Hello There, Guest! Login Register


ECM E61 Flow Control Device

#1
Information 
Salut,

Am văzut că este disponibil acest Flow Control Device și pentru ECM. Eram curios dacă și l-a montat cineva și cum se comportă sau chiar comparații față de altele.

Este cumva similar cu cel de pe Bianca?

Oare merită "jucăria", se observă rezultate în ceașcă?

L-am văzut cu 150e pe un site italian, stiți alte surse mai ieftine?

Ms.
ECM Classika PID, Macap MC4, Kinu M47 Phoenix.
 
Reply
#2
L-am montat eu zilele trecute. Urmeaza sa masor debitul, grame per secunda la diferite pozitii zilele astea si sa incerc diferite retete de extractie. Inca nu am experienta cu el si sincer imi cam prind urechile ...

Ce am observat, debitul pe maxim mi se pare mai mare decat era standard !?! Se misca in doua ture complete de 360 grade, ceea ce la prima utilizare parea enervant ca trebuie manevrat atat dar teoretic ai o plaja mai larga de reglaj.
ECM Synchronika + robinet, Mahlkonig K30, M47 
in trecut: Bezzera BB005, Vario Home si Bezzera Mitica Top
 
 
Reply
#3
Hm, ciudat cu cele două ture, cel de la Whole Latte Love zicea că merge doar o tură ...

(https://www.youtube.com/watch?v=Cicw5_EAOXU)
ECM Classika PID, Macap MC4, Kinu M47 Phoenix.
 
Reply
#4
Poate ca nu am instalat ceva bine ...
https://www.youtube.com/watch?v=wM119BZCO_E
ECM Synchronika + robinet, Mahlkonig K30, M47 
in trecut: Bezzera BB005, Vario Home si Bezzera Mitica Top
 
 
Reply
#5
Primul model mergea intr -o tura. Actualul model merge in doua, desi inca nu am inteles de ce. Il manevrez tot o tura (360 grade). Pentru mine a avut rezultate in cessca.Simteam doar scortisoara si uneori rom. Acum simt fructe exotice. Folosesc Claro si Right Side Coffee, de preferat procesate natural.
ECM Classika PID si dispozitiv ECM profilare, Eureka Atom 60E
Lelit PL81T (ex), Eureka Specialita 15BL (ex)
 
Reply
#6
Am si eu varianta de la Profitec pe Brewtus. Intr-adevar face 2 ture complete, dar la o tura deja ai cam atins maximul de debit (cam 6.5/7 ml/sec).

Clar ajuta, la o cafea ce nu-i prajita optim si e mai putin solubila poti corecta cu o preinfuzie mai lunga. O sa incep zilele astea si o punga de la Gardelli prajita mai light, cu care avusesem probleme in trecut  Smile
Brewtus | Honne | AeroPress | Aergrind
 
Reply
#7
(27-12-2019, 11:53)flipu2k Wrote: Am si eu varianta de la Profitec pe Brewtus.

Merge si pe Brewtus? Ai pompa vibratoare sau rotativa? De unde ai luat kit-ul? Se monteaza usor? Te rog sa ne dai mai multe detalii.
 
Reply
#8
Merge perfect pe Brewtus, al meu e cu vib. Se monteaza in 5 minute, e f usor. Luat de la noi de la perfectespresso.


[Image: OJHiqZg.jpg]
Brewtus | Honne | AeroPress | Aergrind
 
Reply
#9
Ai modificat / anulat și camera de preinfuzie a E61-lui de pe Brewtus, cea cu arc?
Dacă da, cum?
Fără o asemenea modificare nu văd cum ar putea funcționa corect. La câte Brewtus sunt pe aici, ar fi interesant de dezbătut subiectul.
Espresso: Mazzer Kony E, Mazer Major, Expobar Brewtus IV DB, VST / IMS, Acaia Pearl, Fel. Arc, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, Cafflano Kompresso, Aeropress, V60, French Press
 
Reply
#10
De ce zici ca apa nu atinge cafeaua la presiune mica?

Nu am modificat nimic. Din momentul in care pornesti pompa apa incepe sa curga peste cafea. In functie de debitul ce-l dai din "padela" etapa asta poate fi mai scurta sau mai lunga, pana sa inceapa sa creasca presiunea in camera si sa apara primii picuri. In momentul ala daca vrei sa tii presiunea la 2 bari poti reduce aproape la minim debitul. Bineinteles ca nu ai precizia si repetabilitatea altor aparate gen Dalla Corte, dar vorbim despre cu totul alte game de pret  Smile
Brewtus | Honne | AeroPress | Aergrind
 
Reply
#11
Ai dreptate (am editat postul anterior), la pornirea pompei apa umple mai intai spatiul liber de deasupra pucului de cafea. Dar dupa ce acel spatiu se umple, urmeaza umplerea camerei de preinfuzie, unde cred ca ai nevoie de o anumita presiune pentru a deschide valva de preinfuzie si a comprima acel arc. Si chiar daca ar merge comprimat si la o presiune mica, ar rezulta o preinfuzie a pucului foarte lunga, din cauza timpului necesar umplerii acelei camere, pana la o presiune adecvata comprimarii arcului, asta daca valva de preinfuzie se deschide la presiune asa mica, de 2-3 bari sa zicem. Daca valva de preinfuzie nu se deschide la presiune mica, se va deschide de abia cand cresti presiunea, ceea ce va insemna tot preinfuzie, in loc sa inceapa extractia. Mi se pare un fiasco total ceea ce se poate intampla pe acolo, prin interiorul grupului nemodificat, functie de debit si presiune. Cel putin asa mi se pare mie, gandind acum la repezeala... desi nu cred ca ma insel. Voi mai studia problema, desi nu cred ca dispozitivul merge corect si nu poti avea control pe un E61 fara acea camera de preinfuzie anulata.
A nu se confunda camera de preinfuzie (cea cu arc) a unui grup E61 nemodificat cu spatiul liber de deasupra pucului de cafea. Sunt doua lucruri diferite si am observat ca se face uneori confuzia asta.
[Image: cATlz6D.jpg]
Espresso: Mazzer Kony E, Mazer Major, Expobar Brewtus IV DB, VST / IMS, Acaia Pearl, Fel. Arc, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, Cafflano Kompresso, Aeropress, V60, French Press
 
Reply
#12
https://youtu.be/2jn28YTS3OQ

https://clivecoffee.com/blogs/learn/what...e-infusion

din gif cred ca se intelege mai bine ce vrea sa zica Kriss
Rancilio Audrey ■ MK K22S SSP ■ MK K32SB & Aeropress 
 
Reply
#13
(27-12-2019, 16:26)gorexxx Wrote: https://youtu.be/2jn28YTS3OQ

https://clivecoffee.com/blogs/learn/what...e-infusion

din gif cred ca se intelege mai bine ce vrea sa zica Kriss

Bune link-urile, merci. In continuare mie mi se pare ca flow control-ul nu e incurcat cu nimic de camerea de preinfuzie, tot ce face e sa prelungeasca timpul total pana sa se faca presiune in grup.

Cred ca arcul e calibrat sa se deschida la presiune f mica (sub 2 bari). Pe manometrul de pe grup dupa ce creste presiunea de 1.5 urca liniar. Daca s-ar deschide arcul catre camera de preinfuzie teoretic ar trebui sa fie o cadere de presiune, ceea ce nu se intampla.
Brewtus | Honne | AeroPress | Aergrind
 
Reply
#14
(27-12-2019, 20:14)flipu2k Wrote: Cred ca arcul e calibrat sa se deschida la presiune f mica (sub 2 bari). Pe manometrul de pe grup dupa ce creste presiunea de 1.5 urca liniar. Daca s-ar deschide arcul catre camera de preinfuzie teoretic ar trebui sa fie o cadere de presiune, ceea ce nu se intampla.

Chiar si asa daca ar fi, tot o funcionare anormala ar fi, durand mult prea mult pana s-ar umple acea camera de preinfuzie la un debit atat de mic. Nu degeaba Lelit a anulat functionarea acelei camere de preinfuzie.
Espresso: Mazzer Kony E, Mazer Major, Expobar Brewtus IV DB, VST / IMS, Acaia Pearl, Fel. Arc, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, Cafflano Kompresso, Aeropress, V60, French Press
 
Reply
#15
Cred ca daca era cu adevarat o problema ar fi aparut in comert si o solutie pentru asta  Smile

Functionare anormala dupa mine ar fi sa cada presiunea sa zicem de la 3 bari dupa care sa creasca iar. Faptul ca doar lungeste timpul de preinfuzie fara sa afecteze altceva nu mi se pare deranjant, pana la urma de-aia am facut modificarea...
Brewtus | Honne | AeroPress | Aergrind
 
Reply
#16
Cred ca presiunea nu scade datorita valvei de preinfuzie, care impiedica acest fenomen (poate), Dar timpul de umplere al camerei la un debit atat de mic, tot ramane ca mare dezavantaj. In fine, eu ma opresc aici si mai studiez.
Espresso: Mazzer Kony E, Mazer Major, Expobar Brewtus IV DB, VST / IMS, Acaia Pearl, Fel. Arc, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, Cafflano Kompresso, Aeropress, V60, French Press
 
Reply
#17
Cateva informatii:
- Kit-ul disponibil aici https://www.elektros.it/ro/en/upgrade_ki...evice.html la 150 euro plus transport in jur de 10 euro. Gianni (owner-ul cred) foarte OK
- ECM livreaza acum un arc similar cu cel de la Bianca;

Si acum parerea mea despre impactul la pre-infuzie: daca se porneste cu debitul "normal" de 6/7 ml/s, urmand ca un un reglaj al debitului sa se faca dupa prima picatura in ceasca, nu cumva avem pre-infuzia built-in specifica groupului E61 pastrand arcul original?
QuickMill QM67,  MK E65S, tamper si distribuidor Bravo
 
Reply
#18
E destul de nenaturala treaba asta cu x ture si cu tumburus in loc de un maner mai lat. Padela ar trebui sa fie activa pe  un unghi de 180 de grade ca sa te lase sa te concentrezi pe ce vezi in portafiltrul fara fund nu pe cate ture ar trebui sa învârti si pe atentia de a nu te arde ca n-ai apucat bine tumburusul. 
Mi se pare ca are logica ce spune si KrissKross dar într-adevăr mai trebuie citit putin. Bine, ar trebui niste date tehnice legate de rezistenta acelui arc de pe Bianca, dar asta e mai dificil. 
Scopul acestei modificări ar trebui sa fie bivalent, adica sa se poata controla presiunea pe puc dar sa nu se piarda din posibilitatea de a etrage cat mai rapid o cafea foarte solubila, eventual cu panta de presiune pe ultima treime.
Sau iti faci upgrade la Bianca si ai scapat de griji  Tuctuc
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#19
Cred ca treaba asta cu doua ture este irelevanta:
- eu obtin debitul de 6 ml la o rotatie de sub 270 de grade; 
- butonul a inlocuit la cerere un alt maner care initial limita cursa, similar cu padela de la Bianca - nu la fel de atragator e e adevarat ;
- nu sunt sigur dar am a o banuiala ca si robinetul de la Bianca are o cursa mai mare de 180 de grade daca se inlatura padela, aceasta fiind in fapt limitatorul. Poate incearca cineva si ne lamureste

Ce este deranjant la kit-ul ECM este faptul ca debitul nu are reglaj liniar - in primele 90 de grade merge de la 0 la 4 ml/s, urmatoarele 90 mai dau inca cca 2 ml in plus, continuind in acest ritm.
Din nou ar fi interesant cum este reglajul de debit la Bianca...
QuickMill QM67,  MK E65S, tamper si distribuidor Bravo
 
Reply
#20
pacala Wrote:Cred ca treaba asta cu doua ture este irelevanta:
- eu obtin debitul de 6 ml la o rotatie de sub 270 de grade; ...
- nu sunt sigur dar am a o banuiala ca si robinetul de la Bianca are o cursa mai mare de 180 de grade daca se inlatura padela, aceasta fiind in fapt limitatorul.
... Ce este deranjant la kit-ul ECM este faptul ca debitul nu are reglaj liniar - in primele 90 de grade merge de la 0 la 4 ml/s, urmatoarele 90 mai dau inca cca 2 ml in plus, continuind in acest ritm. ...

si ce-i cu valoarea asta 6 ml? e undeva batuta-n cuie?
de fapt, o pompa vibratoare are in gol (la backpressure 0) ceva peste 10 ml/sec (Ulka EX5, sau chiar mai mult la ARS smart 15, de pe Minima), iar una rotativa, peste 30 ml/sec!
da, e adevarat ca Bianca - zic unii, eu n-am masurat - are cca. 6,3 ml/s la deschiderea completa a padelei, dar ne putem referi si la valoarea de restrictie debit a unui jicleur de 0,7 mm, destul de standard pe grupurile E61... ne-padelate; si anume cca. 10 ml/s - si la vibratoare si la rotativa! asta fiind si rostul jicleurului! cel putin asa gandit, cu 50 de ani in urma!

debitul printr-un orificiu (needle valve - robinet cu ac) este proportional cu patratul diametrului orificiului;
o variatie liniara adevarata de debit este greu de realizat mecanic in profilele acului si al orificiului, dar oricum, discutam despre asa ceva numai la curgerea in gol (flush);
in plus, variatia poate fi aproximata ca liniara, cel putin in cazul kitului ECM ce l-am montat pe Minima:
[Image: LGUURsk.jpg]

in curgerea din extractie, variatia debitului nu mai poate fi controlata liniar, chiar si de catre un dispozitiv hidraulic ce poate controla liniar curgerea in gol!
asta pentru ca avem inseriate in acelasi circuit hidraulic al apei de extractie, (1) restrictorul robinet cu ac si (2) restrictorul puc, acesta din urma fiind capabil de orice surpriza, in orice caz de o variatie proprie a rezistentei sale hidraulice!
realizarea unui control automat pe profil al debitului mi se pare inca riscant ca fiabilitate si costuri si de aceea, controlul manual, gen padela, cu 'feedback' pe manometrul din grup, ramane o solutie la indemana, in plina 'epidemie' comerciala;

doar ca, unii mai realisti, cred ca ar trebui sa ma consider si eu printre acestia (dupa vreo 3 ani de profilare pe Strega modificata si acum pe Minima), nu vad in controlul de debit ceva... revolutionar, in cazul prajelilor medii si dark!
sigur, preinfuzia ajuta la o extractie cat mai completa (EY), dar variatia debitului/presiunii in extractie, in curgere, se lasa de cele mai multe ori cu rezultate mai proaste, in orice caz mai putin consistente!
sigur, nevoia de a experimenta, curiozitatea in fata acelui 'se poate si asa' poate duce uneori la rezultate mai bune pentru cei ce incearca!

dar o idee generala, veche si ea de vreo 50 de ani, odata cu patentul E61, este cea in care reglajul needle valve prin padela sau tumburus, se face inainte de shot, pentru a limita debitul de preinfuzie si presiunea in extractie, chiar un 'joc' al presiunii in extractie!

se spune printre 'initiati' ca presiunea de plecare in extractie e importanta; asa cum se spune ca majoritatea solubilelor extrase se regasesc in ceasca dupa cca. 20 sec de curgere (debit de cca. 1,3 ml/s);
odata strapuns pucul, ceea ce conteaza mai departe este debitul, cel care antreneaza solubilele; si debitul depinde de presiunea din camera de extractie (indicata de manometru) si desigur, de efectul restrictor de debit al pucului;
de aici, tot felul de retete de extractie cu padela/tumburus, dar fiecare ar trebui particularizata pentru tipul de cafea folosit;

astfel, de ex. se descrie in mai multe variante o secventa in care se pleaca de la o pozitie de debit normal a tumburusului (cca. 10 ml/s in gol) si in momentul in care incepe presurizarea se restrictioneaza debitul astfel ca sa se mentina cca. 2 bar in camera de extractie din grup, pana la aparitia primilor picuri, deci a strapungerii pucului; moment in care se trece pe pozitia de presiune normala sau mai mare (la ECM/Profitec) si se urmareste rampa de presiune pana la maximul setat prin OPV (la vibratoare) si se continua in palier pana la terminarea extractiei (raport extractie 1:2, de ex.);

in ideea folosirii unui reglaj de debit fix pe parcursul shotului, o varianta, pe care o consider interesanta pentru consistenta ei (posibilitatea de repetare relaiv usoara, in conditiile unui profil mai complex) ar fi:
se pozitioneaza tumburusul undeva la cca. 135 grade counterclockwise, sau mai departe (depinde si de cafea, granulatie etc.) si se da drumul la pompa: presiunea creste mult mai incet, de obicei la Minima inceputul presurizarii apare nu dupa 3 sec, ci dupa 8-10 sec... deci e vorba de o preinfuzie soft; rampa de presiune urca apoi undeva spre maximul setat prin OPV (granulatia) si... incepe apoi usor sa scada; nu mult la mine, cca. 1-2 bar, dar se poate ajusta totul, efectul fiind mai pronuntat la macinaturi usor mai grosiere si cu mai putine fines, in doze mai mari, 19-20g;
pozitia tumburusului ramane neschimbata de-a lungul mai multor shoturi, care toate ar trebui sa fie asemanatoare; chiar bune, daca si cafeaua e buna!

insfarsit, cateva cuvinte despre padela Bianca vs. tumburusul ECM/Profitec; posibilitatea 'dessurubarii' complete a restrictorului, astfel ca debitul pompei in gol sa fie cel maxim posibil, are evidente avantaje, deci cele 2 ture si 1/8, cat e la mine, are ceva noima: cand curat dusul cu peria in flush, un debit maxim posibil e un avantaj... in plus, exista cafele mai 'inchistate' la care punch-ul suplimentar al pozitiei de deschidere maxima robinet cu ac ajuta, evident!
si sigur, si kitul Bianca ar permite, daca padela nu s-ar lovi de peretele frontal al masinii, o deschidere completa, la rotirea a peste 200+ grade, cat e cursa acum...

The Lelit flow kit has a max flow at open of ~6.3 ml/s (position where the paddle hits the machine and will not turn anymore).
(https://www.home-barista.com/espresso-machines/ecm-synchronika-flow-control-kit-burnt-fingers-t59382-20.html#p663469)

The Bianca control does not turn 360 degrees only because the paddle touching the machine's front part of the case impedes it. If you take the wood paddle off you can turn the valve further, so it is an artificially limited range, change the paddle or somehow raise it above the front of the machine (I've read about some users that have done this to the Lelit Kit) and you will get more turning range and a greater max or even a full open valve.
(https://www.home-barista.com/espresso-machines/ecm-synchronika-flow-control-kit-burnt-fingers-t59382-20.html#p663532)


dar sigur, o padela de lemn, in ton cu butoanele si manerele e mai... sexy decat acea bila stupida de plastic negru de la kiturile ECM/Profitec; oricum, eu am imbracat tumburusul intr-un buton cioplit din lemn Smile

toate astea din procesul de extractie profilata cu masini de casa, imi amintesc mereu de jocul de cricket din Alice in Tara Minunilor a lui Lewis Carroll... Smile
________________________________________________________________________________________
strega_mod/ minima_flow_ctrl(ecm)/ MaraX_flow_ctrl(cs)/ sette_270/ macap_m7/ casadio_enea/ prajitor_diy
 
Reply
#21
Bănuiesc că tocmai de aceea au pus acel țâmburuș, (față de padela de la Bianca) să ai un control mai "larg" asupra robinetului. Long story short, bănuiesc că este important ce vedem pe manometrul de pe grup în timpul extracției...

Eram curios și dacă sunt diferențe constructive între ECM respectiv Lelit, dar pentru asta cred că trebuie să avem alăturate secțiunile celor două grupuri sau ne lăsăm păgubași și urmăm sfatul lui Liviu "Sau iti faci upgrade la Bianca si ai scapat de griji" ...
 
Reply
#22
(28-12-2019, 12:30)Kontrast Wrote: ne lăsăm păgubași și urmăm sfatul lui Liviu "Sau iti faci upgrade la Bianca si ai scapat de griji" ...

Eu zic sa nu luam drept adevar absolut afirmatia asta, pana la proba contrarie un DB stabil cu E61 modat face cam ce face si Bianca. Sunt convins ca Bianca e un aparat de exceptie, dar daca ai deja un DB financiar nu face sens sa dai aproabe dublu pe Bianca, decat pentru aspect poate. Dar daca erau importante finisajele si design-ul nu luai Brewtus in primul rand  Big Grin


@radudani excelent post, multumim pentru informatii! Ceva ganduri despre influenta camerei de preinfuzie in ecuatia asta?

@pacala tocmai am reverificat la mine debitele, daca la 0 grade e complet oprit, la 90 am 2.8, la 180 4.4, la 270 6, iar la o tura completa 7. Mi se pare destul de liniar, iar practic nu ai nevoie de mai mult de 300 de grade sa zicem pentru control pe parcursul extractiei.

Grija mea principala inainte de upgrade era ergonomia, "tamburusul" e micut si ce e pe langa e fierbinte. Dar merge destul de finut si e usor de manevrat, deci nu sunt probleme.
Brewtus | Honne | AeroPress | Aergrind
 
Reply
#23
(28-12-2019, 15:34)flipu2k Wrote:
(28-12-2019, 12:30)Kontrast Wrote:  
 
Reply
#24
Pe un ecm mechanika v hx ar merita instalat un astfel de accesoriu?
ECM Mechanika V Slim, Eureka MIGNON SPECIALITA'
(Lelit 41TEM, Lelit 43MMI, Leveler Motta)
 
Reply
#25
Colegul nostru TudorP, de la Coffe sensor lanseaza o alternativa pentru controlul debitului:
https://coffee-sensor.com/product/coffee...RalFiAADY0

Eu unul daca as fi stiut ca o sa scoata varianta lor pe piata as mai fi asteptat cu achizitia. Nu de alta, dar senzorul de temperatura este un produs reusit si servicile lor s-au dovedit a fi la inaltime!
ECM Synchronika + robinet, Mahlkonig K30, M47 
in trecut: Bezzera BB005, Vario Home si Bezzera Mitica Top
 
 
Reply
#26
(28-12-2019, 20:04)Vlad.gatea Wrote: Pe un ecm mechanika v hx ar merita instalat un astfel de accesoriu?

un raspuns cat de cat 'educat', l-ar putea da numai cineva care lucreaza cu ECM Mechanica V si are instalat si kitul de control debit... Smile
eu am instalat un kit ECM pe Minima, care are un grup E61 cu solenoid si fara camera (cilindru) de preinfuzie;

nu cred ca cei de la ECM si-au facut mari probleme din efectul suplimentar al preinfuziei implicite in hidraulica grupului E61;
vreau adica sa spun ca n-ar trebui sa ne facem nici noi; mai ales ca, probabil sunt multi care si-au instalat dispozitivul acesta ECM de control debit fara sa aiba habar de existenta acelei camere de preinfuzie si a supapei atasate...

mai toate masinile de casa vin cu ceva particularitati care se dovedesc a fi niste compromisuri de proiectare la care s-a recurs deliberat din ratiuni ingineresti, pret/performanta;
mai ales daca e vorba de masini la care nu s-a gandit vreo posibilitate de control in timp real a parametrilor de extractie!

si cu acest dispozitiv ECM/Profitec, care poate controla viteza de curgere a apei in camera de extractie (cea de deasupra pucului), se accepta compromisuri/limitari mai mari, decat preinfuzia implicita din grupul E61 traditional:
- variatia, ca efect colateral, a temperaturii de extractie, cu consecinte directe in efectul de solubilizare!
- (sper sa) nu mai detaliez povestea cu presiunea: da, exista manometrul din grup, ca feedback al reglajului, dar presiunea din camera de extractie, cea indicata de manometru, depinde de gradul de restrictie de debit aplicat prin robinetul cu ac! sigur, in extractie, ceea ce conteaza este debitul, dar ceea ce vad este presiunea!
la o aceeasi presiune in extracti diferite, pot avea debite diferite, functie de efectul restrictor al pucului! iar caderea de presiune pe circuitul de extractie de la pompa pana in atmosfera, se repartizeaza - cum spuneam - proportional cu restrictia de debit aplicata pe principalele 2 restrictoare: robinetul cu ac si pucul;
un  debit mai mare prin puc (spre sfarsitul extractiei) determina o cadere mai mare de presiune pe robinetul cu ac si mai departe, o scadere a presiunii deasupra pucului si apoi, un debit mai mic prin acesta; un fel de autoreglaj, fara sa mai umblam la butoane, cu efect vizibil intr-o panta de 0,5 - 2 bar (tip spring-lever) in cazul unei extractii cu restrictie mai mare pe robinetul cu ac (cum spuneam in postul precedent);
- de aici ideea utopica, cu pucuri identice (procese de solubilizare in volum, identice! macinatura normalizata, nu reparatii cu WDT, RDT, OCD) pentru o reproducere acceptabila a unei extractii 'controlate in debit';
cel putin cu dispozitivul ECM/Profitec, este practic imposibil sa se reproduca doua profile de extractie identice! doar un dispozitiv de control automat profile de debit, pe o masina complexa, ezoterica, ar putea reproduce acelasi profil de debit si asta ar avea relevanta numai daca si pucurile ar fi identice;
ceea ce duce la aproximatiile (tolerantele) din realitatea noastra: 2 mititei, 2 chiftele, 2 perisoare sunt identice!? stiintific, nu pot fi! omeneste, da pot fi!

revenind la preinfuzia implicita din grupul E61: si-asa variatia parametrului debit prin robinetul cu ac se mentine la un nivel de aproximatie pentru muritorul de rand! cele 1-2 sec de palier de presiune ale preinfuziei (deschiderea supapei de preinfuzie reglata la - sa zicem - 3 bar si umplerea camerei cilindrice de preinfuzie pana la presurizarea completa la 3 bar) de la un grup E61 standard, cu jicleur de 0,7 mm, pot trece neobservate in straduinta barista de a misca din tumburus pentru urmarirea unui profil dorit!
sa ne gandim la atatea alte asemenea limitari ale unei libertati iluzorii de a face orice vrem cu parametrii de extractie!

Strega de ex., are acele 5 sec si ceva de 'inmuiere' in initierea preinfuziei, de presiune 0 bar, cand se pompeaza cu 10+ ml/sec apa in cilindru si abia dupa niste zeci de ml ajunsi acolo, incepe presurizarea - rampa de presiune;
aceasta faza nu poate fi evitata pe Strega stock, cu pompa vibratoare; asa cum nici la dispozitivul ECM/Profitec nu vad la ce ar folosi evitarea preinfuziei implicite a grupului;

sigur, se poate pune un arc mai puternic la supapa de preinfuzie ca sa nu se mai deschida nici la 10 bar; asta ar complica mult procesul de instalare kit ECM/Profitec; acum, kitul - mai ieftin deca cel Lelit - se instaleaza mult mai simplu decat cel Lelit - a se vedea varia clipuri pe iutub (nu si pe Minima, unde mushroom-ul grupului e lipit cu un smac de etansare, nu are garnituri etc.) din fericire, Minima are manometru de grup, pentru ca altfel si aici era cu mare... cantec: eu am vrut sa instalez manometrul ECM, ceva mai mare si mai frumos, dar manometrul de pe Minima apartine unui stoc de manometre care au necesitat un filet mai mare (or fi fost mai ieftine!); asa ca manometrul ECM, cu filet M6, standard pe grupurile E61, nu se potriveste! nu mai insist ca gaurile - ce a ramas din cea veche si cea nou filetata - nu sunt concentrice!!!

(29-12-2019, 01:28)allex06 Wrote: Colegul nostru TudorP, de la Coffe sensor lanseaza o alternativa pentru controlul debitului:
https://coffee-sensor.com/product/coffee...RalFiAADY0 ...

"controlul manual, gen padela, cu 'feedback' pe manometrul din grup, ramane o solutie la indemana, in plina 'epidemie' comerciala" ...
altfel, tot un fel de tumburus (nu eu l-am botezat asa Smile );
pentru rotiri pe 360 grade in extractie si 720 grade in intretinere grup, e nevoie de ceva gen buton mare care sa acopere axul si poate... un afisaj care sa indice rotatia - in cel mai rau caz, ceva gen scala unui aparat de radio vechi, cu icon-uri adecvate Smile
gata, am plecat ...
________________________________________________________________________________________
strega_mod/ minima_flow_ctrl(ecm)/ MaraX_flow_ctrl(cs)/ sette_270/ macap_m7/ casadio_enea/ prajitor_diy
 
Reply
#27
[Image: MwhXuH6.jpg]

Eu nu am primit arcul P1029 de la pasul 8 din imagine in decembrie cand am luat kitul. Acum e inclus in kit. Folosesc fara dar ma gandesc sa il achizitionez de pe undeva ca probabil nu e pus degeaba in pachet.
https://www.youtube.com/watch?v=39kvwuoyYcQ

Aveti vreo idee care sunt avantajele/dezavantajele acelui arc in practica?
Voi ati avut inclus arcul in pachet?
ECM Synchronika + robinet, Mahlkonig K30, M47 
in trecut: Bezzera BB005, Vario Home si Bezzera Mitica Top
 
 
Reply
#28
Cu disclaimer ca raspund fara sa fiu 100% sigur de raspuns, din ce am mai citit ce s-a scris pe aici, e un arc mai "tare", care anuleaza preinfuzia lungita a grupului E61. In mod normal, la E61, arcul acela permite deschiderea unei supape pe la 2, 3 bar, astfel incat preinfuzia sa continue pe o durata de cateva secunde pe acel palier. In conditiile folosirii robinetului, asta te poate confuza pt ca ideea e sa controlezi tu cat mai usor durata preinfuziei, fara alte conditionari. De aici, ideea unui arc mai tare care sa impiedice deschiderea supapei si intrarea apei in camera de preinfuzie.
OE Apex (de vanzare), Mazzer Mini E + SSP (brew), ECM Classika PID + robinet
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)