Quote:... Stiu ca un termometru Eric ar rezolva dilema, dar nu îl am.
...este posibil ca temperatura de pe Pid sa nu corespunda cu cea din grup.
Pana nu verific, ... îmi mențin părerea ca este o diferență între cele 2.
ref. la 'punctul Eric' din grupul E61:
am lucrat mai bine de 2 ani cu proba K (Omega, de la Eric) si mai apoi si cu termometru (le schimbam intre ele , dar mai tot timpul am folosit proba, pentru ca faceam inregistrari si era incomparabil mai precisa) si am tot zis prin forum:
incontestabil, un termometru in gaura aceea din grupul E61 iti da o idee despre ce urmeaza sa se intample in camera de extractie (deasupraa pucului) din grup; dar trebuie tinut cont ca in realitatea fizica, cele 2 medii, metalul grupului si apa fierbinte pompata, au temperaturi diferite, ceea ce determina un transfer de caldura, fie dinspre grup spre apa (curba de profil crescatoare), fie dinspre apa spre grup (profil desrescator - apa pierde caldura si temometrul masoara temperatura apei in extractie); in ambele cazuri, temperatura in camera de extractie (unde are loc transferul masiv de caldura, cu un puc, la inceput mult mai rece! intre cele 2 suprafete, superioara si inferioara, puc, e o cadere de temperatura de cca. 5C!) o sa difere cu 1-2 grade (+/-) fata de cea masurata in 'punctul Eric'!
de unde si multe concluzii gresite...
ref. la offset:
si eu la Minima (unde in manual sunt exemplificate 17C offset) am modificat mereu offset-ul!
convingerea mea este (si asta scrie si in manualul Minima) ca valorile recomandate sunt doar un fel de pozitionare grosiera; singur utilizatorul unei masini poate sa determine valoarea cea mai potrivita pentru acel offset;
cum? pai modificand-ul ca valoare, in sus si in jos, cu o aceeasi cafea si aceiasi parametrii de preparare puc etc.
sa intelegem ca offset-ul e o simpla diferenta intre temperatura controlata de PID (cea din boiler) si o valoare estimata a temperaturii apei ce ajunge deasupra pucului in extractie! daca mai multi colegi au acelasi model de masina, ei pot avea setari tare diferite pentru offset, functie de preferintele lor, sa speram!
de aceea, cam peste tot unde folosesc PID-uri le-am setat cu offset 0, pentru a-mi arata o valoare adevarata, cea care se controleaza! e foarte usor sa ne invatam pe urma, sa alegem o temperatura controlata in boiler, care sa corespunda unor extractii ce ne plac! la Minima, de ex., vedeam 110C - ok, asta insemna ca voi avea o extractie OK la prajirile medii spre usor pe care le practic;
a, ca asta corespundea de regula unei temperaturi pe puc de 93C... poate

la vremea respectiva, adica la inceputurile folosirii Minima, am facut masuratori ale temperaturii apei de extractie si deasupra pucului (termofiltru DIY) si cu o proba varata in orificiul de intrare a apei in camera de extractie...
dar indiferent de valorile citite, cel mai mult lucrez cu 105-107C in boilerul de cafea (cat e in realitatea extractiei, nimeni nu stie pentru ca boilerul de inox e plin de - sa le zic - 'bule' termice distincte: intre iesirea spre grup si intrarea dinspre grup, sunt in idle 20C diferenta, iar in extractie, se ajunge si la 30C...)
masuratorile astea sunt instructive, sunt... educative, sunt intens cronofage! le incerc de-atata timp pe... pielea mea, dar singura recomandare pe care o fac mereu, este ca nu de masuratori e vorba cand faci espresso, ci de cafea!

cum zicea Jim Schulman: "
Why bother drinking coffee if you can measure it instead?
Let me put this simply: people who do not trust their taste will never make good coffee."
si de aici, ceva corolar:
ecranele alea nu ne fac rau pentru ca ne pot minti, ci ca ne pot deturna de la ceea ce pana la urma e o finalitate de espressoman: bautul cafelei!
cu cat e o masina mai minimalista, in termeni de controale automate, cu atat permite o concentrare pe scopul asta real!
imi permit deci sa gandesc mai simplu: nu cafeaua - fitze, ochi peste cap, povesti si poezie... - ci bautul cafelei;
... pe cat posibil o cafea fara aditivi, proaspata, curata!
sorry, am alunecat iar off topic, dar ca sa incerc o echilibristica de revenire: nu o valoare de PID va face cafeaua mai buna, ci testarea ei cu propriile simturi, in diverse conditii de lucru - 'mai cald', 'mai rece', 'foarte cald' (ca la MaraX)...
o analogie mai chinuita: un automobil modern e in stare sa se tina pe linie cu varia senzori, dar nimeni nu va accepta sa intre in zid cu masina, instinctiv va pune mana pe volan! de, alte instincte decat cele cu gustul :)
inca odata,
recomand cele citate de mine intr-un post, dar mai bine
in original;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)