momentul in care pretentiile tale vor fi foarte ridicate.
E surprinzator ca, la inceput de drum, ai luat in calcul un espressor manual, asta inseamna ca ai citit destul de mult si la teorie stai bine. Cu practica, sigur vei primi de la colegi o multime de sfaturi. Necesitatea stricta a celor 9bari e foarte discutabila, o sa-ti explice veteranii de ce.
Si rasnita Kinu e de departe cea mai buna alegere. Felicitari!
Bafta si extractii reusite!
Espressoman
Bucuresti
Am avut si Europiccola, si Pro (chiar si Gran Romantica) si am avut si kit-ul lui Gabor. Facea shot-uri mai bune decat PL81T, la cum simteam atunci. E o aventura foarte faina sa lucrezi cu un Pavoni. Esti sigur insa ca nu vrei un Flair 58? La Pavoni scotea uneori shot-uri extraordinar de bune, dar pe care nu le-am putut repeta niciodata. Poate acum as putea, nu stiu ce sa spun. Parerea mea e si ca apa vine putin cam fierbinte pt a simti aciditatea asa cum trebuie, insa a trecut mult timp de cand am folosit un Pavoni si pe vremea aia cam confundam corpul cu mouthfeel-ul si cu aciditatea. Nu ca acum as reusi sa le identific de fiecare data :)
Pe scurt, daca crezi ca ar fi o solutie pentru tine, de ce nu...
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino
Espressoman infocat
Braila
07-11-2021, 20:29
(Edited 07-11-2021, 20:29 by Chiordiacul.)
Lelit 41 tem impreuna cu kinu e o alegere buna in privinta grupului de 57mm se gasesc cateva site cum ar fi ascaso sau de ex eu folosesc sita de la portfiltru naked care dupa parerea mea este mai mare si mai buna decat ascaso. Succes
Nuova simonelli by mia/Lelit41 tem/Kinu simplicity/G-iota df-64/Hario drip pot woodneck/Gene cafe.
Espressoman infocat
Iași
07-11-2021, 20:36
(Edited 07-11-2021, 20:38 by Eugen16.)
Un Flair e de vanzare pe forum, daca mai e valabil.
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...lack--6737
Referitor la Kinu, cred ca varianta Classic e de luat in seama, poate de BF prinzi si o reducere.Daca apare Classic cu reducere si nu ai bani acum, imprumuta de undeva. Nu o sa iti para rau.
Offtopic
@
Chiordiacul,ai un PM.
Espressoman infocat
Timisoara
07-11-2021, 20:58
(Edited 07-11-2021, 21:14 by Sisupisici.)
(07-11-2021, 20:36)Eugen16 Wrote: M47 Classic vreau, chestia aia e o bijuterie. Despre Flair, la incalzirea electrica nu intentionez sa renunt, mai ales dupa ce am citit despre ororile preincalzirii. Dar Europiccola pare faina, probabil de aia o sa-mi iau.
(07-11-2021, 17:03)Eugen16 Wrote: O iau in seama pe Europiccola fiindca e mica si simpla, deci nu prea are ce sa se strice si mentenanta e simpla. Mai sunt si restul avantajelor precum pastrarea valorii in caz de ceva, dar mie imi suna bine ideea de a da eu insumi la manivela aia.
Cat despre cei 9 bari, stiu ca asta e maxim. Si am mai auzit ca unii se duc in jos chiar si pana pe la 5 bari. Evident, ei stiu ce fac. Dar problema fundamentala aici e cu masinile care baga mai mult de 9 bari, caz care am auzit ca este posibil, si fara manometru pe acolo nu am de unde sa stiu, si as continua sa ma intreb de ce nu e buna cafeaua. Pe cand la manivela e simplu: nu i-am dat eu bine. Asta se rezolva la urmatoarea cafea.
(07-11-2021, 20:09)cradun Wrote: La Flair nu-mi place lipsa incalzirii electrice. Pare ca ar exista unul electric, dar vad ca baietii is incredibil de secretosi, ceea ce e rau in cartea mea. Si mai e si design-ul ala care IMO e oribil. Dar mna, acum ca am aflat ca exista si asta o sa mai caut sa vad exact ce si cum. Multam.
Espressoman infocat
Bucuresti
Eu am PL41TEM acasa si o Europiccola Pre-Millenium la birou. Diferentele sunt majore in modul de lucru, intretinere si rezultate.
Cu PL41TEM poti face o cafea la doua minute, timp de o ora, presupunand ca rasnesti suficient de repede si consistenta este buna in general. Exista o sita tripla care iti permite doze de peste 20 de grame. Venind de la un espressor casnic, portafiltrul greu si optiunea de backflush cu detergent mi-au dat senzatia de echipament profesional.
La Europiccola trebuie sa astept aproximativ 4 minute dupa ce termin o extractie din cauza presiunii reziduale in portafiltru ce cauzeaza o mica explozie de cafea daca il scot prea devreme. Asta nu e o problema daca rasnesti manual. Daca rasnesti prea fin, trebuie doar sa faci o preinfuzie mai lunga, ceea ce se intampla destul de natural, in schimb PL41TEM se infunda si e foarte neplacut. Eventual iti dai seama din gustul aspru al cafelei ca ar merge rasnit mai mare. Cam o data pe saptamana nimeresc o extractie care ma face sa spun "wow" asa cum intalnesc la doar cateva cafenele din oras. Cam cea mai semnificativa problema, relativ la dorinta ta de cantitate, este marimea dozei si cantitatea rezultata. Sitele sunt relativ mici si cantitatea extrasa este limitata, ceea ce pe termen lung ajuta la "disciplina" in sensul ca te forteaza sa te tii de raportul 1:2 iar pentru 1:3 trebuie de fapt sa pui mai putina cafea. Daca vrei sa bei multa cafea, iti faci mai multe cafele. Eu nu am intampinat problemele de supraincalzire de care vorbesc ceilalti. De asemenea, trebuie sa ai in vedere ca daca te arzi la degete iese cafeaua mai buna :D
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
Espressoman infocat
Iași
Totusi, fiind milkdrinker, cu Flair ai marele dezavantaj al lipsei tevii de abur. Ori adevarata crema de lapte se obtine doar cu ea. Alta metoda de a obtine crema nu exista. Cu oricare alta metoda obtii o spuma care doar imita palid crema.
Espressoman
Bucuresti
08-11-2021, 11:37
(Edited 08-11-2021, 11:38 by cradun.)
(08-11-2021, 11:20)Eugen16 Wrote: Totusi, fiind milkdrinker, cu Flair ai marele dezavantaj al lipsei tevii de abur. Ori adevarata crema de lapte se obtine doar cu ea. Alta metoda de a obtine crema nu exista. Cu oricare alta metoda obtii o spuma care doar imita palid crema.
Ah, corect, bautor de lapte, nu am vazut asta initial, pica din prima Flair 58, asa e.
Espressoman infocat
Timisoara
08-11-2021, 12:05
(Edited 08-11-2021, 12:08 by Sisupisici.)
Si totusi, aveam candva un "espressor" cu aburi (da, stiu, mare mizerie), care tot asa cica trebuia sa astept sa se raceasca. Numai ca daca eliberam presiunea prin teava de aburi, el fiind inca fierbinte, puteam numai bine sa mai pun apa si sa scot portafiltrul. Ma gandesc ca as putea la fel de bine sa fac asta cu Europiccola.
Intrebare intrebatoare: cat de adanci pot sa fie sitele de cafea? Ce te opreste sa faci una de 50 de grame? Si de aia de 20 zici de Lelit sau de Europiccola?
Cat de des trebuie facuta intretinere la un espressor semiautomat? Pe langa curatat/backflush, mai aud ca mai trebuie schimbate si garnituri din cand in cand. Stiu ca Europiccola e endgame-ul pentru oameni carora nu le place asta, deci nu are rost sa intreb acolo.
Unde lucrezi de ai Europiccola la birou? Eu cica am lucrat prin diverse locuri mai mult sau mai putin "jmekere" si am avut maxim "espressor" automat.
Cat despre arsul la degete, corect. Nimic nu o bate la capitolul asta.
Espressoman Administrator
Bucuresti
@
Sisupisici - Te rog sa scrii opinia ta sub citat nu in interiorul lui. Ti-am editat mai sus dar mai ai o postare si mai sus cu alte 3 citate in care ai pus numele unor colegi si text ce pare sa iti apartina tie.
Daca te descurci greu cu citarea / reply atunci scrie doar numele userului caruia te adresezi si apoi textul tau, stergand inainte tot ce se afla in casuta.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Espressoman
Bucuresti
Nu poti face asa cu Europiccola, trebuie sa astepti cateva minute inainte sa poti scoate portafiltrul. Dar nu e ca su cand cu Kinu poti rasni mai repede de atat.
Nu trebuie sa te stresezi cu garniturile. E drept ca dupa ce am avut Pavoni am devenit mult mai abil si in alte domenii unde era nevoie de tinkering si de surubarit, dar nu e nimic de speriat si dc iei unul nou, cativa ani sigur nu o sa ai nevoie de mari interventii, in afara de a lubrifia garniturile cu ceva vaselina alimentara.
Espressoman infocat
Timisoara
08-11-2021, 13:30
(Edited 08-11-2021, 13:33 by Sisupisici.)
Scuze, nu stiu sa forum. Asa e bine?
(08-11-2021, 12:18)cradun Wrote:
De garnituri zici de Pavoni sau de semiautomate? Ca la Pavoni stiu ca e mentenanta minima, de asta nici nu imi bat capul. Lelit si Gaggia ma sperie cu garniturile lor si cu ce mai au ele pe acolo.
Espressoman Administrator
Bucuresti
Iti trimit in privat instructiuni
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Espressoman
Bucuresti
De Pavoni ziceam. Am avut numai SH si au necesitat ceva intetinere (usor si chiar placut de facut). Dc luam nou, cred ca stateam linistit.
Espressoman infocat
Bucuresti
Cam orice aparat casnic necesita o revizie anuala la nivelul garniturilor grupului, impreuna cu o decalcifiere. PL41TEM are garnitura de silicon care rezista mai multi ani. Eu o demontez la spalarea lunara cu detergent si la ultima ocazie am constatat ca nu pot pune la loc garnitura cea mica a placii de dispersie, deoarece se largise. Ca sa nu le desperechez le-am schimbat pe ambele. A fost o treaba de 15 minute in plus fata de celelalte 15 cu detergentul.
Europiccola are garnitura de cauciuc pentru grup si e recomandat sa o schimbi anual, pe langa alte doua in piston si una deasupra pistonului. Espresso este un hobby si demontatul masinii intr-un moment liber face parte din placere.
Majoritatea espresoarelor au site triple de 20~22 de grame. Exceptia sunt astea cu "lever" precum Europiccola, Flair Neo, etc.
PS: asa cum unele birouri permit "bring your own device" eu am venit cu espressorul de acasa
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
Espressoman infocat
Timisoara
(08-11-2021, 17:24)adrian1 Wrote: Majoritatea espresoarelor au site triple de 20~22 de grame. Exceptia sunt astea cu "lever" precum Europiccola, Flair Neo, etc.
Oh welp, tocmai ce am gasit sita de 20g pentru Pavoni chiar pe plaiurile mioritice. Tho cica daca dai de levier in sus ca sa apesi a doua oara strici pucul si nu mai faci nimic ulterior.
Espressoman
Bucuresti
La un diametru de 51, 20 g pare mult, pt ca pucul ar fi foarte inalt si pentru ca, da, cum zici si tu, manevra de ridicare a doua oara in acelasi shot a levierului nu poate fi un lucru bun pt integritatea pucului. Totusi, stiu colegi care puneau 18. Eu puneam cam 13.5.
Espressoman infocat
Deva
Eu îl folosesc zilnic cu sita ims - aceeasi înălțime cu cea originala și pun in ea 15g pt light roast și 14g pt cafea italiana.
Sa ridici leverul și sa extragi a doua oară din puc este exclus. Single pull fără Fellini fără nimic.
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60
Espressoman
Bucuresti
10-11-2021, 11:56
(Edited 10-11-2021, 12:20 by cradun.)
@
Sisupisici, postul tau m-a facut sa imi aduc aminte de shot-urile foarte faine facute cu Pavoni...dar si de frustrarea enorma atunci cand nu imi ieseau si trebuia sa fac inca unul si inca unul ca sa beau ceva ok. A durat ceva timp, dar mi-am adus aminte de principala problema cu Pavoni: in lipsa unui radiator de grup ca
acesta, plus un termometru aplicat undeva pe grup (posibil chiar pe radiator), temperatura grupului variaza destul de mult. Si temperatura grupului e cea care da temperatura shot-ului, pentru ca grupul nu e deloc masiv si nu disipa caldura singurel. Si daca adaugi un radiator dinasta si un termometru, mai adaugi si manometrul de grup si de manometrul de boiler, dc iei Pro sau dc il adaugi tu, in loc de un frumos Pavoni, (de altfel, modelul Pro face parte din exponatele muzeului de design de la NY, cel putin asa e urban myth-ul), ai un bradulet de Craciun.
Daca nu te deranjeaza toate adaugirile, amprenta de gust a lui Pavoni e unica, in sensul ca nici un kit de flow de E61 si nici un gear pump nu vor putea replica profilul descrescator de temperatura al lui Pavoni, in conditiile unui grup de 51mm, care dimensiune contribuie si ea la acest profil de gust. Imi aduc aminte de shot-uri extrem de dulci, mai ales din cafele procesate natural, care au fost intr-adevar deosebite, dar precedate de niste incercari si experimente nesfarsite. Sigur ca, o data ce incepi sa te pricepi si sa simti masina, totul devine mai usor (sau mai tolerabil), dar pana acolo...
Espressoman infocat
Deva
(10-11-2021, 11:56)cradun Wrote: Sigur ca, o data ce incepi sa te pricepi si sa simti masina, totul devine mai usor (sau mai tolerabil), dar pana acolo...
Pana acolo are utilizatori activi de pavoni cu suficienta experienta incat sa-l indrume catre shoturi bune relativ repede :)
Pe threadul dedicat din nou sunt suficiente informatii pt a incepe aventura.
Espressoman
Bucuresti
@
adiszep, nu mai tin minte, dc ai radiatorul (obligatoriu pt Pavoni), mai ai nevoie si de termometru de grup sau sunt suficiente niste temp strips?
Espressoman infocat
Timisoara
@
cradun, nu contest ca o sa-mi iasa cafea buna cu Pavoni, eventual dupa niste suferinta si degete arse. Cam am toate informatiile. Ce e important: daca am rasnita buna si cel putin un semiautomat decent o sa-mi iasa cafea buna, cu semiautomat fac cafea mai multa, dar cu Pavoni e farmecul cafelei facuta cu mana ta. Plus diferentele cu mentenanta si cu ce ar mai fi de upgradat la masina (aproximativ 0 la PL41TEM din ce inteleg).
Dar termometrul vad ca e doar 20 de EUR cu tot cu bracket de montare. Manometrele is mai scumpe, iar radiatorul e hidos, dar mna, cand vreau sa vad ce frumos e il pot scoate. Oi vedea eu ce iau pana la urma, intai sa imi iau Kinu.
Espressoman infocat
Iași
Parerea mea e sa iei acum de BF espressorul pe care il doresti, daca s-a ieftinit substantial. Sa fii atent si daca se cumuleaza reducerea de BF cu reducerea de membru al forumului. La Kinu Pheonix ai reducere tot anul iar la Classic presupun ca ai reducerea de membru,nu stiu sigur. Fa o analiza si vezi unde ai cel mai mare avantaj de BF, la espressor sau la rasnita. Daca te hotarasti pentru espressor vezi si reducerile pentru acessorii, site, portafiltre, etc.. Poate cu reducerile de la espressor iti raman bani si de o rasnita. Poti imprumuta niste bani, ca nu e o suma colosala, tinand cont ca reducerile de BF sunt doar o data pe an.
Espressoman infocat
Deva
(10-11-2021, 12:22)cradun Wrote: @adiszep, nu mai tin minte, dc ai radiatorul (obligatoriu pt Pavoni), mai ai nevoie si de termometru de grup sau sunt suficiente niste temp strips?
Eu m-am descurcat ok și fără radiator doar cu Temp strips pe grup dar cu radiator și termometru cu sonda k am imbunatatit mult repetabilitatea și calitatea shoturilor. Nu văd cum sau unde ai putea lipi acele Temp strips cu radiatorul montat pe grup deci eu recomand termometru digital. A și un foarte mare plus îl are kitul de profilare!
Oricum, pt început sunt suficiente și doar Temp strips pana la familiarizarea cu aparatul.
Espressoman infocat
Bergen (Norway)
Farmecul cafelei facut cu mana ta care nu iese niciodata la fel in ceasca, decat daca ai centura neagra in Pavoni care se dobandeste dupa cateva sute spre mii de shoturi.
2-3 shoturi pe zi *300 zile pe an= cam acolo incepe
Si mai e o treaba, Pavoni e de oameni zen, care accepta ca nu iese cafeaua chiar daca boabele au fost 200-400 lei kg, oameni care accepta ca uneori temperatura nu o sa fie unde trebuie, oameni care accepta ca este limitat in ratia de extractie din cauza volumului mai mic (max 32 g out sau pe acolo).
Decat sa imi iau un Pavoni in 2021, mai bine imi iau un Flair 58 cu sita conica pe care o foloseam eu la Decent (gaggia 14 g).
Mentenanta exist ala orice espressor, ca e Pavoni, Lelit sau automat, se numeste curatenie. Garnituri si prostii din astea se schimba rar, si daca nu te descurci exista service sau colegi care te ajuta, as zice sa nu iti irosesti energia pentru asa ceva, ca pana acolo trebuie sa inveti sa faci cafea, pana se defecteaza garniturile. Si ca sa faci cafea, mai ales buna, iti trebuie niste exercitiu si timp.
Espressoman
Bucuresti
(10-11-2021, 13:32)Darsidius Wrote: Farmecul cafelei facut cu mana ta care nu iese niciodata la fel in ceasca, decat daca ai centura neagra in Pavoni care se dobandeste dupa cateva sute spre mii de shoturi.
2-3 shoturi pe zi *300 zile pe an= cam acolo incepe
Si mai e o treaba, Pavoni e de oameni zen, care accepta ca nu iese cafeaua chiar daca boabele au fost 200-400 lei kg, oameni care accepta ca uneori temperatura nu o sa fie unde trebuie, oameni care accepta ca este limitat in ratia de extractie din cauza volumului mai mic (max 32 g out sau pe acolo).
Decat sa imi iau un Pavoni in 2021, mai bine imi iau un Flair 58 cu sita conica pe care o foloseam eu la Decent (gaggia 14 g).
Mentenanta exist ala orice espressor, ca e Pavoni, Lelit sau automat, se numeste curatenie. Garnituri si prostii din astea se schimba rar, si daca nu te descurci exista service sau colegi care te ajuta, as zice sa nu iti irosesti energia pentru asa ceva, ca pana acolo trebuie sa inveti sa faci cafea, pana se defecteaza garniturile. Si ca sa faci cafea, mai ales buna, iti trebuie niste exercitiu si timp.
Cu totul de acord. Pavoni as lua azi numai pentru profilul de temperatura, care nu cred ca se poate repeta pe nici un espressor. Poate pe Decent.
Fără zahăr
București
(10-11-2021, 13:32)Darsidius Wrote: Si mai e o treaba, Pavoni e de oameni zen, care accepta ca nu iese cafeaua chiar daca boabele au fost 200-400 lei kg, oameni care accepta ca uneori temperatura nu o sa fie unde trebuie [...].
Sună a Lelit-ul meu fără PID <3. :D
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
Espressoman infocat
Timisoara
@
Darsidius Flair iese din discutie pentru ca nu imi pot face lapte la el si nu are incalzire electrica. Plus ca e urat in toti dracii (chiar nu au putut include niste tabla in banii aia?).
Mai avand in vedere laptele ala banuiesc ca nu o sa simt fiecare detaliu al espresso-ului. Pana cand ma apuc de baut fara.
Si intr-adevar, am uitat ca exista si ceilalti oameni si ii pot intreba cu mentenanta aia. Ai dreptate aici.
@
Eugen16 In cazul asta trebuie sa sar repede pe Lelit, ca tot cica nu il mai fabrica, ca vezi dom'le fac altul mai bun. Ciudat totusi ca Gaggia Classic mai fu mentionat o singura data aici, si cu disclaimer inclus. Banuiesc ca nu are atatia fani.
Espressoman infocat
Iași
10-11-2021, 15:54
(Edited 10-11-2021, 16:06 by Eugen16.)
Mai ia o data la rand tot ce s-a scris despre lelit, gaggia si pavoni ca sa nu iei o decizie in necunostinta de cauza si să-ți para rau mai tarziu. Daca te opresti la Lelit vezi care e diferenta dintre 41 si 81.Ai timp pana vineri la ora 00 sa te documentezi, doar cafea sa ai sa te tina treaz si vezi ca vineri la ora00,01 sa nu fie prea tarziu :D. Bafta!
Ar mai fi o varianta sa cauti pe forum la marketplace un espressor sh mai bun care se incadreaza in bugetul alocat pentru unul nou.