Hello There, Guest! Login Register


Espresso acru

#1
Salut!
Am achiziționat recent un espressor Gaggia Classic împreună cu rasnita Gaggia MDF.
Problema mea e ca nu reușesc, cu cafea proaspătă rasnita, sa fac un espresso care sa nu fie acru, foarte acru.
Nu reușesc sa cresc timpul de extracție oricât am jonglat cu doza, tampare, si grad de rasnire. Cafeaua curge prea repede.

Folosesc cafea de la PJ, pitalito supremo și brasil frutado.

Ajutor!
 
Reply
#2
Foloseste pentru inceput sita dubla. Porneste espressorul cu 15 minute minim inainte de a incepe, cu portafiltrul montat astfel incat sa se incalzeasca si el. Dupa ce s-a incalzit, stergi bine interiorul portafiltrului astfel incat sa fie uscat la contactul cu cafeaua.

Daca ai un cantar la indemana (daca nu, poti cumpara unul ieftin), foloseste-l pentru a cantari cafeaua in vederea obtinerii unei ratii de 1:2 in 25-30 de secunde. Altfel spus, cantaresti 18 grade de cafea, o rasnesti pornind de la o granulatie mica, nivelezi, tampezi, si ajustezi granulatia cafelei astfel incat sa obtii in 25-30 de secunde 36ml de cafea (pe cantar).

Detalii mai multe gasesti aici pe forum: https://www.espressoman.ro/cum-prepari-u...ect-acasa/
Lelit Bianca, Atom 75, Niche, Kinu Phoenix, Cafflano Kompresso, Aeropress, Hario V60, Bonavita, Felicita Arc
 
Reply
#3
Salut Victor. Niste numere ar ajuta foarte mult pentru a putea da sfaturi relevante.
Cata cafea dozezi? Recomandarea este undeva in jur de 18 grame.
In cat timp curge cafeaua? Tinteste 25-30 sec.
Cata cafea iese? Un punct bun de inceput este 36-40 grame.
Folosesti sita nepresurizata la Gaggie Classic? 
Ai mers cu rasnita la granulatia cea mai fina si tot iese prea repede?
Current: ECM Synchronika, Honne, Atom 75, DIP DS68, Kinu M47, Acaia Lunar , Brewista Smart Scale
Past: Lelit PL91T, Lelit PL72, Niche, Sette, Olympus
 
 
Reply
#4
Folosesc 18g. Am extras între 36 și 40 ml. Dar timpul e mult sub, 15 secunde. Am început cu nivel 7 și am scăzut pana la 1, extracția simțitor mai lentă pana la un anumit punct, dar acreala a persistat.

Am folosit sita presurizat iar apoi nepresurizata. Rezultatul e similar.
 
Reply
#5
Inseamna ca nu rasnesti suficient de fin, daca timpul de curgere e sub 15 sec. Asta inseamna subextractie=gust acru. Ar mai putea fi, pe langa rasnirea prea grosiera, si temperatura prea mica a apei, poate nu lasi aparatul sa se incalzeasca suficient.
E foarte posibil sa fie o combinatie a ambilor factori de mai sus (primul e cert), daca spui ca gustul e foarte acru. Nu cunosc aparatul tau, poate un coleg cu Gaggia sa spuna daca nu cumva e nevoie si de un scurt flush inainte de extractie.
As incepe, totusi, eliminarea cauzelor cu rasnirea, pentru a atinge tinta de curgere in 25-30 sec.
Profitec Pro 600 + Honne Slim + Kinu M47 + Bravo&Duomo + Aeropress + Comandante C40 MK3
 
Reply
#6
Gaggia MDF este o rasnita cu dozator. Ai grija ca atunci cand schimbi gradul de rasnire sa nu iti ramana in acel dozator cafea "veche" si sa te pacaleasca. De asemenea, cele 18 grame le masori in portafiltru sau inainte de rasnire? Lucrezi single dose sau ai hopperul plin de boabe?
Current: ECM Synchronika, Honne, Atom 75, DIP DS68, Kinu M47, Acaia Lunar , Brewista Smart Scale
Past: Lelit PL91T, Lelit PL72, Niche, Sette, Olympus
 
 
Reply
#7
Salut! Masor în portafiltru. Hopper plin de boabe.
Când schimb granulatia înlătur prima cafea rasnita.
Folosesc sita nepresurizata pt cafeaua rasnita proaspăt.
Cafeaua prăjită pe 18 feb.
Aparatul îl încălzesc timp de 15 20 minute.
Câteodată primul jet iese negru simplu, fără niciun fel de crema.

Am obținut un raport timp/cantitate bun cu o granulație mica dar gustul a fost acru.


Cu cafea gata rasnita Lavazza Rosa și sita presurizata nu iese acră. Iese fară prea mult corp, crema ușor palida care se pierde rapid, dar nu iese acra.

Am încercat 5 sortimente de cafea, 2 proaspăt prăjite, 3 nu. Toate acre, grosolan de acre.
Acum am testat una din ele și la ibric, gustul acru e tot acolo. Poate e o combinație de subextractie și cafea prea acra pt gustul meu.
 
Reply
#8
Procedura pare ok, ai putea adauga un WDT sa vezi daca ajuta. Daca nu, cauta cum s-ar putea regla rasnita mai fin sa te incadrezi macar in 25 sec extractia. Daca te ajuta, iti pot pune la dispozitie un Kinu sau PL72 si timpul meu, pt a determina daca intr-adevar rasnita e problema (testam pe aceleasi cafele)
Daca primul jet iese negru, ala e semn de cafea mai veche, eventual si mai prajita, deci ar trebui sa te duca mai mult spre amar decat acru.
Totusi, daca si la ibric a iesit acra, ori e o cafea cu probleme, ori esti obsinuit sa bei cafele mai amare. Iti recomand sa citesti si pe forum despre subiectul "acru vs aciditate" si daca nu ai facut-o deja sa incerci espresso si la niste cafenele de specialitate. E posibil sa descoperi ca si acolo ti se pare acra, si eu am avut aceeasi perceptie initial.
Current: ECM Synchronika, Honne, Atom 75, DIP DS68, Kinu M47, Acaia Lunar , Brewista Smart Scale
Past: Lelit PL91T, Lelit PL72, Niche, Sette, Olympus
 
 
Reply
#9
Daca la o cafea mai prajita dispare gustul acru te poti orienta catre prajitoriile care prajesc cafeaua un pic mai sus,gen Hedone, Ecuator cafe,Sarkis,Maison du cafe chiar si cei de la yumme au blenduri mai prajite .Posibil sa fie ceva si la espressor,la flush-ul pe care ar trebui sa-l faci dupa 20 de minute de incalzire apa ar trebui sa iasa cu mult abur.
 
Reply
#10
Sfatul meu off topic pentru initiator este sa profite de amabilitatea colegului tudorbog. Nu numai  pentru ca asemenea ocazii nu se ivesc la tot pasul dar mai ales deoarece  ajutorul unei persoane experimentate este o binecuvantare pentru un incepator mai putin familiarizat cu domeniul.
Pe.De.Dienes 109 N, v60
 
Reply
#11
@VictorN Ai reglat rasnita ptr espresso? Sau o folosesti cu setarile din magazin?
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
#12
(25-02-2019, 16:52)VictorN Wrote: Salut!
Am achiziționat recent un espressor Gaggia Classic împreună cu rasnita Gaggia MDF.
Problema mea e ca nu reușesc, cu cafea proaspătă rasnita, sa fac un espresso care sa nu fie acru, foarte acru.
Nu reușesc sa cresc timpul de extracție oricât am jonglat cu doza, tampare, si grad de rasnire. Cafeaua curge prea repede.
Folosesc cafea de la PJ, pitalito supremo și brasil frutado.

Schimbă cafeaua,nu am nimic cu niciun prajitor, dar în loc de cafea proaspăt prăjită de la majoritatea prajitorilor s-ar pitrivi denumirea "muraturi pentru incepatorii fără experiență" in cautarea unui espresso dulceag amarui. Majoritatea începătorilor vor crede că dacă vor face upgrade la aparate vor rezolva problema cu acreala.Recomandari vei primi,ba nu-i bună temperatura apei,ba gramajul ,tamparea ,cafeaua prea fina măcinată etc,până la încercarea multor soiuri de cafea" proaspăt prăjită "și până la apariția perilor albi .Sfatul meu este să încerci si niște cafea "industrială "Kimbo cu 20%robusta(alți espressomani când aud de robusta fug ca dracu de tamaie.S-au vezi la unii colegi care consumă cafea adevărată după parerea mea,adică miscela Italiană industrială. Domnilor prajitori cu diplome in domeniu iertați-mă dacă v-am jignit,nu am avut această intenție! In decursul anilor multă cafea am aruncat ,pur și simplu nu se putea consuma.Stau și ma gandesc câtă atenție au prajitorii la cafeaua pe care o vând s-au dacă fac câteodată un shot din cafeaua prăjită să vadă dacă se poate consuma!Dar eu cred că singurul scop este banul,nu calitatea!
Mazzer mini electronic A, La Pavoni Profesional.Imi prajesc cafeaua cu un pistol Dewalt d26414 si imi iese mai bine cafeaua prajita ca unor prajitori.
 
Reply
#13
Ia uite ce zice prajitorul pomenit in OP:

https://www.papajacques.ro/cafea-proaspa...cialitate/
Quote:In Romania, norma o reprezinta cafeaua subdezvoltata, acra si amara in acelasi timp. Aciditatea unei cafele nu inseamna sa-ti crape dinti de acra ce e. Nimeni nu bea dimineata bors la ibric! Pe locul doi, sta confortabil cafeaua care miroase a fum. Incredibil cat de multe prajitorii vechi pacatuiesc la capitolul asta. Si am descris deja mai mult de 75% din piata. Este atat de usor sa inveti sa prajesti corect dar aparent nimeni nu vrea sa investeasca in educatie. Acum vreo 2 saptamani in urma, am dat 550 lei pe un curs online cu Scott Rao. Am vazut acolo doar 2 prajitori din Romania, 2 din probabil 50. Unul din Oltenia si celalalt din Maramures. Ma asteptam sa vad acolo nume grele din Romania doar ca n-a fost sa fie. Poate data viitoare. In 2011, cand am inceput sa prajesc cafea, sursele de informare erau foarte rare. Acum sunt o gramada de carti, de cursuri, de forumuri etc. Daca esti la inceput de drum, as intelege. Trebuie sa tragi de fiecare banut, sa-ti construiesti afacerea. Chiar si asa, 550 lei nu sunt o avere. Cu sau fara ei, esti tot acolo. 

Intreb si eu: daca rasnita nu macina pentru espresso e tot cafeaua de vina?
 
Reply
#14
(25-02-2019, 23:38)Sorin MMS Wrote: Dar eu cred că singurul scop este banul,nu calitatea!
Au fost si genul asta de furnizori pe forum, dar s-au dus repede...
As zice sa ne uitam insa si la experienta proaspatului coleg.
Pe langa faptul ca a incercat si cu vestita Lavazza (as zice ca poate reprezenta concurenta pentru Kimbo?). Big Grin

Gusturile trebuie sa fie si educate. Nici eu nu credeam ca o cafea poate avea atatea nuante pana sa descopar cafeaua proaspat prajita...
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#15
Salut. 
Cum spunea si tudorbog, e posibil sa ai o cafea veche. Testul asta l-am facut chiar saptamana trecuta iar primul jet a fost negru. Aceeasi cafea, proaspat prajita a scos un total alt rezultat ulterior. 

In ceea ce priveste setup-ul tau, ti-as recomanda sa incerci si cu 19 grame de cafea daca ai sita nepresurizata simpla, de la importator. In functie de timpul pe care il scoti, pe urma te poti juca iar cu parametrii (macinare, cantitate, tampare). Eu am aruncat 30-40 de cafele la inceput pana sa inteleg cum functioneaza optim sculele cu care ma joc.
Espressor: Gaggia Classic 2015, Rasnita custom, manuala. Tamper Motta Easy
 
Reply
#16
Neaparat sa nu folosesti tumburusul acela (sau palnie) care se pune sub sita cu o gaura pe fund. Doar cea nepresurizata, ciuruita.
Rasnita as spune sa fie goala ca sa nu se amestece diverse grade de macinare.
Foloseste 19g de boabe, pe care le pui in rasnita goala, macina tot si ar fi bine sa cantaresti si cafeaua rezultata ca sa iti dai seama daca rasnita ta a retinut ceva cafea prin dozator, caci una e sa faci espresso cu 17g alta e cu 19.
Daca pana aici totul e ok si cei 40-50ml iti curg in 15 secunde, inseamna ca totul este sa reglezi rasnita din ce in ce mai fin. Nu am mai folosit de anid e zile MDf si nu stiu exact cum e reglajul dar mergi cu incredere spre mai fin, inca vreo 3 trepte. Totusi ai pomeni de gradatia 1. Asta inseamna ca esti in maxim si nu te mai poti duce spre mai fin pt ca se ating cutitele? Sau gradatiile se rotesc si mai este loc de inca o tura?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#17
La rasnita sa nu fi fost curatata si pe urma alterate setarile, caz in care nu poti rasni suficient de fin ca ajunge la capatul cursei.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#18
Am fost in aceeasi situatie acum niste luni de zile. Am primit cam aceleasi sfaturi. Am schimbat prajitor dupa prajitor. Ce n-am facut la momentul respectiv si te sfatuiesc pe tine sa face este sa te duci intr-o cafenea care foloseste cafea prajita conform noului val si sa incerci acolo 1-2-3 cafele .  Daca iti plac alea - ai tu o problema ( rasnita, temperaturi etc) . Insa daca le gasesti si pe alea acre - cauta un prajitor care prajeste mai traditional. 
Daca vrei un espresso clasic - gasesti amestecuri cu Robusta pe la diversi prajitori ( Leonardo cafe de ex) sau chiar cafea industriala. 
Insa repet - incearca intai sa vezi cum ar trebui sa arate un espresso facut din cafea proaspat prajita cum e la moda acum. Cred ca te vei scuti de mult timp pierdut, cafea aruncata etc.
Bezzera Unica, Fiorenzato F 64, Tamper Motta 58 mm, Tamper 58.4 mm, nivelator MOTTA 58,5mm, sita IMS 24.5 mm, sita VST 18g 
 
Reply
#19
Bineinteles, o vizita la o cafenea de specialitate este oricand recomandata. Insa inainte de asta ori in paralel, trebuie sa vada care-i treaba cu gradul de rasnire, pt ca de acolo vin marile probleme ale unei extractii. Pana nu ajungi la o extractie de 40-50 g din 19g de cafea (sa zicem), in 25-30secunde, inseamna ca nu poti evalua corect respectiva cafea. Eu nici macar nu gust asemenea shot-uri, in caz ca doresc sa reglez rasnita.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#20
A propos de gustat shoturile nereusite: la 2 zile de la evenimentul ce a avut loc la Sloane am ramas fara cafea acasa, fiind nevoit sa folosesc deja din cafeaua prajita in timpul evenimentului, deci nedegazata inca. Cert e ca nu am modificat si setarile rasnitei, iar primul shot din Etiopia Qore a fost extras la 7 bar (grinding too coarse). L-am gustat din curiozitate si am regasit exact aroma florala din cupping, aroma pe care nu am mai regasit-o neaparat (sau cel putin nu atat de evidenta) la urmatoarele shot-uri extrase ca la manual, la 9-10 bar.
Pam pam
Lelit Bianca, Atom 75, Niche, Kinu Phoenix, Cafflano Kompresso, Aeropress, Hario V60, Bonavita, Felicita Arc
 
Reply
#21
(26-02-2019, 18:07)Lyvyoo Wrote: Bineinteles, o vizita la o cafenea de specialitate este oricand recomandata. Insa inainte de asta ori in paralel, trebuie sa vada care-i treaba cu gradul de rasnire, pt ca de acolo vin marile probleme ale unei extractii. Pana nu ajungi la o extractie de 40-50 g din 19g de cafea (sa zicem), in 25-30secunde, inseamna ca nu poti evalua corect respectiva cafea. Eu nici macar nu gust asemenea shot-uri, in caz ca doresc sa reglez rasnita.

Eu aveam doar extractii ca la carte care nu aveau alt gust decat acru si f acru. Modificat temperaturi, cumparat termometru Erik, masurat, cantarit, cronometrat etc. - am trecut prin ele toate.... Dupa mine aia nu e aciditate - e lamaie in cafea. Si m-am chinuit asa o gramada de timp pana am realizat  ( intamplator) ca pur si simplu nu agreez cafele prajite light de loc. Asta e - imi port crucea, dati cu pietre  Smile . Mi-a trecut la un moment dat prin cap - ce-ar fi sa vad totusi ce gust are un espresso la Origo de ex dar n-am facut chestia asta decat acum vreo 2-3 saptamani impreuna cu nevasta-mea. Am luat o Brazilia si o Etiopia , espresso ambele, acre ambele Smile. Moment in care m-am convins definitiv ca n-are rost sa insist. Daca as fi vazut din prima ce gust ar trebui sa am in ceasca m-ar fi scutit de multe - de asta am dat sfatul de mai sus.

Singura cafea prajita dupa noul val care a fost dementiala este HELEANNA'S SECRET de la Right Side Coffee primita cadou de la Paul. Da - aia m-a dat pe spate, aciditatea nu era acreala, era o chestie misto in echilibru cu restul aromelor foarte distincte de altfel. Jos palaria. Restul insa... pierdere de vreme pentru mine. 

Gusturile insa nu se discuta. Din acest motiv cred ca mai intai ar trebui sa vezi cum arata un espresso facut ca la carte din cafea prajita light inainte sa te chinui. 

Restul - finetea macinaturii, temperaturile, raportul intre cantitate si timp vin pe urma, cand stii ce urmaresti .
Bezzera Unica, Fiorenzato F 64, Tamper Motta 58 mm, Tamper 58.4 mm, nivelator MOTTA 58,5mm, sita IMS 24.5 mm, sita VST 18g 
 
Reply
#22
Cafeaua prăjită ușor nu poate fi extrasa pe orice setup. Daca nu poți manipula preinfuzia și nu poți măcina extrem de fin, nu are sens să arunci banii pe ceea ce cred alții că e ok. 

Recomandarea numărul doi ar fi să cumpărați cafea de la o prajitorie care oferă cafea prăjită pe profil espresso.
 
Reply
#23
@dev   - set-up meu e in semnatura. Nu mi-l schimb - cel putin nu in viitorul apropiat. Pentru 2 espresso pe zi ( hai max 4 in weekend) nu merita.  Am macinat pana am blocat espressorul - nu se schimbat situatia radical. Am site VST si IMS - te ajuta, dar nu schimba gustul radical. Ce-i acru, acru ramane.

Totusi sa inteleg ca nici la ORIGO nu au setup-ul necesar sa faca un epresso? Smile

Am incercat aproape toti prajitorii disponibil in Bucuresti - aproximativ acelasi rezultat. Repet - doar Heleanna m-a impresionat ( care nu-i prajita in Ro  btw Smile ). Si iarasi repet - Gusturile nu se discuta.

Din acest motiv as recomanda oricui sa incerce mai intai sa vada despre ce-i vb inainte sa se dea de ceasul mortii ca lui nu-i iese ce asteapta el in ceasca.
Bezzera Unica, Fiorenzato F 64, Tamper Motta 58 mm, Tamper 58.4 mm, nivelator MOTTA 58,5mm, sita IMS 24.5 mm, sita VST 18g 
 
Reply
#24
Daca ai incercat toata cafeaua din Bucuresti, prajita pe profil de espresso, si ti s-a parut toata acra, inseamna ca ai tu o problema.  Eu am o sensibilitate la amar si nu-l suport. 

Nu ai cum sa extragi corect cafea prajita light cu scule conventionale. O cafea greu solubila are nevoie de alta abordare.
 
Reply
#25
Discutii de genul asta ar trebui sa stea undeva la vedere in atentia debutantilor in ale cafelei. Sunt cazuri de incepator si nu cred ca tocmai putine, in care acestia isi imagineaza, si sub influenta unor lecturi seducatoare precum cele din forum, ca noua cafea din viata lor va fi o felie de tort sau un fruct copt si aromat. In foarte scurt timp se  conving ca nu este asa sau ca nu au toleranta la acru sau amar pentru a bea cafeaua fara zahar. Uneori, sub imperiul entuziasmului, se iau decizii precipitate si apoi regretate de achizite. 
Ar trebui ca in chestionarul aplicat fiecarui nou-venit care cere sfaturi de achizitie, prima intrebare sa fie daca cunoaste exact ce vrea sa bea si daca a vizitat o cafenea serioasa. De aceea sfatul lui Geretus e cel mai bun, inaintea oricarui sfat tehnic, initiatorul trebuie sa se convinga ca stie care este gustul unui espresso. Daca stie, pasul urmator.
Pe.De.Dienes 109 N, v60
 
Reply
#26
(27-02-2019, 15:21)Geretus Wrote: Am incercat aproape toti prajitorii disponibil in Bucuresti - aproximativ acelasi rezultat.
Ai incercat sweet sau chocolat de la Sarkis? Tot acra a iesit? In cazul asta nu faci ceva corect, parerea mea!
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
#27
(27-02-2019, 16:17)Cip Wrote:
(27-02-2019, 15:21)Geretus Wrote: Am incercat aproape toti prajitorii disponibil in Bucuresti - aproximativ acelasi rezultat.
Ai incercat sweet sau chocolat de la Sarkis? Tot acra a iesit? In cazul asta nu faci ceva corect, parerea mea! 

Dap, ambele. Cred ca am luat min 2-3 kg din fiecare ( cate 2-300 g evident). Nu au fost acre intotdeauna dar s-a intamplat si la astea. Tot asa, macinata pana in panzele albe fara rezultate notabile. Insa trebuie sa recunosc ca au fost si loturi f misto. Din pacate nu exista o constanta. Nu stiu motivele - nu ma pricep la prajit - presupun ca niste secunde in plus sau un minus fac diferenta cate-odata. Uite de la Best Coffee ce-am luat pana cum n-a fost acra nici-una.  

Dar sa nu transformam postul asta despre mine Smile. Doar mi-am spus o parere.
Bezzera Unica, Fiorenzato F 64, Tamper Motta 58 mm, Tamper 58.4 mm, nivelator MOTTA 58,5mm, sita IMS 24.5 mm, sita VST 18g 
 
Reply
#28
Cred că s-ar putea sa fii client de italiene/tradiționale. Fără glume sau insinuări. Sau faci ceva greșit în mod regulat.

Daca nu știi ce, ai putea filma o extracție cap coadă ca să fie un dialog și mai constructiv.
 
Reply
#29
(27-02-2019, 15:21)Geretus Wrote: Am incercat aproape toti prajitorii disponibil in Bucuresti - aproximativ acelasi rezultat. Repet - doar Heleanna m-a impresionat ( care nu-i prajita in Ro  btw Smile ). Si iarasi repet - Gusturile nu se discuta.

Gusturile nu se discuta. Insa se pot educa si au nevoie de educatie, cu siguranta.
Pentru cineva care stie ca acel lichid negru naspa care are nevoie de zahar si lapte se numeste cafea... Apare o problema. Big Grin
De fapt, este ca la cineva care vede pentru prima data si nu stie ce sunt acelea culori. Trebuie sa i le explice cineva, sa-l educe.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#30
Aceeasi confuzie cu gusturile, acceptiune personala versus notiune obiectiva. De fapt, nici nu se disputa( de la "non est disputandum") si nici nu se educa, cel mult se perfectioneaza. Nu se pune problema taranete versus aristocrat ci de satisfactia provocata creierului prin celulele gustative de catre  anumite combinatii de substante chimice. Dinamica sensibilitatii gustative este individuala si difera in functie de o multitudine de factori, inclusiv sanatatea, dar in primul rand este o caracteristica fiziologica a individului. Fiecare dintre noi suntem o  combinatie unica de apreciere pozitiva a anumitor gusturi si toleranta  sau aversiune pentru altele, in limita unor valori. 

Revenind la cafea,  pasionatul de cafea ca bautura si nu ca desert, are aceasta predispozitie fiziologica pentru aprecierea gustului cafelei si face parte dintr o minoritate, la fel cum sunt o minoritate cei care mananca  picant,  sarat,  acru, etc. Nu si  dulce deoarece dulcele, ca urmare a procesului evolutiv, are alta semnificatie pentru papilele gustative. 

Deci  confuzie, educare versus dobandire a gustului in sensul de a incepe sa ti placa un gust care nu ti a placut pana acum. Evident ca se poate educa gustul, in sensul de dezvoltare a perceptiei dar de aici pana la a dobandi gustul e o mare diferenta. Uneori se intampla si asta, dobandirea unui anumit gust care pana atunci a fost neplacut dar sunt cazuri foarte rare si cu atat mai rar voluntare( modificari fiziologice, traiul in alta tara, conditii de viata, etc). 

In concluzie, unde ne situam fiecare? Unii reprezinta nucleul dur al acestui gust iar altii sunt mai soft,adica  desi apreciaza gustul general si aromele cafelei, nu se pot bucura de satisfactie decat daca edulcoreaza, atenueaza, estompeaza "taria" cafelei. Sigur ca si aici sunt subspecii, unii prefera aciditatea, altii ciocolata, la fel cum cei mai softcore indulcesc cu zahar sau lapte. De retinut, vorbesc exclusiv de oamenii pasionati de cafea si fenomen, cum sunt membrii forumului, nu ma refer la "utilizatorul casnic" sau cafegiul social.

In lumina celor de mai sus, referirea la educatia gustului nu o poti face decat in comunitatea gustului de care apartii. Nu poti pretinde  aluia caruia ii place amarul   sa i placa acrul, nici invers, pentru ca sunt  bariere pe care nimeni nu e dispus sa le treaca, mai ales fara nicio miza. Banuiesc ca putini de aici pretind ca, desi initial au avut o aversiune pentru gustul cafelei pe care o beau acum,  in timp au insistat, au facut eforturi sa o bea  si acum le face mare placere. Exista asemenea cazuri dar, in general, fiecare cauta gustul care ii aduce cea mai mare satisfactie.
Pe.De.Dienes 109 N, v60
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)