Hello There, Guest! Login Register


Espresso non-ecologic ?

#1
Salutare,
    Am citit de curand acest articol: https://www.wired.co.uk/article/coffee-p...-recycling

    O concluzie a acestui articol este ca un espresso facut cu o masina de espresso este cel mai putin ecologic mod de a prepara o "cafea", iar cel mai ecologic mod (pentru o persoana non-entuziast) este un aparat de espresso pe baza de capsule si iata de ce : 
    - Se pare ca d.p.d.v. ecologic o mare parte din CO2 si risipa de apa apar in momentul cresterii si procesarii cafelei pana sa ajunga la prajitorie; asta inseamna ca la fiecare espresso preparat cu o masina de espresso 18g in - 36-40ml out se consuma mai multa cafea per shot
    - un boiler al unei masini de espresso e mai mare si mai putin eficient decat al unui espressor pe capsule
    - un utilizator normal (care nu e foarte infocat cu ecologismul) va lasa espressorul pornit toata ziua si acesta va consuma pasiv energie electrica daca nu are un auto-off
    - si cafetierele non-eco au boilere infeciciente
    - la Moka-pot incalzirea be baza de gaz are pierderi mari de energie, eficienta arzatoarelor este deja 40%, cu tot cu eficienta materialului moka-potului si faptul ca deobicei se preincalzeste apa la fierbator duce totul la o risipa in plus

    - se pare ca aceste pierderi energetice si costul CO2/apa de crestere a cafelei offseteaza si chiar depasesc faptul ca aceste capsule de cafea sunt aruncate necorespunzator (unele capsule de aluminiu sunt 100% reciclabile se pare)

    Din cate imi pot da seama cea mai eco metoda este la pourover unde fierbi exact cat ai nevoie si folosesti toata apa fiarta cu necesarul de cafea.

    Eu detin un Gaggia GA IR9403/11, cu consum de 1050W. Il folosesc undeva la 40min pe zi, in weekenduri ocazional.
    Am calculat undeva la 17.5 KW consumati pe luna cu aceasta masina.
    O masina Nespresso pe capsule ar consuma undeva la 1250W, dar ar fi utilizat doar timp de 10min pe zi (nu e nevoie de preincalzire) deci in 5 min este gata totul - asta ar duce pentru mine la un consum de 5.208 KW.
    O masina LaPiccola cu capsule de specialitate consuma 500W :O, dar necesita 10 min preincalzire si apoi 2-4 min pentru operatiune - consum total 6.25KW.

    Ce parere aveti despre asta ?
    Voi ce profil de consum aveti ?
 
Reply
#2
Noi ne luam aparate de 30 kg și le lăsăm la incalzit cam 30 40 Minute deci.. Concluzia..
Plănuiesc sa îmi iau un astfel de aparat.
Spor
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 
 
Reply
#3
Interesant acest punct de vedere dar dacă e să o luăm așa ar trebui să fie un stil de viață ce nu se rezumă doar la un espressor; 

Cât de des îți schimbi garderoba? Ce detergenți folosești? Ce mașină de spălat haine? Ce mașină de spălat vase, sau speli vasele manual? Cu ce încălzești casa, gaz sau curent? Centrală sau pompă de căldură? Centrală clasică sau în condensare? Pompă aer-apă, aer-aer sau sol-apă? Freon clasic sau ecologic? Antigel în instalația de încălzire sau nu? Fosă septică clasică sau ecologică sau canalizare? Becuri clasice sau economice sau led? Încălzire în pardoseală sau calorifere? Izolație de polistiren sau vată sau celuloză sau spumă PU? Câți cm de izolație? Lemn sau beton sau BCA sau cărămidă? Tâmplărie PVC sau aluminiu sau lemn? Pachet de sticlă triplă sau clasică? Sticlă tratată sau nu? Folosești bicicleta, scooter electric, mersul pe jos sau mașina? Mașină Euro 6 sau Euro 4? Diesel sau benzină? Ambalaje ecologice sau clasice? Mai continui? Smile
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1
 
Reply
#4
Corect, facand un calcul al amprentei mele de carbon (la care recent am daugat si espressorul) a reiesit ca eu consum (ap 2 camere, focus diesel, cu toate aparatele din casa) cam cat 9 fermieri chinezi pusi la comun.
Amprenta mea este de 10tone CO2 pe an :O (calculata aici https://www.carbonfootprint.com/calculator.aspx).

Chestia asta m-a facut sa ma simt cat de cat vinovat, dar un espresso bun m-a facut sa ma simt mai bine apoi.

Ma gandeam acum ca poate capsulele folosite in masinile LaPiccola ar fi poate viitorul unui espresso mai eco-friendly dar si mai gustos decat unul nespresso.
A incercat cineva ? Este cafea buna de specialitate sau iese arsura a-OMW ?
 
Reply
#5
Mai lasati-o balta cu paranoia asta cu amprenta de carbon, caci nici macar asta nu este cu certitudine demonstrata, ca CO2-ul ar fi de vina de toata schimbarea climatica.
Au fost schimbari de clima mult mai radicale in istorie, doar cu cateva mii de ani in urma, cand omul de abia invata sa faca focul... si doar dintr-un stranut al planetei.
Sau, descoperiri mult mai recente, de nici o luna de zile, ca toata cresterea animalelor in Europa produce mai mult CO2 decat circulatia auto... sa vedem cati o sa fie dispusi sa devina vegetarieni daca aud de asta... ca de renuntatul la masina ne-am lamurit...
 
Reply
#6
Încălzirea globala e încă un subiect controversat, doar ca oricine îndrăznește sa spună ceva împotriva ei e atacat imediat, e un subiect tabu (intr-o lume care se pretinde libera,care cică apreciază libertatea de opinie) ca si cele legate de politically corectness.
Îmi place ca ne fac pe noi sa ne simțim vinovați, micii consumatori casnici si cei industriali isi fac de cap cum vor.

Cum zice și coffeemilk,cred ca sunt altele care poluează mai mult. Asta cu capsulele de cafea e ca și cum ai spune cuiva sa consume un prânz congelat semipreparat băgat 10 min la microunde in loc sa taie legume/carne,sa le spele,sa le fiarbă etc. Ar salva mult mai mult planeta ca se consuma mai multa apa/gaz/electricitate (daca tii la cuptorul electric 2 ore) decât cu un amarat de espresso
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 
 
Reply
#7
Deja nu mai e la moda "global warming", cand juma de planeta o tine in furtuni si inghetzuri... au si cotit discursul, acum e "climate change" noua mantra...
 
Reply
#8
Celor ce cu atata lipsa de bun simt scriu asemenea articole ca reclama mascata, folosindu-se miseleste de un subiect in trend, precum si celor cu ochelari de cal ce pot sa creada asa ceva, fara sa aiba o privire de ansamblu, le-as propune sa:
1. Sa se informeze ce, cum si cat inseamna dpdv al emisiilor de CO sa produci acele milioane de capsule, incepand de la celula, de la extractia petrolului sau a minereului, inclusiv constructia tuturor fabricilor care produc utilajele necesare extractiei, procesarii, etc a materiei prime si mai apoi constructia fabricilor care produc efectiv acele capsule, etc, etc.
2. Ce inseamna dpdv al mediului fabricarea intregii logistici necesare distribuirii atator miloane de capsule cu doar cateva grame de cafea in ele, capsulata acolo cu atatea consumuri aberante, cauza inzecit mai mare a poluarii decat consumul casnic de energie.
3. Sa se informeze ce inseamna din punct de vedere al mediului producerea chiar si a unui singur gram de plastic versus producerea unui kilogram de metal ce poate fi mai apoi prelucrat si sa se raporteze la materialele folosite pentru fabricarea aparatelor ce functioneaza cu capsule. 
4. De deseurile rezultate la coada lantului, nici nu mai vorbesc...

Evident ca unele calcule ar dura poate chiar luni bune doar pentru a le efectua, asa ca mai bine incercati sa evitati asemenea articole mizerabile, ce au un singur scop, acela de a orienta turmele de oi catre anumite nise de piata.
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press
 
Reply
#9
Salut KrisssKros,

    Articolul acela sustine ca acest beneficiu ar aparatelor pe capsule apare doar atunci cand se folosesc capsule de 100% aluminiu si care sunt reciclate CORECT; intravedar supply chain-ul cpasulelor nu este implicat in analiza celor ce au scris articolul.
 
Reply
#10
Un Antonov An-225 consuma 20 to de combustibil pe oră și voi vă faceți probleme de ”codoiul” generat de ”ecspresoare”. Si ”gazele de carter” ale omului sunt mai poluante dupa 2-3 șaorme ...
Acum: /Espresso/ ACS Minima DB, Eureka Atom Specialty 65 White; /Brew/ Kinu M47 Phoenix (cuțit pour-over), Hario V60 Ceramic, Hario Drip Kettle Buono 1,2 L, Hario Range Server Glass
Anterior: Gaggia Classic 2015/Gaggia Baby Millenium 2001, Fiorenzato F5 GT 64/Lelit PL043MMI
 
Reply
#11
(02-10-2020, 16:42)renatoa Wrote: Mai lasati-o balta cu paranoia asta cu amprenta de carbon, caci nici macar asta nu este cu certitudine demonstrata, ca CO2-ul ar fi de vina de toata schimbarea climatica.
Au fost schimbari de clima mult mai radicale in istorie, doar cu cateva mii de ani in urma, cand omul de abia invata sa faca focul... si doar dintr-un stranut al planetei.
Sau, descoperiri mult mai recente, de nici o luna de zile, ca toata cresterea animalelor in Europa produce mai mult CO2 decat circulatia auto... sa vedem cati o sa fie dispusi sa devina vegetarieni daca aud de asta... ca de renuntatul la masina ne-am lamurit...
E putin comic threat-ul, vorba colegului coffeemilk, ar trebui sa ne întoarcem mult in timp sa fim aproape in totalitate ecologici . Daca tot s-a deschis subiectul de procesarea carnii si resursele consumate de 1kg de carne vs alte materii poluante va invit sa urmariti documentarul Cowspiracy si vorba ta, sa vedem cati se vor lasa de carne atunci
La Pavoni Professional fully upgraded/Niche Zero/Cafflano Kompresso/
Past: Lelit PL41TEM
 
Reply
#12
topicul asta trebuia bagat la cafeneaua off-topic!
nu e vorba de tehnici de preparare espresso & latte, ci de tehnici de persuasiune activista... Angry
ok, involuntar strecurate, dar n-o sa pot face niciodata deosebirea intre un latte corect facut, de un vegan, sau de un mancator de carne de porc!
(ca sa ma apropii de topic: obisnuiti-va de-acum incolo, sa intrebati despre asta, barmanii/barista...)

imposibil, ce-i drept, sa izolezi intr-un forum, o dezbatere corecta, bine dezinfectata Smile
vor fi mereu tentative sau chiar actiuni agresive, de evanghelism...
(cand se intalnesc 2 caini, pana la urma, unul il va incaleca pe celalalt...)
s.a.m.d.

p.s.
stiti chestia aia cu, daca ai un ciocan in mana, toate in jur iti par a fi cuie Smile
asa-i si cu comportamentul comunitar la RO... privim unii la altii, cu ciocanele-n mana... saracile capre Smile

si daca va place carnea (GS 0...), IMO, mancati carne! ... si beti cafea, dupa Smile
inca odata: scuze pentru off-topic!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#13
https://youtu.be/v5qmmNSHVHg
Kinu M47, Hario V60, Cafflano Kompresso, Aeropress
Past:Expobar Brewtus IV, Lelit PL41TEM
 
Reply
#14
"Aparat espresso pe baza de capsule" nu exista pt ca iese de acolo nu este espresso, ci zeama presurizata.

Ca are gust de cafea, e altceva, dar ce e cu capsule nu e espresso.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#15
Ok, aveti dreptate, am deviat destul de tare de la o discutie despre cafea.
As dori sa rog un admin sa stearga threadul sau sa il mute in discutii off-topic dupa cum a spus si radudani.

Sa aveti un weekend super !
 
Reply
#16
@mihaibartis - nu e nevoie sa inchidem topicul, nici nu prea se procedeaza asa pe Espressoman pentru ca in viitor mai pot aparea opinii suplimentare. Eu chiar cred ca ai deschis un topic interesant, dintr-o optica pe care personal nu mi-am imaginat-o. Ca alti colegi au adus argumente credibile intr-o alta directie, este doar rezultatul unei dezbateri de idei, deci nu e neovie de stergeri sau inchideri de thread-uri. Poti oricand sa deschizi si alte topicuri asemanatoare daca ai curiozitati de genul acesta si pe cre nu le gasesti la sectiunea Search.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#17
(02-10-2020, 12:37)d2florin Wrote: Noi ne luam aparate de 30 kg și le lăsăm la incalzit cam 30 40 Minute deci.. Concluzia..
Plănuiesc sa îmi iau un astfel de aparat.
Spor

+1 Big Grin
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)