Hello There, Guest! Login Register


Espresso lung

#1
Am luat in sfârșit mult doritul PL41tem si rasnita Lelit PL043MMI, second dar in stare buna. Deocamdata trebuie sa termin punga de Lavazza apoi incerc alte sortimente proaspat prajite .
Pana atunci e buna pentru ca sa invat.
Pentru o Lavazza a iesit acceptabil dar e prea tare pentru gustul meu si mai ales al soției. Nu poate bea asa concentrata, facuta dupa instructiunile de aici de pe forum.
Cum sa procedez sa.o fac mai lunga? Sa las sa curga apa mai mult timp? Exista vreun standard pentru espresso lung sau tine de gustul fiecăruia? Lapte nu folosim decat foarte rar.
 
Reply
#2
Faci americano. Daca lași să curgă mai mult o sa ai supra-extractie și o să fie mai amară.

Sent from my MI 9 using Tapatalk
 
Reply
#3
Pe langa varianta prezentata mai sus (in espressoul facut 1/2, 1/2,5 sau1/3 mai adaugi apa calda de pe wand pana la consistenta dorita), ar mai fi posibilitatea sa incerci si alte cafele si in plus sa te joci cu gramajele si cu temperatura. Daca aparatul are setat offsetul pe "0", poti merge cu valoarea temperaturii pe PID pana la 98 gr. Vei vedea ca rezultatele pot fi foarte diferite la gust folosind aceeasi cafea. Nu in ultimul rand nu uita sa lasi sa se incalzeasca boilerul cel putin 15 min ca sa ai oarece stabilitate termica. Succes!
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
#4
Sa ai grija sa nu confunzi "taria" cu intensitatea gustului. Tăria se poate percepe prin efectul care îl are la ceva vreme după ce o bei. Daca folosești cafea 100% arabica, din 18 grame de cafea nu iasa o cafea foarte tare. Ce inseamna tare? Tăria se refera la cantitatea de cofeina. Din 18 grame de cafea iasa aceiasi cofeina si daca bei un espresso 1:1/2 si daca faci un espresso si il lungește cu apa. Doar ca va fi mai apoasa si gustul mai diluat. Majoritatea nu vrem sa bem o "cafea" ci un espresso si asta are modul lui de preparare. Eu am hipertensiune si din cafea arabica cu 20 de grame in sita pot sa beau 1-2 espresso zilnic fara sa ma afecteze.
La Pavoni Europicola, Kinu m47, DF64 HB,  Staresso Mirage Pro SP 300, 1Z Presso Q2, Moka Pot, V60. 
 
Reply
#5
James Hoffmann explică cele 5 feluri în care folosim cuvântul "tărie" în legătură cu cafeaua.


Pentru Lavazza, eu aș încerca ristretto, adică să ai în ceașcă 1.5x din greutatea boabelor, scăzând din temperatură în funcție de rezultate. Ca să lungești băutura, poți adăuga 50-100-150ml de apă. Dacă ți se pare amară, o parte din apa pe care o adaugi poate fi minerală, rezultatul va fi cel puțin interesant.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
#6
Mulțumesc pentru sfaturi, o sa incerc toate variantele. Presupun ca daca cineva e obisnuit si bea un espresso scurt nu il afecteaza prea mult, dar noi care nu suntem obisnuiti simțim cum ne ia ameteala
 
Reply
#7
Intrebarea mea ar fi de ce nu ai mers de la inceput pe brew daca espresso vi se pare prea tare…
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#8
Pai poate e “tare” din cauza preparării incorecte... amar tare, astringent, dur, ars pot fi cauze ale preparării, de asemenea  temperatura prea ridicată, channelingul, boabele proaste (lavazza deh) pot influența mult gustul. Încearcă să acorzi importantă rețetei și preparării pucului înainte de toate și apoi neaparat schimba cafeaua! O cafea italiana buna de regula este ciocolatie, cacao chiar dulce și corpolenta
Acs Evo leva - Kinu m47 - V60
 
Reply
#9
In conceptia mea:
- cafea tare este cea care are un continut ridicat de cofeina;
- cafea concentrata este cea bogata in arome.
 
Reply
#10
Unde am gustat un espresso bine facut mi-a placut. De aceea am vrut espresso. E clar ca nu stapanesc bine procesul dar sper sa ma perfectionez. Si in viitorul apropiat o alta cafea evident.
 
Reply
#11
Nu stiu ce sa ma fac. Am investit intr-o gramada de echipamente (momentan detin un flair classic, un flair 58 si un Eureka specialita) si m-a pus sfantul duh sa imi cumpar un V60 …..imi place mai mult cafeaua v60 decat eapresso aparent… Voi cum combinati stilurile de cafea?
 
Reply
#12
Combinarea la mine consta in cat timp am pana cand plec de acasa. In zilele cand merg la serviciu uneori nu beau cafea, iar daca beau prefer espresso (un double shot sau doua), iar in zilele in care nu am program stabilit e mai probabil sa beau ceva "mai lung". De obicei cam orice pachet pe care il am il incerc espresso, americano sau long black 1 double shot si umplut cu apa pana la 180ml sau 2 double shot si umplut pana la 280 sau aeropress diluat intr-o cana de 300-330ml. 

Fiecare metoda de obicei prezinta alt gust, uneori pentru aeropress macin si la o rasnita manuala ca sa nu mai modific setarea espresso pe electrica, iar daca e cafeaua care imi place mult de tot, din ratiuni de stoc cat si economice mai repede fac un aeropress din 18g in loc de 2 double shots unde se consuma o cantitate dubla de cafea.
Lelit Anna, William
 
Reply
#13
(30-09-2022, 07:41)alex_b Wrote: imi place mai mult cafeaua v60 decat eapresso aparent… Voi cum combinati stilurile de cafea?

V60 si/sau espresso acasa in weekend, V60 si/sau espresso la cafenea in timpul saptamanii, Aeropress la birou cu decaf, cand am timp si tot Aeropress in plecari. Pt Aeropress rasnesc pe electrica si iau cu mine o punguta de cafea macinata dc e doar pt weekend si plec cu manuala la mine pt plecari mai lungi.

Imi place si mie mult V60, dar espresso e espresso, tot la espresso ma intorc.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#14
Destul de greu mi se pare daca incerci mai multe stiluri de cafea partea de reglaj granulatie la Eureka. Nu prea pricep de ce nu au putut seta cateva intervale mai clare, invart de roata respectiva pana uit de unde am plecat. Stiti sa existe alte solutii de modificare la eureka mignon?
 
Reply
#15
Nu prea. Eureka Mignon e o rasnita facuta sa rasneasca pt espresso, cu boabe in hopper. Orice alta modalitate de folosire vine cu frustrare, rezultate "inadecvate" si cu bataie de cap, IMHO.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#16
nu inteleg de ce nu puteau seta o valoare 0 reala, gen de unde sa porneasca modificarile, macar sa stii unde sa te intorci 
 
Reply
#17
(30-09-2022, 10:30)alex_b Wrote:
nu inteleg de ce nu puteau seta o valoare 0 reala, gen de unde sa porneasca modificarile, macar sa stii unde sa te intorci 

Fabricarea metalului (de exemplu, filetul) nu intotdeauna se potriveste cu etichetarea punctelor de pe dial. La cum a fost gandita rasnita, gasesti un punct pentru espresso si, de acolo, faci miscari mici inspre fin sau inspre grosier, nu e nevoie de valoare 0 reala. Problemele ni le cream noi pentru ca folosim echipamente gandite pentru un anumit tip de utilizare, intr-un mod cu totul diferit.

LE: De aici si preferinta multora (si recomandarile pe thread-uri de sfaturi la cumparare) pentru rasnite gandite sa fie single dose, cum ar fi Kinu, Sette, Honne, Niche.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#18
Exista Mignon Perfetto la care intr-o tura treci prin toate granulatiile. Restul sunt pentru espresso.
Brasilia Club, Kinu Simplicity, Comandante, Kingrinder P0, Mignon Specialita.
ex: Gaggia Espresso, Color; Quamar T80, Macap M2D, Feldgrind 2.
 
Reply
#19
(30-09-2022, 14:55)Zaheyu Wrote: Exista Mignon Perfetto la care intr-o tura treci prin toate granulatiile. Restul sunt pentru espresso.

Acuma am vazut. Nu e vorba doar de acel buton rotativ sa fie diferit? Sau e alt sistem? Ma gandesc daca nu se poate comanda si monta pe specialitaul meu
 
Reply
#20
https://youtu.be/lI5TVRbEh1A aici la minutul 2:30 este un ghid adaptat de autor la râșnița lui și preferințele lui
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)