pacala Wrote:Cred ca treaba asta cu doua ture este irelevanta:
- eu obtin debitul de 6 ml la o rotatie de sub 270 de grade; ...
- nu sunt sigur dar am a o banuiala ca si robinetul de la Bianca are o cursa mai mare de 180 de grade daca se inlatura padela, aceasta fiind in fapt limitatorul.
... Ce este deranjant la kit-ul ECM este faptul ca debitul nu are reglaj liniar - in primele 90 de grade merge de la 0 la 4 ml/s, urmatoarele 90 mai dau inca cca 2 ml in plus, continuind in acest ritm. ...
si ce-i cu valoarea asta 6 ml? e undeva batuta-n cuie?
de fapt, o pompa vibratoare are in gol (la backpressure 0) ceva peste 10 ml/sec (Ulka EX5, sau chiar mai mult la ARS smart 15, de pe Minima), iar una rotativa, peste 30 ml/sec!
da, e adevarat ca Bianca - zic unii, eu n-am masurat - are cca. 6,3 ml/s la deschiderea completa a padelei, dar ne putem referi si la valoarea de restrictie debit a unui jicleur de 0,7 mm, destul de standard pe grupurile E61... ne-padelate; si anume cca. 10 ml/s - si la vibratoare si la rotativa! asta fiind si rostul jicleurului! cel putin asa gandit, cu 50 de ani in urma!
debitul printr-un orificiu (needle valve - robinet cu ac) este proportional cu patratul diametrului orificiului;
o variatie liniara adevarata de debit este greu de realizat mecanic in profilele acului si al orificiului, dar oricum, discutam despre asa ceva numai la curgerea in gol (flush);
in plus, variatia poate fi aproximata ca liniara, cel putin in cazul kitului ECM ce l-am montat pe Minima:
in curgerea din extractie, variatia debitului nu mai poate fi controlata liniar, chiar si de catre un dispozitiv hidraulic ce poate controla liniar curgerea in gol!
asta pentru ca avem inseriate in acelasi circuit hidraulic al apei de extractie, (1) restrictorul robinet cu ac si (2) restrictorul puc, acesta din urma fiind capabil de orice surpriza, in orice caz de o variatie proprie a rezistentei sale hidraulice!
realizarea unui control automat pe profil al debitului mi se pare inca riscant ca fiabilitate si costuri si de aceea, controlul manual, gen padela, cu 'feedback' pe manometrul din grup, ramane o solutie la indemana, in plina 'epidemie' comerciala;
doar ca, unii mai realisti, cred ca ar trebui sa ma consider si eu printre acestia (dupa vreo 3 ani de profilare pe Strega modificata si acum pe Minima), nu vad in controlul de debit ceva... revolutionar, in cazul prajelilor medii si dark!
sigur, preinfuzia ajuta la o extractie cat mai completa (EY), dar variatia debitului/presiunii in extractie, in curgere, se lasa de cele mai multe ori cu rezultate mai proaste, in orice caz mai putin consistente!
sigur, nevoia de a experimenta, curiozitatea in fata acelui 'se poate si asa' poate duce uneori la rezultate mai bune pentru cei ce incearca!
dar o idee generala, veche si ea de vreo 50 de ani, odata cu patentul E61, este cea in care
reglajul needle valve prin padela sau tumburus, se face inainte de shot, pentru a limita debitul de preinfuzie si presiunea in extractie, chiar un 'joc' al presiunii in extractie!
se spune printre 'initiati' ca
presiunea de plecare in extractie e importanta; asa cum se spune ca majoritatea solubilelor extrase se regasesc in ceasca dupa cca. 20 sec de curgere (debit de cca. 1,3 ml/s);
odata strapuns pucul, ceea ce conteaza mai departe este debitul, cel care antreneaza solubilele; si debitul depinde de presiunea din camera de extractie (indicata de manometru) si desigur, de efectul restrictor de debit al pucului;
de aici, tot felul de retete de extractie cu padela/tumburus, dar fiecare ar trebui particularizata pentru tipul de cafea folosit;
astfel, de ex. se descrie in mai multe variante o secventa in care se pleaca de la o pozitie de debit normal a tumburusului (cca. 10 ml/s in gol) si in momentul in care incepe presurizarea se restrictioneaza debitul astfel ca sa se mentina cca. 2 bar in camera de extractie din grup, pana la aparitia primilor picuri, deci a strapungerii pucului; moment in care se trece pe pozitia de presiune normala sau mai mare (la ECM/Profitec) si se urmareste rampa de presiune pana la maximul setat prin OPV (la vibratoare) si se continua in palier pana la terminarea extractiei (raport extractie 1:2, de ex.);
in ideea folosirii unui reglaj de debit fix pe parcursul shotului, o varianta, pe care o consider interesanta pentru consistenta ei (posibilitatea de repetare relaiv usoara, in conditiile unui profil mai complex) ar fi:
se pozitioneaza tumburusul undeva la cca. 135 grade counterclockwise, sau mai departe (depinde si de cafea, granulatie etc.) si se da drumul la pompa: presiunea creste mult mai incet, de obicei la Minima inceputul presurizarii apare nu dupa 3 sec, ci dupa 8-10 sec... deci e vorba de o preinfuzie soft; rampa de presiune urca apoi undeva spre maximul setat prin OPV (granulatia) si... incepe apoi usor sa scada; nu mult la mine, cca. 1-2 bar, dar se poate ajusta totul, efectul fiind mai pronuntat la macinaturi usor mai grosiere si cu mai putine fines, in doze mai mari, 19-20g;
pozitia tumburusului ramane neschimbata de-a lungul mai multor shoturi, care toate ar trebui sa fie asemanatoare; chiar bune, daca si cafeaua e buna!
insfarsit, cateva cuvinte despre padela Bianca vs. tumburusul ECM/Profitec; posibilitatea 'dessurubarii' complete a restrictorului, astfel ca debitul pompei in gol sa fie cel maxim posibil, are evidente avantaje, deci cele 2 ture si 1/8, cat e la mine, are ceva noima: cand curat dusul cu peria in flush, un debit maxim posibil e un avantaj... in plus, exista cafele mai 'inchistate' la care punch-ul suplimentar al pozitiei de deschidere maxima robinet cu ac ajuta, evident!
si sigur, si kitul Bianca ar permite, daca padela nu s-ar lovi de peretele frontal al masinii, o deschidere completa, la rotirea a peste 200+ grade, cat e cursa acum...
The Lelit flow kit has a max flow at open of ~6.3 ml/s (position where the paddle hits the machine and will not turn anymore).
(https://www.home-barista.com/espresso-machines/ecm-synchronika-flow-control-kit-burnt-fingers-t59382-20.html#p663469)
The Bianca control does not turn 360 degrees only because the paddle touching the machine's front part of the case impedes it. If you take the wood paddle off you can turn the valve further, so it is an artificially limited range, change the paddle or somehow raise it above the front of the machine (I've read about some users that have done this to the Lelit Kit) and you will get more turning range and a greater max or even a full open valve.
(https://www.home-barista.com/espresso-machines/ecm-synchronika-flow-control-kit-burnt-fingers-t59382-20.html#p663532)
dar sigur, o padela de lemn, in ton cu butoanele si manerele e mai... sexy decat acea bila stupida de plastic negru de la kiturile ECM/Profitec; oricum, eu am imbracat tumburusul intr-un buton cioplit din lemn
toate astea din procesul de extractie profilata cu masini de casa, imi amintesc mereu de jocul de cricket din
Alice in Tara Minunilor a lui
Lewis Carroll...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)