Servus,
Am achizitionat de curand de la Barshaker rasnita electrica Eureka Mignon Silenzio 15BL (modelul nou MK2) la pretul redus pt. "espressomani" de 1.340 lei transport gratuit si TVA inclus, conform reducerii aferente lunii septembrie 2018. In momentul scrierii acestui articol pretul redus s-a marit la 1.530 lei (vezi pretul actualizat aici: https://www.espressoman.ro/reduceri-la-e...i-rasnite/).
Livrarea a durat ceva cam 1.5 saptamani, se pare ca nu mai aveau pe stoc modelul pe negru si a trebuit adus din afara (din HU sau DE, nu mai retin exact). Oricum, am fost sunat si tinut la curent cu statusul comenzii, iar oamenii au fost corecti cu mine, mai ales ca pretul crescuse cu cateva zile inainte de a da eu comanda, iar ei uitasera sa actualizeze forumul espressoman, asa ca...am prins-o la "pretul vechi"...lucky me.
Primul lucru n-a fost s-o bag in priza si sa-i dau o-nvartire, ci s-o desfac, evident:
Mai mult decat scrie chiar aici pe forum la pag. de reduceri postata si mai sus: "[...] discuri plate de 50mm – cu noul sistem “Sistem ACE – Anti-Clumps & Electrostaticity” + “Silent Technology”".
Pe langa consistenta macinaturii, imi place foarte mult imi place silentiozitatea acestei rasnite. Anterior lucram in fieare dimineata cu Hario Skerton cu stabilizarea "OE lower upgrade", dar era cu mult mai zgomotoasa, si vorbesc despre o rasnita manuala. Deci da, Silenzio chiar inseamna silentiozitate!
La o rasnire fina totul pare perfect omogen, nu-mi dau seama nici cu lupa de diferente clare, motiv pentru care am procedat la o rasnire grosiera, chiar poate prea grosiera...peste french-press as zice:
Dupa prima macinatura mi-a dat o retentie de aprox. 2 gr. de cafea. Dupa care, evident, nu a mai avut retentie deloc. Am folosit-o cu succes vreo saptamana, dupa care am zis s-o curat si sa masor din nou retentia, asa ca am pus ceva foto mai jos cu procesul de curatare:
Deja de la a 2-a rasnire nu am mai avut retentie deloc, ceea ce e perfect normal:
Espresso-ul de test l-am facut cu cafeaua dintr-o a 3-a rasnire de dupa curatare (17 gr./60 ml./30") si sincer m-am asteptat sa fie sink-shot, nu am avut incredere ca dupa desfacere si curatare Eureka Mignon va mai pastra calibrarea anterioara, dar se pare ca m-am inselat. Nu a trebuit sa reglez din nou granulatia, iar in ceasca am avut o supriza placuta pe care...am baut-o, chiar daca era ora 20:30.
Rasnirea pt. espresso a fost facuta conf. specificatiilor din manual: aprox. 1.5 sec. la 1 gr. de cafea.
Temporizatorul (un potentiometru liniar de fapt) aflat in lateral-dreapta are o cursa liniara intre 5 sec. la minim si 15 de sec. la maxim de cursa. Fix la jumate' are exact 10 sec. timp de rasnire.
Pt. cele 17 gr. rasnite mai sus am asteptat 2 timpi de temporizare, cel de-al 2-lea mergand practic in gol ultimele 3-4 sec. Temporizatorul are "bypass" pt. rasnire in modul manual, apasand usor pe unicul buton din lateral-dreapta. Modul manual implica apasarea cu portafiltrul a butonului frontal; practic, rasneste cat timp se tine apasat cu PF-ul acel buton.
Personal, imi place sa misc portfiltrul in timpul curgerii cafelei din rasnita pt. o omogenizare mai buna.
P.S.: Ma uit la datasheet si vad afisat un zgomot de 73dB, probabil la distanta de 1m. Ma uit la datasheet-ul aspiratorului meu Rowenta si observ un zgomot de 75dB. Hmmm...diferenta dintre Eureka Mignon Silenzio si aspiratorul meu Rowenta este imensa, nicidecum de 2dB, deci nu pricep care "minte". Ma uit la specificatiile de la Gaggia Classic si vad "Sound Level while Brewing (dB): 63"; deja nu mai pricep nimic. Practic, Eureka Silenzio e muta pe langa Gaggia Classic.
Pe traiectul de iesire al cafelei rasnite ramane putina cafea...dificil de cantarit cu lingura mea, sub 0,5 gr. oricum. Mi-am dat seama de aceasta retentie cand am inclinat putin in fata rasnita si am batut-o pe spate, ca un bebelus. Se pare ca solutia pentru eliminarea retentiei este "Eureka Blow Up System" :
https://www.youtube.com/watch?v=U5S4IzwyB3M&__hstc=109587930.a8f1060b32d61204b243ad4f2af1d280.1540327410861.1540327410861.1540327410861.1&__hssc=109587930.1.1540327410862&__hsfp=1595658604.
Oricum, pretul pare cam mare: https://www.bellabarista.co.uk/brands/bl...eka-1.html - 120 GBP.
Am achizitionat de curand de la Barshaker rasnita electrica Eureka Mignon Silenzio 15BL (modelul nou MK2) la pretul redus pt. "espressomani" de 1.340 lei transport gratuit si TVA inclus, conform reducerii aferente lunii septembrie 2018. In momentul scrierii acestui articol pretul redus s-a marit la 1.530 lei (vezi pretul actualizat aici: https://www.espressoman.ro/reduceri-la-e...i-rasnite/).
Livrarea a durat ceva cam 1.5 saptamani, se pare ca nu mai aveau pe stoc modelul pe negru si a trebuit adus din afara (din HU sau DE, nu mai retin exact). Oricum, am fost sunat si tinut la curent cu statusul comenzii, iar oamenii au fost corecti cu mine, mai ales ca pretul crescuse cu cateva zile inainte de a da eu comanda, iar ei uitasera sa actualizeze forumul espressoman, asa ca...am prins-o la "pretul vechi"...lucky me.
Primul lucru n-a fost s-o bag in priza si sa-i dau o-nvartire, ci s-o desfac, evident:
[attachment=6663] [attachment=6662]
[attachment=6657] [attachment=6658] [attachment=6660]
[attachment=6659] [attachment=6661]
Rasnita alturi de Gaggia Classic II (dupa 2015), cu senzor de temperatura pus pe boiler si multimetru UNI-T pe post de "afisaj de temperatura" (nu radeti, nu dati cu parul, va rog):
[attachment=6657] [attachment=6658] [attachment=6660]
[attachment=6659] [attachment=6661]
Rasnita alturi de Gaggia Classic II (dupa 2015), cu senzor de temperatura pus pe boiler si multimetru UNI-T pe post de "afisaj de temperatura" (nu radeti, nu dati cu parul, va rog):
Mai mult decat scrie chiar aici pe forum la pag. de reduceri postata si mai sus: "[...] discuri plate de 50mm – cu noul sistem “Sistem ACE – Anti-Clumps & Electrostaticity” + “Silent Technology”".
Pe langa consistenta macinaturii, imi place foarte mult imi place silentiozitatea acestei rasnite. Anterior lucram in fieare dimineata cu Hario Skerton cu stabilizarea "OE lower upgrade", dar era cu mult mai zgomotoasa, si vorbesc despre o rasnita manuala. Deci da, Silenzio chiar inseamna silentiozitate!
La o rasnire fina totul pare perfect omogen, nu-mi dau seama nici cu lupa de diferente clare, motiv pentru care am procedat la o rasnire grosiera, chiar poate prea grosiera...peste french-press as zice:
[attachment=6664] [attachment=6665]
[attachment=6666]
[attachment=6666]
Dupa prima macinatura mi-a dat o retentie de aprox. 2 gr. de cafea. Dupa care, evident, nu a mai avut retentie deloc. Am folosit-o cu succes vreo saptamana, dupa care am zis s-o curat si sa masor din nou retentia, asa ca am pus ceva foto mai jos cu procesul de curatare:
[attachment=6671]
In piulita mare din mjloc, cea care prinde cutitele plane, se aduna cafea, probabil pana in 0,5 gr. Voi pune un surub acolo ca sa nu se adune cafea deloc
[attachment=6672]
Pe cutite, dar mai ales pe margini, se vede clar cum s-a adunat cafea, nu multa, dar este vizibil
In piulita mare din mjloc, cea care prinde cutitele plane, se aduna cafea, probabil pana in 0,5 gr. Voi pune un surub acolo ca sa nu se adune cafea deloc
[attachment=6672]
Pe cutite, dar mai ales pe margini, se vede clar cum s-a adunat cafea, nu multa, dar este vizibil
[attachment=6667]
Cantitate cafea la intrare (14,9 gr.)
[attachment=6668]
Cantitate cafea la iesire (13,2 gr.)
[attachment=6669]
Retentia dupa prima macinatura (2,1 gr., imediat dupa curatare)
Cantitate cafea la intrare (14,9 gr.)
[attachment=6668]
Cantitate cafea la iesire (13,2 gr.)
[attachment=6669]
Retentia dupa prima macinatura (2,1 gr., imediat dupa curatare)
Rezolutia lingurei de masurare e de +/-0.1 gr., dar eroarea efectiva poate fi de pana la 1gr., deci cifrele de mai sus sunt acceptabile.
Deja de la a 2-a rasnire nu am mai avut retentie deloc, ceea ce e perfect normal:
[attachment=6674]
15 gr. la intrare
[attachment=6673]
15.1 gr. la iesire (eroarea lingurei de cantarire)
15 gr. la intrare
[attachment=6673]
15.1 gr. la iesire (eroarea lingurei de cantarire)
Espresso-ul de test l-am facut cu cafeaua dintr-o a 3-a rasnire de dupa curatare (17 gr./60 ml./30") si sincer m-am asteptat sa fie sink-shot, nu am avut incredere ca dupa desfacere si curatare Eureka Mignon va mai pastra calibrarea anterioara, dar se pare ca m-am inselat. Nu a trebuit sa reglez din nou granulatia, iar in ceasca am avut o supriza placuta pe care...am baut-o, chiar daca era ora 20:30.
[attachment=6675]
Rasnirea pt. espresso a fost facuta conf. specificatiilor din manual: aprox. 1.5 sec. la 1 gr. de cafea.
Temporizatorul (un potentiometru liniar de fapt) aflat in lateral-dreapta are o cursa liniara intre 5 sec. la minim si 15 de sec. la maxim de cursa. Fix la jumate' are exact 10 sec. timp de rasnire.
[attachment=6678]
Butoanele laterale (extrasa din datasheet)
Butoanele laterale (extrasa din datasheet)
Pt. cele 17 gr. rasnite mai sus am asteptat 2 timpi de temporizare, cel de-al 2-lea mergand practic in gol ultimele 3-4 sec. Temporizatorul are "bypass" pt. rasnire in modul manual, apasand usor pe unicul buton din lateral-dreapta. Modul manual implica apasarea cu portafiltrul a butonului frontal; practic, rasneste cat timp se tine apasat cu PF-ul acel buton.
Personal, imi place sa misc portfiltrul in timpul curgerii cafelei din rasnita pt. o omogenizare mai buna.
[attachment=6679]
Date tehnice (extrasa din datasheet)
Date tehnice (extrasa din datasheet)
P.S.: Ma uit la datasheet si vad afisat un zgomot de 73dB, probabil la distanta de 1m. Ma uit la datasheet-ul aspiratorului meu Rowenta si observ un zgomot de 75dB. Hmmm...diferenta dintre Eureka Mignon Silenzio si aspiratorul meu Rowenta este imensa, nicidecum de 2dB, deci nu pricep care "minte". Ma uit la specificatiile de la Gaggia Classic si vad "Sound Level while Brewing (dB): 63"; deja nu mai pricep nimic. Practic, Eureka Silenzio e muta pe langa Gaggia Classic.
Pe traiectul de iesire al cafelei rasnite ramane putina cafea...dificil de cantarit cu lingura mea, sub 0,5 gr. oricum. Mi-am dat seama de aceasta retentie cand am inclinat putin in fata rasnita si am batut-o pe spate, ca un bebelus. Se pare ca solutia pentru eliminarea retentiei este "Eureka Blow Up System" :
https://www.youtube.com/watch?v=U5S4IzwyB3M&__hstc=109587930.a8f1060b32d61204b243ad4f2af1d280.1540327410861.1540327410861.1540327410861.1&__hssc=109587930.1.1540327410862&__hsfp=1595658604.
Oricum, pretul pare cam mare: https://www.bellabarista.co.uk/brands/bl...eka-1.html - 120 GBP.
Gaggio Classic II (RI9403/11 w/ Ulka pump), boiler temp. sensor + UT58 DMM, Eureka Mignon Silenzio mk2, Hario V60, Hario Skerton + OE stability kit, IKEA UPPHETTA & ANRIK press, Zelmer CK1004 kettle, AX9201 thermometer, 3-stage water filter.